تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۵۷
ایجاد منطقه ازاد تجاری سیستان با توجه به هم مرز بودن با افغانستان اهمییت ویژه دارد ، خواسته ایجاد منطقه ازاد تجاری توسط مردم جهت نجات از فقر و بیکاری همچنان ادامه دارد.
بالاترین نرخ بیکاری در سیستان / منطقه آزاد تجاری و کم شدن دغدغه های چندین ساله خشکسالی
بالاترین نرخ بیکاری در سیستان / منطقه آزاد تجاری و کم شدن دغدغه های چندین ساله خشکسالی
به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون به نقل از اوشیدا، خشکسالی قریب به دو دهه اخیر در سیستان و بلوچستان، آسیب های فراوانی را به مردم و زیرساخت ها و بخش های مختلف استان وارد کرده است.
در حوزه سیستان که بیشتر مردم ساکن در این منطقه از راه دامداری و کشاورزی امرار معاش می کنند نیز با توجه به این خشکسالی و خشک شدن تالاب هامون، شرایط بسیار حادتر و سخت تر از دیگر نقاط استان در این منطقه احساس می شود.
'علی ربیعی' وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان اولین وزیر دولت تدبیر و امید در شهریور ماه سال گذشته در سفری که به استان داشت، در جمع خبرنگاران نرخ بیکاری در سیستان و بلوچستان را ۳۰درصد بر شمرد و اظهار کرد: این استان یکی از بالاترین رتبه ها را در زمینه نرخ بیکاری در کشور داراست.
ربیعی افزود: بعد از خشکسالی ها، تنها راه درآمد مردم در حوزه سیستان از راه مرز تامین می شده که با احداث دیوار مرزی و تعطیلی بازارچه های مرزی در این بخش، بر مشکلات مردم افزوده شد و بسیاری از مردم راه را در مهاجرت از این منطقه دیدند.
وی در ادامه بیان داشت: در یک مدت زمانی، خانواده ها آغاز به مهاجرت کردند و انتظارات نیز در میان ساکنان این خطه از مسئولان و دولت افزایش یافت و براین اساس دولت برنامه های گوناگونی را در دستور کار خود قرار داد.
منطقه ازاد تجاری تنفسگاه سیستان
ایجاد و راه اندازی منطقه آزاد در حوزه سیستان با توجه به هم مرز بودن خطه سیستان با ۳ استان کشور افغانستان، یکی از مهمترین خواسته های مردم و مسئولان برای رهایی از مشکلات معیشتی مردم بود و مسئولان استان نیز با توجه به درخواست های مکرر مردم این خطه، پیگیری ایجاد و راه اندازی منطقه آزاد را در اولویت کار خود قرار دادند.
چند ماهی از سفر رییس جمهور و هیات همراه به سیستان میگذرد و همچنان سیستانیان منتظر شنیدن اعلام منطقه آزاد تجاری  هستند .
گویا خشکسالی و مشکلات معیشتی که بدنبال آن افزایش فقر ،مهاجرت ، بیکاری ونهایتا تکدی گری و اعتیاد را که روز بروز سبب دغدغه و نامیدی شده  است.
سیستانیان با تمام درد و غم خشکسالی که سالیان سال است با تمام شرف و عزت صبر بیشه کردند و سری به بالا جهت مدد پروردگار داشتند هم اکنون با همان شرف و صبوری و اقتدار حق خود را که همچنان که بزرگان و کارشناسنان ایجاد منطقه ازاد تجاری را راهی جهت برون رفت از مشکلات میدانند جهت نجات سیستان که تنگه احد نام گرفته است مطالبه  میکنند.
اعلام منطقه ازاد تجاری و خواسته مردم در خطبه های نماز جمعه بارها اعلام شد و چه نیکو سفری ست سفر رییس محترم جمهور ایران عزیز و سرافراز .
حجت الاسلام سیدکاظم طباطبایی در خطبه های نماز جمعه بیست و نهم فروردین ماه با تقدیر از سفر رییس جمهوری به دارالولایه سیستان گفت: ایجاد منطقه آزاد تجاری در سیستان تحولی عظیم ایجاد خواهد کرد.
 همگان میدانند که در شرایط کنونی نیز تنها راه خروج سیستان از شرایط بحرانی اقتصادی معیشتی ، اعلام سیستان به عنوان منطقه تجاری است، تنها خواسته و شعار مردم نیز اعلام سیستان به عنوان منطقه آزاد تجاری است که خواسته ای به حق است.
حلیمه عالی دیگر نماینده سیستان در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره خشک شدن دریاچه هامون می‌گوید: خشکسالی تبعات بسیار بدی برای مردم به جا گذاشته و اقتصاد مردم منطقه را با مشکل مواجه کرده است و در این شرایط ایجاد منطقه آزاد تجاری سیستان مهم‌ترین خواسته مردم از رئیس جمهور است.
 شناسایی استعدادهای  بالقوه مردم منطقه توسط مسئولین ، منطقه آزاد تجاری سیستان سبب اشتغال و ارتقائ اقتصادی استان میشود.
کیخا امام جمعه شهرستان زابل در این باره می گوید: منطقه آزاد تجاری سیستان یکی از طرح هایی است که به طور مداوم توسط اهل فن و کارشناسان مربوطه مورد مطالعه قرار گرفته است.
حجت الاسلام 'علی اکبر کیخا'، می افزاید: در صورتی که این طرح در سیستان اجرایی شود، سطح معیشت مردم ارتقا پیدا می کند و ارزش افزوده ای که به واسطه آن در منطقه ایجاد می شود، زندگی مردم را تحت تأثیر قرار می دهد و از لحاظ اقتصادی برای آنها بسیار مفید خواهد بود.
وی در ادامه می گوید: با توجه به پتانسیل و ظرفیت های موجود در منطقه، موافقت مسئولان مرتبط استانی و کشوری با اجرای این طرح باید جدی و پیگیرانه باشد تا هرچه سریع تر زیرساخت های لازم برای تبدیل شدن این خطه به منطقه آزاد تجاری ایجاد و اجرای طرح در مدت زمان بسیار اندکی عملیاتی شود و مردم از بحران نجات یابند و نشاط و شادابی در آنها ایجاد شود.
وی بیان داشت: زمانی که مسئولان دولت قول اجرای پروژه های بزرگی مثل آبیاری تحت فشار ۴۶هزار هکتار از اراضی سیستان را به مردم دادند و بسیاری از طرح ها تصویب شد، امید و نشاط در بین آنها ایجاد و مهاجرت ها کم شد.
اما اخیرا به علت اجرایی نشدن برخی از طرح های تصویب شده باز هم اخبار مهاجرت مردم به گوش می رسد.
وی در خصوص اقدامات مسئولان در این زمینه اظهار می کند: نمایندگان مجلس و دولت اعم از استاندار و فرمانداران حوزه سیستان، در راستای تبدیل شدن سیستان به منطقه آزاد تجاری مشغول انجام اقداماتی هستند و مقدمات کار در حال انجام است.
کیخا ادامه داد:اما مردم به این بسنده نمی کنند و حس مطالبه گری آنها روز به روز بیشتر می شود، زیرا گفتار صرف آنها را قانع نمی کند و مردم بی صبرانه منتظر عملیاتی شدن این طرح ها هستند.
وی در ادامه با تاکید بر این نکته که مردم سیستان می خواهند هرچه سریع تر اجرای طرح ها را با چشم خود ببینندگفت:  صحبت ها نمی تواند اقتصاد و معیشت مردم را متحول کند و باعث ایجاد اشتغالزایی شود،  برای فراهم شدن زیرساخت های منطقه آزاد تجاری در سیستان ضرورت دارد طرح هایی که در این خصوص توسط دولت تصویب شده هرچه سریعتر در منطقه عملیاتی شود.
امام جمعه زابل با بیان تصویب چندین ساله طرح رامشار گفت:   اجرای طرح منطقه ویژه اقتصادی در رامشار که مدت هاست به تصویب رسیده اما عملیاتی نشده و راه اندازی آن می تواند برای بیش از ۴ هزار نفر موقعیت شغلی ایجاد کند و زمینه را برای تبدیل شدن سیستان به منطقه آزاد فراهم کند که متاسفانه اجرایی شدن آن بر روی میزهای مسئولان مانده است.
امام جمعه زابل با بیان اینکه سیستان از موقعیت مرزی بسیار خوبی برخوردار است و مرز'میلک' می تواند برای مردم مفید باشد، افزود: لازم است طرح هایی در منطقه اجرا شود که مردم بتوانند به واسطه آنها به تجارت مشغول شوند و بازارها رونق یابد، مسئولان نیز باید در راستای ایجاد و راه اندازی منطقه آزاد تجاری سرعت کار را افزایش دهند چرا که مردم فرصت صبر کردن ندارند آنها خواهان طرح هایی هستند که در مدت سه یا چهار ماه اجرا شود.
کیخا با اشاره به این نکته که مسئولان باید سیستان و مردم این خطه را درک و برای اجرایی شدن طرح های مصوب و روی میزاظهار داشت: مسئولان باید استعدادهای مردم سیستان را دریابند و از پتانسیل های منطقه بهره ببرند.
شهر سوخته بستر مناسب جهت رونق در گردشگری استان
به عنوان مثال برای معرفی شهرسوخته که بهشت باستان شناسی ایران است می توانند با فعال کردن هتل هایی در منطقه جذب توریست داشته باشند و بستر اشتغال زایی را با رونق صنعت گردشگری در این منطقه فراهم آورند.
وی افزود: افرادی که در این منطقه مسئولیتی را قبول می کنند باید در رابطه با سیستان مطالعه بیشتر داشته باشند و بدانند این خطه و مردم آن چقدر قابلیت دارند و برای به فعلیت رسیدن آن تلاش کنند زیرا مردم سیستان روی گنجی نشسته اند که نیاز است یک نفر آنها را برای دست یافتن به آن یاری دهد.
منطقه آزاد تجاری و ماندگاری در سیستان
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به شرایط اقتصادی موجود در سیستان و افت شدید ارزش زمین، املاک، مغازه ها و شرایط عمومی مردم تنها مسئله ای که می تواند در سیستان سبب تحول اقتصادی شود ایجاد منطقه آزاد تجاری است.
 سیدباقر حسینی افزود: از کمترین تاثیرات منطقه آزاد تجاری در سیستان می توان به افزایش ارزش ریالی مسکن و تأثیر در زندگی عمومی مردم اشاره کرد، علاوه بر آن این طرح می تواند به تمام داشته های منطقه ارزش و اعتبار دهد و از همه مهمتر باعث افزایش امیدواری مردم برای ماندگاری در منطقه شود.
وی با اشاره به این نکته که سیستان بهترین مسیر ارتباط کشورهای همسایه با کشورهای آسیای میانه است و رابطه بسیار خوبی با کشورهای افغانستان و پاکستان دارد، اظهار داشت: مراجعات زیادی از سوی سرمایه گذاران خارجی از طریق بزرگراه میلک به چابهار صورت می گیرد که سیستان می تواند به عنوان یک پل ارتباطی برای سرمایه گذاران، تمام بازارهای اطراف را در برگیرد و سرمایه گذاران زیادی را به سوی خود جذب کند.
این مسئول با بیان این نکته که در حال حاضر طرح تبدیل شدن سیستان به منطقه آزاد تجاری در استانداری در حال بررسی و مطالعه است، می گوید: با توجه به امتیازات و محاسن سیستان در اجرای این طرح عظیم، نیازی به مطالعات گسترده چندماهه نیست و ظرف دو هفته می توان آن را به مرحله اجرایی رساند.
حسینی در رابطه با همکاری مجلس در اجرای این طرح گفت: مجلس در رابطه با ایجاد منطقه آزاد تجاری در سیستان هیچ مشکلی ندارد و براساس مباحثی که در این زمینه در مجلس شورای اسلامی مطرح شده در صورت ارجاع این لایحه به دولت، مجلس همکاری و همراهی لازم را با مسئولان استان انجام می دهد.
آغاز منطقه ازاد تجاری سیستان  راهگشای مشکلات چندین ساله خشکسالی
نظر دهمرده عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: با توجه به اینکه در سیستان صنعت فعال و بزرگی وجود ندارد که باعث ارتقاء اقتصادی شود و به علت مشکلات کم آبی، کشاورزی هم در منطقه تعطیل شده، تنها بخشی که برای از بین بردن مشکلات بیکاری و اقتصادی می توان از آن بهره برد خدمات است، که از بین انواع خدمات، بازرگانی و تجاری با توجه به وضعیت نسبی تجاری که در سیستان وجود دارد بسیار مؤثر می باشد.
نظر دهمرده با بیان اینکه از سال ۷۵ تاکنون درباره تبدیل شدن سیستان به منطقه آزاد تجاری مطالعات و بررسی های زیادی انجام شده است  گفت: از زمان های قدیم تجارت نسبی در استان وجود داشته و می توان گفت مردم سیستان مردمی تجارت پیشه هستند.
وی در خصوص مزایای اجرای طرح منطقه آزاد تجاری در سیستان، اظهار داشت: با توجه به وجود منطقه آزاد تجاری چابهار در سیستان و بلوچستان، در صورتی که این طرح در سیستان اجرا شود و در کنار آن مناطق ویژه اقتصادی شکل بگیرد سراسر استان به منطقه آزاد تبدیل می شود و از طریق این منطقه می توان شرکت ها و مؤسسات خارجی را برای سرمایه گذاری در کشور تشویق کرد.
وی در ادامه افزود: ایجاد منطقه آزاد تجاری و سرمایه گذاری مؤسسات خارجی در نهایت فرآیند صدور کالا از ایران و ورود آن از کشورهای همسایه را به دنبال دارد و اجرای این طرح علاوه بر اینکه برای مردم سیستان و بلوچستان فواید زیادی را به همراه دارد بر اقتصاد و اشتغال استان های همجوار مانند خراسان جنوبی و کرمان نیز تأثیرات مثبتی می گذارد.
وی با تاکید در اعلام هرچه سریعتر منطقه آزاد تجاری سیستان اظهار داشت: تنها راهگشای مشکلات مردم سیستان، از بین رفتن بیکاری و شرارت های موجود، ایجاد اشتغال، توسعه و تحول اقتصادی در استان و هدایت آن به سوی منطقه آزاد تجاری اقتصادی است.
حال با توجه به گفته های این مسئولان و درخواست های مکرر مردم سیستان لزوم ایجاد و راه اندازی منطقه آزاد اقتصادی و تجاری در سیستان امری ضروری است که مسئولان استان و کشور باید برای اجرایی و عملیاتی کردن آن هرچه سریعتر اقدامات لازم را انجام دهند تا کمکی به بهبود وضع اقتصادی و معیشت مردم منطقه شود.
مطالعه طرح منطقه آزاد تجاری سیستان در استان
استاندار سیستان و بلوچستان با بیان تسریع در برنامه ریزی طرح منطقه آزاد تجاری سیستان گفت :منطقه آزاد تجاری که جهت برون رفت از مشکلات چندین ساله قدمی مثبت ارزیابی میشود تمام تلاشمان را جهت تسریع در این مهم خواهیم داشت.
علی اوسط هاشمی افزود :طرح منطقه آزاد تجاری سیستان توسط کارشناسان استان و دبیرخانه مناطق آزاد کشور بصورت مشترک مراحل مطالعه و برنانه ریزی را جهت اقدامات بعدی طی میکند.
جهت فرار از فقر و شرارت های که دامنگیر استان شده تصویب هرچه سریعتر منطقه آزاد تجاری سیستان برای استان مفید وسودمندخواهند بود.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdccssqe.2bqs08laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما