کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

منطقه گواترچابهار ، منطقه مستعد برای کشت میگو

چهاربهاران , 20 مرداد 1392 ساعت 7:55

توسعه پایدارصنعت آبزی پروری درگرو پرداختن به موضوعات مخاطرات زیست محیطی و بیماری های پیش روی این صنعت می باشد ، جهت حفظ سطح تولیدوتوسعه، بایستی به مخاطراتی که این صنعت را تهدید می کندتوجه شود. بروز بیماری­ها اولین گرفتاری برای آبزی­پروری پایدار و تجارت آبزیان به شمارمی­آید.


به گزارش عصرهامون، طی سال های اخیر بنا به دلایل متعدد رکود شدیدی دامن گیر این صنعت شد، بروز مسایلی مانند، کاهش قیمت میگوی پرورشی در بازارهای جهانی میگو، بالا بودن نرخ تورم، عدم تکمیل زیر ساخت های مورد نیاز، پایین بودن راندمان تولیددر مزارع پرورشی، بروز بیماری هایی مانند بیماری لکه سفید، وقوع طوفان گونودراستان سیستان وبلوچستان تولید میگو را به حد اقل رسانده و باعث شده تا این صنعت با تنگناهای بسیاری روبرو شود..


کارشناس ارشد تحقیقات شیلات چابهار در گفتگو با چهاربهاران اظهار داشت: در آب­های خلیج فارس و دریای عمان ۱۸ گونه میگو شناسایی شده است. مهمترین گونه اقتصادی از نظر صید و صیادی، میگوی ببری سبز(Penaeus semisulcatus) می­باشد.که در اکثر زیستگاه­های خلیج فارس و دریای عمان یافت می­شود.
سید علی موسوی افزود: در سیستان و بلوچستان از سال ۱۳۷۳ با صدورموافقت نامه احداث مزارع درسال­های ۷۶ و ۷۵ عملیات احداث مزارع پرورش میگودر مجتمع پرورش میگوی گواتر آغاز و درسال ۱۳۷۸اولین مزرعه ۲۰ هکتاری مورد بهره­برداری قرارگرفت.

وی بیان کرد: طبق آمار شیلات ایران میزان تولید میگوی کشور از ۵۴ تن در سال ۱۳۷۳ به ۸۰۲۶ تن در سال ۱۳۹۰ رسیده است. حداکثر میزان میگوی پرورشی در کشور در اوج فعالیت صنعت پرورش میگو در سال ۱۳۸۳ به ۸۹۰۳ تن رسیده بود که استان بوشهر با ۵۶۰۰ تن (۶۳ درصد کل کشور) در این امر پیشرو بوده است و استان سیستان وبلوچستان با ۱۴ درصد در آن زمان در رده سوم قرار داشت. بیشترین تولید در استان ما در سال ۱۳۸۵ با ۲۵۰۰ تن (حدود ۴۴ درصد کل کشور) بوده است.
مجتمع پرورش میگوی غرب رودخانه باهوکلات (گواتر) در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان دارای مساحتی بالغ بر ۴۰۰۰ هکتار می­باشد. این مجتمع در مرز ایران و پاکستان، حاشیه جنوبی پایین دست رودخانه باهوکلات و گواتر واقع شده است که در مجموع سطح مفید کل سایت گواتر در حال حاضر حدود ۱۸۵۰ هکتار آماده بهره­برداری می­باشد.

کارشناس ارشد شیلات تصریح کرد: در سال ۱۳۸۵ اداره کل شیلات استان با همکاری شرکت ایتالیایی کرسپه با اجرای موفق پروژه دو دوره پرورش در سال با سیستم نیمه متراکم پرورش گردید که این امر با افزایش تولید در مزارع باعث افزایش تولید کل سایت گواتر شد.
 
وی افزود: طوفان گونو در خرداد ماه ۸۶ و متعاقب آن بارندگی و سیل درمنطقه، ادامه روند پرورش به علت تخریب و آسیب دیدگی کامل مزارع با مشکل مواجه شد.
سندرم لکه سفید (White Spot Syndrome Virus) یکی از خطرناک­ترین بیماری­های ویروسی میگو است که تلفات ناشی از آن تا ۱۰۰% نیز می­رسد .

موسوی در این باره اظهار داشت: این بیماری در استان ما در سال ۱۳۸۷ در منطقه گواتر مشاهده شد که موجب تلفات و نابودی میگوهای پرورشی گردید .

پس از آن در سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ نیز این بیماری در میگوهای پرورشی سایت گواتر مشاهده شد که درسال ۱۳۹۱و اعمال مقررات قرنطینه وریشه­کنی توسط اداره دامپزشکی شهرستان چابهار، نسبت به معدوم­سازی میگوها و ضدعفونی استخرها اقدام گردید.
کارشناس ارشد تحقیقات شیلات چابهار در این باره به خبر نگار چهاربهاران گفت: با توجه به اهمیت موضوع، تحقیق مذکور با تأمین بودجه به صورت مشترک توسط مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور چابهار و اداره کل شیلات استان در قالب قرارداد همکاری سه ماهه در فصل زمستان به اجرا گذاشته شد.

وی افزود: از اهداف این بررسی، تعیین درصد آلودگی احتمالی میگوها و خرچنگ های وحشی منابع آبی سایت پرورش میگوی گواتر و خلیج گواتر به ویروس بیماری لکه سفید بود.
موسوی خاطر نشان کرد : بیماری لکه سفید میگو آسیب های بسیاری به صنعت آبزیان کشور وارد کرده وبه همین دلیل در سال ۱۳۹۱ تولید واکسن لکه سفید میگو برای نخستین بار در کشور با استفاده از فناوری هسته ای و پرتو گاما با موفقیت در بوشهر انجام شد.

لازم به ذکر است ، از سال ۷۳ تا ۱۳۸۷ پرورش دهندگان استان فقط میگوی سفید هندی پرورش دادند و از سال ۸۸ تاکنون به پرورش میگوی وانامی روی آورده­ اند.

انتهای پیام/5696


کد مطلب: 5600

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/5600/منطقه-گواترچابهار-مستعد-کشت-میگو

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir