تاریخ انتشار :چهارشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۲۱
درحالی مناطق آزاد تجاری بهترین فرصت در راستای جبران محرومیت‌های اقتصادی سیستان و بلوچستان است که هیچگاه این مورد در چابهار محقق نشده است، مسئولین با همین تجربه این بار به دنبال منطقه آزاد سیستان هستند.
حاشیه نشینی بزرگترین دستاورد منطقه آزاد چابهار/ارتقاءکیفی مناطق آزاد اقتصادی لازمه تحقق اقتصادمقاومتی
به گزارش عصرهامون، یکی از راهکارهایی که به طور مستمر توسط کارشناسان اقتصادی استان برای ساماندهی فعالیت‌های اقتصادی مرزنشینان سیستان و بلوچستان پیشنهاد دادند تاسیس منطقه آزاد تجاری و صنعتی بوده است که باعث تسهیل سرمایه‌گذاری به خصوص نوع خارجی آن و گسترش بستر کار و اشتغال مولد در مناطق مرزی استان شود. حال این مهم دست یافتنی شده است ولی آیا می توان انتظار داشت که با شرایط توسعه نیافتگی تاریخی سیستان و بلوچستان و تجربه ناموفق در بکاریگیری این پتانسیل در منطقه آزاد چابهار کارکرد خوبی از این سرمایه بزرگ اقتصادی در سیستان متصور متصور بود؟
شهرستان چابهار در استان سیستان و بلوچستان با بیش از 50 هزار نفر حاشیه نشین یکی از مناطقی است که در مقایسه با جمعیت خود رکوردار حاشیه نشینی در کشور است و حتی جمعیت سکونتگاههای غیر رسمی آن از جمعیت حاشیه نشینی مراکز برخی استانها بیشتر است.
اما رشد حاشیه نشینی در این شهر پس از ایجاد منطقه آزاد و راه اندازی آن تا کنون سیری صعودی را طی کرده و امروز حاشیه نشینی در این بندر اقیانوسی به معظلی غیرقابل حل بدل گشته است.
علی اوسط هاشمی روز شنبه درنشست بررسی مشکلات حاشیه نشینی چابهار اظهار داشت: امسال حداقل 30 درصد منابع استانی صرف ساماندهی و رفع مشکلات حاشیه نشینی شهرستان های سیستان و بلوچستان می شود.
وی ادامه داد: مردم ساکن در این مناطق در بدترین شرایط زندگی می کنند که اگر نسبت به این موضوع بی تفاوت باشیم خسارات جبران ناپذیری به استان و کشور تحمیل می شود.
معاون استاندار سیستان و بلوچستان و فرماندار شهرستان ویژه چابهار نیز در این نشست گفت: وجود 50 هزار نفر حاشیه نشین از معضلات و مشکلات اصلی و مهم شهرستان چابهار است که باید به فکر راهکار اساسی بود.
احمد علی موهبتی خاطر نشان کرد: این شهرستان با وجود افزایش جمعیت هنوز از نظر امکانات رفاهی نظیر بهره مندی شهروندان از آب آشامیدنی سالم، بهداشت و درمان، برق، فضای آموزشی و دیگر امکانات رفاهی تغییرات چندان مناسبی نکرده است.
وی ادامه داد: شهروندان چابهار با گذشت سالیان متمادی هنوز از شبکه آب سالم و بهداشتی بصورت شبانه روزی بهره مند نیستند.
در حالی یکی از رسالت های مناطق آزاد؛ ایجاد اشتغال، توسعه اقتصادی و جلوگیری از قاچاق است که این مناطق باید در راستای اقتصاد مقاومتی به رشد صادرات و سرمایه گذاری خارجی در کشور کمک کند اما سالهاست سود کلان این مناطق آزاد از جمله چابهار روانه جیب افرادی خاص می شود و مردم از مزایای این منطقه کاملا بی بهره هستند، موید این ادعا هم صدر نشینی چابهار در حاشیه نشینی است.
فی الواقع مناطق آزاد چابهار در طول این سالها نتوانسته است به تولید برسند و حتی معافیت های بیست ساله از مالیات هم نتوانسته به تولید، سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال در این مناطق کمک کند علی ای حال باید مردم چابهار هنوز برای ثمردهی این میوه منتظر بمانند.
در اصل ماجرا هیچکس با ماهیت مناطق آزاد سود آور و هدفمند مخالف نیست اما به شرطی که مردم منطقه از ویژگی این مناطق بهره مند شوند اما در چابهار عملا ظرفیت مردمی نادیده گرفته شده است.
همین چندی پیش بود که کانال تلگرامی چاربهاران خبر داد که چند کارگر بومی منطقه از پروژه های منطقه آزاد چابهار اخراج و اتباع افغانی جایگزین آنها شده اند.
چندی پیش حسن سبحانی کارشناس مسایل اقتصادی با بیان اینکه اولویت باید در منطقه آزاد اشتغال نیروهای بومی باشد گفت: اداره کنندگان اقتصاد باید تشخیص و اولویت بندی درستی در مدیریت مناطق آزاد داشته باشند اما به جای محور قرار دادن تولید، تجارت در اولویت قرار گرفته است.
فی الواقع اگرچه هیچ فردی با ایجاد مناطق آزاد با کیفیت و هدفمند مخالف نیست ک با این تجربیات دولتمردان به دنبال ایجاد منطقه آزاد سیستان هستند اما امید است تجربه تلخ منطقه آزاد چابهار در دیگر مناطق به خصوص سیستان تکرار نشود!

انتهای پیام/ 7250 https://www.asrehamoon.ir/vdcdj50j.yt09k6a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما