ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> نگاهی به آداب و رسوم مردم دلگان در ماه مبارک رمضان | عصر هامون
تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۲ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۰۱
رمضان، از سال‌های دور تاکنون، در فرهنگ مردم از جایگاهی ممتاز برخوردار بوده و همواره آیین‌های ویژه ای در ارتباط با این ماه، در میان مردم کشورهای اسلامی‌ به اجرا درآمده است.
نگاهی به آداب و رسوم مردم دلگان در ماه مبارک رمضان
نگاهی به آداب و رسوم مردم دلگان در ماه مبارک رمضان
به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون به نقل از دلگان پرس، آداب و رسوم ماه مبارک رمضان یکی از مباحث مهم فرهنگ مردم است که به واسطه قدمت خود، از قداست ویژه ای برخوردار است. متأسفانه در زندگی شهری و ماشینی، بسیاری از این سنت‌های زیبا به بوته فراموشی سپرده شده اند و بسیاری دیگر نیز کم رنگ تر شده اند و از آنجا که این رسوم زمینه ساز همبستگی در جامعه به ویژه در میان آحاد ملل مسلمان است، اهمیت فراوانی نیز دارد.
به انگیزه حلول ماه مبارک رمضان و آغاز ماه تزکیه روح و جان، مطلبی آماده شده که به مناسبت‌ها و آداب و رسوم رمضان در فرهنگ مردم دلگان می‌پردازد.
از نیمه شعبان جنب و جوش خاصی برای به پیشواز رفتن ماه رمضان در میان مردم دلگان مشاهده می‌شود،که برای انجام فرایض دینی این ماه آماده می‌شوند، از جمله می‌توان به این موارد اشاره داشت:
چهره‌ شهرستان دلگان و روستاهای ان از نیمه‌ ماه مبارک شعبان دگرون می ‌شود و ‌ مردم به جنب و جوش و تکاپو افتاده و خود را برای استقبال از ماه مبارک رمضان؛ ماه عبادت، ماه پرهیز از گناه و ماه نزدیک شدن به پروردگار آماده می کنند.
خانه تکانی
قبل از فرارسیدن این ماه، مردم دلگان، به زدودن آلودگی از چهره خانه و محله خویش می‌پردازند، درواقع با نظافت و خانه تکانی به پیشواز بهار قرآن می‌روند تا بتوانند با فراغت و آسودگی خیال به انجام تکالیف دینی خویش بپردازند.
پاکیزگی تنها به محیط خانه محدود نگشته و پیر و جوان با طیب خاطر در نظافت مساجد محله خود جهت برگزاری مراسم گوناگون ماه رمضان مشارکت می کنند
مردم دلگان با رویت هلال ماه مبارک رمضان روزه گرفتن را آغاز می‌ کنند، در برخی از مناطق دلگان معتقدان چند روز قبل از ماه رمضان علاوه بر تمیز کردن مساجد،‌ منازل و شستشوی لباسها و طهارت خودسه شب مانده به ماه رمضان به پیشواز می ‌روند و آخرین روزهای ماه شعبان‌ المعظم را روزه می‌ گیرند
تهیه مایحتاج رمضان
در گذشته، تهیه مایحتاج ماه مبارک رمضان با جدیت تمام انجام می‌گرفت، زیرا در این ماه کسب و کار تقریباً متوقف می‌شود و مردم بیشتر از هر کاری به عبادت می‌پردازند و لازم بود که مردم مایحتاج خود را قبل از ماه مبارک تهیه کنند تا بتوانند با آسودگی در مجالس ویژه این ماه شرکت نمایند.
امروز هم تهیه تهیه مایحتاج ماه رمضان از دل‌ مشغولیهای این روزهای مردم است.
در گذشته آبگوشت از غذاهای مرسوم افطاری بوده است ولی امروز مردم دلگان نخست با چای یا آب داغ وشربت روزه خود را باز می‌ کنند و غذاهای مرسوم افطار آنها نان، پنیر و سبزی خوردن وخرما است.یکی از مراسم رمضان دعوت از آشنایان و فامیل به هنگام افطاری است که در برخی از مناطق اهالی از یکدیگر در مسجد برای افطار پذیرایی می ‌کنند و دراین ماه کسانی که نذری دارند، ‌آش رشته،شله زرد وحلوا را به هنگام افطار بین مردم ومساجد پخش می‌ کنند.
مردم این منطقه پس از خوردن سحری به تلاوت قرآن و دعا می پردازند و تا طلوع صبح بیدار می مانند و پس از آن به کار و تلاش روزمره خود می پردازند.
در نقاط روستایی این شهرستان در گذشته های دور که روستاها فاقد برق و بلند گو و رادیو و تلویزیون بود برخی افراد در طول ماه مبارک رمضان سحرگاهان با طبل زدن در کوچه ها و معابر مردم را از رسیدن سحر آگاه می کردند و اکنون موذن از طریق بلندگوهای مسجد این وظیفه مهم را انجام می دهد البته رسم طبل زدن هنوز در برخی روستاها رواج دارد.

مراسم ویژه ماه رمضان
از جمله مراسمی ‌که به ویژه در ماه رمضان انجام می‌گیرد می‌توان به مجلس زنانه ختم قرآن که برای شادی روح اموات است و مجلس مردانه ختم قرآن که اغلب در مساجد بعد از نماز صبح یا ظهر و یا عشاء است، اشاره داشت.
شب‌های احیا
اما شب‌های احیا دردلگان از جایگاه ویژه ای برخوردار است مساجدو مصلی همه از خیل مشتاقان وصال دوست و خریداران معرفت ،پابرهنگان و تشنگان محبت و رحمت دوست آکنده و لبریز است.«سبحانک یا لا اله الا انت،الغوث الغوث خلصنا من النار یارب» و این آوای سوزناک هردلگانی است که در شب های قدراز دل سینه های مالامال از امید رحمت و مغفرت پروردگار جاری می شود.در این روزها و شب ها محبت،مهربانی،احسان و نیکوکاری مردم دلگان و خانواده های آنان به اوج خود می رسدخوشحال و با نشاط از آن جهت که رمضان این ماه پرفیض و برکت را در یافته اند و به این توفیق بزرگ نائل شده اند و مغموم از آن جهت که این ماه دوست داشتنی در حال خداحافظی از آنهاست.
فطریه
در آخرین روز سرپرست خانواده با محاسبه میزان فطریه افراد آن را از قوت سالانه یا از پول توی جیب جدا کرده و در محل خاصی قرار می‌دهند.
فطریه در روستاها شامل آرد یا گندم می‌شود که سرپرست خانواده سعی میکند که در اولین فرصت به افراد فقیر و مستمند تحویل دهد.
مردم دلگان همه سعی می‌کنند در هنگام اعلام عید در خانه‌های خود باشند تا فطریه‌شان به گردن کس دیگری نیفتد.
روز عید فطر نیز در دلگان از اهمیت خاصی برخوردار است مردم پس از اقامه نماز عید فطر با دادن فطریه به یاری نیازمندان می شتابند، سپس دید و بازدید و صله رحم آغاز می شود، کوچکترها به دیدار بزرگترها می روند و اگر اختلافی بین افراد بوده به منازل یکدیگر می روند و حلالیت می طلبند.
اما هلال ماه شوال که به بام باختر آسمان نقش می بندد حلول شوال و پایان رمضان حتمی است و فردایش عیدفطر است و شادی و نشاطی دیگر و به شکرانه توفیق یک ماه روزه داری و منزلت در جوار محبت پروردگار را جشن و سرور و شادمانی خانواده ها را در بر می گیرد.هرچند که این جشن در ذات خود اندکی هجران دارد چرا که این ماه دوست داشتنی برای سالی دیگر از خانه ها رخت بر بسته است
(تصاویر مربوط به روستای علی آباد(لدی) می باشد)
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdca6mnm.49nmm15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما