کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

چرخه قدرت دیپلماتیک در منطقه به سود چه قطبی خواهد چرخید؟ / گرفتاری عربستان در گرداب محکومیت بین المللی

17 دی 1394 ساعت 9:45

پس از اوج گیری حوادث پس از به شهادت رساندن شیخ نمر توسط رژیم عربستان سعودی و در حمله به کنسولگری عربستان در مشهد و سفارت آن کشور در تهران بود که بهانه ای به دست دولت این کشور آمد، تا روابط دیپلماتیک خود را با ایران برای سرپوش نهادن به شهادت شیخ نمر قطع کند.


به گزارش خبرنگار سرویس بین الملل عصرهامون، در این میان کشورهای کوچکی مانند امارات متحده عربی و بحرین که از مردم سالاری به دور هستند، در پی این هستند که با پیروی از عربستان مشکلات داخلی خود را پوشش دهند.
به همین دلیل عیسی الحمادی وزیر اطلاع‌رسانی شیخ نشین بحرین اعلام کرد که این کشور روابط دیپلماتیکش را با ایران قطع کرده است. وزیر خارجه بحرین نیز گفت از هیئت دیپلماتیک ایران خواسته است ظرف 48 ساعت خاک بحرين را ترک کند. اما امارات که منافع مالی قابل توجهی در مبادله با ایران دارد، سطح روابط دیپلماتیکش را با ایران کاهش داد و از سفیر به سطح کاردار رساند که آسیبی به منافع اقتصادی اش نرسد.
اما کشورهایی همچون سودان و جیبوتی که برای اداره ی کشورشان به منابع مالی عربستان که بعد از کاهش قیمت نفت آن هم به سطح پایینی رسیده است، نیاز داشتند با فرمان عربستان اعلام قطع روابط با ایران کردند. اما سفر سران عمان، عراق و افغانستان به جمهوری اسلامی  ماجرا را جور دیگری رقم زد.
عمان از آن طرف ماجرا بسیار منطقی نسبت به قطع روابط عربستان با ایران موضع گرفت. البروانی در دیدار با علی لاریجانی رئیس مجلس ایران گفت: «در شرایط کنونی ما به جای تشدید تنش ها، به آرامش در منطقه نیاز داریم.» وی افزود: «قطعا این اقدام (عربستان) هر علتی که داشته باشد، به دور از خرد و رفتاری اشتباه است.» البروانی افزود: «از نظر من، عربستان با این گونه اقدامات تلاش می کند بر ایران فشار آورد و نگاه ها را از توافق هسته ای منحرف کند.»
از سوی دیگر وزیر امور خارجه عراق در کنفرانس خبری خود با ظریف گفت:
«حکمی که دادگاه در مورد شیخ نمر صادر کرد را محکوم می‌کنیم. ایشان فردی اصلاح‌گر بودند که به هیچ وجه به پناه بردن به سلاح معتقد نبودند. ایشان در واقع نمونه‌ای بودند که در دنیا کم‌تر دیده شده است. از آقای ملک عبدلله و وزیر خارجه پیشین عربستان سعودی کلام دیگری را در مورد شیخ نمر شنیده بودیم و وقتی خبر اعدام ایشان را شنیدیم شوکه شدیم. البته ما نمی‌خواهیم در مسائل داخلی عربستان دخالت کنیم ولی شیخ نمر عالم دینی بودند که با علماء و دنیای اسلام ارتباط داشتند».
اما قوی ترین این دیدارها به دیدار عبدالله عبدالله رئیس اجرائی دولت افغانستان با مقام معظم رهبری برمی گردد. عبدالله عبدالله با قدردانی از حمایت‌های رهبر معظم انقلاب از ملت افغانستان و همچنین دستور اخیر ایشان برای تحصیل دانش‌آموزان افغانستانی، افزود: این حمایت‌های ارزشمند، جایگاه خاص و برجسته‌ای از ایران در میان ملت و دولت افغانستان ایجاد کرده است.
وی افزود: زمینه‌های خوبی برای همکاری ایران و افغانستان وجود دارد که در مذاکرات با مقامات ایرانی تلاش می‌کنیم راه‌های افزایش همکاری‌ها را بررسی و دنبال کنیم.
اما اعدام ها در عربستان انتقاد بسیاری از کشورها را برانگیخته است. کاترين گورينگ-اِکارد، رئيس فراکسيون حزب «اتحاد نود سبزها» در پارلمان فدرال آلمان (بوندس تاگ) امروز در گفتگو با اين شبکه اذعان کرد: اين اعدام ها قطعا بدون تبعات نخواهد بود. بايد در مقابلِ همه مناسبات اقتصادي آلمان با عربستان، تابلوي «تجارت ممنوع» قرار گيرد و حتي اقداماتي بالاتر از اين نيز اعمال شود. من اصلا اعتقادي به عادي سازي روابط با عربستان ندارم.
حزب سوسيال دموکرات بوندس تاگ نيز خواستار بررسي روابط ميان آلمان و عربستان سعودي شد.در همين ارتباط معاون فراکسيون اين حزب در گفتگو با روزنامه فونکه مدين گروپه آلمان گفت: بايد در ارسال و تحويل سلاح به اين کشور بسيار محتاط عمل کنيم و حتي با درخواست هاي (آتي) صدور تسليحات به عربستان مخالفت و آن را رد کنيم.
چم اوتسدِمير، رئيس حزب سبزهاي آلمان نيز در گفتگو با راديو بايرن تاکيد کرد:
«دولت بايد نه تنها به عربستان، سلاح تحويل ندهد بلکه بايد اعدام هاي اخير در اين کشور را نقض آشکار حقوق بشر اعلام و به آن انتقاد کند. سلاح هاي آلماني که به دست عربستان مي رسد براي انهدام يمن، کشور همسايه عربستان مورد استفاده قرار مي گيرد و به همين علت بايد صدور سلاح به اين کشور متوقف شود. از مارس سال گذشته، ائتلاف تحت فرماندهي عربستان، شورشيان و متحدان يمني را در کشور يمن بمباران مي کنند. » اعدام‌های اخیر در عربستان سعودی بار دیگر مخالفت‌ها در آلمان را نسبت به صدور تسلیحات نظامی به خاورمیانه افزایش داده است. شماری از سیاستمداران ارشد آلمانی خواستار بازبینی تجارت سلاح میان آلمان و عربستان شده‌اند.
هیلاری کلینتون، نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا روز یکشنبه ضمن انتقاد از اقدام عربستان سعودی در برخورد با مخالفان خود، افزود: اعدام روحانی این کشور که ناآرامی‌های وسیع را در خاورمیانه به دنبال داشته است، باعث شعله ور کردن آتش در منطقه می شود.
این در حالیست که «احمد داوود اوغلو» نخست وزیر ترکیه در سخنان روز گذشته‌اش اعلام کرده بود که آنکارا برای میانجیگری میان ایران و عربستان آمادگی دارد، «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه امروز در سخنان تندی به ایران و مصر حمله نمود و ثابت کرد که نمی‌تواند میانجیگر بی‌طرفی در این زمینه باشد.
حالا اما عربستان سعودی و آل سعود مانده اند و کشورهای ذره ای نذیر جیبوتی که در این میان و به واسطه دلارهای نفتی به حمایت از عربستان پرداخته اند. حضور سه کشور مهم و دارای موقعیت استراتژیک در منطقه در ایران یعنی عراق، عمان و افغانستان پیام های روشنی را به ریاض ارسال کرد. عربستان سعودی اما در این میان تنها خشم آزادیخواهان منطقه را به جان خرید و باید منتظر باشد تا در آینده تحولات دیپلماسی منطقه به عیان ببیند که چرخه قدرت دیپلماتیک به سود چه کسانی خواهد چرخید؟ ملت های منطقه یا سرسپردگان دربند آمریکا و اسرائیل؟
آنچه که امروز و پس از 4 سال در سوریه در حال رخ دادن است، نمود بارزی از مقاومت مردمی در منطقه می باشد که تجلیات بین المللی آن در مقاومت یمن و عراق به ظهور رسیده است و این بیداری تا قلب ریاض خواهد رفت.
انتهای پیام/


کد مطلب: 80801

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/80801/چرخه-قدرت-دیپلماتیک-منطقه-سود-قطبی-خواهد-چرخید-گرفتاری-عربستان-گرداب-محکومیت-بین-المللی

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir