تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۶ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۵۸
چابهار ازشهرهای جنوبی استان سیستان و بلوچستان با بازاری مملو از انواع مواد غذایی و خوراکیهای سنتی و میوه های گرمسیری تامین کننده نیازهای مردم این منطقه در ماه مبارک رمضان می باشد.
حال و هوای بازار چابهار در ماه رمضان/بازار داغ خوراکی های محلی
حال و هوای بازار چابهار در ماه رمضان/بازار داغ خوراکی های محلی
به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون به نقل از طلوع کنارک، هر نقطه از کشور در ماه رمضان با غذاها و خوراکیهای مخصوص و منحصر بفرد خود به استقبال این ماه مبارک می رود و سفره سحر و افطارشان با این غذاها رنگ و بوی خاص به خودش را دارد.
موقع افطار بازار اصلی و قدیمی چابهار که به دکه بازار معروف است آنقدر شلوغ می شود و هر طرف را که نگاه کنید مردانی را می بینید که به فروش غذا و خوراکیهای مختلف مشغولند و بسیاری از روزه داران برای سفره افطار در حال خرید می باشند،درمورد مسائل بهداشتی نمی خواهیم حرف بزنیم و اینکه آیا این دستفروشان از شهرداری یا نهادهای دیگر مجوز دارند یا نه؟ اما این افراد با فروش این مواد غذایی و خوراکیها که اکثرا از نوع سنتی و محلی می باشد هم به روزه داران خدمتی انجام داده و اکثر نیازهایشان را تامین می کنند و هم از این طریق امرار معاش کرده و نان حلال بر سر سفره هایشان می برند.
بدون شک کسانی که قبل از ماه رمضان از این بازار شلوغ گذر کرده اند شاهد عرضه و فروش انواع آب میوه های طبیعی گرمسیری که با توجه به فصل تابستان و گرمای هوا طرفداران زیادی داشته توسط دستفروشان این بازار بوده اند، اما با شروع ماه مبارک رمضان و احترام خاص این ماه همه آنها بساط فروش نوشیدنیهایی همچون شیر موز،آب انبه،طالبی و… را جمع کرده و به فروش مواد خوراکی و سنتی مخصوص افطار،همچون: تباهنگ، پکوره،نان تیموش،چانگال،نخود و غیره در این بازار نموده اند.
با این وجود شهرداری مسئولین و یا متولیان امر با نظارت براینگونه مشاغل و با ساماندهی این عزیزان می توانند فرصت خوبی را برای لذت بردن و استفاده شهروندان از این غذاها و خوراکیهای سنتی و بومی بر سر سفره های افطارشان ایجاد کنند و آسودگی خاطر شهروندان را از سلامت و امنیت غذاها و خوراکی های عرضه شده را فراهم آورند.زیرا با ساماندهی این دستفروشان میتوان نظیرکشورهایی همچون هند،مالزی و سایر کشورهای گردشگر پذیر از این فرصت به عنوان یکی از مولفه های جاذبه های گردشگری و اقلیمی استفاده کرد.
تعدادی از خوراکیهای سنتی این منطقه در ماه مبارک رمضان در ذیل آمده است:
خوراک تباهگ: اصلی‌ترین خوراک مخصوص ماه مبارک رمضان و یکی از غذاهای سنتی قوم بلوچ تباهگ است.
این خوراک که بیشتر در وعده سحری استفاده می شود معمولا با مخلوطی از برنج و گوشت خشک شده پخت می‌شود و بسیار خوشمزه و لذیذ است و همچنین طرفداران فراوانی حتی در بین اهالی این منطقه و حتی خارج از استان دارد.
در گذشته های دور که مردم از نعمت برق و وسایل سرمایشی محروم بودند ساکنان منطقه مکران یا همان بلوچ ها بعد از قربانی کردن گوسفند در عید قربان و فطر جهت هدر نرفتن گوشت های مازاد و برای نگهداری آن در مدت زمان بیشتر گوشت را به لایه های نازک و ورقه های ظریف تقسیم می کردند. پس از آن مخلوطی از پودر انار ترش، آب لیمو و نمک را به وسیله خمیر بر روی لایه های گوشت مالیده و سپس گوشت ها را در فضای باز روی بند یا طنابی قرار داده و در مجاورت تابش مستقیم آفتاب قرار می دادند.
همچنین برای جلوگیری از آلوده شدن گوشت ها و نفوذ گرد و غبار، روی آن را با تور یا پارچه های مخصوص می پوشاندند به شکلی که هوا و نور کافی به گوشت برسد، بعد از خشک شدن گوشت آنرا جمع آوری و در کیسه های پارچه ای قرار می دادند تا در طول ماه مبارک رمضان و یا سایر ایام سال آن را به تنهایی و یا همراه با برنج طبخ و مصرف نمایند.
کار آماده سازی خوراک تباهگ از قرن ها پیش در میان مردم بلوچستان متداول بوده و تهیه آن یک هفته تا ده روز زمان می برد و به همین سبب معمولا بلوچ ها تهیه آن را از نیمه دوم شعبان آغاز می کنند، مواد اولیه یا همان گوشت از گوسفند یا بز فربه که در زبان بلوچی به آن ˈپابندیˈ می گویند، تهیه می شود.
از آنجا که تباهگ بدون استفاده از هیچگونه وسایل سرمایشی گاهی اوقات هفته ها و حتی ماهها در منزل نگهداری می شود هنگام تناول آن را مجددا به مدت نیم ساعت در محلول آب، نمک و فلفل می جوشانند سپس از آب جدا شده آن برای طبخ برنج استفاده کرده و تباهگ که در این حالت ملایم شده با روغن سرخ می شود اگر چه ذائقه برخی افراد تباهگ سرخ نشده را ترجیح می دهد زیرا برخی افراد اعتقاد دارند روغن سرخ شده طعم اصلی گوشت یا همان تباهگ را از بین می برد.
همچنین گاهی اوقات تباهگ را به برنج اضافه کرده و مانند استانبولی میل می کنند.
غذای تباهگ که به تنهایی یا همراه با برنج تناول می شود بیش از همه غذای مخصوص و مرسوم مردم منطقه مکران شامل شهرهای ایرانشهر، نیکشهر. بنت، فنوج، قصرقند. لاشار، چابهار، کنارک و سرباز است و حتی در ایالت بلوچستان کشور پاکستان نیز طرفداران زیادی دارد و در برخی موارد به عنوان تحفه بلوچ ها به دیگر کشورها حتی تا اروپا و شمال آفریقا سوغات برده می شود.
اگر چه به سبب مدرنیزه و ماشینی شدن زندگی امروزی و فراوانی وسایل سرمایشی تهیه و مصرف تباهگ در مقایسه با گذشته کمتر صورت می گیرد اما باورهای عمیق مردم بلوچ و احترام آنها به آیین و سنت های محلی باعث شده است این غذای لذیذ همچنان طرفداران خاص خود را داشته باشد.
برخی گردشگران حرفه ای که به سیستان و بلوچستان سفر می کنند هنگام سفر به منطقه مکران و دریای عمان (جنوب استان) لذت سفر خود را با چشیدن طعم تباهگ و خوردن حداقل یک وعده از آن تکمیل می کنند.
چانگال: این خوراک نیز بیشتر در ماه مبارک رمضان بر سر سفره افطار مورد استفاده قرار می‌گیرد و مواد اولیه آن خرما، خمیر نیمه پخته، روغن محلی حیوانی و افزودنی‌های معطر است. چانگال جزو شیرینی‌های محلی ثابت سفره‌های افطار است، طرفداران این شیرینی مخصوص بلوچی به جز ایام رمضان نیز آن را تهیه و صرف می‌‌کنند اما پرمصرف‌ترین زمان این شیرینی خوشمزه ماه مبارک رمضان است. همچنین چنگال همانند «تباهگ» در میان غیر بلوچ‌های منطقه طرفداران بی‌شماری دارد. آردنخود، آرد گندم، ، ادویه‌های معطر، روغن و… از مواد اصلی این غذاست و معمولا سر سفره افطار از آن استفاده می‌شود.
پکوره: آرد نخود، آرد گندم، گشنیز، ادویه های معطر، روغن،پیاز خورد شده و سبزی های خشک از مواد اصلی این غذا استکه از مهمترین نوع آن پکورا سیب زمینی و پکورا فلفلی است و معمولاً سر سفره افطار از آن استفاده می‌شود.
این غذا بر سر سفره مردم بلوچ از قدمت بالایی برخوردار است و دستور پخت آن از کشورهای هند، عربی و پاکستان گرفته شده و معمولا مواد اولیه آن نیز از کشور پاکستان تهیه می شود اما هر بانوی بلوچ مطابق ذایقه خانواده خود آنرا تهیه می کند.
نان تیموش: این نان که فقط در بلوچستان تهیه و پخت می‌شود تنها مخصوص ماه رمضان نیست اما به علت سبکی و هضم سریع آن در این ماه طرفداران زیادی دارد. نان تیموش حتی از کاغذ نیز نازک‌تر است و پخت آن مهارت خاصی را می‌طلبد. نان تیموش همانند سایر خوراکی‌ها در ماه مبارک رمضان علاقه‌مندان و طرفداران زیادی دارد. این نان بسیار نازک و کاملاً ترد را بیشتر با خورشت ترید می‌کنند و یا اینکه به صورت تازه و گرم می‌خورند. این نان بسیار سبک است و زود نیز هضم می‌شود.
نان تیموش را با ظروف کاملا پهن و مخصوصی بنام «تین» تهیه می‌کنند. این نان جزو نازک‌ترین و تردترین نان‌های سنتی جهان محسوب می‌شود. مواد اولیه آن متشکل شده از آرد، نمک، آب و مقدار بسیار اندکی روغن که برای جدایی لایه نازک خمیر بعد از پخت از تین یا سنگ کاربرد دارد.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcbfwbs.rhbs8piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما