تاریخ انتشار :شنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۱۹
این روزها مصرف پان پراگ در بین جوانان و نوجوان به شدت افزایش یافته است، به هر گوشه ای بنگری ،آثار سبز رنگ آن را مشاهده می کنی از سنگ فرش خیابان ها تا کلاس های درس و دانشگاه.
زنگ خطر گسترش استفاده از مخدری با طمع نعناع / "پان پراگ" تدبیر جدید مافیای مواد مخدر برای جذب جوانان
زنگ خطر گسترش استفاده از مخدری با طمع نعناع / "پان پراگ" تدبیر جدید مافیای مواد مخدر برای جذب جوانان

به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از پایگاه خبری لادیز؛  هنوز داستان مصيبت و بدبختي‌هاي اكستازي كه هزاران معتاد مافنگي روي دست خانواده‌ها گذاشت، به آخر نرسيده بود كه  سر و كله يك مخدر توهم‌ زاي ديگر در بازار ايران و به ويژه در سیستان وبلوچستان پيدا شد؛ مخدري كه اين بار در بسته‌هاي شكيل با عكس‌هاي هنرپيشه‌هاي خوش‌تيپ هندي و پاكستاني به عنوان آدامس، پاستيل و پودرهايي با طعم نعنا و خوشبوكننده دهان وارد شده است.

مصرف این ماده در بین جوانان و نوجوان به شدت افزایش یافته است، به هر گوشه ای بنگری ،آثار سبز رنگ آن را مشاهده می کنی از سنگ فرش خیابان ها تا کلاس های درس و دانشگاه.

با نگاهی گذرا در شهر، آثار سبز رنگ این ماده  را در اکثر گوشه کنارها و پیاده رو های شهر می بینیم، باز هم خدا خیر دهد به افرادی که به گوشه کنار پیاده رو ها بسنده می کنند، عده ای حتی به سقف کلاس های دانشگاه هم رحم نکرده اند و هنگامی که از خستگی کلاس درس، سرت را به اطراف می چرخانی، بسته های سبز رنگ پان پراگ جلوی چشمت خود نمایی می کند.

امتحان کن، بدت نمی آید

گویا استفاده از آن زن و مرد و بزرگ و کوچک ندارد، وقتی آثار این ماده سبز رنگ را در کف خوابگاه دخترانه دیدم، شگفت زده شدم، یعنی دختران هم بله! از دختران خوابگاه که جویا شدم ، گفتند: چیز مهمی نیست، نوعی آدامس است، خواستی امتحان کن، بدت نمی آید و عده ای می گویند، تنها خوشبو کننده دهان است و اثر بدی ندارد.

به مصرف آن عادت کرده ام

بهروز تنها 15 سال دارد و برای خرید پان به همراه دوستانش به یکی از دکه های شهر آمده است، وی می گوید: این فقط نوعی خوشبوکننده است اما به مصرف آن عادت کرده ام، دوستانم هم از این ماده استفاده می کنند و هیچ مشکلی برایشان پیش نیامده است.

همسرم استفاده از پان را پیشنهاد کرد

آسیه 45 سال دارد و مادر 3 فرزند است، وی درباره استفاده از پان می گوید: همسرم از پان استفاده می کرد، به من هم پیشنهاد کرد از این خوشبو کننده استفاده کنم، اما اکنون ظاهر دندان ها یم زرد و بد رنگ شده است و تصمیم گرفتم دیگر از ان استفاده نکنم.

اگرچه اکثر جوانان از مضرات این ماده بی اطلاع هستند و از این ماده به عنوان خوشبو کننده دهان استفاده می کنند، اما واقعیت چیز دیگریست، در واقع سودجو پان پراگ را با عنوان خوشبوکننده دهان به جوانان و نوجوانان می فروشند و  این ماده را با مخدرهای دیگری مخلوط می کنند تا مصرف کننده آثار توهم زای آن را بیشتر حس کند و اکثر نوجوانان و جوانان این ماده را با تبلیغات کاذب و با نام های "راجا"، "تایتانیک"،"پان عربی"، "ویتامین"، "ملوان زبل"،"پان اسفناج" "گوتکا"،"ناس خارجی" و "پان پاکستان" می شناسند.

اين آدامس‌هاي مخدر را خيلي راحت مي‌شود مثل سيگار از مغازه‌ها خريد، به گونه‌اي كه خانواده‌هايي كه تفاوت اكس و استامينوفن را از هم نمي‌فهميدند، عمرا بفهمند، آدامس‌ها و خوشبوكننده‌هاي پان چيست و تا به خودشان بيايند، آنچه نبايد بشود، اتفاق ميفتد.

 این ماده  در بسته‌بندی زیبا و با عکسهای هنرپیشه‌های هندی و پاکستانی به صورت آدامس، پاستیل و پودرهایی با طعم نعنا و خوشبو کننده دهان وارد کشور می شود، دلیلی که مصرف‌کنندگان «پان پراگ»ها را به سمت آن می‌کشد، احساس گرمی، سرخوشی موقت، سبکی سر، گیجی و شادی کاذب است.

اين ماده از برگ درختي به نام بتل به دست مي‌آيد كه در اندونزي، مالزي، فيليپين، چين، تايوان، كامبوج، ويتنام، لائوس، هند و پاكستان مي‌رويد، پان پراگ ماده مخدر عقیم کننده است که چندین سال قبل برای نخستین بار هندی ها آن را با هدف کاهش جمعیت به صورت رایگان بین مردم توزیع کردند و مهمترین عارضه ˈپان پراگˈ ایجاد وابستگی و اعتیاد، تمایل فرد به استفاده از مواد مخدر قویتر و مشوقی برای رجوع به مواد مخدر دیگر است

این ماده دارای ترکیبات شیمیایی دیگری از جمله سرب، آسنیک و منیزیم است که در برخی از انواع آن، مواد مخدری از جمله تریاک و حشیش برای افزایش قدرت گیرائی، نشئه کنندگی، سرخوشی و توهم زای افزوده شده است.

تصورات نادرست باعث شیوع استفاده از پان پراگ شده است

کارشناس پیشگیری و کاهش آسیب مصرف الکل و مواد مخدر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفت وگو با خبرنگار ما اظهار کرد: "پان پراگ" ماده اعتیاد آوری است که در حال گسترش بین جوانان و نوجوانان منطقه جنوب و جنوب شرقی آسیا است،  پان ماده ای محرک است که به عنوان خوشبو کنده دهان استفاده می شود و شباهت بسیاری به ماده مخدر ناس دارد که در گذشته در بسته های پلاستیکی  استفاده می شد ، پان پراگ در واقع از برگ های خشک شده درختی به نام "بتل " حاصل می شود که با موادی مانند تنباکو ،آهک  و مواد معطرمخلوط شده است و اخیرا نیزاین ماده را با مواد مخدر صنعتی آمیخته اند تا میزان اعتیاد زایی آن افزایش یابد.

شاهین مهنا افزود: این ماده قاچاق به صورت زیر زبانی و مکیدنی مورد استفاده قرار می گیرد و باعث دفع ترشحاتی بیماری زا از دهان می شود.

وی با اشاره به خطرات استفاده از انواع پان پراگ ها، خاطرنشان کرد:نوع دیگری از این مواد با رنگ قرمز بیشتر در چابهار و اطراف آن مصرف می شود که دفع ترشحات قرمز رنگ آن در محیط، چهره بسیار زشتی به شهر می بخشد و این مواد نیز باعث بروز بیماری های مختلفی می شود.

پان پراگ از موادی مانند تنباکو، خاکستر، ادویه های معطر و موادشیمیایی مانند آرسنیک، کربنات، منیزیم و نیکوتین تشکیل شده است

وی تاکید کرد: پان پراگ شامل موادی مانند تنباکو، خاکستر، ادویه های معطر و موادشیمیایی مانند آرسنیک، کربنات و منیزیم می باشد که می تواند سلامت انسان را به خطر بیندازد.

وی عنوان کرد: نیكوتین موجود در این ماده از طریق مخاط دهان جذب و باعث بدرنگ شدن دندان‌ها و آسیب‌رسیدن به سلول‌های مغزی فرد و عوارض قلبی و تنفسی می‌شود.

مهنا بیان کرد: تصورات غلطی درباره استفاده از پان پراگ در جنوب شرق آسیا وجود دارد که معتقدند این ماده می تواند دهان را خوشبو و لثه را محکم می کند که این تصورات منفی و نادرست است.

معضلا روانی استفاده از پان پراگ بسیار خطرناک تر از معضلات جسمی است

وی با اشاره به عوارض استفاده از این مخدر، تصریح کرد: عوارض بدنی مصرف این ماده شامل، دل درد، سرگیجه، تکرر ادرار، تهوع و استفراغ  و بوی خاص دهان می باشد، همچنین افت تحصیلی، نداشتن تعادل رفتاری و حرکتی، التهاب چشم، ترشح زیاد دهان و بیرون انداختن آب دهان از دیگر عوارض آن است.

وی ادامه داد: پان پراگ مانند هر روان گردان دیگری، آسیب زیادی به مغز می رساند و ضعف شدید سیستم ایمنی، عفونت های مکرر و وسیع در دهان و لثه ها، وابستگی جسمی، تغییر رنگ دندان ها، بیماری های مزمن مخاط دهان و لثه، ایجاد لکه هایی بر روی لب، حفره دهان و لثه ها، سرطان حنجره، عوارض قلبی و عروقی، تغییرات فشار خون، سرطان روده بزرگ و بیماری های کلیوی به دلیل وجود مواد شیمیایی درون آن ، از جمله عوارض استفاده از پان پراگ است.

وی با اشاره به معضلات روانی استفاده از پان پراگ، عنوان کرد: ایجاد وابستگی ، تحریک و سرخوشی، گیجی، خارج شدن از حالت طبیعی و نداشتن تعادل روحی و روانی از آسیب های روانی استفاده از این مخدر می باشد.

انواع پان پراگ آغشته به مواد محرک و افیونی  است

مهنا گفت: طبق مطالعاتی که در سیستان و بلوچستان بر روی این ماده انجام شده، انواع پان پراگ آغشته به مواد محرک و افیونی بوده است  و بیشترین مصرف کنندگان این ماده را جوانان و نوجوانان تشکیل می دهند، مصرف آن در بین مدارس و دانشگاه های استان به شدت افزایش یافته است و سربازانی که دراین منطقه خدمت می کنند، مصرف پان و ناس را با خود به سایر شهرها به ارمغان می برند، بنابراین باید با همکاری آموزش و پرورش، ستاد پیشگیری از مصرف مواد مخدر، دانشگاه علوم پزشکی  و سایر ارگان ها برنامه ریزی هایی برای مقابله این موضوع صورت گیرد.

وی خاطرنشان کرد:متاسفانه عدم آگاهی در جوانان و نوجوانان، باعث شیوع این معضل در استان شده است، تصورات غلط درباره استفاده از پان پراگ باعث جذب افراد به مصرف این ماده شده است، بنابراین باید نگرش افراد نسبت به این ماده تغییر کند و آگاهی خانواده ها نسبت به عوارض استفاده از آن افزایش یابد تا خانواده به راحتی از کنار این موضوع عبور نکنند.

وی با اشاره به لزوم پیشگیری از ابتلای افراد به مصرف این مواد، بیان کرد: ابتدا باید تلاش کنیم تا جوانان و نوجوانان ما به سمت مصرف این مواد سوق داده نشوند، سپس افراد مبتلا به مصرف این مواد، درمان و باز توانی شوند.

آگاهی بخشی به مردم بهترین راه مقابله با شیوع مصرف پان پراگ در استان است

وی اذعان داشت: مشاوره و روانشناسی در درمان اعتیاد به پان پراگ، حرف اول را می زند، سپس می توان از درمان های جایگزین با نیکوتین درمانی برای کاهش عوارض بدنی این دارو در حین ترک استفاده کرد، مشاوره فردی، گروهی ، خانواده ، برنامه های کاهش استرس، ایجاد گروه های خودجوش در مدارس و دانشگاه ها می تواند راهکار مناسبی برای مبارزه با این معضل باشد و دانشگاه های علوم پزشکی و بهزیستی نیز می توانند در بحث باز توانی و درمان موثر باشند.

وی افزود: آموزش همگانی از طریق رسانه ها و جراید، استفاده از گروه های متخصص مانند پزشکان و مشاوران و آگاهی بخشی به گروه های خاص مانند دانش آموزان، دانشجویان و سربازان می تواند برای مقابله با افزایش مصرف این ماده موثر واقع شود، همچنین همکاری های بین بخشی ، مشارکتهای مردمی و گروه های خودیار نیز می تواند کمک شایانی به پیشگیری از این موضوع کند.
انتهای پیام/4382

https://www.asrehamoon.ir/vdcb9wbz.rhb99piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما