تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۲۰
محیط زیست دریایی نیازمند حفاظت بیشتر است;

لاک پشت سبز دریایی در خطر انقراض

سواحل جنوبی سیستان و بلوچستان زیستگاه یکی از جذاب ترین گونه های جانوری دریای عمان است.
لاک پشت سبز دریایی در خطر انقراض
به گزارش عصر هامون، اسفند كه به نيمه مي رسد، اتفاق زيبائي در سواحل جنوبي كشورمان دوستداران محيط زيست را به سمت خود فرا مي خواند .اين اتفاق در سالهايي نه چندان دور قابل رويت و جزو زندگي روزمره بوميان حاشيه زيباي درياي عمان از جمله سواحل ماسه اي رمين تا پسابندر شهرستان چابهار مي باشد.
اين پديده زيبا و هيجان انگيز، به خشکي آمدن لاك پشت هاي سبز دريايي و تخم ريزي آنها در سواحل است.
زیستگاه لاک پشت های سبز دریایی با نام علمی Chelonia mydasدر دریای عمان و خلیج فارس است .
فصل تخم‌گذارى لاک‌پشت‌هاى سبز در سواحل چابهار متفاوت با ديگر نوار ساحلي جنوب کشور است ، تخم گذاری این گونه جانوری با توجه به آب و هوای بندر چابهار از اواسط اسفند ماه شروع و تا پایان آبان ماه ادامه دارد.
نوزادان لاک پشت هاي دريايي سبز هنگام بيرون آمدن از تخم حداکثر طول بدنشان پنج سانتيمتر و وزن بدنشان کمتر از بيست گرم است.
لاک پشت سبز در مناطق پراکنده اي از سواحل جنوبي درياي عمان در چابهار بر روي سواحل شني و ماسه هاي نرم با شيب ملايم تخم گذاري نموده و در خليج هاي کوچک و مناطق واجد علف هاي دريايي و جنگلهاي مانگرو علي الخصوص جنگل هاي حرا خليج گواتر به تغذيه مي پردازند.
آنچه مسلم است استفاده هاي مختلف از اين جانوران و تخم آنها باعث شده نسل لاك پشت هاي سبز دريايي به شدت در معرض انقراض قرار گيرد. سازمانهاي مختلف و افرادعلاقه مند فعاليتهايي را در گوشه و كنار جهان براي حفاظت اين جانوران به اجرا گذاشته اند.
سال گذشته اداره محیط زیست چابهار در طرح پایش، لاک پشت های مولد را به منظور حفاظت و بازسازی مناطق تخم گذاری لاک پشتان دریایی پلاک گذاری کرد و برای حفاظت از تخم های لاکپشت از هجوم حیوانات دریایی از جمله خرچنگ، اقدام به ایجاد ایستگاه پایش و زادآوری لاک پشت در ۴۵ کیلومتری جاده چابهار-رمین کرده است.
در حال حاضر تنها جمعيت انگشت شماري از آنها از سيل خطرات متعدد در امان مانده اند كه اين جمعيت هم بشدت در معرض كاهش هستند علی رغم تمهیدات لازم جهت محافظت از لاک پشتهای دریایی همواره مشکلاتی این گونه جانور کمیاب را تهدید می کند؛ از مهمترین این عوامل می توان به نکات زیر اشاره کرد:
آلودگی سواحل:
زمانی که لاک پشت جهت تخم گذاری به ساحل می آید امکان خفگی ناشی از تغذیه زباله های اطراف ساحل این حیوان را تهدید می کند.
گرفتاری در دام صیادان:
صیادان معمولا تورهای خود را به مدت ۲۴ ساعت و یا بیشتر در دریا پهن می کنند و امکان گرفتاری لاک پشتهای دریایی در تورهای صیادی و نتیجه مرگ میر لاک پشتها وجود دارد.
برخورد با قایق و لنچ :
در مواردی که از نتیجه بررسی لاک پشتهای مرده کنار سواحل بدست آمد اثرات ناشی از برخورد با پره های موتور قایق بر روی لاک پشت مشاهده گردید که پس از زخمی شدن باعث مرگ آنها شده بود.
عبدالصمد چاکری یکی از صیادان بومی منطقه در این باره می گوید: هر چند ماه شاهد هستیم که یکی از این لاک پشتها در تور صیادی یکی از همکارانمان در دریا گرفتار شده است در برخی موارد متاسفانه با توجه به اینکه تورها برای مدت زمان ۲۴ ساعت ویا بیشتر در دریا هستند لاک پشتها پس از گرفتاری در تور دچار خفگی می شوند .
وی افزود: همچنین در مواردی این جانور توسط قلاب های صید ماهی شیر و کد هم شکار می شوند.
شکارچیان طبیعی:
پس از تخم گذاری لاک پشت در سواحل شنی بچه لاکپشتها از تخم بیرون آمده و به طور غریزی به سمت دریا حرکت می کنند که معمولا در طول مسیر با خطر شکار شدن توسط شکارچیان طبیعی از قبیل شغال،روباه و پرندگان شکارچی مواجه میشوند.
تخريب زيستگاه ها و مناطق تخمگذاري :
دانه بندی ساحل محل تخم گذاری لاک پشتهای مولد بایستی از نوع ماسه ای نرم یا درشت و ترکیبی از توده های صدف و ماسه باشد. همچنین نوع دانه بندی در میزان رطوبت ماسه ها و تبادل هوا که از عوامل مؤثر در بقاء و رشد جنین محسوب می گردند، تأثیر گذار است.
کارشناس تحقیقات شیلات چابهار در اینباره به خبرنگار چهاربهاران گفت : مهمترین محدوده های تخم گذاری لاک پشت دریایی در شهرستان های کنارک و چابهار می باشد که می توان به ۱- سایت اطراف اداره کل بنادر وکشتیرانی(محدوده آبشیرین کن اداره بنادر) ۲- سایت روستای رمین ۳- سایت لیپار (محدوده انجیر معابد)۴- سایت کچو و کوپانسر ۵- سایت گواتر ۶ – سایت تنگ( کنارک) اشاره کرد .
سید علی موسوی افزود : احداث شهركهاي ساحلي در سواحل شني براي استفاده از چشم انداز و فعاليت هاي تفرجگاهي هم رو به افزايش گذاشته ، وجود شهركها نیز همراه با حضور انسان ها، برداشت شن و ماسه ، افزايش زباله ، تخليه فاضلاب ، تردد بيش از حد و موارد عديده ديگري كه زيستگاه لاك پشت ها را به نابودي مي كشند، همراه هستند.
و ی تصریح کرد: لاك پشت هاي دريايي سبب افزايش چرخه مواد غذايي داخل آب مي شوند، امروزه ثابت شده هرچه اين چرخه طولاني تر باشد اكوسيستم شرايط پايدارتري خواهد داشت. همچنين حفظ تعادل بين گونه ها، باروري زيستگاه هاي آبي بخصوص علف هاي دريايي و مرجانها و كنترل گونه هاي مهاجم از جمله وظايف لاك پشت ها به شمار ميرود.

انتهای پیام/۹۰۳۱ https://www.asrehamoon.ir/vdcd.z0o2yt0nna26y.html
نام شما
آدرس ايميل شما