تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۱۲
مدیر کل جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه شکست طرح آبیاری با لوله اراضی کشاورزی را نمی پذیرم، گفت: طرح آبیاری تحت فشار در 10هزار هکتار از اراضی کشاورزی سیستان به زودی آغاز می شود.
شکست طرح آبیاری با لوله اراضی کشاورزی را نمی پذیرم/ آغاز طرح آبیاری تحت فشار در 10هزار هکتار از اراضی کشاورزی سیستان
رضا نجفی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی عصرهامون، در خصوص طرح آبیاری سیستان اظهار داشت: ینکه عده ای می گویند طرح آبیاری با لوله در سیستان طرحی شکست خورده است را نمی پذیرم و براین ادعا همه صاحب نظران، کارشناسان و مردم مهر تائید می زنند.
وی با بیان اینکه برخی این طرح را شکست خورده می دانند، افزود: بنده با این نظر به شدت مخالف هستم و نمیدانم چه فرد یا گروهی این طرح را شکست خورده می دانند، نظر همه صاحب نظران، کارشناسان، متخصصان، مردم و بهره برداران بر این است که یک راه نجات برای کشاورزی منطقه سیستان وجود دارد و آن هم اجرای طرح انتقال آب با لوله است.
وی ادامه داد: ما در سیستان با رودخانه مواجه هستیم که این رودخانه، رودخانه خارجی است و اصلا در مدیریت و کنترل آب آن ما هیچ نقشی نداریم و تنها می توانیم سیلاب آن را مهار و مدیریت کرده و آن را به یک فرصت بدیل کنیم.
وی با اشاره به اینکه براساس پروتکل ما سالانه تنها 800 میلیون متر مکعب آب باید افغانستان به سمت ایران رها سازی کند، خاطر نشان کرد: با آب منطقه ای طی نشستی که در این خصوص داشتیم، به این جمع بندی رسیده ایم که 400میلیون متر مکعب از این میزان آب را برای بخش کشاورزی تخصیص داده شود.
مدیر کل جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان اظهار کرد: در آبیاری سنتی با انهار و رودخانه ها در منطقه سیستان، بالغ بر 75درصد تلفات آب را شاهد هستیم که در کشور سابقه ندارد، در این منطقه جذب، تبخیر بالای 4هزار میلیمتری آب را داریم، پس اینکه واقعا کسی نظری داشته باشد که این طرح واقعا نمی تواند توفیق داشته و یا شکست خورده است این را اصلا ما نمی پذیرم.
نجفی با اشاره به روش آبیاری سنتی در سال های گذشته، خاطر نشان کرد: زمانی که آب در انهار و رودخانه ها جاری می شود بین 24تا48ساعت طول می کشد تا آب به اراضی کشاورزی برسد  ولی هم اکنون با توجه به بهره برداری فاز اول طرح آبیاری با لوله در بلوک 4هامون، با پمپاژ آب در کمتر از 5دقیقه به اراضی کشاورزی می رسد پس عملا تلفات آبیاری سنتی در این طرح از بین رفته و آب با سرعت بیشتری به اراضی می رسد.
این مقام مسئول با بیان اینکه در آبیاری سنتی پایداری آب را در منطقه نداشتیم، اذعان کرد: با توجه به خشکسالی ها در سالهای 79-80تا85 باغات منطقه از بین رفت یعنی حتی در سالهای 83-84یک هکتار باغ انگور یاقوتی در منطقه سیستان وجود نداشت اما با توجه به اینکه در سیستان چاهک هایی وجود دارد که دو دهم لیتر در ثانیه آب دهی دارد، توانستیم تولید نهاد انگور یاقوتی را انجام داده و درحال حاضر هزار و 800هکتار باغ انگور یاقوتی در منطقه سیستان وجود دارد و در این سالها مجتمع های گلخانه ای در منطقه به هزار و 600واحد گلخانه رسید.
وی اظهار کرد: اولویت اول در بخش کشاورزی سیستان جلوگیری از تلفات آب است و با آّبیاری آب با لوله توانستیم تلفات را از 75 به 10تا5درصد کاهش دهیم در ضمن با 400میلیون متر مکعب آب بخش کشاورزی به زحمت می توانستیم ۲ مرحله اراضی کشاورزی منطقه سیستان را آب رسانی کنیم اما با این طرح می توان آبیاری را به صورت دوره های10روزه انجام داد.
نجفی خاطر نشان کرد: در هر منطقه اگر بخواهیم سرمایه گذاری انجام دهیم، اول باید محیط زیست را در منطقه درست کنیم و برای داشتن محیط زیست پایدار در منطقه باید کشت دائمی داشته باشیم که این موضوع با ابیاری با لوله امکان پذیر است.
وی با اشاره به آبیاری تحت فشار نیز گفت: به زودی آبیاری تحت فشار در 10هزار هکتار از اراضی منطقه سیستان آغاز می شود و تلاش می شود 6هزار هکتار دیگر را نیز تا پایان امسال آغاز کنیم. 
وی بیان کرد: در قالب این طرح بیش از 100هزار هکتار از اراضی کشاوری استان تحت پوشش طرح آبیاری تحت فشار قرار خواهند گرفت.
این مقام مسئول در پاسخ به سوال خبرنگار ما در خصوص نارضایتی مردم از تقسیم بندی آب و طولانی بودن زمان رها سازی مجدد آب در هر منطقه نیز گفت: تا سال قبل تنها راه خروجی آب از چاه نیمه یک در منطقه کفتارگی شهرستان زهک بود و با آب خروجی از این محل باید کل اراضی کشاورزی را آبرسانی می کردیم و ۲ تا سه ماه شاید طول می کشید تا آب به هر منطقه برسد، در این طرح از اوایل مهر یا شهریور هر سال آبرسانی به مناطق مختلف را آغاز می کردیم و به ترتیب برای مناطق هیرمند، زابل، شبکه آب رسانی و نهر طاهری آّبرسانی می شد اما امسال با بهره برداری از خروجی چاه نیمه چهارم که با 70میلیارد تومان هزینه  انجام شد آبرسانی اراضی کشاورزی از ۲ خروجی چاه نیمه انجام می شود و چالش تاخیر در آبرسانی به اراضی کشاورزی نیز رفع شده است.
وی در پایان تاکید کرد: تاخیر در کشت، کاهش تولید را نیز در بر خواهد داشت اما امسال این وضعیت در منطقه سیستان بهتر خواهد شد.
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcd9s0n.yt0z96a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما