کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سونامی بیخ گوش تنها بندر اقیانوسی ایران/ مسئولان هشدارها را جدی نمی گیرند

16 آذر 1395 ساعت 13:28

رئیس بخش زلزله شناسی مرکزتحقیقات راه، مسکن وشهرسازی درباره وقوع سونامی در سواحل مکران هشدار داد و گفت: علی رغم مکاتبات فراوان با مسئولان بنادرو نهاد های مربوط اما تاکنون توجه چندانی به این هشدارها نشده است.


به گزارش خبرنگار حوادث عصرهامون، در حالی در چند ساله اخیر کارشناسان از وقوع سونامی در تنها بندر اقیانوسی ایرانی خبر می دهند که مسئولان نسبت به این موضوع بی توجه هستند.
هر چند به گفته برخی از کارشناسان احتمال وقوع سونامي در بندر چابهار کم است اما توفان «گنو» که در سال ۱۳۸۶ بخش هايي از سواحل چابهار را درنورديد تنها بخشي از مخاطرات وقوع سونامي را در کشور نشان داد و زنگ خطر و آماده باشی برای مسئولان بود.
علی ای حال در آخرین اظهارات علی بیت اللهی رئیس بخش زلزله شناسی مرکزتحقیقات راه، مسکن وشهرسازی درباره وقوع سونامی در سواحل مکران (سیستان و بلوچستان و هرمزگان) هشدار داد.
وی گفت که کارگروه زلزله و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تحقیقات بسیاری را درباره سواحل مکران انجام داده اند که براساس آن میزان خطرپذیری سواحل مکران در مقابل سونامی و زلزله بالاست.
بیت اللهی ادامه داد: مسئولان اقتصادی به دنبال سرمایه گذاری در پس کرانه های سواحل مکران هستند و درحال حاضر هم پروژه هایی از جمله مجتمع فولاد، مجتمع تولید فولاد اسفنجی، مجتمع پتروشیمی، شهرک صنعتی جاسک، توسعه شبکه برق و ... در سواحل مکران قراردارند و سرمایه گذاری هنگفتی هم دراین زمینه انجام شده است.
این مقام مسئول اظهار داشت: در سواحل مکران، گسلی به اسم مکران وجود دارد، این گسل ابعاد بزرگی دارد و طول آن بیش از ۶۰۰کیلومتر است و همین موضوع احتمال رخداد سونامی در این منطقه را افزایش می دهد.
 
مسئولان توجهی به هشدارها نمی کنند
به گفته رئیس بخش زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، سواحل مکران در سال ۱۹۴۵ شاهد سونامی بوده اند و درحال حاضر هم خطر وقوع سونامی در منطقه بندر چابهار و جاسک وجود دارد که با توجه به سرمایه گذاری های کلان انجام شده، این موضوع باید مدنظر قرار گیرد.
وی به تلاش های مرکز تحقیقات برای آگاه سازی مسئولان ذیربط اشاره کرد و گفت: نامه های اداری بسیاری به مسئولان سازمان بنادر و نهادهای مربوط درباره خطرات وقوع زلزله و سونامی در سواحل مکران ارسال شده است اما تاکنون توجه چندانی به این هشدارها  نشده است.
 رئیس بخش زلزله شناسی مرکزتحقیقات راه، مسکن وشهرسازی به تجربه ژاپن در سونامی فوکوشیما اشاره کرد و گفت: بر اثر این سونامی، نیروگاه اتمی شهر، راه آهن و ...  خسارت هایی در حدود بیلیون دلار داشتند و هنوز دولت ژاپن در حال پرداخت خسارت و بیمه به حادثه دیدگان است.
بیت اللهی اشاره کرد: باتوجه به اینکه تاسیسات صنعتی بزرگ و مادر در سواحل مکران درحال ساخت یا طراحی هستند، مسئولان باید خطر مخرب زلزله و سونامی را جدی بگیرند زیرا ممکن است پس از زلزله امواج دریا به سمت ساحل آمده و کل تاسیسات را از میان ببرد.
 
زمان آغاز سونامی 15 دقیقه است
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره راهکار ایجاد آمادگی برای وقوع احتمالی این رخداد، بیان کرد: سرمایه های هنگفتی برای ساخت وساز این مجتمع های صنعتی و اقتصادی انجام شده است که با اتکا به ضوابط خاص ساخت وساز و طراحی، می توان میزان خسارت ها را به کمترین میزان ممکن رساند به عنوان نمونه طبقه همکف این ساختمان ها می تواند به پیلوت یا پارکینگ اختصاص یابد.
به گفته این مقام مسئول، علاوه بر اقدامات مقابله ای می توان از سیستم هشدار برای زلزله و سونامی درسواحل مکران استفاده کرد، ضمن اینکه برای کاهش آسیب ها در زلزله تنها چند ثانیه فرصت وجود دارد اما در سونامی این زمان به ۱۵ دقیقه می رسد.
بیت اللهی معتقد است : درصورت ایجاد سونامی در سواحل مکران، این احتمال وجود دارد که شهر چابهار به صورت کامل درگیر شود زیرا ارتفاع بنادر مکران از جمله چابهار از سطح دریا کم است و ارتفاع موج در سونامی به ۶ تا ۹ متر هم می رسد.
وی اظهار داشت: با اعمال تمهیدات اولیه و کم هزینه در سواحل مکران می توان از خسارات های سنگین پس از زلزله و سونامی در این مناطق جلوگیری کرد.
 
اقدامات خوبی برای مقابله با سونامی انجام شده است
در تماسی که خبرنگار اجتماعی عصرهامون با غلامرضا اربابی مدیر کل ستاد بحران استانداری سیستان و بلوچستان داشت، وی با بیان اینکه بحث ها و جلسات مختلفی پیرامون مقابله با سونامی برگزار شده است، اظهار داشت: تا کنون اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است.
وی در خصوص الگوبرداری از سونامی در سایر کشور ها افزود: در سطح ملی اقداماتی در حال انجام است که پژوهش هایی در پژوهشکده زلزله شناسی کشور آغاز کردیم و کارهایی در دست اقدام است.
اربابی در خصوص مقاوم سازی ساخت و سازها در این بندر اقیانوسی تصریح کرد: در بحث مقاوم سازی باید راه و شهرسازی و نظام مهندسی اظهار نظر نمایند.
پرفسور اسفندیار بندریان پدر علم جغرافیای سیستان و بلوچستان با بیان اینکه قطعا سونامی که در منطقه چابهار رخ دهد به شدت سونامی های آسیای شرقی نیست، افزود: با این وجود با توجه به خطراتي كه در زمينه سونامي، منطقه چابهار را تهديد مي‌كند خطر بروز آن همواره بايد مورد توجه قرار گيرد.
وی با اشاره به دوره بازگشت سونامی در گسل مکران، گفت: بر اساس مطالعات موسسه ملی اقیانوس شناسی هر 80 تا 100 سال یک زلزله بزرگ در گسل مکران و سونامی رخ می‌دهد و از آخرین سونامی این منطقه نیز 80 سال می‌گذرد.
انتهای پیام/


کد مطلب: 90310

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/90310/سونامی-بیخ-گوش-تنها-بندر-اقیانوسی-ایران-مسئولان-هشدارها-جدی-نمی-گیرند

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir