تاریخ انتشار :پنجشنبه ۵ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۲۲
دادسرا نهادی کیفری است که مجموعه ای واحد متشکل از چند نفر دادیار و بازپرس به ریاست دادستان می باشد که نماینده جامعه محسوب می شوند.
وظایف دادسرا چیست؟
وظایف دادسرا چیست؟

به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از دادمردان، دادسرا نهادی کیفری است که مجموعه ای واحد متشکل از چند نفر دادیار و بازپرس به ریاست دادستان می باشد که نماینده جامعه محسوب  می شوند. این مجموعه واحد به عنوان نهاد تعقیب به نیابت از جامعه وظیفه دارد جرایم را کشف و مجرمین را تعقیب و ناظر بر اجرای قوانین در جامعه باشد. بدین نحو که بعد از کشف جرم، تحقیقات مقدماتی در دادسرا صورت گرفته و پس از احراز مجرمیت متهم با صدور کیفرخواست از دادگاه تقاضای مجازات متهم را می نماید. پس از صدور حکم مبنی بر محکومیت متهم از سوی دادگاه و قطعیت رأی صادره ، به وسیله همان دادسرا و تحت نظر دادگاه صادر کننده حکم ، رأی صادره به موقع اجرا گذاشته می شود. به لحاظ اینکه دادسرا نماینده جامعه در تعقیب مجرمین تلقی می گردد حق انصراف و اعلام گذشت به متهم را ندارد.

2001547_426

مقامات دادسرا:
  قضات دادسرا قضات تحقیقی هستند که از حیث رتبه، مقام، مصونیت قضایی، حقوق و مزایا و مسئولیت‌های انتظامی، تفاوتی با سایر قضاتی که در محاکم شاغل هستند، ندارند. برای قضات دادسراها عناوین و مشاغل قضایی زیر پیش‌بینی شده است:
  ۱) دادستان یا مدعی‌العموم، مقامی که برای حفظ حقوق عمومی و نظارت بر حسن اجرای قوانین و تعقیب کیفری بزهکاران بر اساس مقررات انجام وظیفه می‌نماید. در هر دادسرا، دادستان رئیس دادسرا است. دادستان بنام جامعه، جرائم را تحت تعقیب قرار می‌دهد. ارجاع پرونده به بازپرس و اظهارنظر در مورد کلیه قرارهای دادیار و قرارهای منع تعقیب، موقوفی تعقیب، صدور کیفر خواست و حضور در دادگاه مربوطه، از جمله وظایف و اختیارات دادستان است. (ماده ۳ قانون تشکیل دادگاه‌های عمومی و انقلاب اصلاحی ۱۳۸۱٫
  ۲) معاون دادسرا: شخصی است که تحت نظارت دادستان، قسمتی از وظایف دادسرا را انجام می‌دهد و در غیاب دادستان جانشین او می‌باشد؛
  ۳) دادیار: دادیار صاحب مَنصبی است که به نمایندگی از طرف دادستان انجام وظیفه می‌کند. دادیار اگر عهده‌دار انجام تحقیقات مقدماتی شود باید کلیه قرارهای خود را به تأئید دادستان یا معاون وی یا دادیار اظهارنظر برساند. در عمل دادیاران به ۵ گروه تقسیم می‌شوند:
  أ) دادیار تحقیق؛
ب) دادیار اظهارنظر؛
 ج) دادیار اجرای احکام؛
 د) دادیار ناظر زندان؛
 ذ) دادیار نماینده دادستان در دادگاه.
  ۴) بازپرس: بازپرس که از وی به عنوان قاضی تحقیق یا مستنطق یاد شده، مقامی است که تحقیق مقدماتی جرایم و جمع‌آوری دلایل به نفع یا ضرر متهم برعهده اوست و تحت نظارت دادستان به انجام وظایف قانونی خود می‌پردازد. عمده‌ترین تفاوت کار دادیار و بازپرس امکان اختلاف نظر با دادستان توسط بازپرس است که مرجع حل اختلافشان دادگاه عمومی خواهد بود همچنین دادیار باید برای اقدام به هر کاری از طرف دادستان مأمور گردد ولی، بازپرس در مواردی می‌تواند رأساً شروع به کار کند و در مواردی نیز از دادستان اجازه کسب نماید.
.ماتخ

وظایف دادستان در دادسرا چیست
یک حقوقدان در گفت وگو با دادمردان اظهار داشت: وظایف دادستان را می‌توان به وظایف قضایی، اداری یا امور حسبی تقسیم کرد که هر یک از این وظایف نیز دسته‌بندی‌های خاص خود را دارد. به عنوان مثال در مورد امور قضایی دادستان وظایف مختلفی برعهده دارد.دادستان علاوه بر وظایف پیشگیرانه و نظارتی، دارای برخی وظایف تعلیماتی نیز است، همچنین مواردی مانند وظایف تحقیقاتی و اجرایی و نیز پیشگیرانه از جمله دیگر وظایف دادستان محسوب می‌شود.

اسما دهمرده ادامه داد: دادستان علاوه بر اجرای وظیفه نظارتی خود که عنوان آن گویای عملکردش است، به مباحث اداری ورود پیدا می‌کند و درباره کارکنان اعم از قضایی و اداری کارهای مشخصی انجام می دهد.

وی افزود:دادستان در حوزه قضایی، وظیفه خود در چارچوب دفاع از حقوق عمومی را با اقداماتی مانند اعزام نماینده به مناطق مختلف برای رسیدگی به پرونده‌های جاری قضایی، اجرا می‌کند و بین وظایف تعریف شده از یک دادستان، وظیفه نظارتی وی غالب بر سایر وظایف است زیرا یک دادستان می‌تواند با نظارت، به مشکلات پی ببرد و با اعزام نماینده، آن مشکلات را حل و فصل کند.

کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی خاطر نشان کرد: یک دادستان علاوه بر اینکه رییس و ناظر بر رفتار و عملکرد یک دادسراست، بر امور ضابطان و حسن اجرای وظیفه آنان نظارت دارد و ضابطان تحت نظارت دادستان، اجرای وظیفه می‌کنند.
وی از دیگر وضایف دادستان را نظارت بر انجام تحقیقات بازپرس عنوان کرد و گفت: وظیفه تعقیب جرایم مردمی و الهی نیز با دادستان است.
انتهای پیام/4382
https://www.asrehamoon.ir/vdcfvmde.w6dmeagiiw.html
منبع : دادمردان
نام شما
آدرس ايميل شما