تاریخ انتشار :شنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۵۶
با دیوار کشی در مرز تجارت چمدانی نیز از بین رفت، گر چه دولت در طول چهار سال اخیر بارها مردم مرزنشین را امیدوار به بازگشایی بازارچه ها کرده است و اما هیچ گاه این وعده را عملی نساخته و مرزنشینان همچنان چشم انتظار این معظل هستند.
تجارت چمدانی، وعده ای که دولت آن را داد اما عملی نکرد
به گزارش عصر هامون به نقل از ندای هیرمند،  استان سیستان و بلوچستان به دلیل هم مرز بودن با دو کشور پاکستان و افغانستان و همچنین وجود بنادر تجارتی مختلف در چابهار یکی از استان های مهم در امر صادرات کالا به شمار می رود.
در شمال این استان که مردم با پدیده ای به نام خشکسالی دست و پنجه نرم می کنند کشور افغانستان قرار دارد که همواره در طول سال های مختلف این کشور توانسته است یکی از کشورهای هدف جهت صادرات کالا قرار گرید.
به طور کل شهرستان هیرمند که شمالی ترین شهر استان معرفی می شود به دلیل 110 کیلومتر مرز مشترک با این کشور دروازه صادرات و واردات کالا در سیستان محسوب می شود.
مردم در این شهرستان در سال های نه چندان دور با تجارت چمدانی مایحتاج زندگی خود را تامین می کردند، به طور کل می توان گفت که مرز مشترک با افغانستان پس از خشسالی تنها در آمد مرزنشینان بوده است.
با دیوار کشی در مرز تجارت چمدانی نیز از بین رفت، گر چه دولت در  طول چهار سال اخیر بارها مردم مرزنشین را امیدوار به بازگشایی بازارچه ها کرده است و اما هیچ گاه این وعده را عملی نساخته و مرزنشینان همچنان چشم انتظار این معظل هستند.
در دوازدهم بهمن ماه 1395 علی اوسط هاشمی استاندار سیستان و بلوچستان در جمع مردم مرزنشین هیرمند عنوان کرده بود که  دستور بازگشایی بازارچه های مرزی را صادر کرده است و همه ی اقدامات لازم جهت احیای تجارت چمدانی آماده است.
او همچنین گفته بود از فردای همان روز مردم می توانند تجارت چمدانی را دوباره از سر گیرند و حتی به مسئولین محلی نیز هشدار داده بود که با رصد دقیق سعی کنند که مردم حق بیشتری در مرز داشته باشند.
در طول سال های عمر دولت تدبیر و امید مردم مرزنشین هیرمند، سهم اندکی از مرز را به خود اختصاص دادند، در دولت یازدهم که به دولت چهار درصدی ها مشهور شده است تنها عده ای خاص مرز را به دست داشته اند و تجارت های میلیاردی را انجام می دادند.
بارها ائمه جمعه سیستان به عملکرد دولت در مرز اشاره کرده اند و این خودهواهی دولتیان در مرز را ظلم بزرگی به مرزنشینان دانسته اند.
مردم مرزرنشین سیستان در حالی از مرز نمی تواند بهره ای را ببرد که به دلیل دیپلماسی ضعیف دولت در افغانستان، این کشور آب های بین المللی که حق ایرانیان است را به روی سیستانیان بسته اند.
مرزنشینان در حالی در آستانه انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری قرار دارند که حجت الاسلام روحانی در مناظره روز گذشته عنوان کرد که آب های مرزی را کنترل کرده و به کشور بازگردانده است اما آنچه در سیستان مشاهده می شود خلاف این ادعا است.
در روزهای اخیر نیز بسیاری از سیستانی ها با تشکیل کمپین های روحانی برو خواستار  رفتن دولت تدبیر و امید شدند تا بلکه مشکلات نیز با رفتن آنها ریشه کن شود.
حجت الاسلام علی اکبر کیخا در این خصوص اظهار داشت: مردم همواره سوال دارند که وعده ها و طرح تجارت چمدانی چه شد؟ پاس مرزی، کارت های مرز نشینی، تجارت چمدانی، طرح آبیاری مکانیزه ۴۶ هزار هکتار زمین زراعی، عوارض کارخانه سیمان سیستان، منفعت رفتن آب زابل به زاهدان برای منطقه زابل؟ منفعت این طرح ها به کجا رسید؟
وی افزود: از سویی با وعده منطقه آزاد در سیستان موجی از امیدی به راه افتاد، اما ۱۴ ماه از آن وعده گذشت و خبری از سوی دولت و مسئولان نشد؟ ذهن این مردم مشغول است که چرا اسامی شهرهائی که به عنوان منطقه آزاد اعلام شد و سیستان هم جزو آن ها بود، هیچ خبری از اجرای طرح های آن نیست.
امام جمعه زابل تاکید کرد: تاخیر در اجرای این طرح آیا کوتاهی مسئولان سیستان و بلوچستان است یا عدم درک مشکلات توسط وزیر مربوطه؟ گرد وغبار غفلت مسئولان است که سیستان را به این روز انداخته است.
حجت الاسلام کیخا در ادامه به مشکلات اشتغال زائی منطقه سیستان اشاره کرد و گفت: اینکه از استان ما برای کار به استان های دیگر مراجعه می شود یعنی آن استان ها، بیشتر از حد نیازشان ظرفیت شغلی دارند اما افسوس که در سیستان و بلوچستان به اندازه نیاز هم ظرفیت شغلی نیست.
وی تاکید کرد: امید داریم همچنان که طی دوران سخت خشکسالی امیدمان را از دست ندادیم، روزی برسد تا مسئولان تلاششان را برای خدمت به مردم مظلوم و ولایتمدار سیستان بیشتر کنند. https://www.asrehamoon.ir/vdcd9s0n.yt0ox6a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما