تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۱۲
پیشینه وقف در دنیا به قبل از پیدایش اسلام برمی گردد اما پیامبر اسلام به عنوان اولین واقف جهان اسلام به این عمل نیکو رسمیت بخشیده و آن را مورد تاکید قرار داده و به عنوان حکم الهی و سنت نبوی به مردم دنیا معرفی کرده است.
وقف؛ سنتی حسنه و جاویدان/ ثبت بیش از 4 هزار موقوفه در 6 ماه سیستان و بلوچستان
وقف؛ سنتی حسنه و جاویدان/ ثبت بیش از 4 هزار موقوفه در 6 ماه سیستان و بلوچستان
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصر هامون، دوران طلایی وقف در ایران به زمان سلجوقیان و صفویان برمی گردد و رقابت وصف ناپذیری بین مردم برای وقف اموال و مشارکت در توسعه رفاه اجتماعی و آرامش دینی و اقتصادی وجود داشته که این مسیر باشکوه در دوران قاجار و پهلوی به منظور جلوگیری از نفوذ روحانیون مسدود گردید و بسیاری از موقوفات از بین رفت و نطفه بی اعتمادی به وقف در جامعه کاشته شد اما با پیروزی انقلاب تلاش های بسیاری برای رونق مقوله وقف در ایران اسلامی انجام شد.
از مزایای وقف در جامعه می توان با ایجاد عدالت اجتماعی و بهره مندی بیشتر طبقات ضعیف جامعه از امکانات رفاهی از قبیل بهداشت، درمان و آموزش و اشتغال نام برد که با ترویج این فرهنگ اسلامی می توان زمینه های عدالت اجتماعی را ایجاد کرد.
برای شکوفایی وقف در جامعه باید فرهنگ وقف را ترویج داد، چرا که تنها یک نهاد یا ارگان مسئول آن نیست، بلکه همه ی دستگاه های تبلیغی و اجرائی استان موظفند در جهت اعتلای فرهنگ وقف در جامعه با همدیگر همکاری کنند.

وقف باید متناسب با نیاز جامعه صورت گیرد
مدیر کل اوقاف و امور خیریه سیستان و بلوچستان گفت: وقف باید مطابق با نیاز روز جامعه باشد، چرا که  تنها مشکل موجود در جامعه مشکلات مذهبی نیست. وقتی در تحصیل و ازدواج مشکل وجود داشته باشد کم کم در مسائل دینی هم تاثیرات منفی خود را می گذارد بنابراین در گسترش وقف در تمام مسائل دیگر نیز باید گام برداشت.
حجه الاسلام والمسلمین اسماعیل تدینی با بیان وقف نوعی نوع دوستی و خیر خواهی است که دغدغه آن رفع مشکلات می باشد و نتیجه زحمات به کار رفته در این راه عاید مردم می شود افزود: وقف توسط مردم و برای مردم اجرا می شود که در این راستا دولت تنها نقش مدیریتی و نظارتی داشته و تنها به عنوان امانتدار نیات واقفان را اجرا می کند.
وی ادامه داد: ترویج فرهنگ وقف و اطلاع رسانی مطلوب در این زمینه و استفاده بیشتر از انجمن یاوران وقف در استان، افزایش موقوفات و بهره مندی بیشتر جامعه از خدمات و مواهب خیر اندیشی و نیکوکاری واقفان در استان را دربردارد.

سنت حسنه وقف بهره مندی طبقات ضعیف جامعه از امکانات رفاهی را دربردارد
مدیر کل سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان در حال حاضر سازمان اوقاف و امور خیریه سیستان و بلوچستان در سه موضوع قرآن و اهل بیت، موقوفات و بقاع متبرکه فعالیت می کند، ادامه داد: اداره کل اوقاف و امور خیریه سیستان و بلوچستان در حال حاضر هشت بقعه متبرکه را در سیستم اطلاعاتی خود به ثبت رسانده است.
حجت الاسلام تدینی با عنوان وقف باید همگانی شده و با نیاز روز جامعه و با مشاوره انجام شود تا در همه زمینه ها واقف داشته باشیم افزود: از مزایای وقف در جامعه می توان به ایجاد عدالت اجتماعی و بهره مندی بیشتر طبقات ضعیف جامعه از امکانات رفاهی از قبیل بهداشت، درمان، آموزش و اشتغال نام برد.
وی گفت: تعداد موقوفات استان از 2 هزار و 830 مورد در سال 91 به بیش از چهار هزار و 114 موقوفه در سال 94 افزایش یافته است.
تدینی اذعان داشت: تمام سعی و تلاش کارکنان اوقاف وامور خیریه استان در قالب برنامه محوری و در جهت گسترش فرهنگ غنی وقف در جامعه می باشد.

بیشترین سهم نیات و موقوفات استان در اجرای برنامه های مذهبی است
وی عنوان کرد: در تقسیم بندی و رتبه بندی نیات و موقوفات بیشترین سهم در استان با اجرای برنامه های مذهبی و قران و کمترین آن در بحث اشتغال و بهداشت می باشد که در این راستا تمام تلاش اوقاف استان تبلیغ و تشویق جامعه بوده تا خیرین با ایجاد وقف های جدید با موضوعات و نیازهای روز جامعه صورت گیرد.

ذهنیت های منفی نسبت به اوقاف کم شده است
مدیر کل اوقاف و امور خیریه سیستان و بلوچستان گفت: در سال گذشته اوقاف سیستان و بلوچستان چندین بار توسط سازمان اوقاف و امور خیریه کشور مورد تشویق قرار گرفت افزود: موقوفات کم نیست اما تحویل دادن به ما توسط افراد به سختی صورت می گیرد اما در حال حاضر با فرهنگ سازی های انجام شده ذهنیت های منفی نسبت به اوقاف بسیار کم شده است.
وی با بیان وجود 731 نفر واقف در سیستان و بلوچستان  ادامه داد:  سامانه جامع اطلاعات موقوفات و اماکن متبرکه اطلاعات بسیار ارزنده ای را در قالب مقایسه ها و ارزیابی عملکرد ستادی و صف در اختیار مدیران می گذارد و بر اساس همین اطلاعات در مقایسه عملکرد شش ماهه اول سال جاری با مدت مشابه سال گذشته، عواید موقوفات استان 67 درصد رشد را نشان می دهد که بیانگر عملکرد مطلوب و در جهت تحقق اهداف از پیش تعیین شده می باشد.
وی در این راستا ادامه داد: بررسی ها نشان می دهد اوقاف سیستان وبلوچستان در جهت اخذ دریافت اجور موقوفات 42درصد، تحقق عواید 119درصد و در وصول اجور معوقه 95درصد پیشرفت و رشد داشته است.
تدینی با اشاره به موقوفات استان به دو دسته انتفاعی و درامدی می باشد بسیاری از موقوفات از ساختمان و مکان آن برای اجرای نیت واقف و ارائه خدمات به جامعه نظیر مساجد، حسینیه ها، مراکز قرانی، درمانی و بهداشتی و اماکن آموزشی وقفی استفاده می شود افزود: دسته دوم موقوفات از درامد به دست آمده از آن ها را برای اجرای نیت واقف استفاده می شود که در این زمینه نیز اداره کل اوقاف استان از سال 91 تاکنون 150 درصد رشد داشته است که از محل این درامدها اطعام نیازمندان، برگزاری برنامه های قرانی و فرهنگی و اجرای برنامه های مذهبی و حفظ و نگهداری موقوفات و توسعه آن ها انجام شده است.

گسترش اندیشه وقف مهم ترین راه ترویج وقف در جامعه است
رییس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان زابل گفت: آنچه که می تواند وقف را در جامعه اسلامی ترویج دهد گسترش اندیشه وقف و افزایش دین و دیانت است.
حجه الاسلام محسن عارفی افزود: بهترین روش به منظور ترویج فرهنگ وقف در جامعه تبلیغ و روشنگری است و اینکه  در چه زمینه ای وقف انجام می شود و چه آثاری برای جامعه می تواند داشته باشد که در این راستا رسانه ها و مبلغین نقش ارزنده ای می توانند ایفا کنند.
وی، با بیان آنچه مردم در راه خدا که دارای منفعت برای اسلام و استفاده عموم در راه دین با نیت واگذار شود وقف می باشد افزود: جامعه اسلامی از دیرباز مدیون موقوفاتی بوده که مردم در راه دین می گذاشتند.
وی ادامه داد: یکی از پایه های اسلام موقوفات است چرا که با تمام تغییراتی که در حکومت ها و رژیم های مختلف رخ داده آنچه که اسلام را توانسته حفظ و زیبا کند وقف بوده است.
وی عنوان کرد: با نگاهی به تاریخ می توان گفت مرکز ثقل یک شهر را مسجد و امامزاده تشکیل می داده که در کنار آن آب انبارها، کاروانسراها، حوزه های علمیه و مکتب خانه ها و زمین به صورت وقف در اختیار مردم آن شهر قرار می گرفت و عملا حتی بسیاری از بازارچه ها و محل ارتزاق نیز توسط بانیان شهرها وقف می شد.
عارفی با عنوان، در اسلام وقف همواره به عنوان بحثی مهم مورد توجه بوده و ویژگی های منحصر به فردی داراست افزود: یکی از راه های استمرار نیکوکاری و کمک به هم نوع، سنت حسنه «وقف» است که شخص واقف با وقف اموال و املاک خود برای امور خیریه و عام المنفعه، درآمد آن موقوفات را به امور خیریه اختصاص می دهد و مادام که آن موقوفه یا موقوفات باقی است، متولیان و متصدیان امر وقف موظف به اجرای نیات خیر واقف هستند.
انتهای پیام/9031-1 https://www.asrehamoon.ir/vdchwknq.23n-idftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما