تاریخ انتشار :شنبه ۳ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۳۴
سیستان یکی از ظرفیت های بالقوه برای دامپروری است که برای بالفعل شدن قابلیت های آن نیاز به نگاهی ویژه دارد.
سیستان ظرفیت بالقوه برای دامپروری است/رسیدن به قطب دامپروری نیازمند توجه مسئولین است
سیستان ظرفیت بالقوه برای دامپروری است/رسیدن به قطب دامپروری نیازمند توجه مسئولین است
به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از خبرنیمروز، در منطقه سیستان با داشتن 45000 خانوار روستایی و بیش از 120 هزار هکتار زمین زراعی بالغ بر 200 هزارهکتار مراتع حاشیه دریاچه با داشتن نژاد گاو سیستانی و گوسفند بلوچی یکی از قطبهای دامپروری کشور محسوب میشود.
متاسفانه بر اثر خشکسالی های گذشته و با خشک شدن رودخانه هیرمند و از بین رفتن نیزارها، پرورش دهندگان دام از حاشیه های نیزارها به اطراف شهرها و روستاها مهاجرت کرده و تعداد دام تحت اختیار خویش را بشدت کاهش داده اند هر سال برمشکلات دامداران افزوده و درآمد اقتصادی دامداران نیز بشدت کاهش یافته است.
در منطقه سیستان پتانسیل های فراوانی وجود دارد که 5 سال قبل در شهرستانهای زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز تعداد 692 واحد گاوداری شیری کوچک روستایی با ظرفیت 10502 راس، تعداد870 واحد پرواربندی کوچک روستایی با ظرفیت 40360 راس و تعداد 93 واحد پرواربندی صنعتی با ظرفیت 14840 راس بوده است.
صنایع وابسته و مرتبط با بخش تولید تعداد دو کارخانه شیر پاستوریزه با ظرفیت اسمی 136 تن روزانه و یک کشتارگاه صنعتی با ظرفیت 150 راس دام سنگین و 500 راس دام سبک در هر شیفت کاری و سه کارخانه خوراک دام با ظرفیت اسمی روزانه 80 تن و 5 واحد بسته بندی گوشت در منطقه ایجاد و درحال فعالیت بوده است.
در حال حاضر طبق سرشماری عمومی کشاورزی 1382 تعداد بهره بردارانی که به پرورش گاو و گوساله در سیستان مشغول به فعالیت میباشند 7428 نفر بوده که با توجه به شرایط و نیاز منطقه به شیر و گوشت و فراورده های آن، تقویت دادمداری های فوق باعث افزایش تولیدات شیر و گوشت، ایجاد درآمد و حفظ اشتغال و علاوه بر آن جوگیری از مهاجرت روستاییان به حاشیه شهرها گشته و روحیه تولید در بهره برداران تقویت شده است.
غلامرضا آرمون رییس اتحادیه دامداران سیستان در گفتگو با خبرنیمروز مهمترین مشکلات را به شرح ذیل بیان کرد:
- کمبود شدید نهادهای دامی با توجه به وضعیت خشکسالی منطقه سیستان
- عدم یکسان سازی قیمت شیر تولیدی منطقه با سایر نقاط کشور
- عدم پرداخت به موقع شیر تحویلی به کارخانه های شیر بعضا 7 الی 8 ماه از پرداخت وجه شیر خودداری میکنند.
- اعمال سخترین قوانین دامپزشکی برای دامهای بومی و تولیدی منطقه هنگام انتقال به دیگر نقاط کشور به نحوی که حدود 11 سال میباشد که دامداران به هیچ نحوی موفق به اخذ مجوز انتقال دامهای تولیدی به دیگر نقاط کشور نشده اند در صورتی که از دیگر نقاط استان انتقال داده میشود.
- عدم رسیدگی به مشکلات دامداران و دامپروران از سوی مراجع مربوط در اشتغال آحاد دامداران درواردات دام و خرید لاشه و گوشت آنان.
- متاسفانه علی رغم مکاتبات دامداران و دامپروران و ملاقات حضوری با مسئولین و متولیان امر تاکنون مدیران ارشد استان و مدیران کلان وزارت جهاد کشاورزی صنعت دامداری را به سخره گرفته و هیچ مساعدت و کمکی برای این قشر ضعیف و فقیر که با الفبای حقوق اولیه آشنایی ندارند نکرده اند.
- تعطیلی کارخانه شیر شهرستان هامون واقع در شهرک صنعتی محمد آباد و تعطیلی دو کارخانه خوراک و کاهش چشمگیر کارخانه شیر سیوستان.
- عدم حمایت از دامدارانی که در سخت ترین شرایط با توجه به خشکسالی های چندین ساله اخیر با تلاش و کوشش شبانه روزی برای حفظ صنعت دامپروری منطقه، اقتصاد مقاومتی را رقم زده اند در صورتی که قدردانی از عملکرد آنها نیز صورت نگرفته بلکه برمشکلاتشان نیزمی افزایند.
در ادامه جمعی از نمایندگان حوزه سیستان حاضر در اتحادیه پیشنهادهای خود را بیان کردند.
- صدور مجوز حمل دامهای تولیدی از سوی سازمان دامپزشکی
- تخصیص نهادهای دامی بصورت بلاعوض به دامداران تا زمانی که خشکسالی مرتفع گردد.
- خرید تضمینی گوشت تولیدی داخلی از سوی شرکتهای پشتیبانی اموردام با قیمت تمام شده عاوه درصد سود برای دامداران
- شرکت پشتیبانی امور دام کشور به معنای واقعی پشتیبانی از دام و دامداران کند و دامداران آزادانه زیر نظر اداره دامپزشکی لاشه و آلایش را به هر شهرستان متقاضی و عرصه بازار فروش حمل و به فروش برساند و به قیمت واقعی تمام شد.
انتهای پیام/4382 https://www.asrehamoon.ir/vdcjiteo.uqevtzsffu.html
منبع : خبرنیمروز
نام شما
آدرس ايميل شما