تاریخ انتشار :سه شنبه ۹ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۱۲
معاون دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: 55 درصد بروز بیماری تالاسمی منوط به عقدهای غیر ثبتی و عدم انجام آزمایش غربالگری در زمان ازدواج است.
ولادت 70هزار بیمار تالاسمی در دنیا/ سهم سیستان وبلوچستان 3000نفر بیمارتالاسمی
ولادت 70هزار بیمار تالاسمی در دنیا/ سهم سیستان وبلوچستان 3000نفر بیمارتالاسمی
به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون به نقل از زاهدانه، تالاسمی یکی از شایع ترین بیماری ها در ایران است و معمولا از والدینی که ناقل ژن کم خونی هستند به فرزندان ارث می رسد. یکی از عوارض این بیماری عدم توانایی بدن در خون سازی است که بیماران باید با تزریق خون حداقل ماهی یک بار مشکل خون سازی خود را جبران کنند و برای تنظیم آهن خون اضافه موجود در بدنشان هر شب مجبور به تزریق دسفرال هستند که هشت ساعت به طول می انجامد و با درد همراه است.
این بیماری به صورت شدید (ماژور) و خفیف (مینور) ظاهر می شود، افرادی که مبتلا به نوع مینور هستند مشکل خاصی ندارند و مثل افراد سالم می توانند زندگی کنند و فقط درموقع ازدواج باید مراقب باشند با یک فرد تالاسمی مینور ازدواج نکنند.
اما بیمارانی که مبتلا به تالاسمی از نوع ماژور هستند دارای عوارض متعددی می باشند که بزرگ شدن طحال، کبد و تغییر قیافه بر اثر کم خونی از جمله مهمترین این عوارض است، همچنین افراد مبتلا به این نوع تالاسمی ریسک بالایی برای ابتلا به عفونت دارند.
درمان قطعی این بیماری نیز تنها از طریق پیوند مغز استخوان امکان پذیر است که در تمامی موارد این پیوند عملی نبوده و در صورت امکان نیز هزینه های هنگفتی در پی دارد.
در سطح کشور 20 هزار بیمار تالاسمی شناسایی شده که در این میان سهم استان سیستان و بلوچستان بیش از 2 هزار و400 بیمار است و نکته تامل بر انگیز در این میان که سالانه با وجود آزمایش های خون پیش از زمان ازدواج از زوجهای جوان 70 کودک مبتلا به بیماری تالاسمی در استان متولد می شوند.
در این میان شهرستان های چابهار، سراوان و ایرانشهر رکوردار بیشترین بیماران مبتلا به تالاسمی هستند که مهم ترین علت آن ازدواج سنتی و محلی بدون انجام آزمایش های قبل ازدواج است.
از آنجایی که تعدد ازدواج های فامیلی و همچنین عدم توجه به آزمایشات قبل از ازدواج و بارداری در سیستان و بلوچستان موجب شده که این استان رتبه دوم بیشترین مبتلایان به بیماری تالاسمی را به خود اختصاص دهد، لذا توصیه می شود کلیه داوطلبین ازدواج قبل از جاری شدن صیغه محرمیت یا عقد شرعی برای انجام آزمایشات تشخیصی تالاسمی به مراکز درمانی مراجعه کنند.
در این راستا خبرنگار زاهدانه در خصوص میزان بیماران تالاسمی در استان با معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به گفت و گو می پردازد که در ادامه می خوانید.
دکتر طباطبایی در این خصوص اظهار داشت: هزینه هر بیمار تالاسمی در دنیا در طی 30 سال حدود 200 هزار دلار برآورد شده است و در هر سال حدود 70 هزار بیمار تالاسمی در دنیا متولد می شوند.
وی ادامه داد بیماران تالاسمی در سراسر جهان در بین نژادهای مختلف دیده می شود و شیوع آن در نواحی مدیترانه و خاورمیانه و آسیا بیشتر از سایر مناطق است .
معاون بهداشتی دانشگاه با تاکید بر اینکه سیستان و بلوچستان دارای بیشترین میزان بروز تالاسمی در کشور است واقدامات زیادی از طرف دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در زمینه کاهش تالاسمی صورت گرفته است، ادامه داد: محورهایی از قبیل آموزش ، آزمایشات غربالگری ، آزمایش تشخیص ژنتیک ، مشاوره ی ژنتیک، مراقبت و پژوهش از مهمترین محورهای برنامه کنترل و پیشگیری از بروز تالاسمی در استان است.
دکتر طباطبایی با اشاره به وجود 2400 بیمار مبتلا به تالاسمی در استان خاطر نشان کرد: علت حدود 55درصد این موارد، عقدهای غیرثبتی و عدم انجام غربالگری درزمان ازدواج می باشد که 8 درصد این تعداد عدم دسترسی به مراکز مشاوره و4 درصد آنان پس از تشخیص فرزند تالاسمی ازسقط جنین امتناع ورزیده اند.
وی با اشاره به اینکه شیوع ژن تالاسمی در استان بالا است، ادامه داد: میزان مبتلایان این بیماری درایران 10-5 درصد ولی در سیستان وبلوچستان بیش از 10 درصد است، در این زمینه لازم است عاقدین محلی، ارجاع زوجین به مرکزمشاوره قبل از ازدواج را در دستور کار خود قرار دهند.
در پایان معاون بهداشتی دانشگاه خاطر نشان کرد: با اجرای دستورالعمل کشوری کنترل و پیشگیری از بروز تالاسمی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به میزان 65 درصد از تولد کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور پیشگیری شده است.
انتهای پیام/4382
https://www.asrehamoon.ir/vdccixqm.2bqx08laa2.html
منبع : پایگاه خبری زاهدانه
نام شما
آدرس ايميل شما