تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۹ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۲۱:۴۹
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به اینکه دولت در چند سال اخیر یک ماه یارانه به مردم بدهکار شده است، گفت: دولت با تاخیر انداختن در پرداخت یارانه‌ها می‌خواهد کسری بودجه خود را جبران کند.
جبران کسری بودجه با تأخیر در پرداخت یارانه‌ها/ اجرایی نکردن درست قانون علت اصلی کسری بودجه است+جدول
جبران کسری بودجه با تأخیر در پرداخت یارانه‌ها/ اجرایی نکردن درست قانون علت اصلی کسری بودجه است+جدول
به گزارش سرویس اقتصادی عصر هامون؛به نقل از «رازق»، قانون هدفمندی یارانه‌ها از آذر ماه سال 89 تصویب و به اجرا درآمد. در دولت یازدهم اجرای این قانون با کش و قوس هایی همراه شد و تقریبا هر ماه در موعد مقرر واریز یارانه ها حاشیه های بسیاری داشت. هدف از هدفمندی یارانه ها این بود که تمام قیمت ها آزاد شوند و هیچ یارانه دولتی به آن تعلق نگیرد و تنها 60 در صد از یارانه ای که به اجناس، سوخت و سایر چیز های دیگر تعلق می گیرد به صورت نقدی به حساب خانوار ها واریز شود و ما بقی صرف امور آبادانی و عمرانی کشور و ذخیره در صندوق توسعه ملی شود.

اما از همان آذز ماه سال 89 شاهد این بودیم که دولت قبل و دولت فعلی هر ماه با یکی دو روز تاخیر این یارانه ها را واریز می کردند. مخصوصا در دولت فعلی به دلیل کسری بودجه ای که عنوان می شود و همچنین طبق سخنان اعضای دولت که شب واریز یارانه ها را مصیبت عظمی می خوانند این تاخیر در واریز ها شدت گرفت بگونه ای که طبق روال هر ماه باید یارانه ها را 22 هر ماه به حساب خانوار ها واریز می کردند اما شاهد هستیم که یارانه شهریور ماه را در تاریخ 28 این ماه ریختند.

با یک حساب سر انگشتی می توان فهمید که از روز اول اجرای قانون هدفمندی تا بحال دولت نزدیک به یک ماه یارانه به افراد یارانه بگیر دولت بدهکار است و از سوی هیچ نماینده ای از دولت هم اعلام نشده که برای این بدهی خود چه بر نامه ای دارند .

در جدول زیر می توان تغییر قیمت های حامل انرژی را از زمان قبل از هدفمندی یارانه ها تا سال 93 مورد بررسی قرار داد که چقدر هزینه ها افزایش یافته اما میزان یارانه مردم از همان ابتدا مقدار ثابتی بوده است و این در حالی است که با در نظر گرفتن نرخ تورم در ایران و کاهش ارزش پول ملی، پس از گذشت ۴۰ ماه طبق اعلام مشاور اقتصادی رئیس دولت یازدهم ارزش یارانه ۴۵ هزار تومانی در آذر ۱۳۸۹ به ۱۹ هزار تومان در اردیبهشت ۱۳۹۳ کاهش یافت.

تغییر قیمت‌های حامل‌های انرژی از ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳

آغاز مرحله دوم

آغاز مرحله اول

پیش از آغاز هدفمندی

واحد

نام حامل انرژی

۷۰۰ سهمیه‌ای (۱۰۰۰ آزاد)

400 سهمیه ای(700 آزاد)

100

لیتر

بنزین

۸۰۰ سهمیه‌ای (۱۱۰۰ آزاد)

۵۰۰ سهمیه‌ای (۸۰۰ آزاد)

150

لیتر

بنزین سوپر

۲۵۰ سهمیه‌ای (۵۰۰ آزاد)

۱۵۰ سهمیه‌ای (۳۵۰ آزاد)

16.5

لیتر

گازوئیل

150

100

16.5

لیتر

نفت سفید

250

200

9.5

لیتر

نفت کوره

450

300

40

مترمکعب

سا ان جی

210

180

5.7

کیلوگرم

گاز مایع کپسولی

650

540

40

کیلوگرم

گاز مایع بالک

20 در صد افزایش

میانگین قیمت مصرف زمستانی:۷۰
میانگین قیمت مصرف تابستانی:۱۲۰

13.2

مترمکعب

گاز طبیعی خانگی

24 در صد افزایش

۴۵ تا ۷۵

12.9

کیلووات ساعت

برق خانگی

20 درصد افزایش

262

127

مترمکعب

آب خانگی

۵۰۰ (مسافری و نیروهای مسلح)

400

100

لیتر

سوخت هوا پیما

موسی الررضا ثروتی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار «رازق» با اشاره به عدم اجرای قانون توسط دولت، اظهار کرد: دولت در پرداخت یارانه ها تا بحال سلیقه ای عمل کرده و آنچه که توسط مجلس به تصویب رسیده بود را عملی نکرده است.

وی با بیان اینکه طبق نظر مجلس باید 6 میلیون نفر از یارانه بگیران پردرآمد جامعه از لیست یارانه بگیران حذف می شد، گفت: همچنین دولت باید 4 هزار میلیارد تومان از این یارانه را به اشتغال جوانان و یک هزار و 300 میلیارد تومان را به بخش مسکن جوانان اختصاص دهد که متاسفانه هیچکدام از این موضوعات را عملی نکرده است.

وی در ادامه این مطلب، افزود: امیدواریم دولت قانون هدفمندی یارانه ها که در بودجه سال 94 هم آمده است به درستی اجرا کند.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به اینکه دولت بیش از درآمد خود به مردم یارانه می دهد، تصریح کرد: دولت در حال حاضر بر خلاف قانون مبلغی بیش از درآمد خود به یارانه ها اختصاص داده است اما چیزی که در مجلس به تصویب رسیده است این است که باید نصف درآمد خود را برای پرداخت یارانه اختصاص دهد و این امر تنها با حذف افراد پردرآمد از لیست یارانه بگیران محقق می شود.

ثروتی با بیان اینکه دولت تاکنون حدود یک ماه یارانه به مردم بدهکار شده است، بیان کرد: دولت از آنجا که برخلاف قانون 100 درصد درآمد خود را صرف هزینه یارانه ها می کند با کسری بودجه مواجه شده است و برای جبران این کسری مجبور است با به تاخیر انداختن در پرداخت یارانه ها بتواند حداقل 3400 میلیارد تومان در هزینه های خود صرفه جویی کند.

وی در پایان با اشاره به کاهش ارزش ملی پول و ثابت ماندن مبلغ یارانه در این سال ها، تصریح کرد: دولت به علت اجرا نکردن صحیح قانون در همین مبلغ 45 هزار و 500 تومان مشکل دارد و توان افزایش این مبلغ را ندارد به همین خاطر یکبار مجلس، دولت را به دلیل اجرایی نکردن قوانین مجلس به قوه قضاییه معرفی کرد و پرونده آن در حال بررسی است.

انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcdx905.yt0ok6a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما