تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۵۰
سونامی دیگری در سیستان در حال رخ دادن است و هامون که زندگی هزاران نفر از ساکنان سیستان به آن وابسته است به بیابانی مملو از شنهای روان تبدیل شده و زندگی مردم را می بلعد.
مرگ هامون زندگی مردم تنگه احد ایران را خشکاند/ بیش از 100 روستا در محاصره شن های روان
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصر هامون، طوفان و افزایش گرد و غبار تا 24 برابر حد استاندارد طی چند روز گذشته بار دیگر نفس را در سینه ساکنان سیستان حبس کرد و بیش از صدها روستا را در محاصره شن قرار داد.
طوفان شن برای دومین بار طی ماه گذشته ادارات این منطقه را به تعطیلی کشاند و موجب مدفون شدن بیش از 100 روستا و روانه ساختن صد ها نفر به مراکز بهداشتی و درمانی شد.
متاسفانه شدت وزش باد در سیستان به 100 کیلومتر در ساعت رسید و به دلیل محاصره روستاهای منطقه در مسیر شنهای روان بسیاری از محورهای مواصلاتی روستاهای هیرمند و زهک مسدود شد.
سالها است که طوفان شن به دلیل خشک شدن دریاچه هامون و تبدیل بادهای 120 روزه به بادهای 180 روزه نفس مردم را گرفته و روزگار آنها را تیره و تار کرده است.

مرگ هامون زندگی مردم را خشکاند

سیستان که زمانی انبار غله ایران محسوب می شد و وجود آب های تالاب بین المللی هامون و رودخانه های هیرمند و سیستان واقع در شمال سیستان و بلوچستان شهرهای زابل، زاهدان، خاش و حتی سراوان را به منطقه ای خوش آب و هوا تبدیل و شب های تابستانی این شهرها را بهاری کرده بود، اکنون به منطقه ای خشک و مرکز گرد وغبار مبدل شده است. 
تالاب بین المللی هامون با 400 هزار هکتار وسعت سالهاست که اسیر خشکسالی و نامهربانی کشور همسایه، مردم این استان را با مشکل متعدد اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی مواجه کرده است.

کوچ 30 هزار نفر سیستانی همزمان با غروب هامون
با وجود اینکه هیچ زلزله ای نتوانسته کاری کند که در عرض شش ماه حدود 30 هزار نفر از یک منطقه مهاجرت کنند که متاسفانه در منطقه هامون این اتفاق رخ داده است و بسیاری از مردم سیستان سوار بر موج هجرت و خانه به دوشی شده اند.
حجت الاسلام حسن خدری امام جمعه شهرستان زهک در این خصوص به برنامه تلویزیونی ثریا گفت: طبق آماری که از باربری ها گرفته شده است حدود هشت هزار خانوار از سیستان کوچ کردند به عبارتی به طور میانگین هر روزحدود 40-50 خانوار از سیستان کوچ می کنند.
با این وجود بیکاری به عنوان یکی از مهمترین دلایل هجرت مردم سیستان موجب شده تا بسیاری از خانواده ها به خصوص روستائییان برای امرار معاش بخت خود را در استان های همجوار جست و جو کنند.
 مهاجرت از سیستان تهدیدی برای امنیت کشور
در این رابطه عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی سید باقر حسینی اظهار داشت: به تعبیر مقام معظم رهبری سیستان تنگه احد ایران است و چنانچه اینجا دچار مشکل شود به طور قطع جمهوری اسلامی و کل مملکت دچار مشکل امنیتی خواهد شد.
وی در ادامه در مورد راه‌های برون رفت از این مشکل بیان داشت: همان طور که قبلاً به مسئولان مربوطه تأکید کردم، عاملی که می‌تواند با توجه به توفان‌های شن و مشکلات عدیده خشک شدن هامون، مهاجرت را کنترل کند اشتغال و حمایت از مردم به ویژه روستاییان و مناطق مرزی است.
حسینی ادامه داد: اگر مسئله اشتغال و حمایت از مردم شکل نگیرد به طور حتم مشکلات زیادی را در آینده شاهد خواهیم بود.
وی در ادامه در مورد راه‌های حفظ و ابقاء مردم در مناطق روستایی و مرزی سیستان گفت: یکی از کارهای دولت در مورد مسکن روستایی بود که باید تداوم داشته باشد و همچنین از سرمایه‌گذاران در منطقه حمایت شود تا سرمایه‌گذاری کنند.
نماینده مردم سیستان ادامه داد: همجواری ما با مرز و نیاز شدید افغانستان به تولید ما فرصت بسیار مناسبی را برای این استان به وجود آورده است که باید با ایجاد سرمایه گذاری و بکارگیری جوانان در این مسیر عامل ماندگاری دربین جوانان و روستائیان را تقویت کرد.
حسینی گفت: مردم سیستان، مردم مقاوم و صبوری هستند و آنچه که آنها را وادار به مهاجرت می‌کند توفان و گرد و خاک نیست بلکه مشکل در امرار معاش است زیرا در این راستا منبع و راهی و هیچگونه توجیه عقلانی برای زندگی آنها در این محیط باقی نمانده است.
وی خاطرنشان کرد: بخش اعظم روستاییان به دلیل اینکه به شغل هایی هم چون کشاورزی، دامداری و صیادی مشغول بودند بر اثر خشکسالی کار خود را از دست داده اند و در حال حاضر حیات آنها به یارانه ها وابسته است.
سیستان رتبه دوم بیکاری در کشور
حلیمه عالی نماینده مردم سیستان در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی عصر هامون گفت: براساس آمار رسمی کشور استان سیستان و بلوچستان در 20 شهر کشور ایران از نظر بیکاری سهم بسزایی دارد که زابل با 43 درصد بیکاری دومین شهر کشور است.
وی افزود: متاسفانه از آنجایی که بیشتر منبع در آمد مردم منطقه سیستان از آب می باشد و با توجه به 16 سال خشکسالی اخیر، مردم منطقه نمی توانند کشاورزی و صیادی نمایند و از طرفی هیچ کارگاه صنعتی و کارخانه فعالی هم در این منطقه وجود ندارد همچنین مرز ها هم که یکی از منابع اشتغال زایی مردم بود از 4 سال پیش بسته شده است لذا با این وجود طبق امار کشوری شهرهای این استان جز 20 شهر بیکار در ایران هستند.
وی ادامه داد: طبق امار رسمی کشور شهرستان زابل با 43 درصد دومین شهر بیکار، نیکشهر سومین شهر بیکار و زهک چهارمین شهر بیکار در ایران است.
عالی اظهار داشت: امار بیکاری بالا و عدم اشتغال جدید در استان به دلیل سوء مدیریت هاست که باعث شده سیستان و بلوچستان با وجود منابع زیاد به این آمار بالای بیکاری برسد.
وی ادامه داد: در حال حاضر ما روی گنج هستیم ولی بدلیل سو مدیریت ها کلید گنج را گم کرده ایم که امیدوارم با برنامه ریزی و مدیریت صحیح بتوانیم این مشکلات را حل کنیم.
ایجاد منطقه آزاد تجاری خشکی در سیستان باعث رونق اقتصادی می‌شود
فرماندار زابل در این خصوص گفت: با توجه به 15 سال خشکسالی متوالی ایجاد منطقه آزاد تجاری باعث رونق اقتصادی و اشتغال در منطقه خواهد شد.
هوشنگ ناظری اظهار داشت: با توجه به مصوبه هیئت وزیران مجوز ایجاد چهار منطقه آزاد تجاری خشکی در کشور صادر که بهترین گزینه شرق کشور سیستان است.
وی افزود: با توجه به 15 سال خشکسالی متوالی ایجاد منطقه آزاد تجاری باعث رونق اقتصادی و اشتغال در منطقه خواهد شد.
ناظری بیان کرد: استفاده از مزیت‌های مرز و نیازمندی‌های کشور افغانستان یکی از دلایل ایجاد منطقه آزاد تجاری خشکی در منطقه است.
فرماندار زابل اذعان داشت: ایجاد منطقه آزاد تجاری خشکی در منطقه سیستان کاملا ضروری است تا بتوانیم حلقه ترانزیت کالا و توسعه تجارت در شرق کشور به افغانستان و آسیا میانه را ایجاد کنیم.
زابل گرمترین شهر جهان
علی ملاشاهی کارشناس پیش بینی هواشناسی سیستان و بلوچستان پنجم مرداد ماه در گفت و گو با عصر هامون در خصوص وضعیت هوای استان طی روزهای گذشته تصریح کرد: در چند روز گذشته زابل 49 درجه سانتیگراد گزارش شد که نسبت به "گندم بریان" شهداد کرمان که گرمترین نقطه کشور و جهان است گرمتر بوده است.
بر اساس اخبار هواشناسی بین المللی امروز دوشنبه ششم مرداد ماه، زابل از ایران با 48 درجه گرمترین شهر جهان و لیما پرو با 6 درجه سردترین شهر جهان هستند.
سیستان رتبه اول بیماریهای تنفسی در کشور
سید باقر حسینی نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی نیز طی هفته های گذشته در صحن علنی مجلس شورای اسلامی با اعلام اخطار قانون اساسی از عدم رسیدگی مسئولان محیط زیست و وزارت بهداشت به آلودگی هوای اخیر استان انتقاد کرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه دولت اقدامات جدی در تثبیت شن های روان داشته باشد، گفت: مسئولان سیستان تاکنون هیچ اقدامی برای رفع آلایندگی در این استان انجام نداده اند.
وی با اخطار اصل ۳ بند ۹ قانون اساسی گفت: این اخطار در مورد رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در همه زمینه های مادی و معنوی است اما از روز گذشته تاکنون میزان آلایندگی در سیستان هزار و ۴۰۰ و ۵۹ میکروگرم در متر مکعب است که دو برابر حد بحرانی و بیش از ۵ برابر حد استاندارد است.
نماینده مردم زابل، زهک ،هامون و هیرمند در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: متاسفانه هیچ اقدامی از سوی مسئولان استان در راستای برخورد با افزایش آلایندگی انجام نشده و نه سازمان حفاظت محیط زیست برای ثبت شن های روان اقدام کردند و نه مسئولان بهداشت و درمان برای رفع مشکلات بهداشتی مردم این استان عملکرد مثبتی داشتند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر کشور به دلیل طوفان های شن رتبه اول در بیماری های تنفسی مثل آسم و سل را دارا می‌باشد اما مسئولان استان حاضر نشدند در این شرایط بحرانی مراکز و سازمان ها را تعطیل کنند و سازمان امور مالیاتی حاضر نشده است که ماده ۱۶۵ قانون مالیات های مستقیم را در این زمینه وضع کند از این رو ما خواهشندیم که دولت اقدامات جدی در تثبیت شن‌های روان داشته باشد.
ایجاد منطقه آزاد تجاری سیستان، مهم‌ترین پاسخ شایسته دولت به مردم است
آیت‌الله عباسعلی سلیمانی امام جمعه زاهدان  در خطبه‌های نمازجمعه بر ایجاد منطقه آزاد تجاری در سیستان تاکید کرد و گفت: با توجه به پیشینه تاریخی و تقدیم 2 هزار شهید در منطقه سیستان، ایجاد منطقه آزاد تجاری، پاسخ شایسته دولت به مردم ولایت‌مدار سیستان است.به هر روی مشکل خشکسالی در شهرستان سیستان بسیار جدی ست و اگر وضعیت به همین منوال پیش برود تا چند سال آینده انبار غله ایران به برهوتی سوخته تبدیل خواهد شد.
با این تفاسیر از مسئولان انتظار می رود بررسی این مشکل جدی و حیاتی را در اولویت برنامه های خود قرار دهند چرا که سیستان که سهم عظیمی از تولید غله کشور و استان سیستان و بلوچستان را تامین می کرده حال در مسیر هجوم فاجعه خشکسالی قرار گرفته است و چاره اندیشی در این زمینه ضروری به نظر می رسد.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcamenm.49n0615kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما