تاریخ انتشار :شنبه ۲۵ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۳۴
حلب های پر از لوبیا، نخود و عدس حبوبات فروشی های بجنورد ، برخی درشت و یک دست، برخی کمی ریزتر، برگه ها را که می خوانی رویش نوشته عدس کانادایی، ذرت آمریکایی، نخود فلان کشور! در مورد خارجی بودن حبوبات از فروشنده سئوال می کنی، متوجه می شوی واقعا خراسان شمالی که خود مهد تولید حبوبات است به مصرف کننده حبوبات خارجی تبدیل شده است.
حبوبات خارجی مهمان ناخوانده سفره مردم/ داستان تلخ واردات در سایه بی تفاوتی مسئولان!
به گزارش سرویس اقتصادی عصرهامون به نقل از عصر اترک، فروشنده می گوید اگر مقدار زیادی هم می خواهی داریم، هر چند تن که بخواهی! به فکر فرو می روم که چطور در یکی از قطب های اصلی حبوبات کشور باید حبوبات خارجی در تمام مغازه های شهر موجود باشد.
این موضوع را بعد از بررسی مغازه های دیگر متوجه می شوم، تقریبا ۶۰ درصد حبوبات مغازه ها خارجی است!
قیمت ارزان حبوبات خارجی و شکیل بودن آن
محمدیان یکی از کسبه بجنورد که حبوبات فروشی دارد به خبرنگار ما می گوید: تنها دلیل روی اوردن مردم به محصولات کشاورزی خارجی ظاهر شکیل این محصولات است اما از نظر طبخ،کیفیت حبوبات داخلی بسیار بهتر است.
وی ادامه داد: اگر فروشنده ها و کسبه برای محصولات وارداتی تبلیغات نکنند محصولات وارداتی توانایی رقابت با تولیدات داخل را نخواهند داشت.
 

کریمی یکی دیگر از فعالین حوزه حبوبات گفت: قیمت محصولات وارداتی خارجی بسیار مناسب تر از نمونه داخلی آن است لذا مردم به دلیل مشکلات اقتصادی به دنبال محصولات ارزان هستند و استقبال از محصول خارجی بیشتر است.
حبوبات خارجی نمی فروشم/ کیفیت پایین و به خطر افتادن سلامت مردم
در ادامه گزارش به سراغ نجفی از فروشندگان قدیمی بجنورد رفتیم، وی گفت:در فروشگاه خودم اصلا حبوبات وارداتی عرضه نمی کنم زیرا این محصولات از نظر کیفیت بسیار پایین هستند و سلامت مردم را به خطر می اندازند و اعتبار ما را نیز خدشه دار می کنند.
نجفی ادامه داد: در شرایطی که بیش از 80درصد حبوبات مورد نیاز در داخل استان تولید می شود دلیلی وجود ندارد که حبوبات از خارج کشور وارد شود، بلکه در نهایت می توان برای تامین نیاز از استانهای دیگر استفاده کرد.
بیشتر خریداران ما نهادهای دولتی هستند
نیستانی فروشنده دیگر در باره مزیت های حبوبات خارجی گفت: سایزبندی حبوبات خارجی یکدست است و از نظر تمیز بودن نیز این حبوبات تمیز تر و یک شکل تر هستند.
وی ادامه داد: البته این محصولات به دلیل فاصله زیاد و زمان طولانی که برای رسیدن به دست ما سپری می کنند کیفیت خودشان را از دست خواهند داد و ارزش غذایی آنها نسبت به محصولات داخلی بسیار پائین تر است.
 

نیستانی درباره مشتریان حبوبات خارجی گفت: ادارات دولتی، بیمارستان ها، فروشگاه های زنجیره ای بزرگ و کارخانه های بسته بندی بیشتر از حبوبات خارجی استفاده می کنند و در بین مردم خیلی جایگاه خاصی ندارد.
کنترل نشدن واردات حبوبات و ضرر تولیدکنندگان/ دلال ها سود اصلی را می برند
در ادامه گزارش حبوبات به سراغ تولید کننده هایی حبوبات در داخل استان رفتیم، عادل تولید کننده لوبیا در روستای رزقانه دهستان گیفان از توابع شهرستان بجنورد است که در گفت گو با خبرنگار ما گفت: متاسفانه دولت با وارد کردن حبوبات خارجی همیشه باعث ضرر تولید کننده های داخلی می شود و همیشه تولید کننده ها از این نظر ضررهای زیادی کرده اند.
وی ادامه داد: متاسفانه در فصل برداشت حبوبات دلال ها در بازار قیمت این محصولات را به پائین ترین سطح در بازار می رسانند و به محض تمام شدن فصل برداشت قیمت حبوبات تولیدی رشد خیلی زیادی خواهند داشت و عملا سود تولید کننده ها به جیب دلال ها خواهد رفت.
اگر به همین شکل حبوبات وارد شود دیگر تولید به صرفه نیست
سیدی تولید کننده عدس و نخود در استان خراسان شمالی گفت: متاسفانه دولت در فصل برداشت حبوبات در داخل استان شروع به وارد کردن این محصولات می کند که عملا با شعار دولت مبنی بر کنترل قیمت بازار مغایرت دارد و نیازمند توجه ویژه مسئولین در این بخش است.
 

وی ادامه داد: اگر بخواهد وضع بازار به همین شکل پیش برود تولید حبوبات برای تولید کننده ها دیگر به صرفه نخواهد بود و باید به وضع تولید کننده های داخل استان توجه شود.
سند شما کو؟!
بعد از شنیدن صحبت های تولیدکنندگان و فروشندگان به سراغ نیکدل مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان رفتیم، وی در حاشیه نمایشگاه هفته پژوهش استان خراسان شمالی در خصوص علت واردات حبوبات خارجی به خبرنگار ما گفت: اولا شما چه سندی مبنی بر واردات حبوبات خارجی در استان دارید.
وی افزود: ثانیا حتی اگر این حبوبات در بازار موجود باشد مسئله واردات دست ما نیست و اگر از مجاری قانونی مربوطه وارد کشور شده باشد هیچ امتناع قانونی برای این موضوع وجود ندارد.
نیکدل در پاسخ به این سوال که پس موضوع حمایت از تولید کننده داخلی و سیاست های اقتصاد مقاومتی چه می شود، گفت: موضوع واردات کالا به صنعت، معدن و تجارت مربوط نمی شود که ما برویم و این موضوع را در مغازه فروشندگان پیگیری کنیم که این محصولات قاچاق است یا خیر و آنرا جمع آوری کنیم.
 

 
در حوزه اختیارات بنده نیست!
خبرنگار ما در ادامه در خصوص این مسئله پرسید که چه کسی باید پیگیر حقوق کشاورزان استان و تولیدکنندگان باشد و اقتصاد مقاومتی را اجرا کند، چرا مصوبه ای برای جلوگیری از واردات حبوبات به استان پیگیری نمی شود، پس نقش مدیران دولتی در این زمینه چیست، گفت: این سوالات در حوزه اختیارات بنده نیست.
همان طور که می بینید سوالات زیاد خبرنگار ما بی پاسخ ماند و امیدواریم مسئولان عالی استان بعد از مطالعه این گزارش بفکر پاسخگویی به آن باشند، اقتصاد مقاومتی با شعار محقق نمی شود، دو صد گفته چو نیم کردار نیست.
رهبر معظم انقلاب ۸ اردیبهشت ۹۴ در دیدار هزاران نفر از کارگران فرمودند " وارد کردن اجناسی را که مشابه داخلی دارند، «مطلقاً ممنوع» است.
برداشت ۱۰ هزار تن حبوبات در خراسان شمالی
رئیس ساز مان جهاد کشاورزی استان خراسان شمالی گفت:سال قبل ۲۴ هزار ۵۲۹ هکتار حبوبات در استان کشت شده است که برداشت از این میزان سطح کشت ۱۰ هزار وچهار تن  بوده است.
 

عبدالله یوسفی با بیان این که عمده تولیدات حبوبات در استان خراسان شمالی لوبیا،عدس،نخود و ماش بوده است، ادامه داد: بیشترین حبوبات دیم به ترتیب در شهرستان بجنورد، شیروان و فاروج کشت می شود.
وی اضافه کرد: شهرستان های شیروان، اسفراین و جاجرم نیز در بخش آبی بیشترین تولیدات را در سطح استان دارند. 
یوسفی با بیان این موضوع که سرانه مصرف  حبوبات در استان 10کیلو گرم است، خاطرنشان کرد: استان از نظر تامین نیاز داخلی حبوبات خود کفا است و حبوبات استان خراسان شمالی از کیفیت خوبی برخوردار است و این موضوع باعث این شده است که طرفداران زیادی در سطح کشور داشته باشد. 
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان شمالی در باره اینکه آیا طرح های مبنی بر محدودیت واردات حبوبات در استان وجود دارد، افزود: این طرح ها بیشتر برای کنترل بازار استفاده می شود و اختیارات آن در دست استانداری است و در داخل کشور قابل اجرا نیست و گاهی اوغات برای محصولات خارج از کشور وجود دارد.
یوسفی در پایان گفت:سازمان جهاد کشاورزی از کشاورزانی که حبوبات تولید می کنند با استفاده از طرح های تشویقی و ترویجی حمایت می کند زیرا کشت حبوبات باعث تقویت خاک زمین های کشاورزی استان می شود.
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcefx8o.jh8zni9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما