ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> نگاه مردم سیستان به دیپلماسی که در آن شهرت کمتر است الزام افغانستان به اجرای تعهدات | عصر هامون
تاریخ انتشار :يکشنبه ۳۰ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۳۶
راه های توسعه و تقویت همکاری های دوجانبه و تحولات منطقه ای و بین المللی و تعامل دو کشور در روابط تجاری- اقتصادی ، رود هیرمند و مهاجران افغانی موضوعاتی است که گفته می شود در سفر " محمد اشرف غنی احمدزی" به ایران پیرامون آن گفتگو خواهد شد.
نگاه مردم سیستان به دیپلماسی که در آن شهرت کمتر است/ الزام افغانستان به اجرای تعهدات
نگاه مردم سیستان به دیپلماسی که در آن شهرت کمتر است/ الزام افغانستان به اجرای تعهدات
به گزارش خبرنگار سیاسی عصر هامون، سیزدهمین رییس جمهور افغانستان پس از سفر به کشورهایی مانند چین، عربستان سعودی، پاکستان، آمریکا، بروکسل و لندن صبح امروز وارد تهران می شود.
در این میان یکی از مسائلی که در پرونده کاری وزارت خارجه باز مانده بحث حق آبه سیستان است که علی رغم اهمیت، یکی از مظلوم ترین قسمت های این ماجراست. موضوعی که عدم اجرایی شدن آن از سوی کشور همسایه باعث مهاجرت بسیاری از مردم سیستان شده و دیپلماسی فعلی وزارت خارجه در این بخش تا کنون نتوانسته رضایتمندی مردم سیستان علی الخصوص کشاورزان را منجر شود.
اگرچه این روزها رسانه ها از احیاء تالاب هامون تصویری را نشان می دهند که یا بعضا مربوط به سال جاری نبوده و یا آن میزان آب را نمی توان احیای این تالاب تلقی کرد، که نتیجتا این تصاویر و گزارشات باعث نگرانی مردم سیستان شده است. از اینرو یک عضو کمیساریای آب رودخانه هیرمند می گوید: تالاب هامون آبگیری نشده و آب جاری شده به صورت دشتمال است و بعد از دو سه روز تمام می شود.
اما آنچه پرواضح است 16 سال سرباز زدن افغانستان از پرداخت حق آبه قانونی سیستان است که بر اساس معاهده تقسیم آب رودخانه هیرمند، حق آبه باید به صورت لحظه‌ای و در تمام طول سال در رودخانه جریان داشته باشد، یعنی در هیچ لحظه‌ای نباید جریان آب قطع شود، ولی در سال‌های اخیر فقط این سیلاب‌ها بوده که در یک یا دو ماه از سال به ایران وارد شده است و افغانستان بر خلاف معاهده تقسیم آب، سیلاب‌ها را به عنوان حق‌آبه قلمداد می‌کند که بر خلاف تعهدات است. در حالی که این سیلاب ها نیز برای کشاورزی مناسب نبوده زیرا در زمانی که باید رودخانه آبی داشته باشد آبی برای کشاورزی وجود ندارد. باید یادآوری کرد بر اساس جدول ماهانه معاهده، افغانستان باید آب را از سد کجکی رهاسازی کند، ولی در 16 سال اخیر این کشور سیلاب‌های غیر قابل کنترل حوضه "ارغنداب" را که ارتباطی به سد کجکی و معاهده ندارد، به ایران داده است.
اگرچه از آخرین جلسه کمیساریای آب هیرمند نزدیک به دوسال می گذرد و افغانستان نیز که قرار بود در پایان سال گذشته در خصوص مسائل آب به ایران سفر کند به این حضور تن نداد اما پدیده های زیست محیطی و ریزگردها افغانستان را نیز رها نمیکنند زیرا 33درصد از بستر تالاب بین المللی هامون که در افغانستان واقع شده به دلیل خشکی تالاب ریزگردها را تا ولایت نیمروز و هلمند کشانده است و هوای غرب این کشور را نیز آلوده کرده و حتی ایالت بلوچستان پاکستان نیز از این پدیده در امان نبوده است.
دراین میان اگرچه سفر های متعدد مسئولین داخلی و خارجی فعال در حوزه زیست محیطی نتوانست کمک مثبتی به احیا تالاب هامون و گرفتن حق آبه قانونی سیستان نماید اما سفر "اشرف غنی" باعث شد نگاه مردم جنوب شرق به دیپلماسی دولت یازدهم برای رفع این مشکل ویژه باشد اگرچه درآن برخلاف سایر دیپلماسی ها فواید شهرت کمتر است اما سرنوشت هزاران انسان در جنوب شرق به آن گره خورده است و کمترین انتظار از دستگاه دیپلماسی کشور ملزم کردن کشور همسایه به تعهدات قانونی خود سفر رییس جمهور این کشور به ایران می باشد.
انتهای پیام/3338 https://www.asrehamoon.ir/vdcip5aq.t1ay32bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما