تاریخ انتشار :پنجشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۵۹
یکی از بناهای قدیمی و تاریخی شهرستان سیب وسوران قلعه پسکوه می باشد که بنای آن به دوره اسلامی و صفویه بر می گردد
قلعه قدیمی پسکوه سند هویت تاریخی بلوچستان
قلعه قدیمی پسکوه سند هویت تاریخی بلوچستان
به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از سیب و سوران،قلعه پسکوه درتاریخ ۷/۹/۱۳۸۳ به شماره ۱۱۲۴۲ به ثبت آثار ملی کشوررسید.
یکی از بناهای قدیمی و تاریخی شهرستان سیب وسوران قلعه پسکوه می باشد که بنای آن به دوره اسلامی و صفویه بر می گردد و همچون دیگر قلعه های این شهرستان از دو قسمت حاکم نشین و عامه نشین تشکیل یافته است. قسمت حاکم نشین دارای دو طبقه بوده است که در طبقه بالا دارای سالن های که محل برگزاری جلسات روزانه حاکم بوده است احداث شده است.آشپزخانه و اتاق خواب و استراحت نیز درطبقه دوم بنا قرار گرفته است .قسمت عامه نشین نیز در اطراف حاکم نشین قرار داشته است که در حال حاضر بیشترین قسمت های آن از بین رفته است برخی بنای این قلعه را به ملا نظر محمد ملازهی نسبت می دهند و برخی دیگر می گویند توسط محمدشاه اول از طایفه میرمرادزهی بناشده است.درب خروجی قلعه در قسمت غربی قعله واقع شده است.این قلعه دارای حصار بوده است و دو دروازه در آن تعبیه شده است.قلعه در برخی قسمت ها دارای ۳طبقه بوده و چاه آب نیز برای تامین آب شرب در آن وجود داشته است.دیوار های قلعه ضخیم و بیش از یک متر ضخامت داشته و همچون دیگر قسمت های قلعه از خشت خام و گل ساخته شده اند.زیر بنای قلعه بیش از ۱۰۰۰متر برآورد شده است و پوشش سقفی این قلعه تنه درخت خرما و شاخه آن می باشد.فرم و تزینات خاص این اثر تاریخی ازویژگی های این بنا می باشد که ضمن آنکه بر زیبائی نما افزوده است برای شکست نور نیز کاربرد داشته است که با متروک شدن قلعه بیشترین قسمت این تزئینات و خود این قلعه تاریخی تخریب شده است .

قلعه زمانی پایه گذاری شد کاروانهای که از سند، هندوستان، پاکستان به طر ف مکران غربی وسرحد می رفتند مسیر رفت وبرگشت آنها از بین همین دو رشته کوه بزرگ بیرک و پهره می گذشت .ودرکنارچشمه آبی که از آن آب در جریان بود وکنار آن چشمه در ختان تنومند ای از درخت بنه که دور اطراف اورا احاطه کرده بودند بنام (چمک گونان) بعدها بنام کهن گونان معروف شدوبلوچان بومی ،که در کوه بیرک وپهره زندگی می کردند از آبادی این منطقه با خبر شدند،وروی آوردند به این منطقه برای خودشان چادر زدند وساکن شدند.قلعه بصورت زیگوراتی ساخته شده که کف آن به صورت تپه در آوردند و روی آن بنا راساخته اند. و یک درب ورودی از سمت غربی هم دارد. داخل قلعه چاه آب وجود دارد پس از حفر چاه دور اطراف آن را سنگ چینی نموده اند تا بالای قلعه . ضلع جنوبی پایین قلعه هم درب دارد که روبه روی نخلستان است، که این دروازه عمومی بود که به خانه های رعیت راه داشته. دروازه اصلی قلعه روبه غرب است. در ضلع غربی اتاقهای وجود داردکه خدمت گذاران حکمران در آن زند گی می کردند که درب آنها به طرف شرق باز است. اتاقها دارای تاقچه های کوچک و دیواره های نسبتاً کلفت دارند. آثار آنها هنوز باقی مانده است. طبقه بالا شامل چند اتاق خواب و پذیرایی، آشپزخانه ،حمام ،دستشویی ،اتاق دیوان (مجلس ) شب نشینی ، اتاق رقص و آواز، انبار همچنین یک تنور در ضلع شمال غربی وجود دارد . طویله وآخور اسب و الاغ های حکمران در ضلع شرقی پایین قلعه قرار داشتند .

 

IMG_1583

 

DSC05400

 

DSC08337

 

DSC08366

انتهای پیام/4382 https://www.asrehamoon.ir/vdcgtu93.ak9nn4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما