تاریخ انتشار :شنبه ۳۱ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۴۲
گزارشی از ورود افاغنه به سیستان و بلوچستان؛

میزبانی اجباری به دلیل همسایگی

مساله اقامت اتباع خارجي در سیستان و بلوچستان چه به صورت مجاز يا غيرمجاز و معضلاتي كه اين حضور ناموزون فرهنگ‌ها در كنار هم به دنبال خواهند داشت، قصه‌اي كهنه است كه هر روز با رنگي تازه، موضوعي نو و چالشي جديد مطرح شده و همچنان در حال بحث و بررسي و پيگيري است.
میزبانی اجباری به دلیل همسایگی
میزبانی اجباری به دلیل همسایگی
به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون به نقل از دادمردان، مساله اقامت اتباع خارجی در سیستان و بلوچستان چه به صورت مجاز یا غیرمجاز و معضلاتی که این حضور ناموزون فرهنگ‌ها در کنار هم به دنبال خواهند داشت، قصه‌ای کهنه است که هر روز با رنگی تازه، موضوعی نو و چالشی جدید مطرح شده و همچنان در حال بحث و بررسی و پیگیری است. معضلاتی از سکونت غیرمجاز، ازدواج‌های غیررسمی، تولد هزاران فرزند بی‌هویت و آمار بالای جرایم این اتباع گرفته تا نفوذ سایه‌وارشان به بازار کار و فعالیت‌های اقتصادی و دامن زدن به معضلات بیکاری آن هم در شرایطی که آمارها خود حاکی از عدم تناسب تعداد روبه‌رشد متقاضیان کار و رو به کاهش فرصت‌های شغلی است.
ورود اتباع خارجی غیر مجاز همان مهمانان های ناخوانده ای که حالا برای خودشان یک پا میزبان شده اند، آنهایی که اگر توانستند از راه قانونی و اگر نتوانستند از راه های قاچاق خودشان را به مرزهای ایران رسانده اند.
 
ورود اتباع خارجی باعث بیکاری کارگران ایرانی
استان سیستان وبلوچستان که مرز بین دوکشور افغانستان و پاکستان است امروزه  ورود این مهمانان ناخوانده یکی از مشکلات استان به شمار می آید واقعیت آن است که وضع اشتغال کشور در پی حضور غیرقانونی اتباع بیگانه و نیروی کار غیرمجاز چندان مطلوب نیست که در این میان بیشترین ضرر متوجه کارگر ایرانی است که دغدغه جایگزین شدن با نیروی کار ارزان را دارد.
محمد یک کارگر ساختمانی زاهدانی در گفت و گو با خبرنگار ما با بیان اینکه  در طول ماه  فقط چند روز میتوانم کاری پیداکنم می گوید:  یکی از بزرگترین دلایل بیکاری ام در ماه وجود کارگران خارجی و غیر مجاز است.
وی در ادامه میگوید: کارگران خارجی که اکثرا افغانی هستند با پول های ناچیز حاضر به کار میشوند و برای همین کارفرمایان آنها را برای کار انتخاب میکنند ولی من که زن و فرزند دارم و باید مخارج خانه را تامین کنم نمیتوانم تمام روز با یک در آمد ناچیز که کفاف زندگیم را نمی دهد سر کنم.
(گفتنی است که این در حالی است که طبق ماده ۱۸۱ قانون اساسی کارفرمایانی که اتباع بیگانه را که فاقد پروانه کارند یا مدت اعتبار پروانه کارشان منقضی شده است به کار بگیرند یا اتباع بیگانه را در کاری غیر از آنچه در پروانه کار آنها قید شده است، بپذیرند یا در مواردی که رابطه استخدامی تبعه بیگانه با کارفرما قطع می‌شود مراتب را به وزارت کار و امور اجتماعی اعلام نکنند، باتوجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به مجازات حبس از ۹۱ تا ۱۸۰ روز محکوم خواهند شد.)
 
هیچ چیز مانع ورود به ایران نمی شود
نثار احمد ۳۰ساله اهل هرات افغانستان یکی از همین مهمانهای ناخوانده است مهمانی که سیستان و بلوچستان متحمل میزبانی اجباریش به دلیل همسایه بودن با کشور شده است.
جثه‌ای کوچک دارد با موهای بلند و نامرتب برای دومین بار به  صورت قاچاقی به ایران آمده است در سفر قبلیش در ابتدا توسط مامورین دستگیر شده و به افغانستان بازگردانده شده اما دوباره به صورت قاچاق به ایران بازگشته، دوس ندارد ماجرای چگونگی ورودش به ایران راتعریف کند میگوید نمیخواهم آن روزهای سخت سفرم را به یاد بیاورم، سفری پر ماجرا و هولناکی که بسیاری از افغانی‌ها، آن را به چشم دیده و با گوشت و پوست و استخوانشان سختی‌هایش را درک کرده‌اند.
نثار احمد میگوید: زندگی در ایران به صورت غیر قانونی و با کلی مشکلات و دوری از خانواده و وطن بسیار سخت است ولی وقتی بیکاری و جنگ، فرصتی برای ماندن باقی نمی‌گذارد، چاره چیست؟ کم نیستند مرمی مانند من که مجبورند برای نجات جانشان کوچ کنند.

ورود ۲۶۳ هزار نفر افغان به سیستان و بلوچستان
استاندار سیستان و بلوچستان در آخرین دیدار با مدیریت و کارکنان اداره کل اتباع و مهاجرین خارجی اظهار داشت: مهمان نوازی این دیار به گونه ای بود که تنها در سال گذشته ۲۶۳ هزار نفر افغان، از مرز میلک به صورت قانونی وارد سیستان شدند.
علی اوسط هاشمی افزود: با توجه به تردد قانونی این هجم مسافر، تشکیل سمن های افغانی به منظور آسیب کمتر مسافران افغانستان در سیستان و بلوچستان امری ضروری است چرا که اخلاق مداری و تکریم پناهندگان در اولویت کاری قرار گیرد.
وی بیان کرد: ایران دومین کشور آواره پذیر دنیا است که این نشان دهنده اعتماد سایر ملت ها و کشورها به ایران اسلامی و میزبانی خوب ایرانیان است که باید در راستای این نقش ارزنده، با مدیریت و نظارت دقیق بر مرزها، راه را به روی کشور همسایه جنوب شرقی باز کرد.
هاشمی در پایان گفت: رواج قانون مداری باید به گونه ای باشد که هیچ شهروندی خلاف آن را انجام ندهد و نیز برای مبارزه با قاچاق انسان باید تردد اتباع خارجی به صورت برنامه ریزی شده و هدفمند ساماندهی شود.
 
 
حمل ونقل اتباع خارجی غیر مجازجرم است
در این راستا یک حقوقدان در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار داشت: با توجه به اصل حاکمیت دولت‌ها، هر دولتی به خاطر حفظ امنیت و استقلال خود حق دارد در صورتی که وجود بیگانه‌ای را در کشور خود مخل نظم عمومی تشخیص دهد، وی را اخراج کند و برای این کار الزامی به ارائه دلیل ندارد، مگر در صورتی که دعوایی در این مورد در یکی از مراجع بین‌المللی مطرح شود.
مریم پویا ادامه داد: حمل ونقل اتباع خارجی غیر مجاز به عنوان قاچاق انسان مطرح و برابر مقررات و دستورالعملهای ناجا،افرادی که مبادرت به حمل و نقل اتباع مذکور در سطح کشور می نمایند، خودروی آنان حداقل به مدت ۶ ماه توقیف و پرونده متشکله ،جهت اعمال قانون محکومیت حبس ۱ الی ۳ سال برابر ماده ۵۵۴ قانون مجازات اسلامی ،برای حاملین و مطلعین از وقوع جرم …..به محاکم قضایی ارجاع می گردد.
 
بیش از ۶۰درصد از اتباع غیر مجاز دستگیر می شوند
سرهنگ محمود پارسافر در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار داشت: اتباع خارجی غیر مجازدر سطح استان سیستان و بلوچستان  اکثرا اتباع دوکشور هم مرز استان یعنی افغانستان و پاکستان هستند که بیشتر این تعداد از کشور افغانستان هستند.
وی ادامه داد: ازاین  بیش از ۶۰ در صد دستگیر می شوند و عودت داده می شوند به کشورهای خودشان ولی متاسفانه این افراد دوباره از راههای مختلف اقدام به باز گشت به ایران می کنند.
رئیس پلیس اطلاعات و امنیت عمومی استان افزود:متاسفانه کشور افغانستان و پاکستان هیچ برخوردی با این افراد ندارد و اقدامات کشور ماهم بازدارنده نیست.
وی در خصوص روند دستگیری این افراد گفت: این افراد پس از دستگیری توسط ماموران به اردوگاههای محل نگهداری اتباع خارجی غیر مجاز تحویل داده می شوند و بعد از گذشت زمان یک یا دو روزه تحویل کشور متبوعشان می شوند.
وی در رابطه با چگونگی ورود تعدادی از اتباع خارجی  غیر مجاز به استان بیان کرد: گستردگی استان ما به گونه ای است کوره راهای زیادی دارد که به دلیل وسعت استان این کوره راهها را نمیتوان کاملا پوشش داد و این افراد از خلل کمبود نیرو استفاده میکنند و وارد کشور میشوند.
سرهنگ پارسافر در پایان نقش مردم را تعیین کننده عنوان کرد و گفت: اگر مردم در امر جا به جایی همکاری نکنند به سلامت جامعه و امنیت خود کمک بسزایی کرده اند.
 
سخن پایانی:
ورود غیر قانونیه اتباع خارجی علاوه بر تاثیر بر نیروی کار و ایجاد معضلات اجتماعی زیادی در استان حوادث جاده ای بساری در پی داشته است. در چند‌ سال گذشته تصادف‌های مرگبار خودرو قاچاقچیان انسان در جاده‌های کشور آمار بسیار بالایی را به خود اختصاص داده است و تنها در مرزهای استان سیستان وبلوچستان سالانه حدود هزار نفر به کام مرگ میروند لازم است مسئولین در این راستا عزم راسخی از خود نشان داده تا کمتر شاهد چنین حوادثی باشیم.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcex78f.jh8xwi9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما