تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۳۲
یادداشت/ عباس شیبک، دانشجوی دکترای مدیریت:

قدرت و سایه قدرت

قدرت همه جا، با همه کس در همه حال و در هر شرایطی ممکن است وجود داشته باشد اما استفاده نشود به همین دلیل یک عامل توانای بالقوه به شمار می رود.
قدرت و سایه قدرت
به گزارش عصرهامون به نقل از پایگاه خبری اوشیدا؛ بعضی افراد قدرت دارند اما آن را اعمال نمی کنند شاید مهمترین جنبه قدرت این باشد که تابعی از وابستگی است به طوری که هر چقدر فردی یا گروهی به فرد یا گروه دیگر وابسته باشد قدرت آن فرد بیشتر است.

تنها در صورتی یک نفر بر شما قدرت و نفوذ خواهد داشت که چیزی را تحت کنترل داشته باشد که مورد علاقه شماست؛ مثلامدیرانی وجود دارندکه باتهدید کردن افراد تحت امر خود به اخراج کردن، ندادن اضافه کاری، محدودکردن، لغو مرخصی و پاداش آنها را تحت کنترل خود درآورده اند که این نوع مدیریت، مدیریت فرسایشی و دور از آرمان سازمانی می باشد چون آن مدیر از قدرت سازمانی که در دستش می باشد فقط می تواند بر جسم فرد تاثیر بگذارد نه قلب او.

در خیلی از سازمانها و نهادها به اشکال گوناگون مدیریت انجام می شود که مهمترین و مخربترین نوع مدیریت حال حاضر که بسیار نیز رواج پیدا کرده مدیریت پنهان یا به نوع دیگرقدرت سایه یا مدیریت پشت پرده می باشد.

قدرت سایه شکلی از اعمال مدیریتی است که دستور دهنده واقعی حضور فیزیکی مشهود ندارد ولی درچهره دیگری و یا درقالب کالبد دیگران امرونهی و دستور می دهد اینچنین افرادی فعالیتهایی انجام میدهندکه جزو نقش رسمی فرد در سازمان مربوطه نمی باشد اما در توزیع مزایا و مضرات سازمان نقش ایفاء می کنند و توانایی تاثیرگذاری بر دیگران و به ویژه مدیران ارشد نهاد خود را دارند به نحوی که به اهداف خود برسند.

از نشانه های بروز قدرت سایه در سازمان می توان به پخمه گزینی و چاپلوس پروری با زیرآب زنی بالا، تضاد بین شعار ها و عملکرد، ابهام در رسیدن به اهداف سازمان وبی برنامه ای، تاکید بر افراطی گری بصورت نهان و پنهان، ترویج فرهنگ پاچه خوری، بی اعتمادی غیبت و نیرنگ بین افراد، جرم بودن دانستن و فهمیدن، تعدد فیلترینگ گزینشی و پنهان کاری، کاهش رضایت شغلی و افزایش غیبت و تاخیر، کاهش بهره وری مثبت و تسلط فرهنگ اقلیمی بر سازمان اشاره کرد که در چنین سازمانی خلاقیت و نوآوری به ندرت دیده می شود تا جایی که افرادآگاه و خلاق و ایده پرداز، به دید شک ومخرب دیده می شوند، انعطاف درچنین سازمانهای به حداقل خود میرسد و درمقابل خلاقیت و نوآوری، به صورت پنهان و آشکارمقاومت می کنند.

درقدرت سایه کلیه کارکنان دشمنانی تلقی میشوند که شرایط برای آنها مناسب شود درصدد احقاق حقوق تضییع شده خود برخواهند آمد در این نوع مدیریت دانای جرم محسوب می شود و فرد دانا و فهیم باید تاوان پس دهد یا به صورت بعضی از ابزار قدرت دردست سازمان و یا افراد نادانی و نوکیسه را مامور و به جانش می اندازند تا جلوی کارش را بگیرند و رسیدن به هدفش را کند کنند و به نوعی به وسیله دیگر افراد برایش مشکل ایجاد کنند.

افرادی که درپستهای قدرت سایه قرار می گیرند سعی می کنند فرد یا افرادی را برمنصب مدیریت بنشانندکه در ظاهرمدیر سیستم باشد ولی درعمل جهت گیری آنها درجهت تحقق اهداف خود یا گروه مورد نظرش می باشد، فردی که نقش درقدرت سایه دارد اهداف هم پیمانانش ارجحیت بر اهداف سازمان دارد و طوری عمل می کند که مدیر سازمان ناگزیر می باشد تا اهداف قدرت سایه را خواسته یا تاخواسته جامع عمل بپوشاند و در درازمدت اهداف سازمان دچارشکاف و فاصله عمیق خواهد شد که حاصل آن شکست در سازمان می باشد که نتایج تلخ آن را باید دیگران پس دهند.

قدرت سایه درمحافل شب نشینی و مجالس گروهی و خصوصی تصمیم گیری می کند و تصمیمات را در یکی ازجلسات به مدیر اصلی میرساندتا او اجرای کند و این عمل در نهایت باعث به هم ریختگی و عدم اعتماد بین کارکنان و مدیریت می شود که باعث شکست، حیف ومیل واز بین رفتن منابع سازمان می شود.

قدرت سایه درهنگام انتخاب و یا انتصاب بانفوذی که در رده های مختلف تصمیم گیری دارد سعی می کند از آدمهای ضعیف و به نوعی مهره سوخته حمایت کند چون کاملا می داند این افراد از دانش و تخصص لازم برخوردارنیستند تادر نهایت از ناتوانی اندیشه و توان آنها سوءاستفاده کرده و با تسلط خود بر سازمان که فاقد درایت می باشد درمواقع حساس دستورات و خواسته های خود را اعمال کرده و به اهداف شوم و از پیش تعریف شده خودبرسد.

ما دو نوع جهل داریم که «جهل عاميانه» كه پيش از تحصيل دانش وجود دارد؛ ولی «جهل عالمانه» كه بعد ازكسب دانش گريبان‌گير انسان مى‌شود که در این راستا، اولى مربوط به كسانى است كه
اصلا بى‌سوادند و كتاب نمى‌خوانند و دومى جهل كسانى است كه كتاب‌هاى فراوانى را بد خوانده‌اند! اين‌ها آدم‌هاى
بى‌هوش و فاقد بينش هستند كه مغزهاى آن‌ها از كتاب‌هايى كه بد خوانده‌اند،انباشته شده است.

قدرت سایه را کسانی می پسندند و دنبال رو آن هستند که بدون تفکرو بدون منطق و سواد دارند امرو و نهی می کنند و مشکلات پیش آمده شان را بایستی دیگران رفع کنند.

امام جواد(ع)می فرمایند ( کسی که راه ورود به کاری نشناسد راه برون شدنش از آن درمانده اش می کند).

انتهای پیام https://www.asrehamoon.ir/vdch6xnw.23nzqdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها