تاریخ انتشار :شنبه ۱۳ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۰۷
ما گفته‌ایم و من هم گفته‌ام و بار‌ها هم گفته‌ام که البته شما می‌توانید برنامه صلح آمیز هسته‌ای داشته باشید اما بدون غنی سازی.
منظور ‌آمریکا از داشتن برنامه صلح آمیز هسته‌ای تعطیلی غنی‌سازی در ایران است
به گزارش عصر هامون، به نقل از ایرن هسته‌ای نماینده امریکا در مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ گفت مقام های دولت امریکا فعلا اعتقاد ندارند که ایران می تواند غنی سازی خود را به عنوان بخشی از یک برنامه صلح آمیز هسته ای حفظ کند، اما این موضوع قابل مذاکره است.

مطابق گزارش وب سایت وزارت خارجه امریکا، وندی شرمن معاون وزیر خارجه امریکا روز پنج شنبه ۴ مهر ۱۳۹۲ (۲۶ سپتامبر ۲۰۱۳) در یک نشست اختصاصی با خبرنگاران در نیویورک شرکت کرده و به سوال های آنها درباره مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ پاسخ داده است.

شرمن در بخشی از این گفت گو با تکرار تعابیر سوزان رایس مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته است که مقام های دولت امریکا فعلا عقیده ندارند که ایران می تواند در نهایت برنامه غنی سازی سطح پایین خود را به عنوان بخشی از یک برنامه صلح آمیز هسته ای حفظ کند.

در عین حال وی گفته است که این موضوع قابل مذاکره است.

متن این بخش از پرسش و پاسخ خبرنگاران با وی که وب سایت رجا نیوز به طور کامل آن را ترجمه کرده و اصل آن نیز در وب سایت وزارت خارجه امریکا موجود است، چنین است:

سوال: من می‌خواهم راجع به غنی سازی در سطح پایین بپرسم. اگر تمام این مسئله این است که آن‌ها باید حق غنی سازی داشته باشند، حتی اگر تنها همین مسئله خواسته آن‌ها باشد، ما الان حتی در دولت اوباما و مقامات رسمی دولت کسانی را داریم که با وجود اینکه در ملاء عام و در مقابل رسانه‌ها می‌گویند نه، اما معتقدند که ایران می‌تواند در حد ۳.۵ درصد غنی سازی کند حتی اگر این غنی سازی در سطح پایین قابل قبول هم نباشد.

مقام ارشد دولتی: واقعا؟ واقعا؟ این افراد در دولت اوباما چه کسانی هستند؟ (خنده حضار)

سوال: پس در دولت اوباما عقیده بر این است که غنی سازی قابل قبول نیست چرا که هیچ تدابیر حفاظتی برای غنی سازی۳.۵درصد وجود ندارد و از این نوع غنی سازی نیز می‌توان در سطح صنعتی برای تولید سلاح استفاده کرد. آیا این موضع رسمی تمام اعضای فعلی دولت اوباما است؟

مقام ارشد دولتی: تمام اعضای فعلی دولت اوباما و شخص رییس جمهور ایالات متحده.

سوال: پس این نشان می‌دهد که...

مقام ارشد دولتی: که موضع رییس جمهور حق فناوری صلح آ میز هسته‌ای است...

سوال: حق استفاده از انرژی صلح آمیز با غنی سازی در سطح...

مقام ارشد دولتی: اوباما فقط درباره حق استفاده صلح آمیز صحبت کرده است و ما هم...

سوال: پس آن‌ها می‌توانند انرژی صلح آمیز هسته‌ای را داشته باشند...

مقام ارشد دولتی: و ما گفته‌ایم و من هم گفته‌ام و بار‌ها هم گفته‌ام که البته شما می‌توانید برنامه صلح آمیز هسته‌ای داشته باشید اما بدون غنی سازی.

سوال: یعنی می‌توانند؟

مقام ارشد دولتی: بله که می‌توانند. من گفتم که غنی سازی در جای دیگری انجام می‌شود و شما سوخت را می‌خرید. مطمئنا با این روش می‌توانید. پس این برنامه ما برای استفاده از انرژی صلح آمیز است. راههای زیادی برای رسیدن به این هدف وجود دارد اما اینکه ایران چگونه می‌خواهد به این مسئله برسد هنوز مشکلی است که حل نشده است.

سوال: اما همیشه این مسئله وجود داشته که با غنی سازی ۳ درصد هم موافقت خواهد شد و با معامله بر سر غنی سازی ۳ درصد، آن‌ها هم راضی می‌شوند که سلاح‌هایشان را تحویل دهند؟

مقام ارشد دولتی: ما هنوز بر سر این مسئله مذاکره نکرده‌ایم. من هم دوست دارم این کار را انجام دهم.

علاوه بر این، شرمن در این گفت وگو تاکید می کند که ایران تا قبل از ۱۵ اکتبر (سه شنبه، ۲۳ مهر) باید متن کامل طرح پیشنهادی خود را –که در نیویورک به طور کلی از سوی ظریف تشریح شده- با گروه ۱+۵ به اشتراک بگذارد.

شرمن می گوید: «ما تنها بر روی این مسئله توافق کرده‌ایم که طرح‌ها را روی میز بگذاریم. ما از ایرانیان خواستیم که ایده‌های آغازین که وزیر امور خارجه ایران می‌گفت را ارائه دهند. موادی را به طرح خود اضافه کنند، موادی را حذف کنند و احتمالا باید بتوانند تا قبل از پانزدهم اکتبر کل طرح را با ما به اشتراک بگذارند ولی مطمئنا باید آماده باشند که در زمان مذاکرات در پانزدهم جزییات بیشتری از طرح ظریف را بیان کرده و با ما در میان بگذارند. بعد از آن می‌توانیم بگوییم کجای کار هستیم».

مذاکره کننده ارشد امریکا درباره شرط واشینگتن برای لغو تحریم ها علیه ایران گفته است: «اگر ایران تمام چیزهایی را که خواسته‌ایم اجرایی سازد یعنی همه مسایلی که می‌خواهیم را انجام دهد، تحریم‌ها را بر می‌داریم؟ بله البته! اما این کار تنها به این شرط امکان پذیر است که تمام کار‌ها یعنی تک تک کارهایی که می‌خواهیم را انجام دهد».

معاون وزیر خارجه امریکا همچنین با اشاره به اینکه امریکا تصور می کند تحریم ها یکی از اصلی ترین عوامل روی کار آمدن حسن روحانی بوده، می گوید: «ما معتقدیم که به دلیل همین تحریم‌ها بود و این تحریم‌ها بخش قابل توجهی از انگیزه ایران برای نشستن پشت میز مذاکرات را تشکیل داده است. در حقیقت روحانی و ظریف و همه گفته‌اند و به خصوص در زمان مبارزات انتخاباتی این مسئله روشن شده که او انتخاب شد تا جلوی تحریم‌ها را بگیرد و اقتصاد را بهبود دهد. پس این را می‌دانیم که این مسئله برای آن‌ها مهم است. پس اینطور هم نیست که تا قبل از اینکه نتیجه مد نظرمان را بگیریم آن‌ها را (تحریم‌ها را) برداریم. و ما به همکاری با کنگره برای افزایش فشارهای مورد نیاز به ایران ادامه می‌دهیم».

اما وی در حال تاکید کرده است که دولت امریکا می خواهد برای ایجاد انعطاف احتمالی در تحریم ها دستش باز باشد.

شرمن گفته است: «ما همین الان هم مشغول گفت‌و‌گو با کنگره هستیم. ما در حال حاضر می‌خواهیم مطمئن شویم که انعطاف لازم برای آغاز مذاکرات را داریم اما ما همیشه سیاست دو گانه‌ای از تعامل و فشار را اجرا خواهیم کرد. و این فشار هم از طریق تحریم‌ها خواهد بود. با این حال این فشار از طریق منزوی کردن ایران و یا اقدامات دیگر نیز ادامه می‌یابد».

انتهای پیام/۵۰۸۲ https://www.asrehamoon.ir/vdcf1cdj.w6d0magiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما