ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> شهر سوخته درآتش کم لطفی مسئولین همچنان می سوزد | عصر هامون
تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۲۹
گزارش عصرهامون از وضعیت شهر 3 هزار ساله سیستان؛

شهر سوخته درآتش کم لطفی مسئولین همچنان می سوزد

شهر سوخته یکی از مهم ترین آثار باستانی نه تنها سیستان بلکه کشور بوده که دارای پیشینه تاریخی ارزشمندی است.
شهر سوخته درآتش کم لطفی مسئولین همچنان می سوزد
شهر سوخته درآتش کم لطفی مسئولین همچنان می سوزد
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصر هامون، تلاش های گسترده ای در سال های گذشته جهت ثبت جهانی این محوطه تاریخی ارزشمند صورت گرفته است اما متاسفانه علیرغم کوشش های صورت گرفته، بعد از گذشت یک سال از ثبت آن هنوز این شهر باستانی فاقد مدیر است.
شهر سوخته با قدمت پنج هزار ساله خود جز ده اثر تاریخی اولیه سازمان میراث فرهنگی جهت ثبت جهانی به شمار می رود که پس از زحمات فراوان در سال گذشته به ثبت جهانی رسید.
یکی از شروط اساسی به منظور ثبت جهانی دارا بودن مدیریت است و با توجه به ارزشمندی محوطه تاریخی شهر سوخته مدیریت آن نیز دارای جایگاه والایی است بنابراین حکم مدیر شهر سوخته باید توسط معاونت رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی کشور ابلاغ شود اما متاسفانه با گذشت یکسال هنوز مدیری برای شهر سوخته انتخاب نشده است.
شهر سوخته با فقدان مدیریت به هیچ کدام از اهداف خود از قبیل برنامه های پژوهشی، معرفی و حفاظت نخواهد رسید و در بلاتکلیفی به سر خواهد برد اما با روی کار آمدن یک مدیر توانمند این محوطه باستانی نظم و اعتبار خود را به دست آورده و با بودجه کافی، اهداف آن از قبیل پژوهش ها و برنامه ها به سمت پیشرفت جهت دهی خواهد شد و گردشگران بیشتری را به خود جلب خواهد کرد.
با توجه به اینکه برای انجام کوچکترین کاری در هر زمینه ای وجود مدیر لازم است سوال اساسی در اینجاست چرا این شهر باستانی ارزشمند پس از گذشت یک سال از ثبت جهانی آن فاقد مدیر است .
به گزارش خبرنگار عصر هامون شهر سوخته در 55 کیلومتری شهرستان زابل واقع شده است. نخستین جراحی موفقیت آمیز جمجمه، لوله های آب وفاضل آب، نخستین انیمیشن تاریخ هنر بشر، قدیمی ترین تخته بازی یافت شده، چشم مصنوعی، پارچه های زیبا ومنحصر بفرد،خط کش با دقت نیم میلیمتر از مهمترین آثار بدست آمده از حفاریهای آن به شمار می رود.
اين شهر موجوديت خود را طي هزاره هاي سوم و چهارم پيش از ميلاد مديون رودخانه پر آب هيرمند و دلتاي آن بوده است. 120 هكتار از وسعت 151 هكتاري شهر داراي آثار و بقاياي باستاني است و گسترده ترين دوره آن متعلق به لايه هاي هفتم تا پنجم يعني سالهاي بين 2800 تا 2500 پبش از ميلاد است كه وسعت شهر به حدود 80 هكتار مي رسيده است.
بيش از نيمي از سطح شهر پوشيده از توده سفالهاي شكسته و سنگ و فلز و خرده سنگهاي نيمه قيمتي و ساير مواد منقول باستاني است در حاليكه در سطح گورستان تقريبا هيچگونه نشانه و ماده فرهنگي ديده نمي شود.
شهر به سه بخش اصلي و سه بخش فرعي است شامل منطقه بزرگ مركزي شامل بخشهاي مسكوني شرقي،  مركزي و بناهاي يادماني، منطقه شمالغربي يا منطقه صنعتي و بخش جنوبي يا منطقه گورستان تقسیم شده است.
آثار معماري بدست آمده در بخش مسكوني نشان دهنده وجود نوعي نظم و ترتيب در تقسيم بندي ساختمان ها و واحد هاي مسكوني است كه توسط خيابان ها و كوچه هائي از يك ديگر جدا مي شوند. مصالح ساختماني اين بنا ها عبارتند از چينه و خشت و چوب و حصير.
هر واحد ساختماني شش تا ده اتاق داشته كه داراي در، درگاه، پلكان، كف، سقف ، اجاق و در برخي موارد آخور جانوران بوده اند.
يكي از مهمترين اشيا يافت شده در شهر سوخته لوحه گلي كوچكي است كه در روي آن نوشته اي كوتاه به خط دوران آغاز ايلامي باقي مانده كه ظاهرا مربوط به يك سلسله ارقام و اعداد مي باشد. اين لوحه از كهن ترين لايه هاي موجود در شهر سوخته پيدا شده و مربوط به حدود 3200 پيش از ميلاد و كهن ترين نوشته اي است كه تاكنون در سرزمين هاي شرق دشت لوت بدست آمده است.
علاوه بر ظرفهاي سفالي، اشياء در خور اعتناء ديگری از قبیل انواع پيكره هاي كوچك گلين و گاهي سفالين و سنگي انسان و جانور، اشياء چوبي و حصيري، ابزار بافندگي،  پارچه و طناب، مهر و اثر مهر، اشياء تزئيني و ابزار كاردر کاوش ها یافت شده است. همچنین در ميان اشيا سنگي بخصوص مي توان به ظروف مرمري و دسته هاي سنگي و سنگ آسياها نيز اشاره كرد.
اشيا، زينتي بيشتر با سنگ هاي نيمه بهادار وارداتي چون سنگ لاجورد و عقيق و فيروزه كه از معادن دور دست به شهر سوخته وارد مي شده ساخته شده اند. اين سنگ هاي نيمه بهادار و به ويژه سنگ لاجورد پس از ورود به شهر سوخته توسط صنعتگران اين شهر تراش داده مي شده و بشكل اشيا، زينتي در مي آمده و سپس براي صدور به سرزمين هاي دور دست آنسوي خليج فارس و ميان رودان  به ايستگاه هاي مبادلاتي موجود در فاصله بين اين سرزمين ها فرستاده مي شده است.
از سنگهاي مرمر و  بازالتي و آهكي براي ابزار سازي و مهره سازي و ساختن ظرفهاي گوناگون استفاده مي شده است. مهرها و اثر مهرهاي گوناگوني از مواد مختلف در شهر سوخته بدست آمده كه داراي كاربرد اداري و رسمي بوده اند.
انتهای پیام/9031-1 https://www.asrehamoon.ir/vdcayin0.49nia15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما