کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

اوشیدا گزارش می دهد؛

تبخیر سالانه ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب در چاه نیمه/ پیش بینی پروژه های مطالعاتی تنها عملکرد در دستور کار

25 تير 1396 ساعت 13:14

چاه نیمه یکی از بزرگترین منابع ذخیره آب در سیستان و بلوچستان به شمار می رود که هرساله مقدار زیادی آب در آن ذخیره می شود.


به گزارش عصرهامون به نقل از  پایگاه خبری اوشیدا؛ هر ساله حجم بالایی از آب موجود در چاه نیمه ها تبخیر می شود و این موضوع سبب هدررفت مقدار زیادی آب در منطقه می شود.

با توجه به اینکه آب چاه نیمه ها علاوه بر مصرف مردم سیستان به زاهدان نیز انتقال می یابد وجود تدابیر لازم برای نگهداشت این میزان آب به شدت ضروری است.

علیرغم تبخیر بالا در منطقه تنها کاری که تاکنون مسولان در این راستا داشته اند انجام دو پروژه مطالعاتی است که امیدواریم روزی برسد که واقعا مسولان مربوطه احساس مسولیت بیشتری در این راستا داشته باشند.

تنها به اندازه یک چهارم آب تبخیر شده به مصرف مردم سیستان و زاهدان می رسد

کارشناس ارشد مدیریت توسعه روستایی عنوان کرد: انباشت ۶۵۰ میلیون متر مکعب آب در هر سال و با شرایط گرما و بادهای منطقه ی سیستان در دریاچه ی مصنوعی چاه نیمه٬ آن را در معرض تبخیر شدید قرار می‌دهد و شدت این تبخیر در حدی است که ۲۰۰ میلیون متر مکعب از این آب حیاتی تبخیر می‌شود.

عباس نورزائی به خبرنگار اوشیدا گفت: کل حجم آبی که برای ۴۶ هزار هکتار زمین تحت پوشش طرح انتقال آب با لوله در اختیار وزارت جهادکشاورزی قرار گرفته معادل ۴۰۰ میلیون متر مکعب است یعنی سالیانه آبی معادل نیاز ۲۳ هزار هکتار زمین کشاورزی به هوا می‌رود و جای استحصال این حجم وسیع آب در طرح های اجرایی وزارت نیرو خالی است.

عضو انجمن توسعه روستایی ایران خاطرنشان کرد: البته مطالعات اندکی در خصوص محاسبه و بررسی روی تبخیر چاه‌نیمه ها انجام شده است، ولی هنوز به این سئوال که آیا روش هایی علمی و مدرن برای جلوگیری از این حجم تبخیر در این دریاچه های مصنوعی وجود ندارد؟

نورزائی ادامه داد: کل حجم آبی که سالانه برای شرب روستاهای سیستان شهرهای سیستان و شهر زاهدان تخصیص و انتقال داده می شود حدود ۵۰ میلیون مترمکعب یعنی یک چهارم میزان تبخیر از سطح چاه نیمه ها می باشد.

معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان جهادکشاورزی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه آیا لایه بندی آب کاشت گیاهان پهن برگ و اجرای لایه‌های الکلی که در دنیا معمول است در اینجا بازدهی ندارد؟ تاکیر کرد: وزارت نیرو حداقل برای یک بار برای استحصال نیمی از تبخیر چاه نیمه٬ هزینه ای که برای احداث سدی که ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب استحصال می کند اختصاص دهد.

نورزائی بیان کرد: در منطقه ای که حیات و ممات آن به حداقل آبی است که در مواقع سیلابی هیرمند ذخیره می شود٬ چرا باید به همین راحتی شاهد پریدن آن از دسترسمان باشیم.

وی در پایان گفت: چرا مؤسسات تحقیقات آب نسبت به این نیاز مهم جامعه٬ سکوت اختیار کرده اند، چرا مقام عالی دولت در استان٬ اعتبار مورد نیاز را برای این امر تخصیص نمی دهد و دستگاه متولی را ملزم به اجرا نمی کند، چرا نمایندگان سیستان که خود دارای تخصص در این موضوع هستند٬ چشم ها را بسته گوش های شان را پنبه گرفته و زبان های شان قفل کرده اند؟

دو پروژه تحقیقاتی در منطقه در حال انجام است

مدیر عامل آب منطقه ای سیستان و بلوچستان عنوان کرد: با توجه به حجم بالای تبخیر آب در چاه نیمه ها برای جلوگیری از تبخیر در سال گذشته دو پروژه در ردیف بودجه گنجانده شد که بخشی از آن به صورت دستی نوشته شده است.

اتابک جعفری در گفت و گو با خبرنگار اوشیدا ابراز کرد: این دو پروژه در لحظات پایانی نوشته شده که شامل مطالعه جلوگیری از تبخیر در چاه نیمه ها و مطالعه رسوب چاه نیمه ها می باشد.

وی با بیان اینکه با توجه به اعتبار در نظر گرفته شده مطالعات در حال انجام است، افزود: تاکنون مطالعه آکادمیک مناسب جهت جلوگیری از تبخیر در سطح کشور انجام نشده اما آب منطقه ای سیستان و بلوچستان برای نخستین بار در کشور اقدام به مطالعه در این راستا کرده تا بتوان از این طریق از آب موجود در منطقه به طور مطلوب استفاده کرد.

ایجاد سازه های مناسب و رسوب گیر در چاه نیمه

مدیر عامل آب منطقه ای سیستان و بلوچستان اظهار کرد: به دلیل رسوب بالای هیرمند، چاه نیمه یک از رسوب بسیار بالایی برخوردار است بنابراین با توجه به اینکه منبع ذخیره دیگری در منطقه پیش بینی نشده حساسیت نسبت به این موضوع زیاد است.

جعفری تصریح کرد: تنها منبع ذخیره آب در منطقه چاه نیمه ها هستند که با رسوب این منابع ذخیره آبی منطقه نیز از بین می رود بنابراین با ایجاد سازه های مناسب و رسوب گیری می توان از آن جلوگیری به عمل آورد.

وی با بیان اینکه برای فرهنگ سازی در منطقه باید همه کار کنند، ادامه داد: بیشترین بهره برداران آب در شمال استان کشاورزان هستند بنابراین باید با این قشر بیش از دیگران ارتباط برقرار کرد که در این راستا تاکنون چندین جلسه با سازمان جهادکشاورزی برگزارشده است .

انتهای پیام //


کد مطلب: 96515

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/96515/تبخیر-سالانه-۲۰۰-میلیون-متر-مکعب-آب-چاه-نیمه-پیش-بینی-پروژه-های-مطالعاتی-تنها-عملکرد-دستور-کار

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir