ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> احیای هنر اصیل و مغفول منبت کاری در سرباز | عصر هامون
تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۲ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۲۶
سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان : هنر منبت کاری سالیان زیادی است که در نزد مردم سرباز انجام می‌شود اما ناشناخته باقی مانده است.
احیای هنر اصیل و مغفول منبت کاری در سرباز

به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون، عدنان حسینی در گفت‌وگو با خبرنگار پاپایا، در زمینه هنر منبت کاری در شهرستان سرباز اظهار داشت: قدمت هنر منبت کاری در کل ایران به ۱۵۰۰ سال قبل بر ‌می‌گردد این هنر در دوره صفوی در قسمت‌های مختلفی از ایران وجود داشته و هنرمندانی در این رشته از صنایع دستی مشغول به‌کار بوده و هستند.

ˈسرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان سرباز گفت: منبت کاری یا کنده کاری روی چوب یکی از هنرهای اصیل و کهن شهرستان سرباز منطقه بلوچستان است که قدمت آن به هزار و ۵۰۰ سال قبل بازمی گردد.

ˈعدنان حسینیˈ: اوج هنر منبت کاری در شهرستان سرباز دوره حکومت صفویان بر ایران بوده که تا اواخر دوره قاجار در منطقه رونق داشته است.

او بیان کرد: در گذر زمان اندک اندک غبار فراموشی بر هنر منبت کاری نشست و چهره آن رنگ باخت که اکنون قلب این هنر تنها در روستاهای ˈپتان، دبکور، سردکان، انزا و کوه میتگˈ شهرستان سرباز می تپد.

حسینی افزود: از روزگاران پیشین تاکنون منبت کاری در بین اهالی طوایف ˈشکل زهیˈ و ˈداودیˈ این روستاها رواج داشته و منبت کاران در بین مردم ˈاستادˈ خوانده می شوند.

وی اظهار داشت: منبت کاران شهرستان سرباز نقش های زیبا بر چوب می زدند و درگاه و پنجره خانه ها، رحل قرآن کریم و گهواره را به آن مزین می کردند.

او افزود: خریداران همیشگی هنر منبت کاری شهرستان سرباز از گذشته های دور تاکنون اقشار متمول جامعه بوده و هستند.

وی اظهار داشت: طرحهایی که توسط هنرمندان منبت کار بر روی چوب زده می شود به نامهای ˈگل، مرغ، اسلیمی و ختاییˈ شهره است.

حسینی گفت: در گذر زمان به سبب کم رنگ شدن هنر منبت کاری در بین مردم منبت کاران طوایف شکل زهی و داودی به کار آهنگری و زرگری روی آوردند و به دلیل کاهش تقاضا در بازار، این هنر کم کم به فراموشی سپرده شد.

وی گفت: در گوشه و کنار شهرستان سرباز هنوز هنرمندان منبت کاری به چشم می‌خورند که این هنر زیبا و ارزشمند را ادامه می‌دهند و به آن اشتغال دارند.

سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سرباز با اشاره به برنامه های این نهاد برای احیای هنر منبت کاری گفت: کلاس ها و کارگاههای آموزشی برای تربیت هنرمندان منبت کار در این شهرستان راه اندازی شده است.

حسینی خاطرنشان کرد: متاسفانه هنرمندان این رشته که سالیان درازی است به این کار مشغولند و موی در این هنر زیبا سپید کرده‌اند، شناسایی نشده و برای احیا و ادامه این هنر ارزشمند هیچ کاری صورت نپذیرفته است.

وی گفت: ضروری است به منظور شناخت بیشتر و بهتر این هنر در نزد هنرمندان با تجربه شهرستان سرباز، سازمان میراث فرهنگی، نمایشگاهی دایر و نمونه فعالیت‌های انجام شده توسط هنرمندان منبت کار را به نمایش و در معرض دید عموم قرار دهد.

مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان سرباز تصریح کرد: یکی از اولویت‌های کاری اداره میراث فرهنگی سرباز این است که برای شناساندن و معرفی هرچه بهتر این هنر اصیل و ارزشمند همت گماشته تا صنایع دستی که رو به فراموشی می‌رود دوباره احیا شوند.


حسینی افزود: در تلاش هستیم تا زمینه شرکت آثار منبت کاری شهرستان سرباز در نمایشگاههای سراسری کشور را فراهم کنیم تا این هنر بلوچستانی به همه کشور معرفی شود.

وی بیان کرد: همچنین با هدف تامین امنیت شغلی منبت کاران بزودی هنرمندان این عرصه در شهرستان سرباز می توانند از مزایای بیمه بهره مند شوند.

مسئولان همت کنند تا منبت کاری روح دوباره گیرد

ابراهیم حدادی یکی از هنرمندان منبت کار روستای انزاء شهرستان سرباز است که ۴۸ سال با کوبیدن چکش بر روی چوب، روح تازه‌ای به این هنر اصیل و ارزشمند داده است.

وی که ۵۴ سال سن دارد می‌گوید: این هنر زیبا را از دوران کودکی از نیاکانم آموخته‌ام ولی اکنون به دلیل ناشناخته ماندن این هنر اصیل و در گذر زمان، کم کم رو به فراموشی می‌رود.

این هنرمند منبت کار سربازی افزود: منبت کاری یا کنده کاری روی چوب، یکی از هنرهای اصیل و کهن شهرستان سرباز است که قدمت آن به ۱۵۰۰ سال قبل باز می‌گردد.

وی گفت: اوج هنر منبت کاری در شهرستان سرباز مربوط به دوره حکومت صفویان در ایران بوده که تا اواخر دوره قاجار در این منطقه رونق داشته است.

حدادی اضافه کرد: از روزگاران گذشته تاکنون، منبت کاری در بین برخی از طوایف و در روستاهایی از جمله دپکو، انزاء، کوه میتگ، پارود، میط و دهستان کشکور رواج داشته است.

این هنرمند منبت کار از مسئولان خواست تا به این هنر بیشتر بها دهند و امکانات لازم را در اختیار منبت کاران گذاشته تا هم زمینه رشد و پیشرفت این هنر اصیل در منطقه و استان فراهم شده و هم این‌که برای جوانان اشتغال‌زایی شود.

منبت کاری یکی از رشته‌های صنایع دستی است که بر روی چوب انجام می‌شود، منبت کاری در استان سیستان و بلوچستان از قدمت دیرینه‌ای برخوردار است.

ابزار هنر منبت کاری شامل ماده اصلی یعنی چوب و مغارهایی با نوک‌های متفاوت کوچک و بزرگ، گیره، میزکار، چوب نی، سوهان، سنباده و… است.

با توجه به این‌که چوب درختان دارای سختی و نرمی متفاوتی هستند، هر چوبی برای منبت کاری مناسب نیست، باید چوب به گونه‌ای باشد که نه خیلی سفت و سخت بوده که کار بر روی آن دشوار باشد و نه آن‌قدر ترد و نرم که هنگام کار، ترک بردارد و بشکند بنابراین چوب منبت کاری باید بین این دو باشد.

از بهترین چوب‌های منبت کاری می‌توان چوب درخت گردو و زردآلو را نام برد که دارای نرمی و سختی مناسبی برای این کار هستند.
انتهای پیام/0720

https://www.asrehamoon.ir/vdcdn905.yt0sn6a22y.html
منبع : پاپایا
نام شما
آدرس ايميل شما