تاریخ انتشار :يکشنبه ۹ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۰۱
گزارش عصر هامون از سپرماهی برقدار در چابهار و کنارک؛

"پِتِن"، شوک دریای چابهار/ ماهی هایی که قلب شما را از کار می اندازند

وقتی به دریای چابهار سفر می کنید مراقب باشید برق "کرنت" یا "پتن" قلب شما را از کار نیندازد.
پِتِن، شوک دریای چابهار/ ماهی هایی که قلب شما را از کار می اندازند
پِتِن، شوک دریای چابهار/ ماهی هایی که قلب شما را از کار می اندازند
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصر هامون، شاید برای خیلی از شما که این گزارش را می خوانید پیش آمده باشد که سفری به سواحل دریای عمان و یا خلیج فارس داشته اید. بسیاری از مردم هنگامی که به سفر های دریایی می روند و به خود جرات می دهند و وارد آب های اقیانوس یا رودخانه می شوند اطلاعاتی در خصوص حیوانات خطرناکی که احتمال دارد هر لحظه جانشان را تهدید کند ندارند، احتمال دارد که یک کوسه ماهی قسمتی از بدنش را قطع کند؛ یک سفره ماهی او را بگزد؛ و یا این‌که توسط یک گروپر غول‌آسا بلعیده شود.
اما شاید اصلاً به فکر شما هم نرسد که امکان دارد در وسط آب، دچار برق‌گرفتگی بشوید، برقی که عمداً از جانب یک موجود آبزی تولید شده است و برای متوقف کردن قلبتان کافی باشد!
این گزارش جهت فرار شما از دریا و رودخانه نیست همه ما باید اطلاعات زیادی از خطرات اطراف خود داشته باشیم چه خطراتی که در خشکی ما را تهدید می کنند و چه دریا.
اگر تا کنون سفری به چابهار و یا کنارک داشته اید شاید متوجه ماهی که بیشتر شبیه سفره ماهی است شده باشید، اگر شناگری ندانسته پا به روی این سفره‌ماهی برق‌دار بگذارد به طور حتم دچار برق‌گرفتگی می‌شود.
اگر چه در دریا نزدیک به ۲۵۰ گونه جانور پیدا می‌شود که می‌توانند برق تولید کنند و از نیروی آن برای دفاع از خود، فلج کردن طعمه و دریاپیمائی و احیاناً برقرار کردن ارتباط با یکدیگر برای امور مهمی نظیر تولیدمثل استفاده کنند. در میان این‌ها تنها سفره‌ماهی برق‌دار ایرانی است که با تولید زیاد برق برای انسان ایجاد خطر می‌کنند.
پِتِن، شوک دریای چابهار
به سراغ یکی از صیادان که یک ماهی برق دار صید کرده است می رویم، او می گوید: مردم محلی به این ماهی کرنت و برخی دیگر به آن پتن می گویند.
وی ادامه می دهد: این ماهی با دمش نمی تواند برق تولید کند بلکه اندام توليد كننده برق آن در باله هاي آن قرار گرفته است و بیشتر درون آب توانایی آن را دارد که برق تولید کند.
این صیاد گفت: البته یکی دیگر از سلاح های این ماهی دم آن است که وقتی دمش را جمع و سپس به سمت شخصی پرتاب می کند خارهای سمی دارد که باعث مرگ یا عفونت در بدن شخص می شود.
شوک زیاد سپر ماهی برقدار باعث ایست قلبی می شود
محمد ثنایی مدیر شیلات کنارک در گفت و گو با عصر هامون در خصوص این گونه گفت: سفره ماهی برقدار ایرانی با نام فارسی (سپر ماهی برقدار ایرانی) گونه ای بسیار معروف است و می تواند تا 600 ولت برق تولید کند که همانند شوک عمل کرده و برای متوقف کردن قلب انسان کافی است.
وی ادامه داد: گونه های بزرگ سفره ماهی برقدار از این نیروی الکتریکی آزاد شده برای شکار، دفاع، فراری دادن مزاحمین، جهت یابی و ارتباط با سایر سفره ماهی برقدار استفاه می کنند.
ثنایی با بیان اینکه تا کنون کسی در چابهار بر اثر شوک این ماهی نمرده است، بیان کرد: مردم منطقه این ماهی را می شناسند و تاکنون کسی به این ماهی نزدیک نشده است.
مدیر شیلات کنارک تصریح کرد: این ماهی بیشتر در مصارف پودر ماهی استفاده می شود.
پیشگیری
از نزدیک شدن و دست زدن به این جانور جدا خودداری کنید.
چنانچه در هنگام شنا یا غواصی سفره ماهی برقدار را دیدید، مواظب باشید بدن یا تجهیزات شما با هیچ قسمت از بدن جانور برخورد نکند.
در مکانهایی که امکان حضور این سفره ماهی است، هنگام غواصی از دستکش،کلاه،کفش و لباس های ضخیم غواصی استفاده نمایید. ضخامت این لباسها تا حدودی زیادی جلوی جریان الکتریکی سفره ماهی را می گیرد.
از شنا و غواصی در مکان هایی که این جانور زندگی می کند در هنگام شب جدا خودداری کنید.
هنگام ماهیگیری چنانچه این سفره ماهی در تور یا قلاب شما به دام افتاد، سعی کنید با یک چوب بلند و خشک او را به دریا برگردانید و هرگز به او دست نزنید.
چنانچه قصد فیلمبرداری یا عکسبرداری از این جانور را دارید، این کار را از فاصله دور انجام دهید و هرگز به این جانور خطرناک نزدیک نشوید.
از دست زدن به مرده این جانور خودداری کنید چرا که امکان دارد هنوز دارای جریان الکتریکی باشد.
کمک های اولیه
در هنگام بروز حادثه، خونسردی خود را حفظ کرده و سعی کنید آرام باشید و به مصدوم کمک کنید تا هرچه سریعتر از آب خارج شود.
مصدوم را در یک ناحیه خشک به پشت بخوابانید و سعی کنید او را آرام کنید.
سریعا بدن مصدوم را خشک کرده و سعی کنید هنگام اجرای عملیات و رسیدن فوریتهای پزشکی، بدن مصدوم را گرم نگه دارید برای این کار می توان حوله یا پتوی خشکی روی بدن مصدوم کشید تا از سرد شدن بدنش جلوگیری کرد.
پاهای مصدوم را یک سطح بالاتر از قلب او قرار دهید تا جریان خون به مغز برسد.
از حرکت دادن مصدوم جدا خودداری کنید.
از آنجا که جریان الکتریکی خرج شده از سفره ماهی برقدار سبب شوک شدید و در نتیجه کاهش حجم خون در گردش بدن می شود، بایستی به علائم شوک از قبیل :
الف : چشمها بی نور، بی حالت و گود می شوند, ب : مردمک چشمها گشاد می شود، ج : تنفس نا منظم می شود، د : نبض ابتدا تند و سپس کند می شود، ه : پوست بدن سرد، رنگ پریده و مرطوب می شود.اگر مصدوم در حالت شوک بود در صورت امکان به او اکسیژن بدهید و توجه داشته باشید که مجرای تنفس کاملا باز و زبان در جلوی دهان باشد و به پشت نیفتاده باشد. سعی کنید هر گونه مواد خارجی از جمله دندان مصنوعی را از دهان او خارج نمایید و عمل اکسیژن رسانی را فورا شروع کنید.
مصدوم را به پشت خوابانیده و علائم حیاتی او را کنترل کنید. ابتدا تنفس و سپس ضربان قلب را برسی کنید، در صورتیکه تنفس نداشت فورا دو تنفس دهان به دهان بدهید و اگر تنفس بر نگشت دو تنفس دیگر، ضربان قلب را هم کنترل کنید و اگر ضربان قلب هم نداشت، دو تنفس داده و سپس 30 ماساژ قلبی و این کار را تا رسیدن نیروی پزشکی ادامه دهید.
چنانچه مصدوم هوشیار بود از دادن هرگونه مایعات یا خوراکی به او جدا خودداری کنید.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcbwwb0.rhb89piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما

بهاره
خسته نباشید خیلی گزارش جذاب و مفیدی بود
محسن
سلام خیلی خوب بود ممنوننننننن