ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> درگیری های طایفه ای زمينه ساز ندامت و پشيمانی | عصر هامون
تاریخ انتشار :شنبه ۲۰ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۵۸
سید محمد درتکیده «ناشر کتاب شرف بلوچ میار»، گفت: قدیمی ترین و طولانی ترین جنگ ها بر اثر پناهندگی در تاریخ بلوچستان روی داده است، از اینرو می توان معروفترین جنگ طایفه ای بین اقوام بلوچ را جنگ باگار (سوسمار) عنوان کرد.
درگیری های طایفه ای زمينه ساز ندامت و پشيمانی
درگیری های طایفه ای زمينه ساز ندامت و پشيمانی
به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از زاهدانه، بعضی وقت‌ها يک اتفاق ساده، یک عصبانیت و لحظه ای از کوره در رفتن کافی است تا منجر به وقوع یک درگیری یا نزاع در بین چند نفر شود. بر همین اساس بارها در استان شاهد وقايع تلخی بوده ايم كه در وهله اول یک حادثه چون جرقه ای كوچک شكل می گيرد، اما به ناگهان شعله های ويرانگر آن در علف زار احساسات تبديل به آتشی سر كش و هولناک می گردد. آتشی كه نه تنها جان و مال افراد بلکه عده بی گناهی را در شعله های خود می سوزاند، پس از مدتی که عصبانیت و خشم ها کمتر شد نیز احساس ندامت و پشیمانی شدیدی به طرفین درگیری به وجود می آید که با وساطت بزرگترها به صلح می انجامد.
اساسا آسیب های اجتماعی ناشی از روابط ناسالم انسانی است که بنیان های جامعه را به طور جدی تهدید می کند و مانع تحقق نیازمندی ها و تقاضاهای افراد می گردد. جامعه شناسان و آسیب شناسان اجتماعی ، آسیب های اجتماعی فراوانی را برای جامعه ایران برشمرده اند که یکی از این نوع آسیب ها نزاع و درگیری دسته جمعی است. پدیده نزاع و درگیری در جامعه از آن دسته آسیب هایی است که با ایجاد اخلال در روابط اجتماعی فضایی آکنده از بغض، کینه و دشمنی را در میان افراد به وجود می آورد که این امر با زمینه سازی برای ایجاد نزاع و تنش های بعدی، جامعه را از نظر مادی و معنوی متضرر می سازد. این پدیده در استان سیستان وبلوچستان که دارای بافت جمعیـتی چند قومیـتی و طایفـه ای است به عنوان پدیده ای مساله ساز ظاهر می شود .
سید محمد درتکیده «ناشر کتاب شرف بلوچ میار»، از چابهار در گفت وگوی تلفنی با خبرنگار زاهدانه اظهار داشت: جنگجویان بلوچ هرگز برای رسیدن به حکومت و قدرت به سلطه در آوردن اقوام دیگر هدفی نداشته اند و اگر به کشور یا اقوام دیگر از جانب بلوچ ها حمله ای صورت گرفته، فقط به خاطر تنبیه و گوشمالی آنان بوده و فاتحان بلوچ پس از تنبیه آنان، آنها را به حال خود رها ساخته اند.
درتکیده افزود: بلوچ ها که خود آزاد بوده، آزادی اقوام دیگر را نیز حق آنان دانسته و به آن احترام می گذاشتند. همانطور که دوست نداشتند کسی آزادی آنان را سلب کند، خودشان هم راضی نبودند، حق آزاد بودن کسی را بگیرند. آنان بنا به گفته قهرمان ملی خود «رستم پهلوان» که می گفت منم رستم تاج بخش، خود را تاج بخش می دانستند نه تاج دار.
وی اذعان داشت: بیشترین جنگ هایی که در طول تاریخ بلوچستان رخ داده است، داخلی بوده و در بین قبایل جنگجوی بلوچ اکثرا به خاطر شرف آنان به وقوع پیوسته است.
درتکیده یکی از معروفترین جنگ های طایفه ای در این استان را جنگ « رند و لاشار» عنوان کرد و گفت: در زمان حاکمیت میرچاکررَند و میر گواهرام لاشاری که به خاطر پناهنده شدن زنی به نام گوهر با شترانش در نزد میر چاکر و حمله لاشاری ها به این پناهنده این جنگ به وقوع پیوست. از طرفی جنگ گورگیج ها با بلیدیی ها به خاطر پناهنده شدن زنی معروف به سُمی با بز و گوسفندانش در نزد میر دودا «از طایفه گورگیج» و حمله سردار بی بگر از طایفه بلیدیی به بز و گوسفندان وی از دیگر درگیری های طوایف این استان بشمار می رود.
وی در ادامه بیان کرد: قدیمی ترین و طولانی ترین جنگ ها بر اثر پناهندگی (میار) در تاریخ بلوچستان روی داده است، از اینرو می توان معروفترین جنگ طایفه ای بین اقوام بلوچ را جنگ باگار (سوسمار) خطاب کرد.
وی در توضیح این مطلب گفت: این جنگ به خاطر کشته شدن سوسماری که وارد خانه زنی معروف به سازین شده بود، توسط بچه هایی از طایفه کلمتی، در بین دو طایفه بزرگ و تاریخی بلفتی و کلمتی رخ داد و منجر به جنگ چهارصد ساله ای در بین آنان شد.
درتکیده از دیگر جنگ های طایفه ای در این خطه از کشور را جنگ ابراهیم هوت، واقعه ای در دشتیاری، جنگ های میراحمدخان، میر کمال خان و مراد محمد وزنگی عنوان کرد.
این ناشر کتاب در شهرستان چابهار خاطر نشان کرد: امروزه شاهد آمار کمتری از درگیری های طایفه ای هستیم و اغلب درگیری هایی که شاید اکنون رخ می دهد، بعلت برتری طوایف نسبت به یکدیگر است که آنان را دچار غرور کرده ؛ که در این میان دشمنان ایران اسلامی نیز می خواهند با ایجاد اختلافات به اهداف شوم خود در این خطه دست یابند که این نقشه شوم آنان امری غیر قابل اجرا ودست نیافتنی است.
رئیس شوراهای حل‌ اختلاف سیستان و بلوچستان نیز با اشاره به اینکه شوراهای حل اختلاف تاثیر بسزایی در حل و فصل قانونی اختلافات طایفه‌ای داشته اند، گفت: شرایط جامعه امروز به گونه‌ای است که کوچک‌ترین اختلافی ممکن است به اختلاف و درگیری بزرگ منجر شود که نتیجه آن تشکیل پرونده در دستگاه قضایی و افزایش آمار ورودی پرونده‌ها به دادگستری است.
محمدرضا طاهری ضمن ابراز نگرانی از افزایش آمار پرونده‌ها به سیستم قضایی افزود: با توجه به اینکه نتیجه تمامی اختلافات به قوه‌قضاییه ختم می‌شود باید برای رفع اختلافات و درگیری‌ها قبل از ارجاع به دادگستری و تشکیل پرونده، راهکاری در نظر گرفته شود.
رئیس شوراهای حل‌اختلاف سیستان و بلوچستان بر احیای جایگاه و پایگاه اجتماعی بزرگان و ریش‌سفیدان تاکید کرد و گفت: در گذشته نقش بزرگان و ریش‌سفیدان در حل و فصل دعاوی بسیار محسوس و چشمگیر بود که امروز نیز باید از این ظرفیت بیش از پیش استفاده شود تا اختلافات قبل رسیدن به مرحله قضایی حل و فصل شود.
وی تصریح کرد: در معاونت شوراهای حل‌اختلاف نیز تلاش داریم تا ضمن برطرف کردن خلاءهای قانونی از ظرفیت بزرگان، معتمدان و ریش‌سفیدان استفاده و در هر شهری کارگروه و اتاق فکری با حضور بزرگان تشکیل و از آن‌ها در تصمیم‌گیری‌های کلان و سیاست‌گذاری‌ها استفاده کنیم.
طاهری با اشاره به کم‌رنگ شدن جایگاه بزرگان و ریش‌سفیدان طی سالیان اخیر گفت: با توجه به اینکه بیشتر اختلافات در این استان منشا مسائل خانوادگی دارند و باید آرام آرام نقش و جایگاه ریش‌سفیدان و بزرگان در ادارات، سازمان‌ها و نهادهای امنیتی، انتظامی و قضایی به رسمیت شناخته شود چراکه بزرگان این استان با توجه به فرهنگ غنی گذشتگان نقش کلیدی در حل و فصل اختلافات خانوادگی دارند.
وی ادامه داد: بیشترین علل درگیری ها از یک سو بروز اختلافات مالی و مواد مخدر و از طرفی دیگر مسائل خانوادگی، فامیلی و طایفه ای است
طاهری در پایان خاطر نشان کرد: اکثر موارد این چنینی توسط شورای حل اختلاف در هر منطقه ای با صلح و سازش انجام می پذیرد که دراین زمینه سال گذشته حدود36 پرونده صلح و سازش در استان به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/4382
https://www.asrehamoon.ir/vdcc1pqm.2bqx48laa2.html
منبع : پایگاه خبری زاهدانه
نام شما
آدرس ايميل شما