تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۳ تير ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۴۹
گزارش عصر هامون از وعده مسئولین و چشم انتظاری مردم سیستان؛

منطقه آزاد تجاری سیستان، طرحی در کش و قوس تصویب کلیات

فرماندار ویژه زابل گفت: با توجه به موقعیت خاص سیستان و قرار گرفتن در همسایگی کشور افغانستان، تجار می توانند با راه اندازی منطقه آزاد تجاری و توسعه مراودات خود بسیاری از کالاهای مورد نیاز این کشور و سایر نقاط را تامین کنند.
منطقه آزاد تجاری سیستان، قطب فرهنگی و اقتصادی جنوب شرق ایران/ طرحی در کش و قوس تصویب کلیات
منطقه آزاد تجاری سیستان، قطب فرهنگی و اقتصادی جنوب شرق ایران/ طرحی در کش و قوس تصویب کلیات
به گزارش خبرنگار اقتصادی عصر هامون، سیستان و بلوچستان سرزمین اساطیری و اسطوره ها، مهد افسانه ها و نازپرورده شاعران و نویسندگان بزرگ تاریخ ایران است، میراثی یادگار از مردمی هوشمند، نازک خیال که دلشان هم آغوش نسیم و خیالشان به سبکی پر افسانه هاست.
این استان با وجود برخورداری از ظرفیت‌های بی‌شمار در بخش گردشگری،‌ کشاورزی، دامپروری و وجود مرزهای گسترده آبی و خشکی با کشورهای همسایه متاسفانه تاکنون نتوانسته از این ظرفیت‌ها در جهت بهبود زندگی و معیشت مردم منطقه بهره ببرد؛ موضوعی که امروز به‌عنوان یک دغدغه مهم در استان مورد توجه مسئولان آن قرار گرفته، تبدیل سیستان به منطقه آزاد تجاری است که میل کشورهای همسایه را به استفاده از ظرفیت‌های این منطقه و سرمایه‌گذاری در آن افزایش خواهد داد که این امر به نوبه خود موجب تحول سیستان می شود.
در پی خشکسالی های 17 ساله در سیستان و به تبع آن از دست رفتن هزاران دام و محصول کشاورزی و جان گرفتن معضل جدیدی به نام ریزگردها همگی دست به دست هم دادند تا طی سالهای اخیر 50 تا60 هزار نفر از سیستان مهاجرت کنند. فقر حاصل از بین رفتن محصولات کشاورزی و دامپروری آنها چنان شرایطی را به وجود آورد که حداقل 90 درصد سیستانیان زیر خط فقر قرار گرفته و ساکنان منطقه ای که زمانی انبار غله ایران بود جز یارانه درآمد دیگری نداشته باشند.
از این رو مسئولان هرچند دیر اما برای بهبود شرایط موجود و ماندگاری مردم در منطقه طرح "ایجاد منطقه آزاد تجاری در سیستان" را در نظر گرفتند.
در شرایط فعلی سیستان با توجه به خشکسالی های گسترده در این منطقه، طرح منطقه آزاد تجاری صنعتی سیستان می تواند به عنوان یک تسکین دهنده عمل کند تا اندکی از مشکلات اقتصادی و اشتغال حوزه سیستان را کاهش دهد.
 با اجرای این طرح در توسعه سیستان که گویا تنها روزنه امید برای احیای سیستان خواهد بود خوش بینی در میان مردم و مسئولین افزایش یافته است و مهمترین خواسته مردم این منطقه راه اندازی منطقه آزاد تجاری در سیستان است.

منطقه آزاد تجاری سیستان، قطب فرهنگی و اقتصادی جنوب شرق ایران
فرماندار شهرستان زابل در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی عصر هامون اظهار داشت: با توجه به پیگیری ها و مطالعات انجام شده، طرح تجاری منطقه آزاد سیستان در مرحله تصویب کلیات قرار دارد، این طرح بعد از اینکه در شورای عالی مناطق توسط نمایندگان مجلس مورد حمایت قرار گرفت و سپس به هیات دولت ارسال و پس از تصویب آن این مصوبه به مجلس ارجاع می شود که با توجه به قول های مساعد نمایندگان مجلس خارج از نوبت در کمیسیون اقتصادی بررسی می شود و تصمیمات نهایی برای اجرای آن نیز ابلاغ خواهد شد.
هوشنگ ناظری با اشاره به اینکه مرحله سخت و دشوار این طرح که قرار بود تا پایان مردادماه امسال مصوب شود، انجام شده است، افزود: کلیاتی در مورد اثرات مثبت این طرح و همچنین توجیهات اقتصادی و اجتماعی آن ارائه شده که امید است این طرح با توجه به قول و قرارهایی که مسئولین امر داده اند حداکثر تا ظرف دوماه آینده عملی و به اجرا در آید.
وی بیان کرد: مناطق آزاد به مناطق تعریف شده اقتصادی با محدوده جغرافیایی مشخص گفته می شود که تجار و بازرگانان می توانند با امتیازاتی که به آنان از لحاظ معافیت های مالیاتی و گمرکی، ورود و خروج کالا به خارج از کشور و بکارگیری اتباع خارجی داده می شود، فعالیت های مختلفی را با هدف گذاری بازارهای خارجی انجام دهند. 
ناظری تصریح کرد: با توجه به موقعیت خاص سیستان و قرار گرفتن در همسایگی کشور افغانستان، تجار می توانند با راه اندازی منطقه آزاد تجاری و توسعه مراودات خود بسیاری از کالاهای مورد نیاز این کشور و سایر نقاط را تامین کنند.
وی در خصوص اثرات این طرح بر حق آبه تالاب بین المللی هامون بیان کرد: ایجاد طرح منطقه آزاد تجاری مستقیما در حق آبه سیستان اثر نمی گذارد، اما به جهت تعاملات با کشور افغانستان و اینکه مردم فعالیت اقتصادی خود را از دو بُعد آغاز می کنند حایز اهمیت است، که کاهش وابستگی به آب دریاچه هیرمند یکی از این دو بعد است که از طریق آن بتوانیم پروژه و طرح هایی را در منطقه ایجاد کنیم که نیاز به مصرف آب کمتری داشته تا از این طریق بتوانیم به صورت مستقل در جهت مسائل معیشتی و اقتصادی مردم گام های موثرتری برداریم.
فرماندار ویژه زابل در ادامه مطلب بالا خاطر نشان کرد: بحث تجارت و بازرگانی ازجمله کارهایی است که نیاز به آب چندانی ندارد و وابستگی ما را به کشاورزی کمتر خواهد کرد، حتی بخشی از مردم که در حیطه کشاورزی فعالیت می کردند نیز می توانند دراین بخش وارد شده و به فعالیت اقتصادی بپردازند.
از طرفی  با ایجاد منطقه آزاد تجاری سیستان، تعاملات  ما با این کشور به واسطه تامین کالاهای مورد نیاز آنها بیشتر خواهد شد که این امر نه تنها از دید مردم ایران و مسئولین بلکه برای خود افغانی ها هم حایز اهمیت است.
ناظری با بیان اینکه منطقه آزاد تجاری گام مثبت در رفع مشکلات اقتصادی و اشتغال مردم به شمار می آید، عنوان کرد: این منطقه گامی در جهت استفاده از پتانسیل ها، ظرفیت ها و در واقع امکانات و مزیت هایی که سیستان دارد و همگان می توانند از آن بهره مند باشند.

سیستان قابلیت منطقه آزاد تجاری شدن را دارد
امام جمعه زابل در ادامه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی عصر هامون بیان داشت: سیستان قابلیت منطقه آزاد تجاری شدن را دارد وهمین اندازه که این طرح در شورای عالی مناطق آزاد به تصویب رسید قدم بزرگی در این راستا بود که امید است هر چه سریعتر اقدامات لازم جهت اجرایی شدن این طرح در دستور کار قرار گیرد.
حجت الاسلام علی اکبر کیخا با بیان اینکه طرح مذکور منجربه دلگرمی سیستانیان شده است، افزود: به گفته برخی کارشناسان و افرادی که از مراحل اجرایی این طرح مطلع بودند، ایجاد منطقه آزاد تجاری توانست سطح نشاط جامعه و نیت بقاء در منطقه را افزایش دهد. 
وی در ادامه این مطلب گفت: پیگیری های انجام شده در این طرح یک شادی دردل مردم ایجاد کرده که هم اکنون مردم خواهان ادامه این طرح هستند، این امر به نوبه خود باعث متحول شدن منطقه سیستان در بحث تولیدات و کارخانجات تولیدی می شود که به طور مستقیم و غیر مستقیم تعداد زیادی از مردم را مشغول بکار خواهند کرد.
حجت الاسلام کیخا با بیان اینکه اگر این طرح به شیوه درست و قانونمندی مدیریت شود و اهدافی که در تصویب این طرح که توجیه اقتصادی داشته است به همان شیوه ادامه یابد، بیان کرد: باتوجه به هم مرز بودن افغانستان  و منطقه آزاد تجاری چابهار که مکمل آن منطقه آزاد سیستان است قطعا این منطقه متحول می شود، زیرا در قبال این طرح ما با کشورهمسایه از طریق افغانستان به کشورهای دیگر دسترسی پیدا می کنیم و نه تنها تولیدات خود را صادر بلکه کالاهای مورد نیازخود راهم وارد خواهیم کرد؛ این یعنی تبادل کالا به بهترین شکل که منجر به تشکیل کارخانجات می شود و به نوبه خود منطقه را متحول می کند.
وی خاطر نشان کرد: منطقه آزاد تجاری می تواند در حق آبه سیستان هم اثرگذار باشد، هر چند بهتر است مشکل آب سیستان از درون کشور حل شود به این صورت که نگاهمان به دریای عمان باشد، تصفیه آب دریای عمان ازاین لحاظ که مستقل باشیم بسیار مهم است.
وی در ادامه با بیان اینکه  وقتی وارد تبادل کالا با کشور همسایه می شویم یکی از کالاهای مورد تبادل می تواند خود آب باشد، لذا با ارتباط دوستانه ای که می توانیم با این کشور برقرار کنیم در کنارش می توانیم بهره برداری های دیگری هم از آن داشته باشیم که نمونه بارز آن موضوع حقابه هامون است.
وی با بیان اینکه مرز در این منطقه تنگه احد تعبیر می شود، افزود: وقتی در سیستان اقتصادی رونق بگیرد سطح زندگی مردم از لحاظ کیفی پیشرفت می کند و از لحاظ کمی مهاجرت معکوس را شاهد خواهیم بود.
 امام جمعه زابل تصریح کرد: اگر سیستان دارای اقتصادی قدرتمند باشد می تواند برداشت و نگاه سایر مردم که تا قبل از ایجاد این منطقه، سیستان را یک سرزمین پر از گرد و غبار یا سرزمینی که بیکاری در آن فراوان است، تصور می کردند را به کلی تغییر دهد و در پی آن ما شاهد کاهش بزهکاری ها، تخلفات جرائم، عدم مصرف مواد مخدر و از همه مهمتر کمبود بیکاری در استان مواجه می شویم  که از لحاظ اقتصادی و فرهنگی می توانیم منطقه ای ایده آل  داشته باشیم.
حجت الاسلام کیخا بیان کرد: تحولاتی که در دانشگاه ها و حوزه ها رخ می دهد یا با جذب توریست و گردشگر از خارج از استان یا حتی خارج از کشورمی توانیم ظرفیت هایی که این استان دارد و می تواند با آنها به قطب فرهنگی و اقتصادی جنوب شرق کشور تبدیل شود را به همگان معرفی کرده و با  توسعه دانشگاه ها، حوزه ها، مراکز علمی و فناوری سیستان را دگرگون کنیم.
وی در پایان خاطر نشان کرد: ایجاد منطقه تجاری در سیستان علاوه بر کمک به جلوگیری از مهاجرت سیستانیان مقوله های تجاری و فرهنگی را نیز در این منطقه تحت الشعاع خود قرار می دهد.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcdxz05.yt0fo6a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما