> کودکان بی هویت، میراث داران آوارگی | عصر هامون
تاریخ انتشار :پنجشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۳۲
کودکان بی‌هویت، همان‌هایی هستند که هیچ کس لحظه تولدشان را به یاد ندارد، همان‌هایی که در هیچ آماری به حساب نمی‌آیند، کودکانی که می‌توانند در هر شهری به دنیا آمده باشند و به هر اسمی هم صدایشان زد.
کودکان بی هویت، میراث داران آوارگی
کودکان بی هویت، میراث داران آوارگی
به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون به نقل از دادمردان، کودکان بی‌هویت، همان‌هایی هستند که هیچ کس لحظه تولدشان را به یاد ندارد، همان‌هایی که در هیچ آماری به حساب نمی‌آیند، کودکانی که می‌توانند در هر شهری به دنیا آمده باشند و به هر اسمی هم صدایشان زد.

قاچاق انسان، سوانح رانندگی، ناامنی، قاچاق سوخت و مواد مخدر و تولد کودکانی که هویتی برای زندگی ندارند همگی ازپیامدهای ورود غیر مجاز اتباع بیگانه از مرزهای شرقی کشور است.

شناسنامه رویای کودکان بی هویت

“شناسنامه” به عنوان تنها مدرک شناسایی هر فرد که بر زنده بودن یا حق قانونی فرد دلالت دارد اما برای بسیاری از کودکان سیستان و بلوچستان به دلیل ازدواج های غیر قانونی و با اتباع بیگانه به رویا تبدیل شده است.

762149

محیا محمد پور ، با اشاره به اینکه امکان ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی در قوانین ایران پیش‌بینی شده است، گفت: برطبق ماده ۹۸۷ قانون مدنی، زن ایرانی مجاز به ازدواج با تبعه خارجی است و بر طبق ماده ۱۰۵۹ قانون مدنی ازدواج مرد خارجی با زن ایرانی منوط به مسلمان شدن وی و سپس، کسب اجازه مخصوص از طرف دولت است. ازدواج مزبور در صورت عدم تحصیل اجازه از دولت، به لحاظ شرعی صحیح بوده و آثار نکاح بر آن مترتب است.

کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی در ادامه افزود: در اثر ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی، تابعیت ایرانی زن به قوت خود باقی خواهد ماند، مگر آنکه مطابق قانون دولت متبوع شوهر، تابعیت این کشور به واسطه وقوع عقد به زن تحمیل شود. باوجود این، متعاقب فوت شوهر یا جدایی با تقدیم درخواست به وزارت امور خارجه، به انضمام برگ تصدیق فوت شوهر یا سند جدایی و متارکه، تابعیت نخستین (ایرانی) زن با کلیه حقوق و امتیازات مربوطه، مجدداً به او تعلق خواهد گرفت.

این مدرس دانشگاه گفت: اگر بانوان ایرانی بدون رعایت قوانین، مقررات مربوطه و مشاوره‌های حقوقی اقدام به ازدواج با اتباع بیگانه کنند، برخی مشکلات حقوقی از جمله نبود ضمانت اجرای قانونی و رسمی تعهدات برای پایبندی زوج به ادامه زندگی و نیز بلاتکلیفی وضع هویتی فرزندان آنان به وجود خواهد آمد، چراکه در قوانین فعلی یکی از شروط اصلی دریافت شناسنامه برای فرزندان متولد از مادران ایرانی و پدران خارجی، ثبت ازدواج والدین آنهاست.

کودکان فاقد هویت آمار بزهکاری را افزایش می دهند

در این راستا ام کلثوم موذن اظهار داشت:  تا سال ۸۵ بیش از ۴۶ درصد از ازدواج‌های زنان استان به ثبت نرسیده بود که با همکاری سازمان ثبت احوال و ثبت اسناد بیش از ۳۰ درصد ازدواج ها به ثبت رسید و مابقی ازدواج ها بنا به دلایل مختلف از جمله ازدواج با افراد بیگانه، فوت یا متواری بودن همسر به ثبت نرسیده و همچنان بلاتکلیف است.

مسئول دفتر حمایت از حقوق زنان و کودکان دادگستری استان با بیان اینکه کودکان این افراد نیز در جامعه باعث ایجاد مشکلات فراوانی می‌شوند تصریح کرد: به عنوان مثال زن ایرانی با فرد اتباع بیگانه ازدواج کرده و دارای ده فرزند است که هیچ یک از این فرزندان شناسنامه و مدارک قانونی ندارند و مادر این فرزندان به دلیل فقر فرهنگی و اقتصادی مرتکب جرم و خطا شده و در زندان به سر می برد.

وی اظهار داشت: فرزندان این خانواده در جامعه رها هستند، از تحصیل بازمانده و حتی یارانه ای به آنها تعلق نگرفته و هیچ مرکز قانونی ای حمایت از آنها را عهده‌دار نیست و متاسفانه باند های قاچاق با سوء استفاده از این کوکان برای ایجاد مشکلاتی از جمله حمل مواد مخدر و ناامنی در استان بهره برداری می‌کنند.

762151

۸۰درصد افراد بزهکار را کودکان فاقد هویت تشکیل می دهند

ادامه داد: متاسفانه ازدواج بانوان ایرانی با اتباع بیگانه یا افراد متواری و فاقد هویت منتج به تولد فرزندانی بدون هویت و فاقد شناسنامه می شود که این موضوع بار سنگینی بر دوش جامعه استان نهاده است.وی ابراز داشت: عدم برخورداری از مدارک هویتی و شناسنامه امکان تحصیل و استفاده از خدمات اجتماعی و رفاهی را از این کودکان سلب کرده است و لذا ناخودآگاه این کودکان جذب باند های تبهکاری، فساد و فحشا می شوند.

موذن بیان داشت: کودکان فاقد هویت در استان هر روز بر مشکلات اجتماعی به دلیل رفتار های پر خطر خود می افزایند و لذا هر روز در استان شاهد افزایش آمار حاملان مواد مخدر، کودکان کار، کودکان متکدی، سارق های جوان و بزهکار هستیم.

وی گفت :این کودکان آسیب دیده و آسیب پذیر هستند و هم به جامعه آسیب می رسانند و در حال حاضر۸۰ درصد از مددجویان کانون اصلاح و تربیت استان را همین کودکان  بی هویت  و بی سرپرست هستند.

معرفی بیش از ۵ هزار کودک باز مانده از تحصیل به آموزش و پرورش

وی از معرفی ۵هزار و۳۰۰کودک بازمانده از تحصیل به آموزش و پرورش برای ادامه تحصیل خبر داد و گفت: کودکانی که مادر ایرانی دارند میتوانند به دفتر حقوق و کودکان دادگستر ی مراجعه کنند و برای تحصیل فرزندانشان معرفی نامه بگیرند تا بیسوادی فرزندانشان حداقل رفع شود.

مسئول دفتر حمایت از حقوق زنان و کودکان دادگستری استان گفت:تا زمانی که این موضوع به صورت جدی و ریشه ای  به آن پرداخته نشود و هویت این کودکان همچنان در جامعه در هاله ای از ابهام باشد مشکلات و افزایش بزهکاری در استان رفع نخواهد شد.

در این خصوص مدیر کل امور اتباع بیگانه استانداری سیستان و بلوچستان اظهار داشت: در بحث ازدواجها متاسفانه در استان ما برخی افراد اقدام به ثبت رسمی ازدواج انجام نمیشده و در بیشتر موارد  فرد خود را به عنوان یک شخص ایرانی معرفی کرده و ازدواج به صورت محلی صورت گرفته و بعد از مدتی که این فرد متواری یا دستگیر شده است و تنها خانواده بدون هویت و کودکان بدون شناسنامه به جا مانده است.

علیرضا شهرکی ادامه داد: در گذشته قانونی وجود داشت که مادر می توانست برای فرزندانش به نام خود شناسنامه بگیرد اما با لغو این قانون کودکانی که حاصل اینگونه  ازدواجها هستند بدون شناسنامه و هویت مانده اند.

وی در رابطه با ازدواجهای که مربوط به قبل از سال ۸۵باشد که به صورت غیر قانونی و ثبت نشده است، بیان کرد: به واسطه ماده واحده ای که مجلس شورای اسلامی مصوب کرده است  از خطای این خانواده گذشت  و اقدام به ثبت ازدواج  و صدور پروانه زناشویی میشود.

وی ادامه داد: به این خانوادهای ذکر شده پس از ثبت ازدواج پرونده اقامت تعلق می گیرد و در نهایت به فرزندان این خانواده تا سن ۱۸سال برگ تردد داده می شود و بعد از این سن تا یک سال فرصت دارند در خواست تابعیت کنند که در صورت پذیرش تابعیت به ثبت احوال برای دریافت شناسنامه ایرانی معرفی می شود.

مدیر کل امور اتباع بیگانه استانداری استان در پایان با اشاره به اینکه ازدواج های بعد از سال ۸۵ باید به اداره تابعیت مراجعه و اجازه ازدواج با اتباع خارجی را دریافت کنند، گفت: خانمهای که قصد ازدواج با تبعه خارجی را دارند باید به اداره اتباع خارجه استان مراجعه و قصد ازدواجشان را اعلام کنند در این اداره بعد ار تحقیقات و برسی های لازم در رابطه با فرد مجوز ازدواج صادر و ثبت می شود.

سخن پایانی:
هیچ‌کسی‌ نمی‌داند که‌ کدام‌ خانواده‌ و از کدامین ولایت‌ افغانستان‌، به‌ عنوان‌ اولین‌ خانواده‌ به‌ ایران‌ پناهنده‌ شد.باز هم‌ هیچ‌کسی‌ نمی‌داند که‌ برای‌ اولین‌ بار کدام‌ خانواده‌ ایرانی‌ از چه شهرستانی رضایت‌ داد تا دختر دلبندش با یک‌ فرد افغان‌ که‌ هیچگونه‌ شناختی‌ از او نداشتند ازدواج‌ کند. ولی‌ حالا همه‌ می‌دانند که‌ هزاران کودک بی هویت و بی شناسنامه در سراسر کشور وجود دارد که نیاز به حمایت و رسیدگی دارند.

انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcg779u.ak9qw4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما