ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> سیستان از داشتن حتی یک کارشناس صنایع دستی بی بهره است مهجور ماندن صنایع دستی در سیستان | عصر هامون
تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۳۰
کارشناسان صنایع دستی نقش ارزنده ایی در ایجاد تحول دارد که سیستان متاسفانه خالی از وجود کارشناس ویژه این رشته مهم است.
سیستان از داشتن حتی یک کارشناس صنایع دستی بی بهره است/ مهجور ماندن صنایع دستی در سیستان
سیستان از داشتن حتی یک کارشناس صنایع دستی بی بهره است/ مهجور ماندن صنایع دستی در سیستان
به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از اوشیدا: صنایع دستی یا همان هنرهای دستی در سیستان و بلوچستان بیانگر چهره و نمادی از زندگی مردمان پرتلاش این استان تاریخی است که در رنگ ها و نقش ها و در هنرهایی همچون سوزن دوزی، گلیم و قالی بافی مفهوم می یابد، صنایعی که در این منطقه بیشتر به صورت سنتی و توسط زنان تولید می شود.
با این حال در کنار این هنرهای دستی صنایع دستی دیگری همانند سفال گری، سکه دوزی، حصیربافی، پرده بافی، چادربافی، پریواردوزی، خامه دوزی و سیاه دوزی نیز از گذشته های دور در سیستان و بلوچستان از جایگاه مناسبی برخوردار بوده است و به طور کلی تولیدات صنایع دستی این منطقه همواره به دلیل ظرافت، زیبایی و استفاده هنرمندانه از مواد خام اولیه از جایگاه ویژه ای در میان گردشگران و مسافران داخلی و خارجی با اقبال مواجه بوده و این در حالی است که به دلیل نبود بازارچه های صنایع دستی و همچنین نبود حمایت های لازم از این صنعت قدیمی در این استان مرزی، بسیاری از صنایع دستی این منطقه به دست فراموشی سپرده شده و بسیاری دیگر رفته رفته جایگاه خود را از دست داده است.


حال همه می دانیم که صنایع دستی سیستان ریشه در باور و اندیشه چند هزارساله مردمان با فکر و خردی بوده است که روزگارانی در سیستان بزرگ و بهتر بگویم سالیان کهنی که سیستان مرکزیت ایران زمین را داشت و یا از مهرهای گلوبند زنان فارسی زبانی که در شهر سوخته شهری با رمز و رازهای نگاره های چوبین و سفالی در پنج هزار سال قبل از میلاد می زیستند. آنچه از اعماق دشت سیستان و جای جای این خاک، اسطور های کشف شد نشان از دست بشر در هنر و صنعت همراه با فکر و خرد کنار دیگر حرفه های چون کشاورزی صیادی ،دامداری ،تجارت ،و داد وستدی بود که با دیگر ممالک داشتند.دستان مردم آن زمان توانست سفالهایی ،گلوبند خلخال و جامه هایی که همه از مواد اولیه ساخته بانوان ان زمان بود.
بطوریکه از شمشیر و ابزار جنگی تا قلم آن شاعر نازک اندیش و جواهرات بانوان همه با دستان هنرمند خودشان ساخته می شد گویا آنان مفهوم اقتصاد مقاومتی و نداشتن وابستگی را به دیگر ممالک بهتر از امروزیان درک می کردند.




هم اکنون که سیستان 17 سال است به قهر طبیعی گرفتار شده و اطراف خود را بجز ریگ و شن و افراد گرسنه که سالیانی همگان بر سفره های پر خوان انان مهمان بودند نمی بیند نیاز به توجه و بازبینی به این شاخصه هنری برای رسیدن به اقتصاد نو و تحول در معیشت مردم صبور و شریف سیستان است.
با داشتن فرصتهای مناسب و آموزش رشته های سنتی سیستان و زنده کردن صنایع سنتی و حمایت از پیشکسوتان و صنعتگران سیستانی که اکثرا فراموش شدند و ایجا شرایط مناسب شاید بتوان به اقتصاد و معیشت بدون آب فکر کرد و اما همه در گرو برنامه ریزی درست و برنامه ریزان متخصص و مدیران این مجموعه است وجود کارشناسان صنایع دستی نقش ارزنده ایی در ایجاد تحول دارد که سیستان متاسفانه خالی از وجود کارشناس ویژه این رشته مهم است.
یکی از عواملی که شاید باعث مهجور ماندن صنایع دستی این استان شده است عرضه صنایع دستی استان های دیگر به صورت عمده در غرفه ها و فروشگاه ها و بازارهای این استان است.



این استان با ساماندهی صنعت گران و راه اندازی بازارچه های صنایع دستی می تواند جایگاه صنایع دستی خود را تثبیت کند چرا که در حال حاضر صادرات صنایع دستی استان های دیگر به این استان یکی از عوامل فراموشی صنایع دستی سیستان و بلوچستان محسوب می شود.

گذری به  اداره میراث فرهنگی صنایع دستی وگردشگری زابل، زهک، هیرمند، نمیروز و هامون زدیم خیلی جالب بود حتی یک کارشناس صنایع دستی هم در این اداره پر دیده نشد؟! پس زمانیکه همه دم از کمک به معیشت و اقتصاد و بویژه اقتصاد مقاومتی می زنند و یا سیستان بدون آب حرف می زنند، چرا نمی گویند سیستان هنوز یک کارشناس در این زمینه ندارد!



مهجور ماندن صنایع دستی سیستان در روزگاری که همه چیز رنگ تخصص و دانامحوری به خود گرفته چیز عجیبی نیست. با این ذهنیت خواستیم به سراغ متولیان ارشد و مدیران استانی برویم ،خیلی زود معلوم شد که فرد مربوطه به صنایع دستی اداره کل استان هم مدرک نامربوط دارد و از همه بدتر سرپرست هم هست. خوب واقعا سرد شدیم و با این سئوال که آیا با این نگاه مدیریتی به این موضوع مهم می توان صنایع دستی را در اقتصاد ملی و بین المللی فعال کرد؟ گزارش خود را به پایان می رسانیم.به خودمان گفتیم پس چگونه است که همه فریاد توسعه سیستان بدون آب را می زنند مگر این نیست که باید صنایع دستی در سیستان پویا شود ؟مگر می شود بدون داشتن کارشناس ؟ به خودمان امدیم که ما درخواست و مطالبه مدیریت مستقل و اداره کل میراث سیستان را در سر داریم چگونه با این روش می توان پیش رفت...
انتهای پیام/4382
https://www.asrehamoon.ir/vdcgtz93.ak9y74prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما