تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۶ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۱۰
از مهمترین شاخصه های اقتصاد مقاومتی حضور فعال مردم در عرصه های اقتصادی و ضرورت نقش آفرینی برخی نهاد های کلیدی و تأثیر گذار هم چون بسیج در تقو.یت مشارکت هر چه بیشتر مردم در مقوله های اقتصادی است .
توانمندی بسیج؛ شاخصه ای بی بدیل در تحقق اقتصادی مقاومتی
به گزارش سرویس اجتماعیعصرهامون  به نقل از  تفتان ما، ضرورت ورود نهادهای انقلابی و ارزشی به ویژه بسیج در بازتولید مبانی اقتصادی کشور با رویکرد اقتصاد مقاومتی و لزوم بهره گیری از گزاره های ارزشمند اقتصاد اسلامی، مجالی را فراهم کرد تا با ترسیم دورنمای مطالبات مقام معظم رهبری از دولت تدبیر و امید برمبنای  متن سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در موضوع اقتصاد مقاومتی، مهمترین شاخصه های آن را مورد تحلیل و بررسی نگارنده این سطور قرار گیرد.

در روزهای اخیر و پس از مطالبه أکید مقام معظم رهبری در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیأت دولت مبنی بر لزوم بهره گیری از ظرفیت بی نظیر بسیج در تحقق اقتصاد مقاومتی شایسته است برخی از مهمترین شاخصه ها و کارکردهای بی بدیل شجرۀ طیبه بسیج در تقویت و تحقق اقتصاد مقاومتی مورد توجه قرار گیرد تا خبط سنگین دولتمردان در غفلت از ظرفیت فراوان این نهاد مردمی و انقلابی و ضرورت ترمیم این رویکرد نادرست اعتدالیون بیش از پیش آشکار شد.

ظرفیت بسیج در کاهش  وابستگی به نفت

متأسفانه ساختار اقتصادی جامعه به ویژه نهادهای اجرائی کشور به شدت به فروش نفت وابسته است، آسیبی کلیدی که در بیانات مقام معظم رهبری به کرّات مورد هشدار قرار گرفته است و ضرورت کاهش وابستگی به نفت به عنوان مهمترین اصل در تحقق اقتصاد مقاومتی مورد اذعان مقام معظم رهبری قرار گرفته است، ایشان در تبیین الزامات اقتصاد مقاومتی فرمودند:”کاهش وابستگی به نفت یکی دیگر از الزامات اقتصاد مقاومتی است. این وابستگی، میراث شوم صد ساله‌ی ماست. ما اگر بتوانیم از همین فرصت که امروز وجود دارد، استفاده کنیم و تلاش کنیم نفت را با فعالیتهای اقتصادیِ درآمدزای دیگری جایگزین کنیم، بزرگترین حرکت مهم را در زمینه‌ی اقتصاد انجام داده‌ایم. “.(۱۳۹۱/۰۵/۰۳)

با تأمل در این فراز می توان اهتمام رهبر معظم انقلاب به ضرورت کاهش وابستگی به نفت را برای تحقق اقتصاد مقاومتی مشاهده کرد، امری که شایسته است دولت اعتدال، الگوهای متعدد و متنوعی را برای پیشرفت اقتصاد کشور و برای تحقق اقتصاد مقاومتی رقم بزند.

بدیهی است ضرورت استفادۀ بهینه از توانمندی های مهم بسیج و آزادسازی ظرفیت های فراوان این نهاد مردمی و انقلابی می تواند در راستای کاهش هر چه بیشتر وابستگی به نفت، این میراث شوم به جای مانده از اقتصاد تک محصولی دوران منحوس پهلوی موثر واقع شد.

بی شک نقش کلیدی بسیج در مولّفه هایی از قبیل تقویت امر تولید، شکوفایی بخش کشاورزی، ایجاد خلاقیت و نوآوری در فعالیت های اقتصادی، ارائه تئوری اقتصادی بر مبنای اقتصاد اسلامی در جهت ارتقای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، تقویت فعالیت های واحدهای تولیدی متوسط و کوچک در قالب فعال کردن تعاونی ها در سراسر کشور همه و همه از جمله مولّفه های بی نظیری است که در نهایت موجبات عدم وابستگی به نفت را فراهم خواهد کرد.

eghtesad2

متأسفانه وابستگی به نفت از جمله آسیب هایی است که مدیریت ضعیف برخی مدیران در امر سیاستگذاری شاخصه های اقتصادی کشور و غفلت از طرفیت هایی هم چون نهاد بسیج موجبات تشدید این وابستگی و افزایش تورم و رکود و رواج مصرف گرائی بیش از پیش در فضای اقتصادی کشور را فراهم کرده است، لذا مطالبه اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر بهره گیری از ظرفیت عظیم بسیج باید به عنوان منشور جامع برای تداوم فعالیت های اقتصادی دولت تدبیر و امید مورد نظر قرار گیرد.

دانش محوری؛ ویژگی بنیادین در بسیج

بدیهی است نهاد انقلابی بسیج به علت برخورداری از آموزه های ناب دینی و ارزشی ارتباط مستقیمی با مفاهیم مرتبط با علوم انسانی دارد، لذا شاخصه کلیدی این نهاد مقدس در ارتباط این نهاد دینی، اقتصادی، اجتماعی با بدنه اندیشمندان حوزۀ علوم انسانی و بهره گیری از راهبردهای اقتصاد اسلامی برای تحقق اقتصاد مقاومتی امری غیر قابل انکار است.

لذا باید گفت ضرورت به کار گیری منابع انسانی کارآمد بسیج در ارتقای رویکردهای علمی و پژوهشی دولت محترم برای حصول اهداف مطلوب اقتصاد مقاومتی با محوریت علم و دانش و پژوهش امری حیاتی است.

متأسفانه اجرای نسخه های اقتصاد غربی و غیر بومی، ساختار اقتصادی کشور را با چالش های فراوان مواجه ساخته است از این رو دولت باید با ترمیم این نقیصه در راستای بهره گیری از آموزه های ناب بسیج در مولّفه های اقتصادی بهره گیرد، در غیر این صورت این سیکل معیوب یعنی غرب محوری در امر اقتصاد همچنان ساختار اقتصادی کشور را دچار تلاطم خواهد کرد که در نهایت به عدم تحقق اقتصاد مقاومتی منتهی خواهد شد. همچنان­که در دو سال اخیر نیز این نابسامانی های تئوریک اقتصاد اسلامی  در مبانی اقتصادی کشور و بی اعتنایی به ماهیت معنایی بسیج در امر اقتصاد، منجر به غفلت روز افزون نسبت به اجرای اقتصاد مقاومتی شد که خطاب اخیر رهبر معظم انقلاب به دولتمردان خود حاکی از رویکرد نادرست دولت یازدهم در امر نرم افزار و مبانی فکری و نظری اقتصاد در کشور می باشد.

بسیج؛ نماد افزایش مشارکت پذیری مردم(مردم محوری)

از مهمترین شاخصه های اقتصاد مقاومتی حضور فعال مردم در عرصه های اقتصادی و ضرورت نقش آفرینی برخی نهاد های کلیدی و تأثیر گذار هم چون بسیج در تقو.یت مشارکت هر چه بیشتر مردم در مقوله های اقتصادی است.

ضرورت مشارکت مردم در اقتصاد کشور به انحاء مختلف به ویژه بهره گیری از ظرفیت های ناب بسیج از جمله مواردی است که باید به عنوان شرائط و ارکان فعالیت های اقتصادی توسط دولت تدبیر و امید مورد توجه قرار گیرد، لذا مقام معظم رهبری در تبیین الزامات اقتصاد مقاومتی فرمودند:”اقتصاد مقاومتی شرائط و ارکانی دارد؛ یکی از بخشهایش همین تکیه‌‌ی به مردم است؛ باید فکری بکنید برای اینکه به بخش خصوصی توانبخشی بشود”.(مقام معظم رهبری ۱۳۹۱/۰۲/۰۶)

eghtesad

با این تفاسیر باید گفت بهره گیری از بسیج ذاتاً یکی از مولفه‌های اقتصاد مقاومتی است که موجب مشارکت مردم در اقتصاد شده و نهادینه شدن این رویکرد، حضور پررنگ مردم در مباحث اقتصادی جامعه را رقم خواهد زد، از این رو تحقق اقتصاد مقاومتی صرفاً با مشارکت مردمی و بهره گیری از ظرفیت بی نظیر نهادهایی هم چون بسیج امکان پذیراست ولاغیر.

در خاتمه باید گفت مطالبه اخیر مقام معظم رهبری حاکی از برخی واقعیت های غیر قابل انکاردر اثبات توانمندی های بی نظیر نهاد بسیج درتحقق اقتصاد مقاومتی است، لیکن دولت در دوسال اخیر با برخی رویکردهای سلبی و مواجهه قهری با برخی موسسات اقتصادی فعال و موفق وابسته به نهادهای انقلابی از جمله بسیج و سپاه در عمل ابزار کلیدی استفاده از فعالیت های اقتصادی جهادی را مسدود کرد، این خبط غیر قابل قبول دولت با شعار تعامل جهانی صورت پذیرفت که در عمل  تخریب توانمندی های اقتصادی برخی نهادهای مردمی و انقلابی را منجر گردید، لذا خطای استراتژیک دولت تا بدانجا منتهی گردید که مقام معظم رهبری در بیانات اخیر شان به صراحت بر به ضرورت بهره گیری و استفاده از ظرفیت بسج تأکید کردند، امید است دولت تدبیر و امید با ترمیم رویکردهای نادرست خود، در عمل با اجرای منویات مقام معظم رهبری در راستای  تحقق اقتصاد مقاومتی تلاش کند.

انتهای پیام/ 4382
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcjtoea.uqethzsffu.html
منبع : تفتان ما
نام شما
آدرس ايميل شما