تاریخ انتشار :شنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۲۵
ساعت 10:30دقیقه صبح است و برخلاف همیشه که بازار بزرگ تهران مملو از جمعیت دستفروشان بود اکنون به جز تعداد اندکی دستفروش که بساط پهن کرده یا اجناس خود را روی دست گرفته خبری از دیگر دستفروشان بازار نیست.
شغلی کاذب اما پر درآمد
شغلی کاذب اما پر درآمد
به گزارش سرویس اقتصادی عصرهامون،ه نظر می رسد همانطور که سازمان شهرداری تهران خبر ساماندهی دستفروشان را در طرح انضباط شهری منطقه 12 تهران اعلام کرده آنان ساماندهی و در مکان دیگری مستقر شده اند.
به گزارش ایرنا اما این طور نیست به همین خاطر از دستفروشان حاضر در بازار بزرگ تهران پرسیدم بقیه کجا هستند، چرا شما در طرح ساماندهی نیستید؟ آنان گفتند که کدام ساماندهی؟ اگه منظورت بقیه اند تا نیم ساعت دیگر سر و کله همه پیدا خواهد شد.
بسیاری از طرح ساماندهی دستفروشان ابراز بی اطلاعی می کردند و می گفتند که خبری از ساماندهی دستفروشان نیست فقط یک ماه پیش ماموران نیروی انتظامی و شهرداری از ما خواستند دیگر اجناس و وسایل مان را در کف بازار پهن نکیم ولی این کار شدنی نیست چون این محل تنها جای امرار معاش ما می باشد.
یکی از روزهای گرم تابستانی، هوا بسیار گرم است و عرق از سر و روی زهرای چهل ساله که در حال بیرون کشیدن سینی ها، جعبه های دستمال کاغذی و جا قاشقی های نقره ایش از طبقه زیرین چرخ دستی و چیدن آنها است می ریزد.
این زن دستفروش در حالی که اجناس خود را بر روی چرخ دستی می چیند به سوالات من پاسخ می دهد و عرق هایش را با روسری اش پاک می کند.
زهرا مدام تکرار می کند تو رو خدا چیزی ننویسی که ما را از نان خوردن بیندازی، از او پرسیدم چرا بساطت را آن سوتر جایی که آفتاب نیست پهن نمی کنی می گوید که ماموران اجازه نمی دهند در سایه بایستم زیرا آن قسمتی که سایه هست فضایش محدودتر است و اگر آنجا بساط پهن کنم راه بندان می شود.
این زن دستفروش که از درد کمر، پا و مشکل قلبی رنج می بردگفت: چند سال پیش شوهرم به علت مشکلات مالی و فشار زندگی از من جدا شد و من ماندم و دو فرزند دختر که باید برای تامین مخارج خود و فرزندانم کار می کردم به همین خاطر به دستفروشی روی آوردم.
زهرا مدعی شد ماموران شهرداری زمانی که متوجه می شوند واقعا زنی برای تامین مخارج زندگی اش ناگزیر است کار کند اجازه می دهند در جایی مشخص بساطتش را پهن کند ولی به مردان چنین اجازه ای نمی دهند.
وی گفت: هر روز اجناس خود را از ساعت 11 ظهر تا پنج الی شش بعدازظهر در بازار بزرگ تهران به فروش می گذارد و برخی روزها 50 هزار تومان از فروش اجناسش سود کسب می کند ولی در برخی مواقع حتی کرایه ماشینش هم در نمی آید.
زهرا با تاکید بر اینکه در ماه رمضان، زمستان و روزهای شهادت ائمه اطهار (ع) مشتری بسیار کم است و اجناس فروش نمی رود افزود: بیشتر زنانی که در بازار بزرگ دستفروشی می کنند بیوه هستند یا شوهرانشان معلول و از کار افتاده اند به همین دلیل ناگزیرند برای تامین مخارج زندگی خود کار کنند.
امیر شیری 19 ساله که تعدادی کیف مسافرتی را در دست دارد و فریاد می زند کیف 10 تومن یکی دیگر از دستفروشان حاضر در بازار بزرگ تهران است.
وی که دارای دیپلم تجربی است و فشار زندگی و مشکلات اقتصادی مجال ادامه تحصیل را از او گرفته برای تامین مخارج خود و خانواده اش به دستفروشی روی آورده است.
امیر می گوید: شش ماه اول سال کیف های مسافرتی را با چند نفر از همکارانم در یکی از کارگاه ها تهیه می کنیم و شش ماهه دوم آنها را در بازارهای روز تهران به فروش می رسانیم.
وی افزودکه بابت دوخت هر کیف مسافرتی از صاحب کارش سه هزار تومان دریافت می کند و بعد از دوخت دوباره آنها را به قیمت شش هزار و 500 تومان از صاحب کارش می خرد و آن را به قیمت 10 هزار تومان به فروش می رساند.
امیر گفت که از ترس ماموران شهرداری ناگزیرم اجناسم را روی دستم بفروشم.
وی که از گرفتن اجناس در دستش خسته شده می گوید: دستفروشان نه بیمه دارند و نه آینده ای ما دوست داریم شهرداری ما را ساماندهی کند تا لااقل بتوانیم در گوشه ای بنشینیم و بساط خود را پهن کنیم و از این سردرگمی در آییم.
این جوان دستفروش می افزاید: بارها ماموران شهرداری اجناسم را گرفته و با خود به شهرداری برده اند و من با مراجعه به آنجا و پرداخت 10هزار تا 20 هزار تومان و دادن چند کیف مسافرتی به آنها موفق شده ام کیف هایم را پس بگیرم.
دقیقا بعد از گذشت 30 دقیقه و رسیدن عقربه های ساعت به 11 ظهر بازار مملو از جمعیت دستفروشان و خریداران شد تا جایی که صدای فریادهای دستفروشان برای تبلیغ اجناس خود درهم شده بود و هر کس تلاش می کرد برای فروش اجناس خود فریاد بزند.
به سمت یکی دیگر از دستفروشان که شلوارهای زنانه می فروخت رفتم همین که شروع به سوال کردن بودم یکی از ماموران شهرداری از راه رسید و وی و بقیه دستفروشان با سرعت اجناس شان را جمع کردند و پا به فرار گذاشتند و به مشتریان گفتند که 10 دقیقه دیگر بیایید گویا به این وضع عادت کرده اند.
تا ماموران شهرداری به پایین بازار برسند من سریع راهم را به سمت پایین بازار کج کردم و با چند نفر از دستفروشان به گفت و گو پرداختم.
علی 26 ساله یکی از دستفروشان به علت اینکه پدرش 65 درصد جانباز است و توان کار کردن را ندارد برای تامین مخارج زندگیشان با سفته تعدادی لباس بچه گانه را از یکی از تولیدی ها می گیرد و هر روز در گوشه ای از بازار آنها را بساط می کند و می فروشد.
وی با تاکید بر اینکه زمانی که ماموران شهرداری به بازار می آیند ما بساط خود را جمع می کنیم و از دست آنها فرار می کنیم گفت: زمانی که ماموران شهرداری اجناس را می گیرند و با خود به شهرداری می برند سه ماه تا چهار ماه طول می کشد تا اجناس را به ما پس دهند به همین دلیل یه جورایی با ماموران راه می آییم تا از بردن اجناسمان جلوگیری شود.
در همین حال یکی از همکاران علی که لباس فروشی می کرد جلو آمد و به او گفت: نمی خواهد جواب اینها را بدهی و وقت خود را تلف کنی و خطاب به من گفت که خانم من با مدرک لیسانس دستفروشی می کنم دست از سرمان بردار که دلمان خون است و دیگراجازه نداد علی به دیگر سوالات من پاسخ دهد.
عارف 21 ساله که کارش را از پنج سالگی با فروش فال در بازار آغاز کرده نیز در این خصوص می گوید: به علت شرایط بد اقتصادی خانوده ام از کودکی وارد بازار کار شدم و اکنون نیز که پدر و مادرم از کار افتاده شده اند باید بیش از هر زمان دیگری به فعالیت ادامه دهم.
وی می افزاید: به علت برخوردهای بد ماموران شهرداری بارها با آنها درگیر شده ام و یکبار که دعوایم با یکی از آنها بالا گرفت به پنج میلیون دیه محکوم و به زندان افتادم.
عارف می گوید: من همیشه اجناسم را در این قسمت که وسط بازار محسوب می شود پهن می کنم و به علت اینکه بارها با ماموران دعوا کرده ام دیگر کسی کاری به کارم ندارد ولی ماموران اجناس دیگر دستفروشان را توقیف می کنند یا به نوعی با آنها سازش می کنند.
غلامعلی یکی دیگر از دستفروشان که 15 سال است در بازار بزرگ تهران تیشرت های پسرانه می فروشد نیز همچون دیگر همکارانش با فریاد کشیدن اجناسش را تبلیغ می کند و زمانی که فردی از او تیشرت می خرد و به او پول می دهد آن را می بوسد، بر بالای پیشانی اش می گذارد و بعد آن را در جیبش می گذارد.
غلامعلی که از دستفروشی و فرار از دست ماموران خسته شده می گوید: من 15 سال است که برای یک لقمه نان حلال در این بازار دستفروشی می کنم و هیچگاه کسی به فکر ساماندهی دستفروشان نبوده و نیست.
وی افزود: نمی دانم تا به کی برای یک لقمه نان حلال باید از دست ماموران شهرداری فرار کنم ما چه گناهی کرده ایم که باید برای امرار معاشمان توهین و تحقیر ماموران شهرداری را بشنویم و به آنان التماس کنیم اجناسمان را با خود نبرند.
این روزها که رشد دستفروشی در بستر نابسامانی بازار کار رسمی در تمامی شهرها فراهم شده باید تدبیری برای هدایت کارجویان به سمت بازارهای کار رسمی اندیشیده شود.
*ساماندهی دستفروشان به شرکت شهربان واگذار شده است
معاون هماهنگی امور مناطق شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر در خصوص ساماندهی دستفروشان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: ساماندهی دستفروشان به نیروهای شرکت شهربان شهرداری تهران واگذار شده است.
بهنام یزدانی با بیان اینکه برای اجرایی شدن طرح انضباط شهری، شرکت شهربان کار شناسایی و برنامه ریزی برای دستفروشان را انجام داده افزود: این شرکت باید با نیروی انتظامی هماهنگی های لازم را انجام دهد تا طرح ساماندهی دستفروشان انجام شود.
* ساماندهی بساط گستران بازار بزرگ تهران
مدیرعامل شرکت شهربان از آمادگی کامل معبربانان آموزش دیده این شرکت برای ساماندهی بساط گستران معابر خیابان پانزده خرداد (بازار بزرگ تهران) خبر داد.
ابوالقاسم چیذری گفت: از مدت ها پیش با تشکیل تیم های کارشناسی و برگزاری جلسات مستمر سعی کردیم که با به کارگیری بهترین راهکار در موضوع ساماندهی بازار تهران ورود کنیم.
وی افزود: یکی از اصلی ترین مباحث در خصوص ساماندهی دستفروشان اعزام تیم مجرب و آموزش دیده است تا بتوانند بیشترین کارایی را داشته باشند بر همین اساس برای گروه های اعزامی به منطقه بازار تهران از نیروهایی آموزش دیده ای که توانسته بودند در آزمون ورودی حد نصاب ها را کسب کنند استفاده کردیم.
چیذری تصریح کرد: توجه ویژه شهردار تهران و برگزاری جلسات متعدد از سوی معاونت خدمات شهری شهردار تهران در خصوص ساماندهی بساط گستران معابر خیابان پانزده خرداد، نشان از عزم و اراده جدی مدیریت ارشد شهرداری تهران بر این موضوع بود و ما نیز سعی کردیم با رعایت استانداردها در حد بضاعت به بهترین شکل موجود نقش آفرینی کنیم.
مدیرعامل شرکت شهربان افزود: با توجه به وضعیت موجود معابر خیابان پانزده خرداد و همچنین تمهیدات به کار گرفته شده، پیش بینی می شود که پس از ساماندهی این خیابان شاهد یکی از بهترین ساماندهی ها در معابر شهر تهران باشیم.
چیذری گفت: در طرح انضباط شهری بساط گستران نیازمند و واقعی را از سودجویان تمیز خواهیم داد و قطعا زمینه کسب و فعالیت را برای افراد نیازمند در نقطه دیگری از شهر فراهم می کنیم.
وی گفت: برای نخستین بار نیروهای آموزش دیده برای ساماندهی معابر اعزام می شوند و در آینده ای نزدیک دامنه این کار را به تمام نقاط شهر تهران تعمیم خواهیم داد.
*شهربانان و معبربانان شهر تهران آموزش می بینند
مدیرعامل شرکت شهربان گفت: در راستای طرح انضباط شهری و توجه هر چه بیشتر به حقوق شهروندی، کلیه شهربانان و معبربانان تهرانی به صورت تخصصی آموزش می بینند.
چیذری با بیان اینکه قبل از انجام هرگونه عملیات جهادی در سطح شهر تهران باید زیرساخت های آن را به نحو مطلوب تامین کرد افزود: در این راستا اصلی ترین مقوله توجه ویژه به امر آموزش است.
وی تصریح کرد: توجه ویژه به کرامت انسان ها، حقوق شهروندی و مقابله جدی و قاطعانه با پدیده تخلف باید دو اصل مهم برای هر شهربان و معبربان باشد و برای تحقق حداکثری این مقوله توجه به امر آموزش را در دستور کار خود قرار داده ایم.
چیذری گفت: کلاس های تخصصی در زمینه های مختلف نظیر امور حقوقی، شهرسازی و معماری، امور فنی و اجتماعی برای معبربانان در نظر گرفته شده و در پایان هر دوره به آنان گواهینامه تخصصی آموزش اعطا می شود.
مدیرعامل شرکت شهربانان افزود: در اولین اقدام تعدادی معبربان، آموزش تخصصی دیده و به صورت پایلــوت بازار تهران را ساماندهی خواهند کرد و در ادامه این مهم را به تمام نقاط شهر تهران تعمیم خواهیم داد.
چیذری گفت: پیرو دستورات ویژه شهردار تهران مبنی بر توجه ویژه به مقوله آموزش در آینده بسیار نزدیک هیچ پرسنل غیر تخصصی و بدون آموزش را در سطح شهر تهران نخواهیم داشت.
وی افزود: عملگرایی توام با ارزش گرایی، توجه ویژه به انضباط شهری و تکریم هر چه بیشتر حقوق شهروندان از اصول اساسی شرکت شهربان است و برای تحقق آن به صورت شبانه روزی تلاش خواهیم کرد.
گفته می شود در طرح انضباط شهری در منطقه 12 شهرداری تهران در 10 محور این منطقه 762 دستفروش شناسایی شده که این افراد عمدتا در خیابان های مصطفی خمینی، باب همایون، 15 خرداد و مولوی هستند.
بنا به اظهار مسوولان ذی ربط شهرداری بسیاری از این افراد به دلیل مشکلات معیشتی از شهرستان ها به تهران مهاجرت کرده اند که به دستور شهردار تهران اکنون در مرحله شناسایی این دستفروشان می باشند.
دستفروشان و فروشندگان دوره گرد اغلب انسان های شریفی هستند که به خاطر تنگناهای اقتصادی و نداشتن سرمایه برای اجاره محل کسب و سنگینی مالیات به دستفروشی رو می آورند.
هر چند دستفروشی جزو مشاغل رسمی کشور محسوب نمی شود ولی این افراد با فروش اجناس درآمد و نیازهای معیشتی خود و خانواده خود را از این راه تامین می کنند
لذا ضروری است برنامه ای برای ساماندهی آنان به صورت دائمی و منسجم اجرا شود.
انتهای پیام/4382 https://www.asrehamoon.ir/vdcbzfbz.rhb09piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما