تاریخ انتشار :شنبه ۲۸ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۴۴
سال هاست لایروبی انهار سیستان در پس وعده ها امروز و فردا شد تا اینکه امروز سرانجام سیلابی که می توانست هفتمین تالاب بین المللی را سیراب کند تنها تبدیل به عاملی برای ترس و نگرانی مردم منطقه شده است.
بی تدبیری مسئولین دامن مردم را گرفت/ سیلاب افغانستان دردسر ساز شد
 به گزارش خبرنگار اجتماعی عصرهامون، چند روزی است که علی رغم ناملایمت های طبیعی دولت افغانستان طبیعت به مردم سیستان روی خوش نشان داده و آب قابل توجه ای از آن سوی مرزها وارد کشور شده است و بسیاری از چاه نیمه ها و رودخانه‌ها را سیراب کرده است.
صاحب نظران منطقه ای ورود آب چند روز اخیر به منطقه سیستان را نتیجه ذوب شدن برف ها در کوه های شمال افغانستان و باران های اخیر این کشور می دانند.
آنها بر این باورند که این آب هیچ ارتباطی به حق آب سیستان ندارد و تنها سیلاب ناشی از بارندگی های آنسوی مرزها است.
علی رغم ترس مردم برای از بین رفتن محصولات کشاورزی، خانه ها و دام ها اما این روز ها شادمان تر از همیشه چشم انتظار زنده شدن مجدد هامون هستند و عده‌ای از هدر رفتن این نعمت الهی که شاید هیچ‌وقت تکرار نشود سخن می گویند.
 
سیل به سیستان و بلوچستان می‌رسد
در حالی که همه سالها در چنین روزهایی سیلاب های ناشی از ذوب شدن برف ها در شمال افغانستان وارد سیستان می شود اما ورود این حجم آب به کشور کافی است تا دست خیلی ها رو شود.
جمعی از کارشناسان می گویند جاری شدن آب های بالادست، لایروبی نشدن رودخانه های بزرگ و کوچک، متناسب نبودن این آبراه ها با حجم آب ورودی به کشور موجب وقوع سیلاب اخیر در منطقه سیستان شده و خسارت هایی به بخش های مختلف به ویژه کشاورزی وارد کرده است.
به طور قطع لایروبی رودخانه ها و نهرها می تواند در پیشگیری از خسارت های احتمالی سیلاب ها بسیار موثر باشد اما امروز شاهد هشدار سازمان هواشناسی نسبت به جاری شدن سیلاب و آبگرفتگی معابر در استان هستیم.
در ادامه این هشدار آمده بود که امروز بارش در کشور افغانستان شدید و قابل ملاحظه بوده که این رخداد می تواند در روز یکشنبه منجر به طغیان حوضه آبریز رودخانه هیرمند و آبگرفتگی در شمال سیستان و بلوچستان شود؛ از این رو توصیه می شود در مناطق ذکر شده تمهیدات و اقدامات لازم جهت جلوگیری از خسارات احتمالی انجام شود. 
 
استاندار: تداوم آماده باش دستگاه‌های امدادی در منطقه سیستان
 علی اوسط هاشمی در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران در استانداری سیستان و بلوچستان اظهار کرد: با مدیریت صحیح و به موقع ستاد بحران استان و همکاری مردم منطقه، سیل اخیر در منطقه سیستان به خوبی مدیریت شد.
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: بر اساس اعلام سازمان هواشناسی، به زودی سیل دیگری در منطقه سیستان جاری می‌شود که باید ادارات و دستگاه‌های امدادی همچنان آمادگی خود را برای مدیریت به موقع آن حفظ کنند.
استاندار سیستان و بلوچستان افزود: طی دو سال گذشته اقدامات خوبی در حوزه امور آب انجام و لایروبی‌های گذشته نیز بسیار موثر واقع شده است.
این مسئول ادامه داد: اگر همکاری بین بخشی، هماهنگی و همدلی مسئولان و مردم نبود قطعا شاهد تلفات جانی در سیل اخیر بودیم اما در حال حاضر خسارات جزئی به مزارع کشاورزی در بستر رودخانه وارد آمده است.
وی با اشاره به اینکه در سیل اخیر روند هدایت آب و جلوگیری از هدر رفت آن بسیار خوب بود، گفت: آب به هر قسمت از منطقه سیستان که جاری شده است در نهایت نتیجه آن رشد گیاهان است که خود در کاهش گرد و غبار موثر است.
هر چند صحبت های استاندار حکایت از لایروبی انهار داشت اما کشاورزان روستاهای سیستان از عدم لایروبی رودخانه ها در سالهای قبل و جاری شدن سیلاب به زمینهای کشاوزی خود طی سیل اخیر گلایه داشتند.
 
سیل دیگری در منطقه سیستان به زودی جاری می شود 
هاشمی با اشاره به اینکه بر اساس اعلام سازمان هواشناسی سیل دیگری در منطقه سیستان به زودی جاری خواهد شد، گفت: جلوگیری از تلفات جانی، پیشگیری از خسارت مالی و مدیریت صحیح در هدایت آب باید در اولویت کار مسئولان مربوطه باشد.
استاندار سیستان و بلوچستان افزود: با توجه به نوع طراحی و شهرسازی غلط در برخی شهرهای منطقه سیستان باید جلوگیری از نفوذ آب به داخل خانه و زندگی و محل اسکان مردم را مورد توجه قرار دهید.
این مسئول تاکید کرد: مسئولان از هم اکنون آسیب شناسی کرده و نقاط ضعف را برطرف کنند تا در زمان جاری شدن سیل با کمترین مشکل مواجه نشوند.
وی ادامه داد: باید هشدارهای هواشناسی در مورد جنوب استان را نیز مدنظر قرار داده و تمام تمرکز و تلاش در منطقه سیستان نباشد تا شاهد کوتاهی در آن منطقه نباشیم.
هاشمی گفت: مکان‌هایی که منتهی به نقاط جمعیتی می شود بسیار مهمتر از سایر نقاط است، به ویژه در منطقه سیستان، زابل و زهک در معرض آسیب قرار دارند و اگر به خوبی مدیریت نشود ممکن است در این مناطق آب به نقاط جمعیتی نفوذ کند.
استاندار سیستان و بلوچستان اضافه کرد: توجه مسئولان نباید فقط به کانال‌های ورودی آب باشد بلکه در طول مسیر نیز باید موانعی که راه را بر جریان هدایت آب به نقاط مشخص شده مسدود می کند برطرف شود.
 
بهره برداری از سوله های ورزشی و مدارس برای اسکان مردم 
این مسئول افزود: آگاهی بخشی و اطلاع رسانی در زمینه سیلی که در هفته جاری خواهد آمد بر عهده هلال احمر و مدیر ستاد بحران است تا مردم را به خوبی آگاه کرده و آموزش‌های لازم را به آنها ارائه دهند تا در موقع سیل تلفات جانی نداشته باشیم.
وی ادامه داد: باید از امکانات مردمی در کنار امکانات دولتی در مواقع بحران کمک بگیریم، چه بسا که مردم زهک در مدیریت سیل اخیر خوب درخشیدند.
هاشمی گفت: هواشناسی سیستان و بلوچستان آب و هوا را رصد منطقه‌ای کرده و وضعیت افغانستان را در هنگام بارندگی به ستاد بحران اعلام کند تا اقدامات پیشگیرانه به موقع انجام شود.
این مسئول تاکید کرد: باید از هم اکنون نیازسنجی کرده و هر یک از ادارات کمبودهای خود را در مواقع بحران به ویژه سیل برطرف کند تا در جریان سیل آینده کمترین خسارت به منطقه وارد شود.
وی گفت: باید در موقع بحران از ظرفیت مساجد، مدارس و سوله‌های ورزشی برای اسکان مردم بهره برداری شود.
انتهای پیام/9031
https://www.asrehamoon.ir/vdcbs0bw.rhbfgpiuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما