تاریخ انتشار :سه شنبه ۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۵۵
تلخ است برای مادری که نمی‌خواهد باور کند دفتر زندگی فرزندش در این دنیا بسته شده و از سویی شنیدن صدای تپش‌های فرزندش در فرد دیگری می‌تواند آرامش کند.
اهدای اعضای بیماران مرگ مغزی در استان کم رنگ است/ سیستان و بلوچستان رتبه آخر اهدای عضو در کشور دارد
اهدای اعضای بیماران مرگ مغزی در استان کم رنگ است/ سیستان و بلوچستان رتبه آخر اهدای عضو در کشور دارد
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصرهامون، انسانیت خصوصیت بارز انسان است و انسان به مراتب به درجاتی می‌رسد که نهایت آن عشق ورزی و بندگی است. عاطفه به معنای واقعی یعنی همان عشق و این چیزی است که ما سال‌ها در کشورمان در میان مردم شاهد آن هستیم؛ افرادی که وقتی پای نجات یک هموطن در میان باشد برای کمک به او از جان خویش مایه می گذارند. 
اما در خصوص "اهدای عضو، اهدای زندگی..."چطور؟ واژه ای که بارها وبارها در جایی خوانده یا شنیده ایم ومتأسفانه کمترمفهوم آنرا مورد توجه قرار داده وبه آن اندیشیده ایم. واژه ای عمیق که هم تلخ است و هم آرامش‌بخش. تلخ است برای مادری که نمی‌خواهد باور کند دفتر زندگی فرزندش در این دنیا بسته شده و از سویی شنیدن صدای تپش‌های فرزندش در فرد دیگری می‌تواند آرامش کند.
بیشترمردم به علت آشنا نبودن باشرایط فرد مرگ مغزی واینکه شاید این بیمار به زندگی برمی گردد، در خصوص وضعیت موجود احساسی می اندیشند وقادر نخواهند بود با تصمیمی مناسب، افرادِ بیمارِ نیازمند به اهدای عضو را از خطر مرگ نجات دهند. این در حالی است که اگر قدری عمیق تر درباره این موضوع فکر کنند، می توانند با اهدای عضو فرد مرگ مغزی جان چندین بیمار را که به علت نقص در عملکرد اعضا واندام های بدنشان با مرگ دست وپنجه نرم می کنند، نجات دهند ونظاره گر بازگشت مجدد این افراد به زندگی باشند.از دست رفتن جان بسیاری از افراد نیازمند، محتاج به اعضای اهدایی بیماران مرگ مغزی است که سخت ترین مرحله در آن، گفتگو با خانواده بیماری است که باید باور کند عزیزشان دیگر هرگز چشم هایش را باز نمی کند و اگرچه ظاهراً قفسه سینه اش بالا و پایین می رود اما مرده است ؛ در این زمینه متاسفانه نگرش مثبتی در استان سیستان وبلوچستان در مورد اهدای عضو وجود ندارد و شاید مهمترین عامل محدود کننده موفقیت در این امرحیاتی ومهم، رضایت ندادن خانواده ها به دلیل ناشناخته ماندن فرهنگ اهدای عضودر میان مردمان این مرز وبوم باشد. از طرفی حتی اگر فرد مرگ مغزی با اعلام رضایت درباره اهدای اعضایش، کارت اهدای عضو گرفته باشد اما اعضای درجه یک خانواده اش به اهدای اعضایش راضی نشوند، اعضای او هدیه داده نخواهد شد. این در حالی است که اگر مسئولان بیمارستان بخواهند بر اساس قانون اهدای عضو مصوب سال 1379 و آئین نامه ای که از آن استخراج شده ، عمل کنند صرفاً رضایت ولی دم یا وراث کبیر که شامل پدر یا جد پدری یا فرزند ذکور به بلوغ رسیده خانواده است، برای انجام جراحی اهدای عضو کافیست.

سیستان و بلوچستان در زمینه اهدای عضو در رتبه آخر است
برهمین اساس برای آگاهی از میزان اهدا کنندگان عضو و بازخورد آن در استان،با محمد رضا نجفی زاده مدیر فراهم آوری اعضاء دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفتگو کردیم، وی با بیان اینکه مرگ مغزی توقف کامل عملکرد مغز در اثر تروما و عوامل دیگر است، اظهار داشت: افرادی که در کما هستند به دلیل اینکه احتمال برگشت و هوشیاری وجود دارد نمی توانند اهدای عضو شوند چرا که تنها دچار کاهش هوشیاری شده اند لذا این افراد زیر نظر پزشک متخصص معاینه مغزی می شوند.
وی با بیان اینکه به دلیل افزایش تصادفات آمار مرگ مغزی در استان زیاد می باشد، افزود: متاسفانه مردم استان به دلیل اینکه احتمال برگشت شخص را می دهند حاضر به اهدای عضو نیستند لذا استان سیستان و بلوچستان در زمینه اهدای عضو رتبه آخر را در بین سایر استان های کشور را دارد.
نجفی زاده ادامه داد: در برخی موارد با وجود دریافت کارت اهدای عضو و رضایت وی والدین شخص حاضر به اهدای عضو نیستند و مانع این کار می شوند.
مدیر فراهم آوری اعضاء دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با بیان اینکه در صورت تائید مرگ مغزی و سلامت اعضاء توسط پزشک متخصص مربوطه تمامی اعضاء قابل پیوند می باشد، تصریح کرد: اما متاسفانه عدم اطلاع و آگاهی از تعریف مرگ مغزی و شرایط و تفکرات مذهبی پیرامون اهدای عضو متاسفانه این امر خدا پسندانه در استان مورد استقبال قرار نگرفته است.
وی ادامه داد: باید به کمک رسانه های گروهی به ویژه صدا و سیما و اطلاع رسانی و کمک مراجع مذهبی بومی استان جهت اعلام شرعی و قانونی بودن این عمل می توان به گسترش این امر خداپسندانه کمک کرد.
نجفی زاده با اینکه علاقمندان جهت اهدای عضو می توانند برای دریافت کارت اهداء عضو باید به سایت www.ehda.com  مراجعه نمایند، اظهار داشت: در صورت الویت قانونی و رضایت والدین و نبودن وراث کبیر بر اساس قانون اساسی مصوب عمل اهدا انجام می شود.
مدیر فراهم آوری اعضاء دانشگاه علوم پزشکی زاهدان شرایط اهدای عضو را شرایط سنی، رضایت همسر و والدین و تائید سلامت اعضاء توسط پزشک متخصص اعلام کردو افزود: اهدای عضو به دو صورت است: از فرد زنده که شامل عضو های کبد و کلیه می باشد که دارای شرایط سنی بین 26 تا 35 ، رضایت همسر در صورت تاهل و رضایت پدر در صورت تجرد، تائید اقدامات بالینی قبل از پیوند توسط پزشک متخصص از جمله سونوگرافی و آزمایش و ... می باشد.
وی ادامه داد: اهدای عضو از جسد شامل تمامی اعضاء بافت و نسوج می باشد که تنها تائید سلامت اعضاء توسط متخصصین و رضایت اولیای دم یا وراث کبیر کفایت می کند.
نجفی زاده اضافه کرد: لازم به ذکر است که تائید مرگ مغزی توسط تیم تائید مرگ مغزی پزشکی قانونی ارجع به تمامی موارد می باشد.
مدیر فراهم آوری اعضاء دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: در سال 88 تنها یک مورد مرگ مغزی اهدای دو کلیه به دو بیمار دیالیزی در استان صورت گرفته است و از سال 86 تا کنون 110 اهدای عضو از فرد زنده در زاهدان صورت گرفته است.

اگر فرد قبل از مرگش اجازه داده باشد اهدای اعضای بدن او جایز است
 مفتی محمد قاسم مفتی اهل سنت در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی عصر هامون با بیان اینکه اعضایی که حیات انسان بر آن عضو موقوف می باشد، مثل قلب و کبد، یا اینکه وظیفه اساسی آن ، با نقل آن عضو معطل می ماند مانند قرنیه دو چشم؛ نقل و پیوند آن شرعا حرام و ناجایز است، گفت: عضوی که پیوند می گردد جزء اعضاء موثر بر تولید و تناسل و یا منتقل کننده خواص ژنتیکی نباشد و اگر موثر بر تناسل و یا ناقل خواص ژنتیکی باشد جایز نیست.
وی ادامه داد: انتقال اجزایی همچون پوست، استخوان، مو و رگ از خود بدن فرد به قسمت دیگری از بدن همان فرد شرعا جایز است.
مفتی قاسم انتقال عضو از مرده به فرد زنده را دو دیدگاه بر شمرد و بیان کرد: دیدگاه اول مطلقا قایل به عدم جواز هستند و گروه دیگر با شرایط " حیات فرد زنده یا وظیفه اساسی عضوی از اعضاء وی، موقوف بر پیوند و انتقال همان عضو باشد،میت قبل از مرگ ، اجازه اهداء داده باشد یا پس از مرگ ورثه اهداء نمایند،مرگ واقعی صورت گرفته باشد و نقل عضو با خرید و فروش صورت نگیرد، بلکه به صورت اهدایی باشد قایل به جواز شده اند.
این مفتی اهل سنت تصریح کرد: اعضایی مثل خون که در بدن انسان خود به خود تولید و جایگزین می شوند، انتقال آن از یک فرد به فردی دیگر جایز می باشد.
وی خاطر نشان کرد: ناگفته نماند پیوند اعضاء در صورتی جایز می باشد که راه علاج دیگری علاوه بر پیوند ، بر اساس نظر متخصصین وجود نداشته باشد.
ای آنکه رسم امانت داری می دانی ! بیا تا عادت به رسمی تازه کنیم ،بیا تا از گلزار عافیت تنها گل نفس را برچینیم و هدیه دهیم به تلخ ترین لبخند کودکی که در زندگانی رنج بارش ، تنها عضوی کم دارد !
کارت اهدای عضو یک سند قانونی است که نیاز به ثبت محضری ندارد و ثابت می کند فرد قانوناً برای اهدای اعضای بدنش پس از مرگ مغزی تصمیم گیری کرده است،از دیدگاه شرع اسلام نیز انسان حق دارد برای اهدای عضوش پس از مرگ تصمیم گیری کند.  بنابر این چرا با وجود این که قانون و شرع رأی افراد را برای اهدای اعضای شان پس از مرگ مغزی کافی می داند همچنان به رضایت دهی همه اعضای خانواده اهمیت داده می شود و اگر آنها نخواهند عزیزشان را برای اهدای عضو به پزشکان بسپرند بی چون و چرا جسد به آنها تحویل داده می شود؟
این مسئولیت در واحدهای فراهم آوری اعضا روی دوش هماهنگ کننده است که به بیمارستان های مبدا می روند و پس از شناسایی بیماران مرگ مغزی با خانواده های شان گفتگو می کنند.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdchkmn-.23nq-dftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما