تاریخ انتشار :شنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۴۴
آمارها و گواهی کارشناسان حکایت از تولید با کیفیت محصول پسته در شهرستان خاش دارد .
آمارها و گواهی کارشناسان حکایت از تولید با کیفیت محصول پسته در شهرستان خاش دارد
آمارها و گواهی کارشناسان حکایت از تولید با کیفیت محصول پسته در شهرستان خاش دارد
به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون به نقل از تفتان ما،شهرستان خاش که از قرن ها پیش یکی از مراکز تولید محصولات کشاورزی بوده و هم اینک نیز صیفی جات و سبزیجات جمعیت حدود ۵/۲ میلیون نفری سیستان و بلوچستان را تامین می کند به علت دارا بودن اراضی بسیار غنی و دست نخورده و سفره آب های زیر زمینی یکی از مستعدترین مناطق پسته خیز کشور بعد از استان کرمان می باشد.
تولید پسته در دشت های وسیع گوهر کوه، پشت کوه، ایرندگان و اراضی حاشیه آتشفشان تفتان از اوایل انقلاب آغاز شده و هر سال بر وسعت اراضی پسته کاری آن افزوده شده و در حال حاضر چند صد هکتار زمین به تولید این محصول اختصاص یافته است.
گزارش خبرنگار ما به نقل از کارشناسان کشاورزی حاکی است میزان تولید محصول پسته شهرستان خاش در هر هکتار حدود ۳۰ درصد از پسته رفسنجان بیشتر است. همچنین ازنظر میزان روغن از پسته کرمان میزان روغن آن بیشتر بوده و کیفیت آن به مراتب بالاتر و خوش خوراک تر است.
کارشناسان کشاورزی معتقدند ادامه توسعه کشت پسته در شهرستان خاش موجب خواهد شد تا در آینده نه چندان دور، منطقه خاش از نظر تولید پسته جایگزین رفسنجان شود به شرط اینکه دولت کمک های مالی و فنی خود را به کشاورزان منطقه افزایش دهد.
یکی از کشاورزان شهرستان خاش  گفت: برای تولید و توسعه پسته در شهرستان خاش موانعی وجود دارد که در صورت رفع آن روستائیان پسته کار می توانند هزاران هکتار زمین لم یزرع را به کشت پسته اختصاص دهند.
محمد شهنوازی افزود: مساعدت های بانک کشاورزی به تولید کنندگان پسته باید افزایش یابد، سازمان جهاد کشاورزی نیز وام های فنی بیشتری در اختیار کشاورزان قرار دهد و محصول پسته نیز بیمه شود.
وی اظهار داشت : اگر صادرات پسته از انحصار شرکت پسته رفسنجان خارج شود و به تولید کنندگان پسته اجازه صادرات داده شود ضمن اینکه مردم حاضر به توسعه کشت این محصول خواهند شد. بخشی از درآمدهای پسته که هم اینک به جیب شرکت پسته رفسنجان سرازیر می شود به پسته کاران تعلق خواهد گرفت.



شهنوازی گفت: تولید کنندگان پسته در شهرستان خاش اجازه صدور این محصول را به طور مستقیم ندارند زیرا دولت اجازه صدور پسته را فقط به شرکت پسته رفسنجان داده است و باید تولید کننده شهرستان خاش با هزینه بسیار گزاف پسته خود را در رفسنجان تحویل این شرکت بدهد و بهای آن را در مدت حدود یک سال آن هم در چند نوبت دریافت دارد.
این کشاورز بیان کرد: هزینه تولید پسته بویژه حمل آن به رفسنجان بسیار بالاست.
وی در پایان گفت: اگر دولت همکاری خوبی با کشاورزان داشته باشد و تسهیلات بانکی را افزایش دهد و محصول کشاورز را بخرد و امکانات فنی خوبی در اختیار تولید کنندگان قرار دهد خاش می تواند از نظر تولید پسته با استان کرمان رقابت و در نهایت جایگزین آن شود.
امان الله طوقی مدیرجهادکشاورزی شهرستان خاش هم در این خصوص گفت : پسته گونه‌ای گیاه است.این گیاه در کشورهایی مثل ایران، سوریه، ترکمنستان و غرب افغانستان رشد می‌کند. تولید پسته در ایران در سال ۲۰۰۵ معادل ۱۹۰،۰۰۰ تن بوده که ایران را در مقام یکم در جهان قرار می‌دهد. بعد از ایران آمریکا با تولید ۱۴۰،۰۰۰ و ترکیه با تولید ۶۰،۰۰۰ تن در مقام دوم و سوم قرار داشته‌اند.واژه پسته پارسی می‌باشد و از طریق زبان لاتین از پارسی وارد زبانهای اروپایی شده‌است.پسته در ایران علاوه بر مناطق استان کرمان در مناطق دیگر نیز پرورش و کشت می شود که یکی از آن مناطق استان سیستان و بلوچستان و منطقه بلوچستان آن می باشد .
وی افزود: کشت پسته در خاش ، گوهر کوه و نوک آباد هرساله انجام شده و نیاز مردم استان سیستان و بلوچستان را تامین می نمایید .
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خاش گفت: سالانه سه هزار و ۵۰۰ تن پسته خشک مرغوب در این شهرستان تولید و روانه بازار مصرف می شود.



امان الله طوقی گفت : شهرستان خاش دارای بیش از چهار هزار و ۸۵۰ هکتار باغات پسته بارور و غیر بارور است و توانسته رتبه نخست این محصول را در استان به خود اختصاص دهد.
وی اظهار داشت: بیشترین نوع پسته شهرستان خاش کله قوچی، اوحدی، احمد آقایی و سایر گونه های مرغوب است که ۲۰ درصد برای مصرف داخل استان و ۸۰ درصد به استان کرمان صادر می شود.
مدیر جهاد کشاورزی خاش با بیان اینکه ۷۰ درصد باغات پسته خاش در بخش نوک آباد و منطقه گوهر کوه و ۳۰ درصد باقی مانده در بخش مرکزی این شهرستان قرار دارد گفت: کاشت و برداشت این محصول زمینه اشتغال چهار هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم را فراهم کرده است.در استان سیستان و بلوچستان برداشت پسته از اوایل شهریور ماه آغاز و به مدت ۴۵ روز ادامه دارد.
رضا نجفی رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان نیز در ادامه  عمده مناطق تولید پسته در سیستان و بلوچستان را شهرستان های خاش و زاهدان عنوان کرد و افزود : در این مناطق هفت هزار باغ پسته وجود دارد که بیشترین سطح زیر کشت با ۴ هزار و ۸۰۰ هکتار متعلق به شهرستان خاش است و براساس پیش بینی های ما امسال ۸ هزار تن محصول پسته از باغ های شهرستان خاش برداشت خواهد شد.
نجفی گفت : تجهیزات پوست کنی و ترمینال ضبط پسته که پسته ها را بر اساس اندازه جدا سازی و تفکیک می کند از جمله صنایعی است که در اختیار کشاورزان قرار داده شده است تا محصول خود را با کیفیت بیشتری به بازار مصرف عرضه کنند.
وی گفت : در تولید پسته استان در هر هکتار ۳ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم مشغول به کارند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه در سال زراعی گذشته سطح زیر کشت پسته در شهرستان خاش در مقایسه با سال زراعی قبل از آن پنج و چهار دهم درصد افزایش یافته است گفت : اوایل خرداد ماه سال جاری ۳۵۰هزار اصله نهال پسته به صورت یارانه ای بین کشاورزان توزیع شد.
رضا نجفی هزینه تولید این تعداد نهال پسته را ۵۵۰ میلیون ریال اعلام کرد و افزود : تمایل مردم به کشت پسته موجب شده تا حتی نهال پسته با قیمت آزاد از کشاورزان خریداری شود.



وی گفت : تولید نهال یارانه ای پسته و توزیع آن بین کشاورزان و همچنین تشویق کشاورزان برای استفاده از شبکه آبیاری تحت فشار در باغهای پسته از طرح هایی است که با هدف توسعه باغ های پسته انجام شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان پسته های کله قوچی ، اوحدی ، اکبری ، بادامی ، احمد آقایی و محلی را از انواع پسته های تولید شده منطقه عنوان کرد و افزود: پسته کاران استان با توجه به بازار خوب پسته در استان کرمان و وجود مشتریان و تجار شناخته شده، محصول پسته خود را بر اساس قیمت پایه به تجار این استان عرضه می کنند.
وی در پایان اذعان داشت : یکی از برنامه های وزارت جهاد کشاورزی توسعه باغ های پسته در دیگر مناطق کشور است تا بتوان این محصول استراتژیک و تجاری را در دیگر نقاط کشور تولید کرد که مناطق تولید پسته در استان به خصوص شهرستان خاش و منطقه گوهر کوه این شهرستان تا کنون در اجرای طرح توسعه باغ ها و تولید محصول پسته موفق بوده است.
انتهای پیام /4382
https://www.asrehamoon.ir/vdciyraw.t1a5z2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما