تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۱۰
سیستان و بلوچستان یکی از مهم ترین مناطق کشور با وجود نخلستان های فراوان در تولید خرما به شمار می رود به طوری که از نظر وسعت نخلستان ها می توان به عنوان اولین استان و از نظر میزان تولید دومین استان یاد کرد.
خرمای شرق به نام بلوچستان به کام پاکستان/ طلایی که از نبود "برند "رنج می برد
خرمای شرق به نام بلوچستان به کام پاکستان/ طلایی که از نبود "برند "رنج می برد
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصر هامون، یکی از مناطقی که در سیستان و بلوچستان تولید خرما در آن حرفی برای گفتن دارد شهرستان نیکشهر می باشد این محصول ارزنده آن چنان در نیکشهر مورد توجه قرار دارد که در گذشته های نه چندان دور از این درخت به عنوان مهریه بانوان استفاده می شد. ایجاد اشتغال و درآمد مناسب را از عمده مزایای این محصول می توان نام برد.
خرما مملو از انواع ويتامين‌ها و مواد معدني مانند كلسيم، منيزيم، آهن و فيبر طبيعي بوده و به علت داشتن پتاسيم براي تقويت سيستم عصبي بدن نيز مفيد است. همچنین با خوردن خرما می توان از بروز سکته نیز تا حدودی جلوگیری کرد و کلسترول خون را کاهش داد.
عدم وجود امکانات لازم از قبیل سردخانه، بسته بندی، نگهداری و صادرات از مهم ترین موانع پیش روی این محصول گران مایه در سیستان و بلوچستان و شهرستان نیکشهر به شمار می رود که با رفع آن می توان بهره وری این محصول را بالا برد.

6 هزار اشتغال زایی نتیجه تولید خرما در نیکشهر
حبیب رییسی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نیکشهر در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی عصر هامون با بیان اینکه سه هزار و 900 هکتار از اراضی کشاورزی نیکشهر تحت کشت خرماست گفت: به طور متوسط از هر هکتار بیش از هفت و نیم تن مضافتی و بالغ بر پنج و نیم تن خرما در سال برداشت می شود.
وی با بیان اینکه در شهرستان نیکشهر 40 نوع خرما تولید می شود که هشتاد درصد آن مضافتی می باشد عنوان کرد: تولید خرما در شهرستان نیکشهر برای شش هزار نفر ایجاد اشتغال کرده است.
وی افزود: سنتی بودن باغات، هزینه های بالای تولید از قبیل عملیات داشت، گرده افشانی و برداشت و همچنین کمبود آب را بخشی از مشکلات پیش روی خرماکاران به منظور دستیابی به محصول بیشتر می باشد.

ظرفیت سردخانه های نیکشهر جوابگوی خرمای تولید شده نیست
وی در این راستا افزود: کمبود سردخانه از دیگر مشکلات پیش روی خرماکاران نیکشهر به شمار می رود که در این راستا ظرفیت سردخانه های شهرستان سه هزار و 900 تن می باشد اما تنها یک هزار و 200 تن آن فعال و مابقی غیرفعال بوده و در حال حاضر نیز یک واحد سردخانه دیگر در حال احداث می باشد، همچنین چهار مجوز دیگر برای ساخت سردخانه در نیکشهر صادر و زمین مورد نیاز نیز به این کار به افراد اعطا شده است اما به دلیل نبود وثیقه تسهیلات بانکی به آنان اعطا نشده بنابراین عدم وجود سرمایه گذار در این راستا مهم ترین مانع برای احداث سردخانه می باشد.
رییسی ادامه داد: خرما کیفی نیکشهر در بخش های لاشار، آهوران و ارتفاعات بخش مرکزی تولید که از نظر کیفی مشابه خرمای بم بوده که سالیانه حدود هشت هزار تا ده هزار تن خرمای کیفی از آن برداشت می شود همچنین سایر ارقام خرما تا هجده هزار تن در نیکشهر برداشت می شود که این میزان نیازمند سردخانه و صنایع بسته بندی مناسب به منظور بهره وری بیشتر دارد.
صنایع بسته بندی در شهرستان نیکشهر وجود ندارد
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نیکشهر تصریح کرد: متاسفانه در شهرستان نیکشهر صنایع بسته بندی وجود ندارد و تنها بانوان به صورت سنتی خرما را با برندهای خرمای شرق بلوچ مکران و طلای لاشار بسته بندی می کنند که با توجه به نیاز بازار به بسته بندی جذاب و شیک پاسخگوی نیاز منطقه نمی باشد.
وی با بیان در طی سال های اخیر سعی بر توسعه ارقام بازار پسند شده، ادامه داد: در طی سال های اخیر به کشاورزان توصیه شده که در تولید خرمای بازارپسند که دارای قیمت بالایی می باشد تلاش مضاعفی داشته که در این راستا تولید خرمای تیارم که به قیمت 28 هزار تومان می باشد بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
وی با بیان خرمای شهرستان نیکشهر به کرمانشاه، بم، تهران، آذربایجان شرقی و غربی و کشور صادر می گردد، افزود: به دلیل نبود صنایع بسته بندی مناسب خرمای نیکشهر در شهرستان بم و کشور پاکستان صادر و در آنجا به نام های بم و پاکستان بسته بندی می گردد.
وی ادامه داد: متاسفانه از نظر فراوری و بسته بندی خرما نه تنها شهرستان نیکشهر بلکه تمام کشور نسبت به سایر کشورها عقب مانده است و در این راستا کشور مراکش در حالیکه از نظر تولید خرما در رده های پایین قرار دارد اما از نظر صادرات به دلیل بسته بندی جذاب و شیک در جهان در رده دوم قرار دارد.
رییسی با بیان اینکه خرمای درجه سه و چهار به منظور تولید لواشک و ترشی به تهران صادر می شود، افزود: بخشی از خرمای تولید شده نیکشهر به شهرستان برای تولید قند مایع و شیره خرما فرستاده و پس از فراوری مواد زاید آن از قبیل پوسته و هسته خرما تبدیل به خوراک دام می شود.
وی در این راستا افزود: سالیانه 600 تن خرمای هلیله در شهرستان نیکشهر تولید می شود که پس از عمل آوری و چرخ نمودن با پودر نارگیل، کنجد و پسته تزیین و با بسته بندی جذاب وارد بازار می شود
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcefv8f.jh8wzi9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما