تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۱
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت ، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان گفت: بازارچه مرزی میلک طی سه ماه امسال با صادرات بیش از 38 میلیون و 393 هزار و 295 دلاری، بیشترین میزان صادرات بازارچه های مرزی در استان را به خود اختصاص داده است .
گمرک مرزی میلک شاهراه تجارت در سیستان و بلوچستان
گمرک مرزی میلک شاهراه تجارت در سیستان و بلوچستان
به گزارش سرویس اقتصادی عصرهامون به نقل از زاهدانه، استان سیستان و بلوچستان دارای ۷ بازارچه فعال بوده که پنج بازارچه آن در مرز مشترک با پاکستان شامل میرجاوه در زاهدان، پیشین در سرباز، کوهک و جالق در سراوان، ریمدان در چابهار و همچنین دو بازارچه مرزی در مرز مشترک با افغانستان ( میلک و گمشاد در هیرمند ) نقش به سزایی در مبادلات بازرگانی با کشورهای همسایه دارند. علاوه بر بازارچه های فعال مذکور تأسیس و راه اندازی دو بازارچه مرزی دیگر شامل پسابندر در چابهار و میل ۴۶ در زابل نیز به تصویب هیأت محترم دولت رسیده است که مراحل جانمایی وساخت آنها در دست انجام می باشد.
هم اکنون از مجموع ۹ بازارچه مصوب استان، هفت بازارچه فعال گردیده که از میان آنها دو بازارچه در مجاورت مرز مشترک با افغانستان و پنج بازارچه دیگر در مجاورت مرزهای مشترک ایران و پاکستان قرار دارند.
گمرک مرزی ميلک به عنوان پل ارتباطي ايران و افغانستان معروف است که از ابتدا با هدف تسهيل مبادلات و فراهم شدن زمينه عبور و مرور آسان و قانوني مسافران و از همه مهم تر رشد و شکوفايي اقتصادي مناطق مرزي، راه اندازي شد.
در سال 1384بازارچه مرزي ميلک نيز با هدف توسعه حمل مسافر و ترانزيت کالا و نيز به منظور توسعه مبادلات منطقه اي، سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي در جنوب شرق کشور توسط شوراي عالي امنيت ملي کشور ايجاد شد و در ادامه فعاليت گمرک و بازارچه مرزي ميلک اساس خود را توسعه منطقه قرار داد.
از ثمرات مهم ايجاد بازارچه مرزي ميلک، ايجاد ظرفيت تجاري براي توسعه اقتصادي سيستان و شهرستان هيرمند است؛ اگرچه در ادامه بخش عمده اي از اهداف از پيش تعيين شده بازارچه مرزي ميلک که به دنبال تحولات صورت گرفته در افغانستان بهبود يافته بود به طور کل محقق نشد اما تا حدودي مبادلات تجاري و بازرگاني با ايران را تحت الشعاع قرار داد.
در طول اين سال ها افغانستان گاهي سبب بروز اختلافاتي در مسير تجارت سودمند مي شد اما به هر روي صادرات از طريق گمرک و بازارچه مرزي ميلک که بخش عمده اي از صادرات کشور را شامل مي شود، ادامه يافت.
پایانه مرزی میلک، فعال ترین پایانه های مرزی استان
وجود گمرک و بازارچه از نظر ساکنان مناطق مرزي تنها راه حمايت از نيروي انساني و کاهش بحران بيکاري در کنار پيشبرد تجارت قانوني در عين حفظ امنيت در منطقه به شمار مي آيد پس طبيعي است که از نظر ساکنان مناطق مرزي درآمدزايي و ايجاد شغل مهم ترين دليل بهره گيري از گمرک باشد.
از طرفي توسعه همه جانبه بخش هاي اقتصادي، توجه ويژه به نقاط ضعف و قوت، تهديدها و فرصت ها مبنايي براي حرکت به سوي پيشرفت و ترقي است.
پایانه مرزی میلک شهرستان هیرمند یکی از فعال ترین پایانه های مرزی استان سیستان و بلوچستان است که به دنبال تحولات افغانستان و برقراری روابط سیاسی و مبادلات تجاری و بازرگانی، پل ابریشم (میلک) به منظور رونق تجاری و بازرگانی و ترانزیت کالا در جوار بازارچه مرزی میلک افتتاح و پس از بهره برداری مورد استفاده تجار و بازرگانان قرار گرفت.
هرچند غیرمستقر بودن دولت مرکزی و فراگیر و جنگ‌های طولانی باعث ایجاد اختلافاتی در بازارچه‌های مرکزی ایران و افغانستان شده بود اما در سال‌های گذشته بیش از ۴۰ درصد صادرات کشور از بازارچه‌های مرزی صورت گرفته است.
تسهیل در مبادلات مرزی و فراهم شدن زمینه های آسان عبور و مرور قانونی مسافران از مهمترین خواسته های مسئولین محلی و تجار است که رفع این مشکلات می تواند در رونق تجارت و بهبود معیشت مرزنشینان نقش بسزایی داشته باشد.
نقش پویا و موثر بازارچه مرزی میلک در زندگی مردم
ایجاد راه استاندارد نیز مهمترین نیاز این شهرستان در راستای دستیابی به توسعه به شمار می آید و توسعه همه جانبه بخش های اقتصادی، توجه ویژه به نقاط ضعف و قوت و تهدیدها و فرصت‌ها، مبنای برنامه ریزی و حرکت به سوی پیشرفت و ترقی است.
کاربردی کردن این سیاست ها رفع مشکل بیکاری و ایجاد اشتغال برای مردم منطقه را به دنبال دارد.ساماندهی قاچاق سوخت و ارایه برنامه های مدون را می توان اقدامی مهم در جهت رفع بیکاری و ایجاد اشتغال در منطقه عنوان کرد.
از جمله کالاهای صادراتی بازارچه‌ها به افغانستان، مواد غذایی، مصنوعات پلاستیکی، فرش ماشینی، سیمان، پوشاک و لوازم بهداشتی ساختمان، سیب زمینی، گوجه فرنگی، پمپ آب، کنسرو لوبیا، کولرآبی، نمک، کلمن آب، قیر و زغال سنگ است.
نهایتاً احداث و سازماندهی بازارچه مرزی میلک توانسته است در توسعه و سالم سازی مبادلات مرزی، ایجاد اشتغال و کمک به معیشت مرزنشینان، جلوگیری از قاچاق کالا در حاشیه مرزها، کمک به واحدهای تولیدی استان و شهرستان های نوار مرزی، توسعه روابط سالم بین مرزنشینان کشورهای همسایه و ایجاد امنیت و بستری مناسب برای زندگی سالم نقش موثر و اساسی ایفا نماید.
بازارچه مرزی میلک مجهزترین بازارچه استان است
پایانه مرزی میلک در محدوده شهرستان تازه تأسیس هیرمند و در فاصله ۲۶۱ کیلومتری زاهدان، در جوار رودخانه مرزی مشترک پریان ودر نزدیکی شهر زرنج مرکز ولایت نیمروز افغانستان قرار دارد که براساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی در سال ۸۴ در زمینی به مساحت دوازه و نیم هکتار، با هدف توسعه حمل مسافر و ترانزیت کالا در جنوب شرق کشور و توسعه مبادلات منطقه ای، سیاسی، اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی ایجاد گردید.
این پایانه در دو بخش مسافربری و تجاری با استقرار ۱۴ کانکس به صورت موقت راه اندازی شد و در حال‌ حاضر سالن تشریفات تجاری به مساحت دو هزار و ۵۰۰ مترمربع با تمام تأسیسات و امکانات مورد نیاز از جمله چایخانه‌ها، سرویس‌های بهداشتی محوطه و محوطه سازی انجام شده است.
این بازارچه در حال حاضر دارای ۷ دستگاه سوله (انبار) ، غرفه های تجاری و ساختمان اداری بازارچه ، گمرک ، پاسگاه انتظامی، اداره استاندارد ، قرنطینه و تشریفات کالا، شعبه بانک ملی و باسکول ۶۰ تنی می باشد و ازاین رو یکی از مجهزترین بازارچه های سطح استان به شمار می رود.
از اهداف مهم ایجاد این بازارچه می توان به رسمی کردن مبادلات میان ایران و کشور همسایه افغانستان ، ایجاد اشتغال برای مردم بومی، بالا بردن در آمد آنان از طریق تبادل کالا، جلوگیری از قاچاق کالا و مواد مخدر، حفظ ثبات و امنیت مرزی منطقه، همکاری با نیروی انتظامی و بهبود مسائل اجتماعی و فرهنگی مردم این منطقه اشاره کرد.
پایانه مرزی رسمی میلک ارتباط دهنده جاده ترانزیتی در کشور است
فرماندار هیرمند در تماس تلفنی با خبرنگار زاهدانه با اشاره به اینکه در بخش میلک اولین بازرچه فعال حوزه سیستان به دهه 70 بر می گردد، گفت: در دهه 80 به بعد منطقه میلک بعنوان مرز مجاز رسمی بین المللی انتخاب شد و به محض تصویب دولت به عنوان مرز رسمی، پایانه مرزی هم در این مکان مستقر گردید.
محمد علی پیری افزود: پایانه یعنی تمام دستگاههای ذی مدخل در ورود و خروج مسافر مجاز و کالای ترانزیت خودرویی در مکان مستقر باشند. مانند اداره پایانه که مدیریت بر تمامی اوامر را تحت کنترل دارد، اداره گذرنامه ناجا و گذرنامه نهاد، بانک ملی، اداره گمرک و استاندارد همچنین قرنطینه دامی و انسانی و... همه دستگاه های مرتبط در مرز رسمی آنجا خدمات ارائه می دهند.
وی بیان کرد: ازین بُعد که آنجا یک مرز رسمی است مزایای فراوانی دارد. پایانه مرز رسمی میلک یکی از پایانه های جنوب شرق کشور است که ارتباط جاده ترانزیتی چابهار به میلک و از اینجا به بم – خراسان وکشورهای آسیای میانه را بهم متصل می کند.
پیری افق آینده این مرز را در توسعه یافتگی آن عنوان کرد و ادامه داد: با توسعه بر بندر آزاد یا اسکله شهید بهشتی چابهار و پهلو گیری کشتی های غول پیکر قرار است این کالاها از طریق مسیر جاده ای آن حمل شوند و از میلک به کشورهای آسیای میانه ترانزیت کالا صورت بگیرد که هم اکنون این امر از طریق بندرعباس در حال اجرا شدن است.
این مسئول میزان صادرات از این بازارچه را روزنه به طور میانگین بالغ بر 400 دستگاه خودروی ترانزیتی کالاهای صادراتی و کالاهای فعال در بازارچه دراین مرز عنوان کرد که بطور فعال عبور و مرور کرده و کار صادرات را انجام می دهند.
وی با بیان اینکه در دو بخش پایانه و بازارچه این منطقه فقط صادرات صورت می گیرد، تصریح کرد: این مرز یک مرز صادراتی است و معمولا در آن وارداتی انجام نمی گیرد. که بیشترین کالاهای صادراتی آن نیز شامل ترانزیت سوخت، سیمان، انواع مصالح ساختمانی، تره بار، مواد شوینده و خوراکی می باشد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه ترانزیت در همه ممالک هنگام عبور اثرات خود را بر جای می گذارد، گفت: ترانزیت چون درآمدش مستقیما به خزانه دولت وارد می شود خیلی درآمد مستقیمی ندارد اما در قبال خدماتی که انجام می دهند مانند ایجاد پارکینک برای خودروهای عبوری بالغ بر30نفر را مشغول بکار کرده است همچنین وجود رستوران و خوابگاه و... اثرات دیگر رونق این مکان است که مردم از آن بهره مند می شوند.
پیری با بیان اینکه در بازارچه هم تعداد زیادی کارگر بومی ومحلی مشغول جابجایی کالاها هستند، اظهار داشت: علاوه براین تعداد، عده ای غرفه دار تحت عنوان تاجر بومی منطقه مشغول به کسب در آمد می باشند که این مهم منجر به ارتباط بین تجار افغان در سایر مناطق می شود که در این زمینه می توان گفت اثرات بازارچه بر منطقه و مردم آن بیشتر مشاهده می شود.
وی خاطر نشان کرد: بازارچه میلک در سطح استان رتبه اول راهم ازحیث امکانات و هم از نوع فعالیتی که دارا است به خود اختصاص داده و ازآنجایی که قدیمی ترین پایانه است و از تجهیزات ساختمانی و باسکول خوبی بهره مند می باشد و فعالیت خوبی را توانسته از خود نشان دهد بار دیگر رتبه اول را در استان کسب کرده است.
بازارچه های مرزی میلک بیشترین حجم صادرات را دارند
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت ، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان در این خصوص اظهار داشت: بازارچه ی مرزی میلک طی سه ماه ی سالجاری با صادرات بیش از 38 میلیون و 393 هزار و 295 دلاری، بیشترین میزان صادرات بازارچه های مرزی در استان را به خود اختصاص داده است .
غلامعلی گنجعلی گفت : کل صادرات استان از طریق بازارچه های مرزی طی سه ماهه ی سالجاری میزان 99 هزار و 727 تن کالا به ارزش 67 میلیون و 291 هزار و 160 دلار و ارزش ریالی 1650 میلیارد و 159 میلیون و 200 هزار ریال بوده است .
وی افزود: طی همین مدت نیز از طریق بازارچه های مرزی استان 8 هزار و 184 تن کالا به ارزش 17 میلیون و 183 هزار و 357 دلار و ارزش ریالی 485 میلیارد و 995 میلیون ریال کالا وارد کشور شده است .
این مسئول بیان کرد: میزان صادرات از طریق بازارچه های مرزی نسبت به واردات طی این مدت از لحاظ ارزش بالغ 4 برابر بیشتر بوده است و تراز مثبتی را شاهد هستیم یعنی به ازاء هر 4 دلار صادرات یک دلار واردات صورت پذیرفته است و نشان دهنده این است که بازارچه های مرزی استان رویکرد صادراتی دارند .
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت ، معدن و تجارت در ادامه تصریح کرد: طی مدت مشابه سال قبل( 3 ماهه ی سال 93) میزان صادرات از بازارچه های مرزی 37 میلیون و 579 هزار و 587 دلار بوده که بر اساس آمار سه ماهه ی سال 93 و گزارش سه ماهه ی سالجاری صادرات از بازارچه های مرزی، امسال رشد 79 درصد ی داشته است.
انتهای پیام/4382
https://www.asrehamoon.ir/vdcd5n05.yt0fz6a22y.html
منبع : پایگاه خبری زاهدانه
نام شما
آدرس ايميل شما