تاریخ انتشار :شنبه ۲۱ تير ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۴۵
نمایندگان مجلس در خصوص آزادسازی قیمت محصولات پتروشیمی در بورس کالا معتقدند که در ابلاغیه وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص مبادلات محصولات پتروشیمی یک ابهام وجود دارد، به طوری که ابتدا تنها کانال عرضه محصولات، بورس کالا معرفی شده اما در تبصره ای مجوز عرضه خارج از بورس نیز به پتروشیمی ها داده شده است.
ابهام در مبادله محصولات "پتروشیمی" در بورس کالا/ افزایش بی رویه قیمت محصولات در بورس کالا منطقی نیست
ابهام در مبادله محصولات "پتروشیمی" در بورس کالا/ افزایش بی رویه قیمت محصولات در بورس کالا منطقی نیست
به گزارش سرويس اقتصادي عصر هامون، براساس ابلاغیه وزارت صنعت، معدن و تجارت در اواخر هفته گذشته مبنی بر عرضه کامل محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران و و تغییر مبنای محاسبه قیمت‌های پایه از ارز مبادله ای به نرخ ارز آزاد، نرخهای جدید محصولات پلیمری و شیمیایی را در تیر ماه جاری اعلام شد.
 
این مصوبه بر ایجاد تعادل در عرضه و تقاضای بازار و جلوگیری از دلالی و واسطه‌گری، و ملاحظه درصدی تخفیف برای مصرف کنندگان داخلی محصولات پتروشیمی، قیمت پایه محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران براساس فرمول زیر تعیین شد.
 
معادل ریالی ارز آزاد * ٩٥% * میانگین قیمت فوب خلیج فارس = قیمت پایه در بورس
 
در این ابلاغیه همچنین آمده است با توجه به تعدیل نرخ‌های پایه و همچنین برای رصد کردن مداوم بازار و تأمین نیاز داخلی، کلیه تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی، اعم از دولتی و خصوصی موظفند همه محصولات خود را از طریق بورس کالا عرضه کنند.
 
 
در تبصره این ابلاغیه آمده است، درصورتیکه محصولات عرضه شده در بورس کالا در دو مرحله متوالی عرضه به فروش نرسد، واحد عرضه کننده مجاز است به همان میزان که فروش نرفته، در خارج از بورس به فروش رساند.
 
 
لازم به ذکر است این مصوبه، یکی از مواردی است که در جلسه هفته گذشته وزیران اقتصاد، صنعت، نفت، رییس کل بانک مرکزی، رییس سازمان بورس، پیشنهاد و پس از موافقت وزارت صنعت، معدن و تجارت، جهت اجرا به بورس کالا ابلاغ شد.
 
در همین راستا برای پیگیری این مضوع نظر چند نفر از نمایندگان و مسئولان را جویا شدیم.
 
در ادامه احمد سجادی عضو کمیسیون انر‍‍ژی مجلس شورای اسلامی در خصوص آزادسازی نرخ پتروشیمی‌ها اظهار داشت: قیمت خوراک پتروشیمی در قانون در سال 93 برای خوراک پتروشیمی 13 ینت به ازای هر مترمکعب بود به طوری که در سالهای قبل قیمت خوراک به نرخ 3 سنت تحویل داده می شد.

**افزایش بی رویه قیمت محصولات در بورس کالا منطقی نیست


وی تصریح کرد: در گذشته نیز قیمت خوراک به نرخ دولتی در اختیار متقاضیان قرار می گرفت بنابراین فروش محصولات در بورس نباید افزایش پیدا کند چرا که باعث ایجاد رانت و دلالی در بازار بوجود می آورد.
 
سجادی تاکید کرد: هم اکنون محصولات پتروشیمی به قیمت عادلانه در اختیار متقاضیان قرار می گیرد. همچنین گاز پتروشیمی‌ها در مناطق محروم با نرخ پایین محاسبه می شود تا با این کار علاوه براشتغالزایی کمک قابل توجهی به اقتصاد آن منطقه داشته باشد.
 
عضو کمیسیون انر‍‍ژی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: متاسفانه افزایش قیمت بهانه‌ای شده برای برخی از افرادسودجو شده وزارت صنعت و معدن و وزارت نفت بایستی نظارت خود را بیشتر کنند تا از افزایش بی رویه قیمت محصولات پتروشیمی در بازار بورس کالا جلوگیری به عمل آید.

**آزادسازی نرخ محصولات پتروشیمی در بورس کالا باید قبل از اینها انجام می شد

همچنین محمدرضا پورابراهیمی نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس و عضو شورای عالی بورس در خصوص آزادسازی نرخ محصولات پتروشیمی در بورس کالا نیز گفت: با تصویب این طرح 100 درصد موافقم و حتی باید در این خصوص 6 ماه پیش تصمیم گیری می شد؛ چرا که چند نرخی بودن همیشه موجب ایجاد رانت و سود بردن واسطه‌ها می شود و امیدواریم آزادسازی نرخ محصولات پتروشیمی شفافیت بیشتری به معاملات بورس کالا ببخشد.
 
** ایجاد رقابت سالم با آزادسازی نرخ ارز
 
همچنین احمد مهدوی دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایان پتروشیمی در رابطه با تغییر مبنای تعیین قیمت پایه محصولات پتروشیمی در بورس کالا به ارز آزاد اظهار داشت: در گذشته عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا از طریق ارز مبادله اتاق بازرگانی بود که این عرضه به صورت محدود انجام می شد.
 
وی تصریح کرد: با این روش نه تنها رقابت حاصل نمی شد بلکه باعث ایجاد رانت در بازار شده بود و کالا به دست مصرف کننده واقعی نمی رسید. تولید کننده 20 درصد محصول مورد نیاز خود را از طریق ارز مبادله تهیه می‌کرد و مابقی را از بازار آزاد، و سبب نوع رانت و تفاوت قیمت می شد.  
 
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایان پتروشیمی تاکید کرد: برای جلوگیری از رانت‌خواری و ایجاد رقابت سالم در بازار محصولات پتروشیمی مسئولان تصمیم گرفتند که عرضه محصولات در بورس کالا به صورت ارز آزار صورت گیرد.
 
مهدوی خاطرنشان کرد: با اجرای این طرح دیگر تولیدکنندگان رغبتی برای صادرات ندارند و سعی می کنند بازار داخلی را پوشش دهند.
 
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایان پتروشیمی یادآور شد: در عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا به صورت ارز آزاد برای متقاضیان 5درصد تخفیف نیز در نظر گرفته می‌شود.

** ابهام در ابلاغیه وزارت صنعت و معدن در خصوص آزدسازی نرخ محصولات پتروشیمی

در ادامه ایرج ندیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص آزادسازی قیمت محصولات پتروشیمی در بورس کالا گفت: در ابلاغیه وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص مبادلات محصولات پتروشیمی یک ابهام وجود دارد، به طوری که ابتدا تنها کانال عرضه محصولات، بورس کالا معرفی شده اما در تبصره ای مجوز عرضه خارج از بورس نیز به پتروشیمی ها داده شده است که شورای عالی بورس باید این تبصره را اصلاح کند.
 
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: فعالان صنعت پتروشیمی باید بپذیرند که معامله در بازاری رقابتی و شفاف همچون بورس هم به نفع خود آنها و هم به نفع منافع کشور است.
 
وی اضافه کرد: ابلاغیه اخیر وزارت صنعت در خصوص عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا براساس نرخ ارز آزاد، باعث شفافیت در صنعت پتروشیمی می شود اما اگر قرار باشد که شرکت های پتروشیمی به هر نحو ممکن اجازه عرضه خارج از بورس را نیز داشته باشند، مشکلات قبلی کماکان باقی می ماند.
 
ندیمی تصریح کرد: با عرضه کل محصولات پتروشیمی در بورس کالا، همه مصرف کنندگان نیز برای تامین نیاز خود به بورس می آیند و دلیلی ندارد که یک شرکت محصول‌ خود را خارج از بورس به فروش برساند.
 
** عرضه همزمان محصولات در بورس و بازار آزاد باعث ایجاد اختلال در بازار می شود

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: عرضه همزمان محصولات در بورس و بازار آزاد باعث ایجاد اختلال در بازار، چند نرخی شدن محصولات و غیر شفاف ماندن پتروشیمی ها می شود که خود شورای بورس باید این مورد را اصلاح کند.

ابلاغیه وزارت صنعت مبنی بر عرضه کامل محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران و تغییر مبنای محاسبه قیمتهای پایه از ارز مبادله ای به ارز آزاد و نرخهای جدید محصولات پلیمری و شیمیایی می تواند بر روند سود دهی شرکتهای عضو هلدینگ تاثیر مثبت داشته باشد.

** با ابلاغیه وزارت صنعت سود کلانی نصیب پتروشیمی‌ها می شود

علیرضا حائری دبیر انجمن سابق صنعت نساجی در خصوص آزادسازی نرخ محصولات پتروشیمی اظهار داشت: با ابلاغیه جدید وزارت صنعت و معدن و تجارت بیشترین سود نصیب پتروشیمی‌ها می شود زیرا با نرخ ارز مبادله دولت در اختیار پتروشیمی ها قرار می داد که سبب می شد این افراد با نرخ آزاد و با اضافه کردن 20درصدی بر روی قیمت محصولات را در بازار به فروش می رسانند.

انتهای پیام/ 4030 https://www.asrehamoon.ir/vdchmznm.23n-zdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما