تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۵۰
گز روغنی یا گازرخ با نام علمی مورینگا از گونه های کمیاب و با ارزش اقتصادی بالاست که به خشکی مقاوم است و برای زندگی به آب بسیار کمی نیاز دارد.
نیکشهر رویشگاه گیاه نادر و در حال انقراض" گز روغنی"
نیکشهر رویشگاه گیاه نادر و در حال انقراض" گز روغنی"
به گزارش عصر هامون، این گیاه بطور طبیعی در ارتفاعات و قله های کوه می روید که در حال حاضر شهرستان نیکشهر از توابع سیستان و بلوچستان رویشگاه این گیاه است.
رئیس منابع طبیعی و آبخیز داری نیکشهر به نیکنما گفت: گز روغنی درختچه ای کاملاً اقتصادی است که در سیستان و بلوچستان و هرمزگان می روید و در مناطق کوهستانی و حتی صخره سنگی رشد می کند و به آب کم نیاز دارد و با توجه به میانگین بارندگی سالانه حدود ۱۰۰ میلی متر در سیستان وبلوچستان گونه مقاوم این نوع آب و هوا است.
رضا صمیمی اظهار داشت: گز روغنی از گونه های نادر جنگلی و رویشگاه اصلی آن در شهرستانهای نیکشهر، قصرقند و فنوج (تنگه فنوج) است.
وی ادامه داد: روغن صنعتی با ارزشی از بذر این درخت به دست می آید که از هر کیلو بذر آن ۲۱۲ گرم روغن قابل بدست می آید و با کاشت ۲۰۰ درختچه در هر هکتار می توان حدود ۱۲ کیلوگرم روغن بدست اورد.
وی افزود: وزن هر دانه حدود نیم گرم و هر درخت که حدود ۶ تا ۷ متر رشد می کند قادر به تولید ۶۰ گرم روغن است.
صمیمی بیان کرد: مجموع سطح زیرکشت گونه گز روغن حدود ۳۵۰ هزار هکتار است که پراکنش این گونه در استان سیستان و بلوچستان به صورت نواری از دو راهی جکیگور سرباز با تراکم اندک شروع شده و به ارتفاعات قصرقند، بخش مرکزی نیکشهر و تنگه فنوج و بعد از آن به کوههای بشاگرد استان هرمزگان منتقل می شود.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیکشهر تصریح کرد: بالاترین تراکم این گونه گیاهی در شهرستانهای نیکشهر و فنوج، تنگه فنوج به سمت بخش بنت است.
وی اضافه کرد: کلیه قسمتهای گز روغن مورد استفاده قرار می گیرد اما بیشترین استفاده از بذر و روغن آن است که به عنوان آجیل و چاشنی همراه خرما و پوست و برگ آن علاوه بر خواص درمانی برای دباغی پوست، مورد استفاده قرار می گیرد.
صمیمی افزود: قرق ذخیره گاه طبیعی این گونه در منطقه تنگۀ فنوج، خرید سالانه بذر این گیاه از اهالی منطقۀ، نهالکاری در عرصه های گز روغن و توسعه و احیا آن، احداث هلالی های آبگیر توام با کشت نهال این گونه، تولید سالانه نهال در نهالستان اداره شهرستان و توزیع بین مردم و ادارات در منطقه هدف از احیا و توسعه این گیاه است.

گیاه گز روغنی
گیاه گز روغنی دارای پروتئین های ریزی است که در تصفیه آب از آن استفاده می شود.
در برخی از کشورهای دنیا از پروتئین های بذر این گیاه به جای عناصر صنعتی تصفیه کننده آب استفاده می شود و ریختن پودر بذر این گونه گیاهی در آب گل آلود موجب ته نشین شدن گل و لای، ذرات و میکرو ارگانیسم های معلق در آب می شود.
از گیاه گز روغنی می توان در برطرف کردن بیماریهای پوستی، سرطانی، دیابتی و کاهش کلسترول نیز استفاده کرد.
شهرستان نیکشهر در ۵۱۰ کیلومتری جنوب زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان واقع شده است.
انتهای پیام/۹۰۳۱
https://www.asrehamoon.ir/vdcamyny.49nme15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما

سیستانی
یکی اینارو خب معرفی کنه ما که نمیدونیم اینا چی هست
محمد حسین علیزاده
با سلام برای پایان نامه احتیاج به غلاف مورینگا دارم لطفا طرز تهیه یا خرید مورینگا رو معرفی کنید با تشکر
علی
با سلام
لطفا بگویید از کجا می توان بذر این درخت را تهیه کر.
حسین زاده
لطفا اطلاعات کاملتری ارائه نمائید