کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سایه روشن زندگی در سیاه چادر ها؛

زندگی عشایری، فرصتی مغتنم برای رونق صنعت گردشگری در سیستان وبلوچستان

15 مرداد 1394 ساعت 10:50

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: آداب و رسوم زندگی عشايری يکی از ظرفيت های بالقوه صنعت گردشگری در سیستان وبلوچستان است که پیشرفت و توسعه در این صنعت کمک شایانی در شناسایی بهتر از استان خواهد داشت.


به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون به نقل از زاهدانه، ایران، سرزمینی بزرگ و پهناور که دارای تمدنی اصیل و دیرینه است و به دلیل موقعیت خاص و اقوام گوناگون و اقلیم آب و هوایی گوناگون، دارای جاذبه های تاریخی، فرهنگی، طبیعی بسیاری می باشد.
در این میان استان سیستان و بلوچستان دومین استان کشور از نظر مساحت است که به دلیل موقعیت سوق الجیشی و آب و هوایی ویژه خود با توجه به فرهنگ و تمدن دارای قدمتش یکی از مناطقی است که پذیرای زندگی عشایر نشینی است.
 
نوای دلنشین زندگی عشایر کانون آرامش و آسایش است
در دامنه كوههای سرسبز و دشت های پهناور تفتان در شهرستان خاش ،مراتع حاشيه درياچه هامون در شهرستان هامون ،منطقه فضل الهی در شهرستان قصرقند و گرگان در شهرستان نيک شهر ، زندگی كوچ نشينان عشاير با طبیعت یکی شده است. طبیعتی که آدمی را به اوج آسایس و آرامش دعوت می کند دیدن چادرهای سفید و مشکی که در دوردست ترین نقطه ها علم شده و تماشای زنان و مردانی که در آنها اتراق کرده ومشغول کارو تلاش وزندگی هستند، صدای گوسفندان و بزغاله های ایل که توسط نوای زنگوله ها و صدای خلخال پای زنان عشایر به گوش می رسد همچون موسیقی دلنشینی به دل و جان بینندگان نفوذ پیدا می کند. این آرامش آنها گویای زندگی بی دغدغه آنان به نظر می رسد اما طبیعت همیشه هم با آسودگی همراه نیست سرتاسر زندگی مردم عشایر یک دنیای هیجان، انگیز و درعین حال پرمشقت است و گهگاهی هم پیش می آید که طبیعت با طوفان، سیل، آتش سوزی و خشکسالی اسباب نارضایتی این قوم را فراهم می کند.
هر چندکه پیشرفت های مدرن و تکنولوژی امروز از بکر بودن زندگی عشایری کاسته و آن را تحت تاثیر قرار داده است، اما همچنان کوچ نشینان همچنان بسیاری از سنتها و ارزش های اصیل این مرز و بوم را حفظ کرده اند و زندگی عشایری با تمام خاطرات تلخ و شیرینش هنوز هم در گوشه و کنار این منطقه در جریان است و این دیدنیهای لذت بخش از زندگی عشایر می تواند جذابیت های بسیاری برای گردشگران داخلی و خارجی در استان فراهم آورد و به صنعت توریسم کشور نیز کمک کند.
 
جاذبه های ماندگار دیروز، انتقال دهنده فرهنگ و تاریخ امروز
سیاه چادرهای علم شده عشایر و نوع زندگی آن ها، زبان و موسیقی، غذاهای محلی، صنایع دستی، رقص و لباس های محلی به همراه آیین های به جای آوردن جشن های عروسی و محلی از مهم ترین جاذبه های ماندگار ازگذشته تا به امروز در میان این قشر از جامعه است که می توان گفت عشایر در جای جای این کشور پهناور از غرب گرفته تاشرق یكی از جاذبه های مهم گردشگری فرهنگی محسوب می شوند.
در حوزه جنوب شرق ایران مهمترين مهمترین طیف عشایر و ایلات را عشایر بلوچ، افشار، جبال بارزی، سليمانی، قرايی، آسيابر، خواجويی، برخوری، پشتكوهی، جازی، جاويدان، رائينی، مابكی، شكاری، شنبو، غربا، كامرانی، كمچی، كماچی سنجری، كوهشاهی، نرمی، ممنی، مهينی و ... هستند كه عمدتا در استان های كرمان، سيستان و بلوچستان و هرمزگان استقرار دارند.
در سیستان وبلوچستان مجموع شگفتی های طبیعی که عشایر را به سمت خود جذب کرده است در 4 حوزه یادشده ییلاقی (دره های كو ه تفتان و منطقه بردسیر و لاله زار و بارز با آب و هوای لطیف و چشمه های گوارا)معتدل( بااختلاف شدید درجه حرارت در روز و شب) گرمسیری (با هوای خفقان آور و گرمای شدید در شبانه روز) ساحلی (با هوای گرم و مرطوب) تقسیم شده است.
به گونه ای که در بین گروه عشایرنشین کشور، بلوچ ها در مبارزه با طبیعت و اقلیم سخت و در اثر محدودیت منابع و فقر طبیعت، خصوصیاتی ویژه دارند كه آنان را از عشایر مناطق دیگر متمایز می سازد.
در این مرز و بوم بیشترین انگیزه كوچ عشایری ها دستیابی به مرتع و علوفه در فصول مختلف و استفاده از منابع طبیعی خدادادی همچنین جمع آوری محصولات زراعی‌ ، باغات ، خرما و... است.
 
زندگی عشایری، فرصتی برای رونق جذب گردشگر
از آنجایی که در دنیای امروز صنعت توريسم، گردشگری و طبيعت گردی به عنوان يكی از مهمترين زير بخش های خدمات از اهميت زيادی برخوردار است، سیستان وبلوچستان نیز به سبب وجود شرايط متنوع آب و هوايی، تاريخ كهن، آثار متعدد باستانی، چشم اندازهای جغرافيايی و ... از موقعيت ويژه ای برای جذب توريسم و گردشگر برخوردار است و بسیاری از گردشگران مشتاق دیدار و آشنایی با زندگی عشایری در این منطقه هستند.
در این استان پهناور زندگی عشایری علی رغم سختی های زیادی که برای آنان به ویژه در دوران خشکسالی در پی دارد، فرصتی برای رونق گردشگری و جذب جهانگرد است از طرفی فرصتی برای معرفی آداب و رسوم و فرهنگ اصیل مردم منطقه و هم فرصتی برای عشایری است که محصولات تولیدی به ویژه صنایع دستی و مواد لبنی خود را به صورت مستقیم و بدون واسطه به مسافران و گردشگران عرضه می کنند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار زاهدانه با بیان این مطلب که آداب و رسوم زندگی عشايری يکی از ظرفيت های بالقوه صنعت گردشگری در استان است، اظهار داشت: پیشرفت و توسعه در این صنعت می تواند مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گيرد و این مهم در شناسایی بهتر از استان هم کمک شایانی خواهد کرد.
 
سیاه چادرهای عشایر، کانون توجه توریست های خارجی است
مجتبی میرحسینی با اشاره به پتانسيل‌های زندگی عشايری در استان افزود: سياه‌ چادرهای عشاير يکی از کانون‌های مورد توجه توريست‌ها به ‌ويژه گردشگران خارجی است.
وی گفت: در این زمینه در حال تعامل با عشایر استان هستیم تا برنامه ای برای سازو کار بهتر برای تقویت زندگی عشایر اندیشیده شود تا به این شیوه بتوانیم گردشگران داخلی و خارجی را جذب کرده و در صنعت گردشگری شاهد رونق بیشتری باشیم.
این مسئول با بیان اینکه یکی از اهداف مورد توجه در زمینه زندگی عشایری ایجاد کردن بستری مناسب برای اقامت گردشگران است، ادامه داد: تامین امنیت افراد از دیگر برنامه هایی است که با همکاری نیروی انتظامی و سپاه پاسداران در دستور کار قرار دارد تا بتوانیم در هفته گردشگری تورهایی را برای بازدید از زندگی عشایر در استان راه اندازی کنیم تا اجرای این قبیل اهداف مسبب جذب گردشگر در استان شود.
 
حمایت از سرمایه گذاران بخش خصوصی
میرحسینی تصریح کرد: افرادی که در اين حوزه ايده و فکر خلاقی دارند می‌توانند با نمايش زندگی عشايری و برپا کردن سياه چادرهای اقامتی در کنار سياه چادرهای زندگی خود از اين پتانسيل به خوبی بهره ببرند و در اکثر حوزه های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری بعنوان فعالین بخش خصوصی می توانند فعالیت خود را داشته باشند.
معاون گردشگری استان ادامه داد: مسئولین محلی، عشاير و جوانان آنان در اين زمينه نقش اصلی را دارند و اين اداره ‌کل نيز تنها نقش هدايت کننده را برعهده دارد.
وی در ادامه افزود: در خواست این سازمان از فعالان بخش خصوصی و جمعیت جوانان میراث فرهنگی این است که در زمینه سمن های بخش خصوصی و سازمان های مردم نهاد وارد شوند و با در دست گرفتن برخی از بخش های اجرایی علاوه بر اینکه برای آنها فواید مالی و اقتصادی را در پی دارد، در زمینه معرفی استان هم گام های موثری بر دارند که در این زمینه نیز میراث فرهنگی هماهنگی های لازم را انجام خواهد داد.
این مسئول در مورد نقش سازمان‌های مردم‌نهاد در توسعه گردشگری عشايری اظهار کرد: با امور عشاير استان نيز رايزنی ‌هايی در اين خصوص صورت گرفته است تا از اين پتانسيل به نحو موثری استفاده شود.
وی تشکيل سمن‌های توسعه گردشگری عشاير از بين اين جامعه را بسيار کارساز دانست و بيان کرد: ساماندهی سياه‌چادرهای گردشگری در استان برای جذب گردشگر را بايد به صورت ويژه در دستور کار قرار داد.
وی در تکمیل مطالب بالا اظهار داشت: در استان چهار منطقه که شرایط ایده آل تری داشته اند را انتخاب کرده ایم که این مناطق در برگیرنده مناطق بکر تفتان در شهرستان خاش در فصل قشلاق، مراتع حاشيه درياچه هامون در شهرستان هامون در فصل ییلاق، منطقه فضل الهی در شهرستان قصرقند و گرگان در شهرستان نيک شهر است.
میرحسینی گفت: دراین مناطق استعدادهایی نهفته است که هم در توسعه اقامت‌گاههای عشایری و هم بوم‌گردی عشايری موثر است و اين امر بهبود در وضعيت معيشت جوامع محلی را در پی خواهد داشت.
معاون گردشگری اداره کل میراث در پایان خاطر نشان کرد: اسکان گردشگران در سياه‌چادرهای عشاير در دنيای گردشگری امروز از اهمیت واولویت های ویژه ای برخوردار است و در صورتی که هر فرد يا تشکل بخش خصوصی در سيستان و بلوچستان بخواهد در این امر ایفای نقش کند و اين موضوع را پيگيری کند هرگونه مساعدتی که در راستای وظايف اين اداره کل باشد برای آنها انجام خواهيم داد.
انتهای پیام/9031


کد مطلب: 72262

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/72262/زندگی-عشایری-فرصتی-مغتنم-رونق-صنعت-گردشگری-سیستان-وبلوچستان

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir