تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۱۰
یکی از گام­‌ها و روش‌های مؤثر برای تأمین امنیت پایدار، تثبیت و ماندگاری جمعیت و ایجاد اشتغال در مناطق مرزی، ایجاد بازارچه‌های مرزی و تجارت مرزی در انواع مختلف است.
بازارچه‌ مرزی سیب و سوران؛ روزنه امید کشاورزان و مردم منطقه
بازارچه‌ مرزی سیب و سوران؛ روزنه امید کشاورزان و مردم منطقه
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصر هامون، مناطق مرزی از نقاط حساس و استراتژیک یک کشور به شمار می آیند. طبیعت منزوی و غیر حاصل خیز مناطق مرزی بخصوص در نواحی کوهستانی و بیابانی ایران پیوسته به دلیل فقدان رفاه و نبود انگیزه های لازم برای زندگی زمینه ساز مشکلات سیاسی، اقتصادی و امنیتی برای دولت های وقف بوده است. ناتوانائیهای بالقوه در تولید، فقدان اشتغال پایدار، نازل بودن درآمد، بحران آب و خشکسالی و عدم دسترسی به برخی از نیازهای اولیه عمده ترین شاخص های اقتصادی-اجتماعی این مناطق است که زمینه را برای ایجاد شغل های کاذب در این مناطق فرآهم می آورد.
شهرستان سیب و سوران با جمعیتی بالغ بر 74 هزار نفر در منتهی الیه استان پهناور سیستان و بلوچستان با دو بخش مرکزی و هیدوچ واقع است که با توجه به بافت جوان و برخورداری از نیروی انسانی از مناطق مستعد ایجاد بازارچه های مرزی است. قاچاق سوخت پدیده مذمومی است که مرزهای اقتصاد و تولید در این شهرستان را با خطر مواجه ساخته است بطوری که استفاده از فرصت مرز و ایجاد بازارچه های مرزی به منظور افزایش تعادلات اجتماعی و درآمدی و کاهش آثار نامطلوب قاچاق سوخت می تواند سهم بسزایی در رونق اقتصادی و معیشتی مردم منطقه داشته باشد.
سیب و سوران از مواهب خدادادی بی شماری از قبیل مناطق گردشگری و اکوتوریسمی بکر، باغات نخلیلات و مزارع، چشمه سارهای جاری و رشته کوه های بلند و همچنین رودخانه فصلی ماشکید برخوردار است. تاریخ باستانی این سرزمین به مثال جغرافیای آن نادر و منحصر به فرد است بطوریکه بزرگترین قلعه خشتی جهان با طول 30 متر در این شهرستان واقع است که منحصر به فرد است. اما از این تاریخ و جغرافیا، عجیب تر و دوست داشتنی تر مردم این خطه هستند که به مهمان نوازی، مرزداری و سخت کوشی از دیرباز تا کنون معروف بوده و تحت شرایط خاص اقلیمی و تجربه طولانی مدت محرومیت، هرگز صبر و استقامت را از کف نداده اند و در تولید محصولات ناب کشاورزی توانسته اند نام و آوازه ای از خود برجا بگذارند.
 
بازارچه های مرزی و ایجاد اشتغال پایدار
عبدالصمد عیسی زاده فرماندار شهرستان سیب و سوران در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی عصر هامون با اشاره به ضرورت ایجاد بازارچه مرزی در شهرستان سیب و سوران گفت: ایجاد بازارچه مرزی در شهرستان مرزی سیب و سوران موجب اشتغال مرزنشینان و بهبود شرایط اقتصادی منطقه می شود.
وی افزود: ساماندهی و افزایش مراودات مرزی، سوق دادن مشاغل کاذب به سمت اشتغال پایدار، جلوگیری از مهاجرت های اجباری، بهبود و ارتقاء وضعیت زندگی، کاهش آسیب ها و تنش های اجتماعی، خودکفایی و پویایی اقتصادی، کارآفرینی و از همه مهم تر شرکت و حضور مستقیم مردم در امور اقتصادی از مهمترین دستاورد های ایجاد بازارچه های مرزی در منطقه خواهد بود.
وی ادامه داد: با ایجاد و راه اندازی بازارچه مرزی زمینه برای رشد و توسعه اقتصادی فرآهم می شود.
عیسی زاده یادآور شد: یکی از تمهیدات لازم برای پویا کردن اقتصاد نواحی مرزی شهرستان ایجاد بازارچه مرزی در شهرستان می باشد که در دستور کار قرار دارد و درصددیم تا با اخذ مجوزهای لازم این بازارچه را در بخش هیدوچ راه اندازی کنیم.
 
ایجاد بازارچه مرزی باعث جلوگیری از مهاجرت می شود
فرماندار سیب و سوران با اشاره به نقش بازارچه های مرزی در توسعه نواحی روستایی و جلوگیری از مهاجرت اظهار کرد: یکی از گام های موثر جهت نگهداشت جمعیت و ایجاد اشتغال در مناطق مرزی ایجاد بازارچه مرزی است که این امر تمایل مهاجرت ساکنان این مناطق به جاهای دیگر را کاهش می دهد.
 عیسی زاده افزود: به دنبال عدم مهاجرت مرزنشینان سیاست مداران و برنامه ریزان می توانند زمینه رشد و توسعه مناطق روستایی و همچنین امنیت پایدار را در این مناطق فراهم آورند.
وی ادامه داد: 12 روستا در بخش هیدوچ شهرستان سیب و سوران در مرز مشترک با پاکستان با فاصله 20 کیلومتری واقع می باشند که در صورت ایجاد بازارچه مرزی اشتغال پایدار و هدفمند را برای اهالی منطقه به ارمغان خواهد آورد.
 
صادرات سالانه 20 هزار تن خرما از سیب و سوران به پاکستان
وی با بیان این مطلب که بازارچه مرزی می تواند به افزایش مراودات مرزی بین دو کشور ایران از طریق بخش هیدوچ رونق ببخشد اظهار کرد: با مطالعه و کار کارشناسی مدون و در پی آن ایجاد بازارچه مرزی می توان تولیدات شهرستان را مستقیماً صادر و بر اساس نیازها و تمایلات کالاهای مورد نیاز مردم را نیز از طریق مرز و بازارچه مرزی تأمین کرد.
عیسی زاده افزود: یکی از محصولات خاص و ناب شهرستان انواع خرما و بخصوص خرما مضافتی است که سالانه بالغ بر 20 هزار تن در این شهرستان تولید و بخشی از آن از طریق بازارچه مرزی سراوان به کشور پاکستان صادر می شود.
وی ادامه داد: چنانچه بازارچه مرزی در بخش هیدوچ این شهرستان ایجاد و راه اندازی شود کشاورزان و سرمایه داران میتوانند انواع تولیدات کشاورزی منطقه را مستقیماً به کشور همسایه صادر نمایند.
وی خاطر نشان کرد: ساماندهی مبادلات تجاری بین دو کشور انتفاع اقتصادی ساکنان مرزنشین دو کشور را در پی خواهد داشت که از تبعات مثبت آن توسعه مناسبات اقتصادی و سرمایه گذاری در منطقه است.
 
توسعه زیر ساخت ها عامل بازگشایی بازارچه های مرزی
فرماندار سیب و سوران با اشاره به اهمیت برنامه ریزی برای عمران و بهبود زیر ساخت ها در منطقه تصریح کرد: شناسایی پتانسیل ها و فرصت ها و بهبود زیر ساخت های توسعه در مناطق مرزی می تواند نقش بسزایی در تصریع روند اجرایی و تصمیمات سازنده جهت تحول این مناطق به شما آید.
عیسی زاده افزود: اگر به خاطر بهبود زیر ساخت ها و مسائل اقتصادی شهروندان و مرزنشینان منطقه دلگرم باشند تأثیرات مخرب سیاسی و امنیتی هدایت شده به طور چشم گیری کاهش می یابد لذا به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی منطقه ایجاد امکانات و تسهیلات برای به وجود آوردن انگیزه لازم جهت مشارکت عموم در توسعه مناطق مرزی یک ضرورت به شمار می رود.
عیسی زاده افزود: با توسعه زیرساخت ها شرکت های تعاونی مرزنشینی نیز وارد عرصه رقابت اقتصادی شده که این امر نیز یکی از مطالبات و درخواست های مردم است.
 
بازارچه های مرزی مصداق حضور مردم در امور اقتصادی است
فرماندار سیب و سوران با اشاره به ادامه روند پدیده خشکسالی در منطقه اذعان کرد: طی چند سال اخیر افت کمی و کیفی در شهرستان کشاورزان را آزار داده است که روش های نوین آبیاری تحت فشار به طور جد در منطقه در حال پیگیری است.
عیسی زاده افزود: علاوه بر بهبود شرایط کشاورزی برنامه های اجرایی و توسعه و رونق راه های مواصلاتی شهرستان نیز در دستور کار است.
وی ادامه داد: از طرح های اقتصادی و همچنین مطالعاتی با هدف شناخت فرصت ها، چالش ها و پتانسیل های اقتصادی و همچنین اعتلاء و پویایی اقتصادی منطقه در قالب تحقیقات دانشگاهی و مراکز علمی استقبال و حمایت خواهیم کرد.
عیسی زاده از مسئولان خواست از آنجائیکه یکی از راهکارهای اساسی در تحول و پویایی اقتصادی مناطق مرزی ایجاد بازارچه های مرزی است سعی کنند با نگاه ویژه این فرصت را برای شهرستان فرآهم کنند تا ضمن افزایش امنیت مرزها و شکوفایی اقتصادی محلی تا حد زیادی از خالی شدن مرزها جلوگیری به عمل آید.
وی تأکید کرد: بازارچه های مرزی مصداق و تبلور عینی حضور مردم در امور اقتصادی است.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcbfwbz.rhb55piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما