تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۵۸
سیستان و بلوچستان به لحاظ شرایط اقلیمی منطقه منحصر به فردی است، طوفان های شن، غلظت گرد و غبار و افزایش ریزگردهای ناشی از خشکسالی مشکلات عدیده ای برای مردم این استان به وجود آورده است.
هدیه میلیاردی رهبر انقلاب به نگاه های نگران کشاورزان سیستانی و بلوچ
هدیه میلیاردی رهبر انقلاب به نگاه های نگران کشاورزان سیستانی و بلوچ
به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون، سیستان و بلوچستان به لحاظ شرایط اقلیمی، منطقه منحصر به فردی است به گونه ای که همزمان با گسترش خشکسالی و زمین تشنه در شمال آن، مناطق جنوبی دستاویز طوفان ها و بارش های باران شدید و زودگذر می شود که سیلاب ها و روان آب های زیادی را در منطقه جاری می سازد و خسارت های متعددی را به همراه می آورد.
طوفان های شن، غلظت گرد و غبار و افزایش ریزگردهای ناشی از خشکسالی و خشک شدن بستر تالاب بین المللی هامون مشکلات عدیده ای برای مردم این استان به وجود آورده است.
این معضل موجب افزایش غلظت هوا می شود و برخی مواقع گرد و غبار ناشی از آن به چند برابر حد استاندارد جهانی می رسد و بعضا یا مردم را خانه نشین می کند و یا خسارت های میلیاردی به بخش های دیگر وارد می کند.
افزایش 70 درصدی تولید محصولات کشاورزی قبل از طوقان های 120 روزه
رضا نجفی رییس جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با عصر هامون با اشاره به سال زراعی گذشته و جریانات هوایی جنوب استان و تامین آب در شمال استان در سال جاری اظهار داشت: این روند باعث شد که در محصولات خارج از فصل مثل هندوانه، سرگدوم، علوفه ای و جالیزی رشد چشمگیر و قابل ملاحظه ای را داشته باشیم.
وی ادامه داد: محصولات زراعی و نباتات ، محصولات علوفه ای و سبزی و سیفی جات از 2 میلیون و 700 هزار تن به 4 میلیون تن در سال زراعی جاری افزایش یافته است.
طوفانهای شن ۱۵۰ میلیارد تومان به محصولات کشاورزی سیستان خسارت وارد کرد
رضا نجفی رییس جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار کشاورزی و دامپروری عصر هامون در خصوص افزایش خسارات بخش کشاورزی سیستان در سال جاری اظهار اشت: در پی طوفان و خشکسالی‌های منطقه،تاکنون مبلغی بالغ بر 150 میلیارد تومان به بخش کشاورزی سیستان خسارت وارد شده است.
وی با اشاره به اینکه مشکل کم‌آبی بزرگترین تهدید برای حیات سیستان است افزود: مسئولان با بهره‌گیری از ظرفیت حق‌آبه تالاب هامون، مشکلات بخش کشاورزی سیستان را حل کنند.
نجفی در ادامه با بیان اینکه کمبود منابع آبی و وابستگی معیشت مردم سیستان به کشاورزی، اقتصاد منطقه را به شدت فلج کرده است بیان کرد: اساسی‌ترین کار برای خارج شدن از بحران خشکسالی در منطقه سیستان انتقال آب از چاه نیمه‌ها با لوله به مزارع کشاورزی است.
جیره بندی آب برای مردم هیرمند
خسارت میلیاردی زمین های کشاورزی سیستان کافی نبود که اینبار مسئولین آب را برای مردم صبور سیستان جیره بندی کردند.
شهروندان هیرمندی در گفت و گو با برخی  رسانه های محلی ضمن ابراز گلایه بیان کردند که آب لوله‌کشی در بسیاری از مناطق شهرستان تنها دو ساعت در شبانه روز وصل است و تأمین آب شرب نیز بسیار دشوار است. مردمی که تا دیروز برای کشاورزی آب نداشتند؛ اکنون برای تأمین آب آشامیدنی هم با مشکل مواجه شده‌اند.
یکی از این روستائیان شهرستان هیرمند در ارتباط با کمبود آب اظهار داشت: مردم برخی مناطق شهرستان از حدود یک ماه پیش تاکنون اصلاً آب ندارند. اخیراً آب تعدادی از خانه‌ها حدود دو ساعت و با فشار بسیار کم وصل می‌شود اما هنوز برخی خانه‌ها از این آب اندک هم بی‌بهره هستند و از دهیاری آب دریافت می‌کنند.
فاجعه زیست محیطی در هیرمند/ مرگ میلیونها بچه ماهی
بسته شدن آب رودخانه هیرمند با توجه به تعداد زیاد بچه ماهی ها و حجم کم آب و همچنین گرمای شدید هوادر زمان نامناسب در سایه کم‌‌توجهی و عدم آگاهی مسوولان موجب مرگ و میر تعداد زیادی از آبزیان این رودخانه شد.



مرگ هزاران جوجه پرنده مهاجر بر اثر تشنگی
طی هفته های گذشته از یک سو هزاران قطعه ماهی بر اثر خشک شدن و تبخیر شدن سریع آب در سطح هامون در پی باد های 120 روزه تلف شدند و از سوی دیگر با افزایش مناطق خشک شده پرندگان مهاجری که با مشاهده آبگیری هامون در داخل تالاب اقدام به لانه سازی و جوجه آوری کرده بودند پس از خشکیدگی مجدد، تالاب را ترک کرده یا تلف شده  و هزاران جوجه ای که تازه سر از تخم درآورده اند بدون والدین خود در معرض مرگ ناشی از گرسنگی، تشنگی و گرمای سوزان هوا قرار گرفته اند تا بار دیگر هامون را در یک قدمی فاجعه ای بزرگ قرار دهند.
مدیر دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران در این باره گفت: طی چند روز گذشته طرفداران محیط زیست و محیط بانان تعداد ی از جوجه های ضعیف و گرسنه را از درون لانه ها برداشته و آنها را از زیر تیغ آفتاب بیرون کشیده اند.



مرگ پلیکان های مهاجر که پس از سفری
طولانی با خشکی هامون روبرو شدند
جسد یک گاو در هامون صابری

خشکسالی گریبانگیر بلوچستان هم شد

پس از خشکسالی ها در منطقه سیستان ، معضل کم آبی مردم اغلب روستاها و شهر های منطقه بلوچستان را نیز تحت تاثیر قرار داده است و زندگی مردم این منطقه را فلج کرده است.
پس از منطقه سیستان، شهرستان سیب وسوران بیشتراز سایرشهرستان های استان بااین مشکل مواجه است و بابحران جدی کم آبی روبرو است به طوری که اکثرمردم درروستاهای این شهرستان از بی آبی وقطعی چندساعته آب گلایه دارند و و با مشکلات ایجاد شده در حوزه آب دست و پنجه نرم می‌کنند.
روستایی که تنها نیم ساعت در طول هفته آب دارد
رییس شورای اسلامی روستای دهک در این راستا اظهار داشت: با وجود برخورداری 1820 انشعاب اما آبی برای مصرف در لوله‌ها موجود نیست و در طول هفته تنها کمتر از نیم ساعت آب در لوله‌ها جاری می‌شود.
عبدالقیوم دهواری بیان داشت: آبرسانی به این روستا به صورت سیار و به وسیله دو تانکر البته به جز روزهای تعطیل، تامین می‌شود اما این تعداد تانکر آب پاسخگوی جمعیت تشنه این منطقه نیست.
وی اظهار داشت: در حال حاضر سهمیه هر خانواده از 20 لیتر تجاوز نمی‌کند و این میزان اندک حتی پاسخگوی شستن دست و روی اعضای خانواده هم نیست چه برسد به برآورده ساختن نیازهای بهداشتی.
تلفات جانی جنگ بر سر آب
دهواری با اشاره به اینکه کمبود آب و تشنگی مردم موجب درگیری و رویارویی مردم با کشاورزان شده است، افزود: در این منطقه در سنوات گذشته جنگ بر سر آب جان 4 نفر از اهالی را گرفته است.
وی افزود: در یکی از این حوادث، صاحب یک نانوایی که تصمیم داشت آب را برای تهیه نان از قنات برداشت کند به دلیل مخالفت روستائیان در یک درگیری جان خود را از دست داد.
وی گفت: پیش از این هلال احمر بخشی از تامین نیازهای آب مردم را به  وسیله تانکر در طی یک سال و نیم گذشته بر عهده داشت اما به دلیل عدم پرداخت دستمزد از طرف آب و فاضلاب روستایی دیگر تانکر آبی از این ناحیه به روستا حمل نمی شود.
وی اظهار داشت: مکاتبات متعدد با آب و فاضلاب روستایی نتیجه ای نداشته است و مسئولان تنها به این نکته اصرار می‌ورزند که بودجه‌ای برای رفع این مشکل در اختیار ندارند.
خشکسالی های اخیر نه تنها باعث کمبود آب آشامیدنی در برخی شهر ها و روستاها شد بلکه محصولات کشاورزی و آب و هوا را هم تحت تاثیر قرار داد.
 2500 میلیاردتومان اعتبار ظرف سه سال دربخش کشاورزی استان هزینه می شود
رضا نجفی رییس جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با تاكيد بر عزم مقام معظم رهبري و دولت تدبير و اميد بر توسعه كشاورزي در استان گفت: عليرغم همه مشكلات مالي،  دولت علاوه بر اختصاص هزار میلیارد تومان از بودجه، هزار و 500 میلیارد تومان با مجوز رهبر معظم انقلاب از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح های کشاورزی استان بویژه سامانه آبیاری نوین اختصاص داد.
وی افزود: اجرای سامانه آبیاری تحت فشار در سطح 100 هزار هکتار با اعتبار 10 میلیارد ریال و اجرای طرح انتقال آب با لوله در سطح 46 هزار هکتار از زمین های کشاورزی دشت سیستان با 15 هزار میلیارد ریال در اولویت برنامه سال های آینده این سازمان قرار دارد.
رییس جهاد کشاورزی استان تصریح کرد: اجرای 610 کیلومتر انتقال آب با لوله با 300 میلیارد ریال، انتقال آب به روش کم فشار در سطح سه هزار و 500 هکتار و افزایش صید ماهی از 137 هزار تن به 182 هزار تن در دریای عمان و اقیانوس هند از شاخص ترین اقدامات سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان است.
با این وجود آسمان سیستان و بلوچستان همچنان خاکی و غبار آلود است و سال هاست که چشمان نگران کشاورزان و مردمان این دیار در امتداد شن های روان قطره های حیات بخش باران را جستجو می کنند.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcaeynm.49nmy15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما

کشاورز سیستانی
باید به این حرکت رهبر هزار افرین گفت ایشون همیشه تصمیمات درست و به حقی می گیرن.