تاریخ انتشار :سه شنبه ۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۲۱
میزگرد "عصر هامون" پیرامون بررسی تاثیر مذاکرات هسته ای بر مدیریت اقتصادی کشور

حواس دولت جمع نباشد، توافق هسته ای به افزایش واردات منجر خواهد شد/نمی توان به راحتی از انرژی هسته ای گذشت

اساتید و کارشناسان حورزه اقتصاد در میزگرد بررسی تاثیر مذاکرات هسته ای بر مدیریت اقتصادی کشور با بیان این که اگر سرمایه گذاری اجتماعی شکل بگیرد رشد اقتصادی هم شکل می گیرد، تاکید کردند که اگر حواس دولت جمع نباشد اتفاقا توافق احتمالی هسته ای می تواند به حای رشد اقتصادی به افزایش واردات کمک کند.
حواس دولت جمع نباشد، توافق هسته ای به افزایش واردات منجر خواهد شد/نمی توان به راحتی از انرژی هسته ای گذشت
حواس دولت جمع نباشد، توافق هسته ای به افزایش واردات منجر خواهد شد/نمی توان به راحتی از انرژی هسته ای گذشت
به گزارش خبرنگار اقتصادی عصر هامون، صبح امروز میزگردی با حضور اساتید مجرب اقتصادی دانشگاه سیستان و بلوچستان چون دکتر نظر دهمرده، منصور ایزدپناه، امین اکبری زاده و مجید هاتفی پیرامون بررسی مذاکرات هسته ای و مدیریت اقتصادی کشور، بررسی کاهش نرخ سود سپرده ها و اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در دانشگاه سیستان و بلوچستان برگزار شد.

سئوال اول: با توجه به اینکه برای چندمین بار در یک سال و نیم اخیر نوسان نرخ سود سپرده های بانکی مطرح و در شورای بانک های دولتی و خصوصی مورد بحث قرار گرفته و مقرر شده سود سپرده ها تا حدود 2 درصد کاهش یابد، نظر شما در خصوص کاهش نرخ سود سپرده ها چیست و چه پیشنهاد و راهکاری برای شورای پول و اعتبار دارید؟
کاهش سود سپرده گذاری باعث افزایش تورم می شود
منصور ایزد پناه کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی عصر هامون با بیان اینکه نرخ سود واقعی همان نرخ بهره بانکی بعلاوه نرخ تورم سود است که به در آمد سرمایه گذاران اضافه می شود، گفت: اگر نرخ سود سپرده گذاری را پایین بیاوریم قطعا عده ای از بازار خارج می شوند و منابع مالی خود را در بازارهای دیگر جایگزین می کنند.
وی ادامه داد: قطعا نرخ بهره بانکی که الان در بازار است اگر کاهش دهیم نرخ سود واقعی کاهش پیدا می کند و عده ای از سپرده گذاران از بازار پول خارج و وارد بازارهای دیگر می شوند لذا نه تنها تقاضای نرخ ارز افزایش می یابد بلکه سبب افزایش نرخ تورم و قدرت خرید مردم کاسته می شود.
ایزدپناه با بیان اینکه دولت باید سرمایه گذاری را در کشور افزایش و ریسک سرمایه گذاری را کاهش دهد، تصریح کرد: پس از اولین دوره مذاکرات سرمایه گذاران خارجی زیادی برای بررسی شرایط جنوب کشور به کشور سفر کردند که قطعا اگر دولت شرایط سرمایه گذاری را بیشتر فراهم کنند تولید داخلی افزایش می یابد.
کاهش سود سپرده گذاری باعث توقف سرمایه گذاری در بخش واقعی می شود
امین اکبری زاده استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه بیان کرد: کاهش نرخ سود سپرده ها می بایست با کاهش نرخ سود تسهیلات همراه باشد چرا که در غیر اینصورت منابع مالی سپرده گذاران از بانک ها خارج و سرمایه گذاری در بخش واقعی اقتصاد متوقف می شودو به بازار های کاذب روی می آورند.
وی ادامه داد: در صورت کاهش نرخ سود سپرده گذاری دولت باید از سرمایه گذار حمایت نماید.

دولت با کاهش نرخ سود سپرده از سرمایه گذار حمایت می کند
مجید هاتفی دانشجوی دکترای اقتصاد با بیان اینکه باید شرایط را بسنجیم که آیا مشکل سرمایه گذار منابع مالی و وام بانکی است، بیان کرد: اگر تنها مشکل سرمایه گذار منابع مالی باشد که با وام شرایط فراهم می شود امام مشکل سرمایه گذاران ما منابع مالی نیست مشکل امنیت بازار و تورم و اقلامی که وارد کشور می شوند است که به دلیل فراهم نبودن شرایط سرمایه گذار در خارج از کشور سرمایه گذاری می کند.
وی ادامه داد: دولت با کاهش نرخ سود سپرده به دنبال حمایت از سرمایه گذار است اما باید شرایط را بررسی نماید که آیا با کاهش نرخ سود سپرده گذار منابع مالی خود را چگونه و کجا مصرف می کند اگر در بخش تولید هزینه نماید که باعث تولید داخلی می شود اما اگر در بازارهای کاذب هزینه نماید تنها سبب افزایش تورم می شود.
کاهش نرخ سپرده باعث کاهش سرمایه گذاری در جامعه می شود
نظر دهمرده استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه پول هم مثل سایر کالاها قیمتی دارد، گفت: از آنجاییکه در بازار یک طرف عرضه و یک طرف تقاضا است لذا باید به دنبال انباشت سرمایه در کشور باشیم و از طریق سرمایه رشد اقتصادی ایجاد نماییم.
وی با بیان اینکه بنگاه های اقتصادی نیاز به تامین مالی دارند، ادامه داد: تامین مالی بنگاه ها از دو طریق بازار بورس و بانک ها امکان پذیر است ولی متاسفانه بانک ها جانشین اقتصاد مالی در اقتصاد ایران شده اند و افرادی که سرمایه ای دارند سعی می کنند منابع مالی خود را از طریق بانک ها تامین نمایند و روند اقتصادی ایران به این گونه است.
وی ادامه داد: ما اگر بخواهیم سود سپرده را کاهش دهیم باید ببینیم منابع به کدام سمت می روند در اینصورت قیمت کالا تعیین می کنند منابع مالی سپرده گذار پس از خروج به کدام سمت برود اگر ما صرفا به سود نگاه کنیم خوب سوال ایجاد می شود که این وام که بانک ها با نرخ بهره مشخص می خواهند به بنگاه ها بدهند از کجا تامین می شود خوب قطعا از سپرده ها تامین می شود سپرده ها را هم مردم انجام می دهند بنابر این کاهش باعث ایجاد شکاف بین خواسته مردم از سپرده ها و خواسته وام گیرنده ها از نرخ سپرده یعنی وام گیرنده ها و سرمایه گذاران با نرخ بهره کم وام بگیرند سپرده گذار می خواهد با نرخ بهره بیشتر سپرده گذاری نمایند این یک اصل اقتصادی است این شکاف در اقتصاد پولی ما حل نشده و به نقطه تعادل نرسیده ایم همیشه یک تفاوت بین نرخ سود سپرده گذار و وام گیرنده وجود دارد .
دهمرده با بیان اینکه نرخ سود واقعی و بانکی در جامعه ای که که تورم وجود نداشته باشد برابر است، بیان کرد: در ایران که تورم وجود دارد نرخ واقعی تعیین کننده این است که منابع به کدام سمت جریان پیدا کند نرخ واقعی سود تفاوت تورم و نرخ سود بانکی که اگر بر اساس اطلاعات فعلی دولت و آمارهای فعلی که نرخ تورم به 15 و نیم درصد رسیده و پیشنهادی که دولت داده که نرخ سپرده گذار 18 درصد باشد طبیعی است نرخ سود واقعی 2 و نیم درصد می شود.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: اگر تنها مشکل سرمایه گذار نقدینگی باشد سرمایه گذار وام بیشتری می گیرد و سرمایه گذاری بیشتری در جامعه می کند تا به رشد اقتصادی برسیم و از این رکود راهی پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه کاهش نرخ سپرده باعث کاهش سرمایه گذاری در جامعه می شود، تصریح کرد: قطعا سپرده گذار منابع مالی خود را با نرخ سود پایین در بانک ها نمی گذارد بنابر این منابع بانک ها خالی می شود و وقتی منابع خالی شد دیگر منابعی نیست که به وام گیرنده داده شود زمانی که نرخ سود را کاهش می دهیم درست است که به نفع وام گیرنده است و بنگاه اقتصادی است اما باید مراقب باشیم که این افراد سپرده هایشان را از بانک ها خارج نکنند و بازار های کاذب ایجاد نشود.
دهمرده گفت: از سوی دیگر باید در نظر بگیریم که در صورتی که نرخ سپرده را کاهش دهیم و وام را در اختیار مردم قرار دهیم آیا سرمایه گذاری صورت می گیرد ؟ زمانی نرخ سود پایین باعث سرمایه گذاری می شود که نرخ دستوری نباشد اگر تعادل سود پول را پایین آورد باعث سرمایه گذاری می شود و سپرده ها جای دیگری نمی روند.
کارشناس مسائل اقتصادی خاطر نشان کرد: مشکل اقتصاد ایران مشکل نرخ بهره و منابع نیست بلکه مشکل ایران مشکلات ساختاری و نهادی و قوانین و مقررات است سرمایه منابع می خواهد نه تنها مالی بلکه امنیت حقوقی مالکیت هم می خواهد متاسفانه حقوق مالکیت در کشور ما شفاف نیست یعنی امنیت سرمایه گذاری وجود ندارد در برخی نقاط کشور سرمایه گذار راغب نیست یعنی حتی اگر با نرخ بهره صفر درصد هم بگویند در سیستان  بلوچستان سرمایه گذاری کن به دلیل احساس نا امنی امنیت حقوقی این کار را نمی کند لذا امنیت شرط لازم برای توسعه و سرمایه گذاری است تا زمانی که امنیت نباشد سرمایه گذاری صورت نخواهد گرفتبنابر این باید زیر ساخت ها را برای سرمایه گذار فراهم نماییم.
وی اظهار داشت: اگر نرخ سود سپرده بانکی را بیشتر از این نیز کاهش دهیم ولی الزامات قانونی و حقوقی و نهادی رابرای سرمایه گذاری یا کسب و کار مناسب در کشور فراهم نکنیم و رقابت پذیری شکل نگیرد و بخش خصوصی میدان دار اقتصاد نباشد هیچ نرخ سود سپرده ای تضمین کننده سرمایه گذاری در ایران نیست.

اگر سرمایه گذاری اجتماعی شکل بگیرد شاهد رشد اقتصادی خواهیم بود
ایزدپناه در ادامه اظهارات دکتر دهمرده با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات ایران مشکل سرمایه گذاری اجتماعی است ، گفت: متاسفانه در کشور مردم به مردم و مردم به دولت اعتماد ندارند و اعتمادها از بین رفته است اگر سرمایه گذاری اجتماعی شکل گیرد و مردم به هم و دولت اعتماد داشته باشند شاهد رشد اقتصادی در کشور خواهیم بود چرا که توقعات مردم تا اجرایی شدن وعده ها کاهش می یابد لذا باید تمام تلاش مان را بکنیم تا سرمایه اجتماعی را در کشور افزایش دهیم.

سئوال دوم: مساله قطع یارانه نقدی اقشار پردرآمد در روزهای اخیر باعث تایید و تکذیب های فراوانی از سوی مسئولین دولتی شده است به نظر شما چند صدایی موجود در دولت به معنای فقدان مدیریت اقتصادی منسجم در دولت نیست این هم در شرایطی که جنگ اقتصادی و مشکلات چند ساله اقتصاد کشور لازم است همه نیروهای اقتصادی کشور هم افزا شوند؟ به نظر شما آیا آیین نامه اجرای تبصره هدفمندی یارانه ها نیز به آیین نامه پرداخت سهم تولید از یارانه ها دچار می شود؟
پرداخت یارانه ها باعث گدا پروری شده است
هاتفی دانشجوی دکترای اقتصاد گفت: این چند صدایی در دولت نشان از جامعه آزاد است.
وی در ادامه گفت: مساله آیین نامه پرداخت سهم تولید از یارانه پیش از این در چین اجرایی شده است که به ازای استخدام هر کارگر در بخش خصوصی دولت یارانه نقدی آن بخش را افزایش می داد لذا همه سعی می کنند که کارگر بیشتری استخدام نمایند تا یارانه بیشتری دریافت نمایند اما متاسفانه در ایران گدا پروری صورت گرفته است و کارگران ما در خانه استراحت می کنند و هر ماه مبلغی به حسابشان پرداخت می شود.

پرداخت یارانه کمک دولت به افراد کم در آمد است
اکبری زاده در پاسخ به اظهارات هاتفی بیان کرد: مبلغ یارانه ها مبلغ زیادی نیست که سبب گدا پروری و عدم کار افراد کم در آمد جامعه شود بلکه تنها این مبلغ کمکی از سوی دولت به قشر کم در آمد جامعه است.
وی ادامه داد: ماهیت یارانه همان بیت المال است اگر به سیره اهل بیت در پرداخت بیت المال رجوع کنیم مشاهده می کنیم که در زمان پیامبر نیز همه باید سهم مساوی دریافت می کردند به جز در موارد خاص که پیامبر به انصار سهمی ندادند و تنها به مهاجرین دادند اکنون نیز شرایط کشور ایجاب می کند که تنها به قشر کم در آمد جامعه یارانه پرداخت شود.

حذف یارانه قشر ضعیف مشکلی را حل نمی کند
هاتفی در پاسخ به اکبری زاده بیان کرد: لزوما دغدغه درست منجر به راه حل درست نمی شود یک رویکرد این است که همه ملت با هم برابرند به آنه پول دهیم دغدغه مان یکی بوده ولی جواب درستی نگرفته ایم.
اکبری زاده در پاسخ گفت: حذف یارانه قشر ضعیف مشکلی را حل نمی کند لذا دولت با حذف یارانه قشر پردر آمد می تواند به سرمایه گذار و تولید کننده کمک نماید.
ایزدپناه در ادامه اظهارات هاتفی و اکبری زاده گفت: یارانه دادن به مردم باعث ایجاد توهم پولی در بین آنها شده است و مردم تصور می کنند که با این پول قدرت خریدشان بالا می رود در حالی که اگر به قبل از یارانه ها رجوع کنیم می بینیم تورم نداشتیم.
وی اضافه کرد: اگر دولت پول یارانه را به تولید کننده بدهد باعث می شود تقاضای اشتغال افزایش یابد لذا نه تنها مشکلات تولید از بین می رود بلکه در آمد نیروی کار هم افزایش می یابد.
اکبری زاده اضافه کرد: با حذف یارانه قشر کم در آمد تنها ثروتمندان ثروتمندتر می شود لذا اگر تنها یارانه قشر پر در آمد حذف شود و در اختیار تولید کننده قرار بگیرد نیروی کار کم و تولید افزایش می یابد که امیدواریم با حذف یارانه پر آمدها واقعا تولید افزایش یابد.
با حذف یارانه قشر پر درآمد تولید مملکت رشد پیدا می کند
دکتر دهمرده با بیان اینکه قانون تکلیف کرده است که یارانه پردر آمدها حذف شود گفت: لذا دولت مکلف است که یارانه پر در آمدها را حذف نماید ولی متاسفانه یارانه در سرنوشت انتخابات تاثیر گذار است لذا یارانه پر در آمدها حذف نمی شود چرا که از نظر سیاسی برای دولتمردان توجیه نداشته است.
وی ادامه داد: یکی از اهداف اصلاح یارانه ها این بودکه یارانه قشر پر در آمد حذف و به این شکل به سمت اقتصاد واقعی حرکت کنیم یعنی تولید مملکت رشد پیدا کند.
این کارشناس اضافه کرد: در صورتی که تولید و اشتغال رونق پیدا کند بیکاری کم می شود البته با توجه به مطلبی که رییس صنعت و معدن مطرح کرد که به زودی از طریق بانک صنعت و معدن یارانه ها به بخش تولید داده می شود.

اثرات اقتصادی توافق یا عدم توافق مذاکرات هسته ای بر روی کشور چیست ؟بهترین نتیجه مذاکرات چه می تواند باشد؟!
توافق هسته ای باعث رفع مشکلات اقتصادی می شود
ایزدپناه با بیان اینکه با توافق هسته ای مقداری از مشکلات اقتصادی کشور حل می شود، گفت: با توافق هسته ای دولت باید تلاش کند که تنها اتکا به سرمایه های زیر زمینی نداشته باشد و این سرمایه زیر زمینی را تبدیل به سرمایه رو زمینی نماید تا به بیماری هلندی (تورم شدید در بخش مسکن و ساختمان) گرفتار نشویم .
هاتفی بیان کرد: مذاکرات هسته ای برای هر دو کشور یک بازی برد باخت هست یعنی هم چیزهایی را از دست می دهیم هم به دست می آوریم.

تحریم ها سبب شد دولت وابسته به نفت نباشد
اکبری زاده تصریح کرد: پیش از توافق یا عدم توافق مذاکرات هسته ای باید جوانب را مدنظر قرار دهیم و مشکلات را حل نماییم.
وی با بیان اینکه افزایش سرمایه گذاری و مقالات علمی از جمله نقاط مثبت در توافقات است، گفت: پس از توافقات قطعا شاهد افزایش فروش نفت خام، ازدیاد دلارهای نفتی و افزایش واردات خواهیم بود لذا باید شرایط را به گونه ای فراهم نماییم که دولت بار دیگر وابسته به نفت نشود و همچنان بر روی مالیات تمرکز داشته باشد.
وی با بیان اینکه مقدمه حضور موثر در روابط گسترده بین المللی قوی بودن اقتصاد کشور است، ادامه داد: در شرایطی که پایه های تولید ضعیف است توافقات باعث افزایش واردات خواهد شد لذا دولت باید تمام تلاش خود را نماید تا تولید را افزایش دهد.

قطعا با تدابیر رهبر انقلاب نتیجه مذاکرات برد-برد خواهد بود
دکتر دهمرده بیان کرد: در بحث انرژی هسته ای مهم این است که کشور ایران به دانش هسته ای و چرخه سوخت دست یافته است و قطعا این دانش هسته ای برای کشور هزینه هایی داشته است که مهم ترین آن تحریم ها بوده است لذا باید تلاش کنیم که تحریم ها کاهش یابد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر ملت ایران سال هاست که برای دستیابی به این دانش سخت های زیادی را متحمل شده است بنابر این نمی توان به راحتی از مسئله هسته ای گذشت.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcdn909.yt0596a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما