تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۳۴
همه ساله با آغاز فصل برداشت محصولات کشاورزی در شهرستان خاش دست های دلالان به سمت تولیدات و جیب های کشاورزان این منطقه دراز شده و حاصل دسترنج یکساله کشاورزان زحمتکش را یک شبه به دست می آورند و این مشکلی است که هر سال تکرار می شود.
دست دلالان در جیب کشاورزان خاشی/ سود زردآلو در جیب واسطه ها سرازیر شد/ نوبرانه‌هایی که نوبرش را آورده‌اند
دست دلالان در جیب کشاورزان خاشی/ سود زردآلو در جیب واسطه ها سرازیر شد/ نوبرانه‌هایی که نوبرش را آورده‌اند
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصر هامون به نقل از تفتان ما، شهرستان خاش به دلیل دارا بودن شرایط آب و هوایی بسیار خوب، موقعیت جغرافیایی متنوع و ظرفیت و پتانسیل بالقوه در تمامی بخش ها به خصوص بخش کشاورزی از چشم انداز بسیار خوبی جهت توسعه برخوردار است.

مهمترین ظرفیت و پتانسیل تولیدی این شهرستان به جهت وجود آب و هوای معتدل، برخورداری از باغ های مثمر، کشت انواع محصولات کشاورزی و گونه های گیاهی متنوع است.

زردآلو، انگور، آلو، آلبالو، گیلاس، بادام، گردو، هندوانه، خربزه، پسته، انارو هلو از جمله مهم‎ترین محصولاتی است که در خاش ظرفیت تولید بسیار بالایی دارند و به طور مستمر کاشت و برداشت می‎شوند.

میوه‎هایی نظیر گیلاس، آلبالو و زردآلو از میوه‎های پرطرفدار در فصل تابستان است که بهترین اقلیم برای رشد آنها نقاط معتدل و سرد مانند حاشیه کوه تفتان است.

در واقع شهرستان خاش با تولید سالانه چندین میلیون تن محصول کشاورزی یکی از قطب های مهم این بخش در استان و کشور به شمار می رود و زندگی بخش وسیعی از اهالی این دیار  با کشاورزی گره خورده و چرخ اقتصاد زندگی مردم این مناطق با کاشت و تولید انواع محصولات زراعی و باغی می چرخد.

اما همه ساله با آغاز فصل برداشت محصولات کشاورزی در شهرستان خاش دست های دلالان به سمت تولیدات و جیب های کشاورزان این منطقه دراز شده و حاصل دسترنج یکساله کشاورزان زحمتکش را یک شبه به دست می آورند و این مشکلی است که هر سال تکرار می شود و در این وسط دلالان از فرصت عدم نظارت مسئولان مربوطه استفاده کردند و دراین بازار بی درو پیکر میتازند.

این معضل دلالان در کنار نبود برنامه ریزی و امکانات مناسب جهت عرضه مناسب محصولات کشاورزی سبب نارضایتی کشاورزان این منطقه شده است و با توجه به اینکه برداشت محصول زردآلود یا همان طلای زرد آغاز شده اما هرساله زخم و رنج کشاورزان و باغداران از گنج بی حساب و کتاب دلالان و نبود حمایت های دولتی التیام نمی آید و هرسال با این رنج دست و پنجه نرم می کنند.

zardalo (1)

دیرزمانی است که این قصه بی نصیبی کشاورزان از دسترنجشان به نبود حمایت های دولتی و جولان دلالان محدود می شود چرا که همیشه سر کشاورز و باغدار بی کلاه می ماند و بازار دلال روز به روز سکه می شود.کشاورزانی که با گوهره وجودشان سبب شدند شهرستان خاش امروز بهترین رتبه را در تولید محصولات کشاورزی در استان و حتی کشور به خود اختصاص دهد از وضعیت موجود گله مندند و از مسئولان می خواهند تا دست واسطه ها را کوتاه کنند چرا که در حال حاضر به دلیل نبود حمایت های مسئولان امر دلالان بر زحمات کشاورزان چوب حراج می زنند.

اگر شما این روزها سری به بازار میوه شهرستان خاش یا مرکز استان( زاهدان) زده باشد بخوبی خواهید دید محصولات تولیدی و کشاورزی شهرستان خاش در خود شهر کم یافت است و دلالان همه این محصولات را به شهرهای استان و سایر استان های کشور صادر می کنند تا با قیمتی چندین برابر به فروش برسانند و این میوه های گران تنها نصیب مشتری های پولدار می شود.

زردآلو در بازار حکم طلا را دارد

یکی از شهروندان خاشی که خود را جمالزهی معرفی کرد و از وضعیت نرخ زردآلو دل پری دارد، به خبرنگار تفتان ما گفت: دست ما کوتاه و خرما بر نخیل، میوه های که مثل زردآلو محصول تولیدی خود شهرستان است در بازار اصلی شهر وجود ندارند یا اگر هستند آنقدر گران است که نمی‌شود سراغی از آن گرفت.

وی گفت: زردآلو در بازار حکم طلا را دارد و نمی شود خرید.

برای خرید یک کیلو زردآلو ۱۰ هزارتومان پرداخت کردم

یکی از دیگر از شهروندان نیز در مورد قیمت این میوه‌های نوبرانه اظهار کرد: زردآلو که محصول خود شهرستان خاش است تا چند سال پیش جزو سبد اصلی‌ میوه‌های مردم این منطقه بود اما چند سالی است که میوه‌های لوکس شده‌اند و از آنها به عنوان میوه‌های نوبرانه تعبیر می‌شود.

zardalo (13)

وی که خود را محمدرضا عرب معرفی کرد، ادامه داد: برای خرید یک کیلو زردآلو ۱۰ هزار تومان پرداخت کرده‌ام اما مطمئن هستم که بسیاری از مردم شهر توان چنین هزینه‌ای ندارند و آنها حتی دیگر میوه‌ای مثل هندوانه و طالبی و … نیز از خریدهایشان حذف شده است.

خوردن میوه‌های نوبرانه به دلمان نمی‌چسبد

وی بیان کرد: برای فرزندان خود این میوه‌های نوبرانه را خریداری کرده‌ام اما انگار خوردن آنها به دل هیچ‌کدام ما نمی‌چسبد، از یک سو گرانی آن از سوی دیگر فکر اینکه عده زیادی از بچه‌ها و مردم، دیگر باید خوردن زردآلو و گیلاس و هلو و … را در خواب ببینند.

قیمت‌های تند و گزنده‌ زردآلو، باعث شد من دست خالی به منزل برگردم

جمشیدزهی شهروند دیگری نیز با انتقاد و اعصبانیت از وضعیت قیمت محصولات تولیدی شهرستان خاش، در این خصوص گفت:‌ من به هوایی خرید میوه زردآلو به سمت مغازه میوه و تربار رفتم اما قیمت‌های تند و گزنده‌ این میوه، باعث شد من دست خالی به منزل برگردم.

گلایه‌های مردم از گرانی میوه و تره‌بار به ویژه میوه‌های نوبرانه در حالی مطرح می‌شود که کشاورزان نیز از فروش ارزان محصولات خود گلایه دارند.

 باز هم رد پای دلالان

شریف ریگی یکی از کشاورزان حاشیه تفتان در این زمینه گفت: شهرستان خاش به جهت داشتن شرایط مساعد و ظرفیت‎های بالقوه در زمینه توسعه کشاورزی به ویژه محصولات باغی نیازمند توجه بیشتر برای حفظ و نگهداری محصولات زراعی و باغی است.

این باغدار از وضعیت فروش محصولات خود در سطح بازار هم گلایه کرد و گفت: هزینه‎های تولید محصولات با قیمت فروش هم‌خوانی ندارد و دخل و خرج ما با هم جور نیست.

zardalo (11)

ریگی اضافه کرد: زردآلو را از ما کیلویی سه هزار تومان می‎خرند ولی مغازه‌‎داران در سطح شهر با قیمت تقریبا سه برابر و یا بیشتر آن را به فروش می‎رساند.

 قیمت زردآلو به دلیل سرمازدگی افزایش یافته است

همت الله کردی کوشه یکی دیگر از کشاورزان نیز در این خصوص گفت: باغداران خاشی در تولید محصولات خود با کمبودهای زیادی مواجهند. کمبود آب از مهم‎ترین کمبودها و مشکلات باغداران است که از مسئولان تقاضا می‎کنیم، به این وضعیت رسیدگی کنند.

وی در ادامه با اشاره به قیمت بسیار بالای محصول زردآلو اظهار کرد: امسال با توجه به اینکه باغات زردآلو خاش دچار سرمازدگی شده بود و برخی از باغات حاشیه تفتان به ثمر ننشسته قیمت نسبت به سال های گذشته افزایش یافته است.

دلالان زردآلو را با قیمت کمتر از ما خریدار ی می کنند و با قیمت بسیار زیاد در بازار به فروش می رسانند

یکی دیگر از باغداران نیز با گلایه از وجود دلالان در بازار، گفت: اغلب محصولات تولیدی این شهرستان به شهرها و استان های دیگر صادر می شود و دلالان این محصولات را با قیمت کمتر از ما خریدار ی می کنند و با قیمت بسیار زیاد در بازار به فروش می رسانند.

zardalo (21)

وی با بیان اینکه محصولات خود را به صورت مکانیزه تولید می کنیم، افزود: آبیاری برای تولید این محصولات نیز به صورت قطره ای و تحت فشار انجام می شود.

این باغدار نمونه خاشی همچنین درادامه اظهار کرد: امسال تولید محصول زردآلو به علت سرمازدگی کاهش یافته است.

در تمام محصولات کشاورزی از پسته تا زردآلو همیشه پای یک دلال در میان است

الیاس رحمت زهی کشاورز نمونه منطقه تفتان نیز گفت:‌زردآلو با قیمتی ارزان توسط واسطه ها از ما کشاورزان خریداری می شود و با ۳ تا ۴ برابر قیمتی که از باغدار خریداری شده در بازار فروخته می شود.

.

وی ادامه می دهد: در تمام محصولات کشاورزی از پسته تا زردآلو همیشه پای یک دلال برای چوب حراج زدن به زحمت های باغدار و کشاورز در میان است.

زحمات کشاورزان یک شبه بر باد می رود

وی با بیان اینکه کشاورزان شبانه روز تلاش می کنند و دلالان یک شبه محصول آنها را با قیمت اندک می خرند، گفت: باور کنید ما وقتی در آخر فصل برداشت دخل و خرج خود را حساب می کنیم هیچ پولی برای ما نمی ماند.

هنوز زیرساخت های لازم در این استان برای مقابله با سودجویی دلال ها فراهم نشده

رحمت زهی خاطرنشان کرد: متاسفانه هنوز زیرساخت های لازم در این استان برای مقابله با سودجویی دلال ها فراهم نشده و این همه در حالی روی می دهد که کشاورزان و باغداران هر سال شاهد تکرار سناریوی دست اندازی واسطه ها به محصولات باغداران و فروش محصول تا چند برابر قیمت در بازار هستند.

مسئولان محض رضای خدا نسخه ای برای مقابله با دلالی و دلال بازی نپیچیدند

یکی دیگر از باغداران خاشی نیز بیان کرد: دیگر ناامید و دلزده شده ام زیرا هیچ یک از مسئولان محض رضای خدا نیز نسخه ای برای مقابله با دلالی و دلال بازی نپیچیدند.

.

وی که از وضعیت موجود گله مند است و می گوید: کشاورزان و باغداران آن چنان نقشی در تعیین قیمت فروش محصولات خود ندارند ودر این بین نقش واسطه ها در تعیین و افزایش قیمت ها پررنگ تر است.

طعم شیرین برداشت زردآلو به کام مردم و باغدار و کشاورز تلخ می کنند

وی ادامه می دهد: دلال ها و واسطه ها طعم شیرین برداشت زردآلو را به کام مردم و باغدار و کشاورز تلخ می کنند و آن چه مسلم است نبود یک مجموعه منسجم و تشکل خاص خرید و فروش محصول و عرض اندام واسطه ها است.

این باغدار می افزاید: واسطه ها و دلال ها خارج از هر معیار و ضوابطی عمل کرده و محصولات باغداران و کشاورزان را با حداقل قیمت خرید و با حداکثر قیمت به دست مصرف کنندگان می رسانند.

سود دلالان حلال نیست

نارویی یکی از کشاورزان دیگر منطقه تمندان در این خصوص گفت: میوه زردآلو که ما با قیمت کیلویی ۳ هزار به دلال یا مشتری در محل باغ می فروشیم در شهر خاش کیلویی ۱۰ هزار و در زاهدان کیلویی ۱۸ هزار به فروش می رود.

وی بیان کرد: زحمت اصلی، آبیاری، سمپاشی، هزینه‌های برداشت و … با کشاورز است اما سود آن عاید دلالان می‌شود.

.

وی تصریح کرد: این سود حلال نیست زیرا قیمت تمام شده محصول، همان است که ما به مردم در باغ می‌فروشیم و بیش از آن هرچه باشد، سود حلال نیست و واسطه‌ها در واقع حاصل زحمت ما را به جیب خود می‌ریزند.

نارویی گفت: آنها هم حاصل زحمت ما را می‌برند و هم به مردم جفا می‌کنند زیرا مردم با این هزینه‌های سنگین زندگی، چگونه می‌توانند زردآلو را کیلویی۱۰ هزار و ۱۸ هزار خریداری کنند.

مردم برای خرید زردآلو دست نگه دارند

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خاش نیز در این خصوص با بیان اینکه زردآلو به تازگی وارد بازار شده و نوبرانه است، اظهار کرد: نوبرانه‌‌ همان طور که از اسمش پیداست، نوبر است یعنی طبیعتا نرخ آن با سایر میوه‌ها تفاوت دارد.

امان الله طوقی بیان کرد: نرخ این میوه‌ها به تدریج تا اواسط ماه آینده ارزان‌تر می‌شود بنابراین اغلب مردم می‌توانند آن‌ها را بعد از کاهش نرخ خریداری کنند.

به گفته وی میوه‌هایی مثل هلو، گیلاس و زردآلو که میوه های لوکس هستند با توجه به کشت و عرضه محدود، قیمت بالایی در روزهای اول برداشت دارد که در فاصله زمانی کوتاه با برداشت و عرضه گسترده محصول، مشکل برطرف می‌شود.

افزایش قیمت زردآلو به دلیل کمبود آن در منطقه است

طوقی عنوان کرد: در برخی موارد سرمازدگی، بارش شدید برف، باران و تگرگ مهم‌ترین عامل کاهش برداشت محصول زردآلو و عرضه آن به بازار و در نتیجه گرانی آن است.

وی گفت: با وجود تلاش مجموعه جهاد کشاورزی واسطه ها همچنان میدان دار و تعیین کننده نرخ محصولات کشاورزی هستند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خاش با بیان اینکه کشاورز خودش مسئول تولیدات اش است اظهار کرد: کسی نمی تواند به کشاورزان بگوید که محصولاتشان را به چه کسی بفروشند اما در این خصوص در سالهای اخیر اطلاع رسانی کافی برای فروش محصولات کشاورزی به قیمت واقعی به کشاورزان ارائه شده است.

وی اذعان کرد: تنها باغدران و کشاورزان به دلیل نبود حمایت های دولتی و جولان واسطه ها ضرر نمی کنند بلکه مصرف کنندگان هم از این زیان بی نصیب نیستند.

zardalo (24)

وی با اشاره به دلایل میدان داری واسطه ها بیان می کند: نبود تعاونی برای ساماندهی خرید محصولات باغی، فقدان بسته بندی مناسب محصولات توسط کشاورزان، نبود صنایع بسته بندی و تبدیلی از جمله مسائلی است که باعث شده تا واسطه ها میدان دار باشند و بیشترین ضرر را به باغدار و مصرف کننده وارد کنند.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه هر ساله در هنگام برداشت محصولاتی نظیر زردآلو و پسته واسطه ها میدان دار می شوند و حق واقعی باغدار و کشاورز را پرداخت نکرده و بعد با چند برابر قیمت خریداری شده، آن را به بازار عرضه می کنند.

وی با اشاره به قابلیتهای منحصر به فرد شهرستان خاش در تولید محصولات باغی گفت: عمده محصولات باغی این شهرستان در فصول مختلف را بادام، پسته، گردو، انگور، هلو، گلابی، انواع توت، گیلاس، زردآلو، آلبالو و انجیر تشکیل می دهد.

طوقی کیفیت بالا و زودرس بودن محصولات باغی این شهرستان را از ویژگیهای این محصولات دانسته و اظهار کرد: این امر موجب شده است که محصولات خاش جایگاه ویژه ای در بازار مصرف استان و به ویژه استانهای همجوار پیدا کند.

 انتهای پیام/9031

https://www.asrehamoon.ir/vdchi6n-.23n6kdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما