تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۷ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۴۵
در حالی سیستان و بلوچستان در سال 96 به عنوان مقصد گردشگران داخلی و خارجی معرفی شده است که امکانات و زیرساخت‌های استان برای گردشگری فراهم نیست.
زیرساختهای گردشگری سیستان و بلوچستان اسیر بی برنامگی دولتی ها/ توسعه گردشگری نیازمند برنامه و چشم انداز
 به گزارش عصرهامون، استان سیستان و بلوچستان با 19 شهرستان٬ داشتن صدها اثر باستانی، تاریخی، فرهنگی و مکان های تفریحی و دیدنی، سواحل زیبا، بازارهای متعدد با کالاهای داخلی و خارجی، منطقه ی آزاد و کوه دل انگیز تفتان و از همه مهمتر مردمی مهربان و میهمان نواز جذابیت های خاصی برای گردشگران داخلی و خارجی دارد.
وجود مرزهای طولانی زمینی، دریایی، سدها و رودخانه های متعدد، باغات میوه های گرمسیری و صنایع دستی منحصر به فرد از دیگر توانمندی ها و جاذبه های پهناورترین استان کشور است.
به همین دلیل و دلایلی دیگر این استان به عنوان «مقصد گردشگری» مطرح شده است و بايد در اینجا بر لزوم تأمین زیرساخت های این امر پا می فشاریم.
استان پهناور و زيباي سيستان و بلوچستان به سبب پيشينه طويل خود كه در اعماق ايران زمين ريشه دوانده و نيز به علت گستره زيباي جغرافيايي همانند نگيني در پهناي ايران زمين مي‌درخشد و حائز جاذبه‌هاي تاريخي، فرهنگي و طبيعي است.
این سرزمین  زیبایی با توجه به داشتن ظرفیت های گردشگری بالقوه و بالفعل از لحاظ امکانات موجود و فراهم  شدن امکاناتی که باید برای این حوزه ایجاد شود، حائز اهمیت است.
از ابتدای سال با خبرهای خوش همراه است ، خبرهای خوشی که اغلب نشان از میزان حضور میلیونی گردشگران داخلی و خارجی به استان سيستان و بلوچستان و به خصوص به شهرهاي شمالي سيستان و جنوبي چابهار داشت.
هرچند که در نظر گردشگران دیدن آثار منحصر به فرد استان سيستان و بلوچستان ارزشمند است اما صنعت به روز و در حال توسعه گردشگری باید بتواند دیگر نیازهای گردشگران را با هدف اقامت و ماندگاری بیشتر در استان تامین کند.
علي اي حال سیستان و بلوچستان جز مناطق بکر گردشگری کشور است که متاسفانه با توجه به ناشناخته ماندن و همینطور تصور غلطی که در چند سال گذشته از این استان در ذهن ها شکل گرفته است و با توجه به ظرفیت بالای جذب گردشگر در کشور همچنان مغفول مانده است.
در واقع کمبود امکانات و عدم ایجاد زیرساخت های مناسب نیز یکی دیگر از مشکلات مهم مقوله گردشگری در استان سیستان و بلوچستان است و علی رغم همه تاکیدات، هنوز مغفول مانده و بیشتر دچار روزمرگی شده تا جایی که نه تنها نتوانسته گردشگر درخوری برای توسعه استان جلب کند، بلکه در بخش هایی از استان به دلیل بی توجهی و عدم رسیدگی، با سیر کاهش گردشگر نیز مواجه بوده است.
 
خاش؛ شهری در جوار آتشفشان خفته
نادر شهنوازي يكي از شهروندان خاشي با انتقاد از وضعيت عدم موجود بودن زيرساخت هاي گردشگري در شهرستان خاش و استان سيستان و بلوچستان، اظهار كرد: هيچ كدام از جاده هاي استان دو بانده و استاندارد نيست و اين مسيرها كه پر تردد هستند متاسفانه روزها شاهد تصادفات بسيار زيادي در محورهاي مواصلاتي هستيم كه بايد مسئولين به اين مسئله توجه كنند.
وي با بيان اينكه ايجاد فرصت هاي شغلي و ارز آوري از مزاياي مستقيم صنعت گردشگري است، تصريح كرد: ارتقاي سطح زندگي مردم، فروش خدمات و كسب درآمد از ساير مزاياي مهم اين صنعت است.
شهنوازي ادامه داد: باغداري، كشاورزي، خدمات و كالاهاي مصرفي، ماهيگيري، توسعه و بهبود تجهيزات زيربنايي مثل جاده ها، خطوط ارتباطي و سيستم هاي حمل و نقل از مزاياي غير مستقيم سنعت گردشگري است.
هيچ گونه خدماتي در مناطق ساحلي ارائه نمي شود
محمدصالح بزي يكي ديگر از شهروندان با بيان اينكه انتخاب استان سيستان و بلوچستان بعنوان مقد سفر گردشگري بسيار انتخاب خوبي بود، اظهار كرد: عدم زيرساخت هاي مناسب گردشگري مسئله بسيار مهمي است كه بايد مسئولين با توجه به شعار گردشگري امسال به اين مهم توجه كنند.
وي با بيان اينكه هيچ گونه خدماتي در مناطق ساحلي ارائه نمي شود، گفت: صنعت توریسم به شدت بر اشتغال تاثیر می گذارد و گردشگری نه تنها موجب کسب درآمد مستقیم و چند برابر چرخه مالی غیرمستقیم موجب رشد تولیدات صنایع دستی و صنعتی نیز می شود.
صنعت گردشگري يك فعاليت اقتصادي جايگزين در يك اقتصاد تك محصولي است
سارا نوتي زهي يكي از معلمان شهرستان خاش نيز به خبرنگار ما گفت: هزينه هاي كه گردشگر در سفر به استان سيستان و بلوچستان خرج مي كند بر سيستم اقتصادي شهرها و مناطقي كه ميزبان هستند اثرات بسيار خوبي دارد.
وي كه خود را دانشجو معرفي كرد، ادامه داد: صنعت مهم و پراهميت گردشگري يك فعاليت اقتصادي جايگزين در يك اقتصاد تك محصولي مي تواند روند رشد و پيشرفت را با تنوع بخشي به اقتصاد ملی تسریع کند.
 صنعت گردشگری براي اشتغال زایی و درآمد ساکنان یک منطقه می تواند مفید باشد
نواب خاشي كمال آبادي يكي ديگر از شهروندان در گفت و گو با خبرنگار ما با بيان اينكه صنعت گردشگری از جهت اشتغال زایی و ایجاد درآمد برای ساکنان یک منطقه می تواند مفید باشد، اظهار كرد: استان پهناور سيستان و بلوچستان و شهرستان خاش از بسترهاي طبيعي و بكر و دست نخورده بسيار زيادي برخوردار است كه بايد مسئولان امر با اجراي طرح هاي مناسب از اين فرصت در جهت اشتغالزايي و رونق اقتصادي استفاده كنند.
وي با بيان اينكه گردشگران بايد به مسئله محيط توجه كنند، گفت: گردشگران نبايد در پارك ها، رودخانه ها، سواحل دريايي زباله بريزند و سبب تخريب محيط زيست و برهم زدن آرامش و آسايش جانوري و گياهي شوند.
شهرستان خاش مي تواند گردشگران بسيار زيادي را جذب كند
نماينده مردم شهرستان خاش و عضو كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي نيز در اين خصوص در گفت و گو با خبرنگار ما با بيان اينكه خاش به معناي "خوش"  معروف است، اظهار كرد: اين نامگذاري به دليل آب و هواي بسيار خوب و مناسب تعيين شده است.
علي كرد گفت: شهرستان خاش با دارا بودن مناطق بكر و ديدني و گردشگري مي تواند گردشگران بسيار زيادي را جذب كند.
وي دهستان ها و چشمه سارها در شمال تفتان و رودخانه ها در غرب سردريا و جنوب شرق شهرستان خاش و مناطق روستايي بكر تمندان، كوشه، ولان و سندان را از ساير مناطق بكر و دست نخورده اين شهرستان دانست.
صنعت گردشگري رابطه مستقيمي با اشتغالزايي و در آمدزايي دارد
كرد با بيان اينكه در صورتي كه گردشگران به اين شهرستان و استان سر سبز و پهناور سيستان و بلوچستان سفر كنند اشتغالزايي و در آمدزايي خواهد شد، تصريح كرد: قلعه حيدرآباد، ده آباد، سنگان، كلچات، كارواندر و غيره بخشي از فضاهاي تفريحي و گردشگري براي جذب توريسم است.
وي بيان كرد: بايد مسجد جامع خاش به ثبت ملي برسد و نیز به این مجموعه عظیم توریستی شهر خاش اضافه کرد و نيز گِل‌فشان‌های خاش در دنیا بی‌نظیر است اما متأسفانه مانند بسیاری دیگر از مناطق این شهر حتی برای مردم خود شهر نیز  معرفی نشده است. 
سازمان میراث فرهنگی نتواسته برای معرفی پتانسیل‌های شهرخاش اقدام مثبتي انجام دهد
نماينده مردم شهرستان خاش در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه متاسفانه صنعت گردشگري با وجود ظرفيت ها و پتانسيل هاي بي نظير ولي در استان مغفول مانده است، ادامه داد: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نتواسته برای معرفی پتانسیل‌های گردشگری این شهر قدم از قدم بر دارد و اعتبارات هم بیشتر برای مسائل سیاسی هزینه می‌شوند و کسی به فکر بیکاری و بی‌پولی مردم این شهر غنی نیست.
وي بيان كرد: تبلیغات از سوی رسانه ملی، رسانه‌های مکتوب و مجازی تاثیربسزایی در بالفعل کردن ظرفیت گردشگری شهر خاش و شهرهای حومه آن دارد.
هيچ زيرساخت مناسبي جهت جذب گردشگر و توريسم در شهرستان خاش وجود ندارد
كرد با بيان اينكه هيچ زيرساخت مناسبي جهت جذب گردشگر و توريسم در شهرستان خاش وجود ندارد، گفت: در حالی که حیات‌وحش ایرندگان در کنار رودخانه و سواحل آن می‌تواند محل ییلاق و قشلاق بسیاری از مسافران و گردشگران بوده و حتی در کنار آن‌ ویلاها، سکونتگاه و هتل‌های بسیار زیبا ساخت اما متاسفانه مسئولين در اين موارد غيرفعال هستند.
امکانات گردشگري در استان سيستان و بلوچستان زیر صفر است
وي با بيان اينكه علاوه بر نبود هتل، ناوگان حمل و نقل و امکانات بین راهی و گردشگري در استان سيستان و بلوچستان زیر صفر است، خاطرنشان كرد: اداره‌کل میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان باید برنامه کوتاه، میان و بلند مدت برای بلافعل کردن ظرفیت‌های بالقوه گردشگری آن شهرستان ارائه دهد.
عضو كميسيون اجتماعي در مجلس شوراي اسلامي بيان كرد: صدا وسیمای مرکز استان علاوه بر اینکه می‌تواند در برنامه‌های مختلف مناطق بکر و تاریخی خاش را معرفی کرده باید با مدیران رسانه ملی برای معرفی این شهر از شبکه‌های اصلی تلویزیون رایزنی کنند.
وي با بيان اينكه کشاورزی و گردشگری را مهمترین ظرفیت اشتغالزایی استان است، اذعان كرد: مدیران ارشد دولت باید جهت جذب سرمایه بخش خصوصی، جذب فرهیختگان و نخبگان اقتصادی به منظور سرمایه‌گذاری و ایجاد زیرساخت‌ها برنامه‌ریزی و مذاکره کنند و با فعال شدن صنعت گردشگری شهرستان خاش می‌توان تحولات عظیمی را در توسعه و رونق منطقه برداشت و چهره فقیر و تنگ‌دست شهر را با درآمدزایی و ایجاد شغل تغییر داد و مانع از مهاجرت بومیان شد.
فراکسیون میراث فرهنگی و گردشگری مجلس وظیفه خطیری بر دوش دارد
عضو كميسيون اجتماعي در مجلس شوراي اسلامي اظهار كرد: فراکسیون میراث فرهنگی و گردشگری مجلس وظیفه خطیری بر دوش دارد و درآمد گردشگری می‌تواند با درآمد نفت برابری کنند اما متأسفانه مدیران، همیت و برنامه‌ای برای کسب درآمد از این طریق ندارند.
شهرستان خاش داراي جاذبه ها و استعدادهاي بي نظيري است
رئيس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خاش نيز در گفت و گو با خبرنگار ما با بيان اينكه شهرستان خاش داراي جاذبه ها و استعدادهاي بي نظيري است، اظهار كرد: در صورت سرمایه گذاری و اطلاع رسانی می تواند زمینه ورود تعداد بیشتری گردشگر از سراسر کشور را به این خطه مهیا کرد.
ملك مسعود ريگي بيان كرد:‌ شهرستان خاش با داشتن جاذبه های فراوان طبیعی و تاریخی مانند قله آتشفشانی نیمه فعال تفتان، گل فشان طبیعی پیرگل، رودخانه های زیبای کارواندر و ایرندگان و کاواری، درختان سرو کهنسال، ارتفاعات تفتان، بیرک، مورپیش، سیاه بندان، پنج انگشت، قلعه های تاریخی ایرندگان، حیدرآباد، کمال آباد و برجک قدیمی بلوی گوهرکوه، چشمه های آب سرد و گرم و دریاچه طبیعی سردریا واقع در حاشیه تفتان و دهها اثر دیگر از قطبهای مهم گردشگری در سیستان و بلوچستان محسوب می شود.
وي بيان كرد: صنعت گردشگری نقش مهمی در توسعه اقتصادی ایفا می کند و جاذبه های توریستی می تواند از پایدارترین منابع سرمایه ای برای کسب درآمد ارزی محسوب شود.
اعتبارات در حوزه گردشگري و تقويت اين صنعت بسيار كم است
ريگي با بيان اينكه متاسفانه اعتبارات در حوزه گردشگري و تقويت اين صنعت بسيار كم است، گفت: در حوزه  گردشگری نیز با این طرز تفکر و برنامه محور بودن می توان تغییرات گسترده ای را انجام داد که در راستای جذب گردشگر و سرمایه گذار باشد.
وي با بيان اينكه گردشگری یکی از منابع عمده درآمدزایی و ایجاد اشتغال در جهان به شمار می‌ آید، افزود: با سرمایه گذاری لازم در این دو بخش اقتصاد استان و حتی کشور متحول خواهد شد بنابراین مسئولان باید به این مهم توجه جدی داشته باشند.
وي اذعان كرد: توسعه و گسترش گردشگری روستایی می توان فعالیت ‌های اقتصادی‌ و مشاغل متنوعی را در مناطق روستایی به وجود آورد.
رئيس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خاش با بيان اينكه بزرگترین و محوریترین بحث عدم ارائه تسهیلات به بخش گردشگری است، اظهار كرد: در گذشته محور گردشگری در استان برای هدایت گردشگر وجود نداشته و اين بزرگترين معضل سيستان و بلوچستان است.
 
دلگان؛ سرزمین ناشناخته ها
به گزارش دلگان پرس، شهرستان دلگان استان سیستان و بلوچستان جاذبه های گردشگری زیادی برای جذب توریسم به این منطقه دارد، آبشار پورآب اسفند، چشمه آبگرم کنتی، چشمه آبگرم هودیان، باغات پرتقال و نخل های هودیان، چشمه آبگرم کنارآزاد، دشت جازموریان، دلگان قدیم و پوزه باغ اینها بخشی از جاذبه های گردشگری این منطقه است که همه ساله می تواند گردشگرانی را جذب کند.
اما متأسفانه زیرساخت های مناسب برای گردشگری شهرستان دلگان فراهم نشده است، و در وضعیت فعلی که سیستان و بلوچستان به عنوان مقصد گردشگری ایران و جهان در سال 96 انتخاب شده است، این امکانات و زیرساخت های ضعیف در شان مردم این منطقه نیست.
محمد چاکری یکی از اهالی منطقه اسفند در گفتگو با دلگان پرس با بیان اینکه نبود امکانات رفاهی و خدماتی در منطقه گردشگری اسفند، به یکی از معضلات و مشکلات این منطقه تبدیل شده است، گفت: به طوری که اسفند دلگان از ابتدایی ترین امکانات رفاهی و خدماتی برای رفاه گردشگران و مسافران محروم است.
وی با اشاره به اینکه منطقه اسفند با داشتن آبشار پورآب و باغات زیبا توان جذب گردشگر از شهرها و استان های دیگر ایران را دارد، تصریح کرد: مسئولان باید امکانات و زیر ساخت های لازم را برای جذب گردشگر فراهم کنند.
محمد چاکری با تاکید بر اینکه تاکنون این مناطق توسط مسئولان به خوبی معرفی نشده اند، اضافه کرد: زمانی که ابتدایی ترین امکانات برای جذب گردشگر داخلی وجود ندارد، چگونه می توان انتظار داشت که گردشگر خارجی به این منطقه بیایید.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه سیستان و بلوچستان به عنوان مقصد گردشگری ایران و جهان در سال 96، اما تاکنون که چهار ماه از این سال می گذرد هیچ تغییری در وضعیت مناطق گردشگری شهرستان دلگان رخ نداده است و هیچ تفاوتی با قبل ندارد.
علی بامری یکی از اهالی شهرستان دلگان در گفتگو با خبرنگار دلگان پرس به وجود داشتن امکان گردشگری زیاد در شهرستان دلگان اشاره کرد و گفت: اما هیچ گونه امکانات رفاهی و زیرساختی برای جذب گردشگر و توریسم فراهم نشده است.
وی با اشاره به اینکه شهرستان دلگان یکی از مناطق است که هیچ گونه مجتمع رفاهی بین راهی در آن وجود ندارد، تصریح کرد: شاید به جرئت بتوان گفت که در مسیرهای مواصلاتی و همچنین مکان های گردشگری این منطقه هیچ گونه سرویس بهداشتی وجود ندارد.
با این حال می توان گفت که جذب توریست یکی از راه هایی است که نقش اساسی در توسعه مناطق محرومی مانند شهرستان دلگان را دارد.
علی ای حال و با توجه به اینکه می توان گفت که صنعت گردشگری می تواند به عنوان یک اصل و یک فرایند راهبردی در اقتصاد مقاومتی باشد، و علاوه بر توجه به حضور گردشگر در منطقه باید امکانات و زیرساخت های لازم را برای حضور گردشگران فراهم کرد.
 
چابهار؛ ظرفیت های بکر و فقدان امکانات
بندر چابهار به دلیل قرار گرفتن در کنار دریای عمان جزء نوار ساحلی محسوب شده و دارای آب و هوای گرم و مرطوب است. ویژگی متمایز بندر چابهار در مقایسه با سایر بنادر ایران، به دلیل دسترسی به آبهای آزاد بین‌المللی راه دارد. وجود دریای عمان بزرگترین منبع آبی کشور در این منطقه علاوه برقابلیتهایی که در رونق اقتصادی منطقه دارد، دارای جاذبه‌های بسیار فراوانی است.
وجود سواحل ماسه‌ای و صخره‌ای، رشته ارتفاعات گلی موسوم به کوه‌های مینیاتوری بویژه از سواحل بندر چابهار تا گواتر، طلوع و غروب دل‌انگیز آفتاب، پرندگان دریا، انواع خرچنگها، لاک‌پشتهایی که در روی صخره‌ها همبازی موج اقیانوس و جدال موج و صخره‌اند و نسیم روح‌بخشی که در موج می‌پیچد و همه و همه جلوه‌های نابی از طبیعت شاعرانه را به تصویر می‌کشند.
این بندر زیبا از نظر شرایط آب و هوایی همانند بندر میامی در فلوریدای آمریکا بوده که در تمام فصول سال معتدل است، چابهار گرمترین منطقه کشور در زمستان و خنک‌ترین بندر جنوبی ایران در تابستان نیز است.
ظرفیت های بکر و فقدان امکانات اولیه گردشگری در بندر اقیانوسی چابهار
صنعت گردشگری از صنایع مهم در حوزه اقتصادی و فرهنگی است که کشورما بلحاظ موقعیت جغرافیایی و تاریخی بسیار غنی از امتیازات ویژه ای نسبت به سایر کشورهای جهان بهره می برد.
چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشور ظرفیتی بسیار بکر و استثنایی  برای جذب گردشگر را داراست و برخورداری از منطقه آزاد تجاری و ارتباط زمینی این بندر با پسکران موقعیتی بسیار مناسب برای مسافران فراهم آورده است .
عدم شناخت کافی مردم سایر نقاط کشور، امنیت ، دوری این منطقه نسبت به مرکز ،عدم وجود زیر ساخت مناسب در حوزه های بهداشت و امکانات رفاهی، پراکنش نامناسب گردشگر در طول سال ، اب و هوای گرم و شرجی ، عقب ماندگی اقتصادی و فرهنگی مردم بومی منقه از جمله آسیبهای مهم بندر چابهار در یمینه گردشگری است.
سهم ناچیز چابهار از ظرفیت گردشگران خارجی
یکی از فاکتورهای مهم جذب گردشگران خارجی استفاده از امکانات سواحل و دریاها در چند دهه اخیر بوده است. از دیرباز، سواحل دارای ارزش و اهمیت خاص و فراوانی بوده و محل رشد و شکوفایی تمدنها و مقصد سفرهای دریایی بوده است و امروزه نیز نقش و اهمیت سواحل دریا و موقعیت استراتژیک آن به لحاظ مسائل اجتماعی، اقتصادی بسیار نمایان است و سواحل دریا به عنوان یکی از مهمترین مراکز اقتصادی و صنعتی در رشد و شکوفایی هر کشوری مطرح است.
تبلیغات مناسب و برنامه ریزی شده از مکان های مهم طبیعی و تاریخی تاثیر بسیار زیادی در جذب گردشگر دارد چیزی که سهم چابهار در این حوزه بسیار اندک و ناچیز است و تبلیغات پرزرق و برق اقتصادی منطقه آزاد و صنایع سایه سنگینی بر جاذبه های گردشگری چابهار افکنده است.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار: تسهیل در روند ورود گردشگر به بندر چابهار/ گردشگری در چابهار روند رو به رشد و مطلوبی در سطح استان طی می کند
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار گفت: چابهار یکی از بهترین موازین و جاذبه های کشور را دارد بطوریکه اقتصاد و تفریح را یکجا در خود جای داده است.
عبدالرحیم کردی در گفت و گو با خبرنگار چهاربهاران افزود: بسیاری از گردشگرانی که به این منطقه سفر کرده اند, خاطرات مفرحی در ذهنشان به جا مانده است.
وی بیان کرد: حضور منطقه آزاد با ساختمان های تجاری, دریا, مردم خون گرم و آب و هوای منحصر بفرد باعث بوجود آمدن جاذبه های خاص این منطقه به غیر از مکان های تاریخی شده است.
کردی ادامه داد: یکی از بزرگترین نیازهای گردشگری چابهار ورودی وخروجی ارزان مردم از نقاط مختلف کشور به چابهار است بطوریکه درصدد پایین آوردن نرخ بلیط هواپیماها برای مسافران ورودی به چابهار هستیم.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار گفت: مسیرهای جاده ای به چابهار باید مرتفع و 2 بانده شود تا بتوان حمل و نقل آسان تری انجام داد البته ساخت راه آهن چابهار می تواند تا حد زیادی بسیاری از موانع ارتباطی و تجاری زمینی به نقاط کشور و مورد هدف را ترفیع سازد.
کردی خاطرنشان کرد: وسعت و تجهیز بنادر  چابهار در حمل و نقل دریایی و روابط تجاری بیشتر نقش موثری دارد بطوریکه پهلوگیری کشتی های بزرگتر و بیشتر می تواند مراودات تجاری و اقتصاد منطقه را با سرعت بیشتری به سمت آسایش و رفاه بومیان ببرد.
 
جای خالی جاذبه ورزش های مبتنی بر دریا در سواحل بکر اقیانوسی چابهار
براي توسعه منطقه در جهت گردشگري و تفريحات سالم و ورزش هاي آبي ساحلي حداقل امکانات نظیره؛ وجود اماکن مناسب براي پرداختن به ورزش هاي آبي ساحلي چه در سطح همگاني و چه براي برگزاري مسابقات، وجود پلاژ هاي مناسب تفريحي ويژه شنا، قايقراني و قايق سواري با حضور امدادگر و ناجيان غريق ويژه خانواده ها و جوانان لازم و ظروری است.
 موانع و محدوديت هاي توسعه منطقه
    شهرستان چابهار از تبليغات لازم در سطح رسانه ها برخوردار نيست. از آنجا که تبليغات يکي از ارکان معرفي جاذبه هاي منطقه و جلب گردشگر است، برنامه ريزي در اين زمينه ضروري به نظر مي رسد. اين مهم براي برنامه ريزي تيم هاي ورزشي و تور هاي گردشگري ازاهميت خاصي برخوردار است.
عضو هيات علمي دانشگاه دريانوردي و علوم دريايي چابهار مهم ترین موانع و محدودیت های این بندر را؛ دوري شهرستان چابهار از مراکز استان ها، لزوم ايجاد راه هاي مناسب و دو بانده براي سواري و اتوبوس و احداث راه آهن و خطوط هواپيمايي منظم و اقتصادي را عنوان کرد.
دکتر شهرام یزدانی گفت: احداث هتل ها و مهمان سرا هاي متعدد و متناسب با بودجه افراد مختلف منطقي به نظر مي رسد و چابهار از اين نظر در مضيقه است. احداث پلاژهاي مناسب براي شنا و قايقراني و قايق سواري ويژه خانواده و جوانان و برنامه ريزي جهت استفاده افراد از ساحل و دريا و امکان شنا در آب دريا و حضور ناجي غريق و امدادگر براي کمک رساني به موقع، از اهم اقدامات به نظر مي رسد.
    وی بیان کرد: عدم وجود قايق هاي تفريحي و اتوبوس دريايي در چابهار يکي از محدوديت هاي اساسي در اين شهر است. جالب اينکه دو شهر کنارك و چابهار در دو طرف دهانه خليج چابهار بهانه اي براي راه اندازي خط دريايي بين دو شهر است که متاسفانه تاکنون راه اندازي نشده است. عدم اختصاص بودجه مناسب براي ورزش هاي آبي به علت عدم شناخت مسوولان از ورزش هاي آبي ساحلي هم از جمله دلايل عدم توفيق در توسعه ورزش و توريسم منطقه چابهار است.
چابهار همیشه بهار با چشم اندازهای طبیعی و زیبا، ساحل دل انگیز، تالابها، کوههای مریخی، باغات موز و انبه، بازارهای متنوع منطقه آزاد و صدها مکان گردشگری و مردمی مهربان و خونگرم یکی از جذاب ترین شهرهای ایران زمین برای سفرهای گردشگری است.
منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار به عنوان یکی از مناطق آزاد ایران می‌تواند با توسعه کارکردهای صنعت گردشگری سبب رشد و پیشرفت در بندر چابهار شود، این بندر با وجود جاذبه‌های متعدد گردشگری و نزدیکی به کشورهای حوزه خلیج فارس می‌تواند با مدیریت صحیح و برنامه‌ریزی دقیق به قطب مهمی در سطح منطقه تبدیل و به عنوان یکی از محورهای مهم صنعت گردشگری در کشور و حتی خاورمیانه مطرح شود.
 
سیستان؛ تمدنی به بلندای تاریخ
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ آتشکده کرکویه، کوه خواجه، دهانه غلامان، شهر سوخته و منطقه حوض دار تنها بخشی از آثار باستانی به جای مانده از تمدن پنج هزار ساله سیستان به شمار می رود.
منطقه سیستان به تنهایی به اندازه یک استان دارای بقایای تاریخی است که اوج خرد و هوش مردمان این دیار را به نمایش می گذارد.
علیرغم وجود آثار باستانی منحصر به فرد در سیستان این منطقه در آتش بی تدبیری می سوزد به طوری که بسیاری از آثار باستانی از قبیل آتشکده کرکویه و بناهای کوه خواجه تنها به خرابه ای شباهت دارد در حالی که اگر این بناها در جای دیگری وجود داشت به طور حتم رونق اقتصادی و فرهنگی از آن مردمان آن دیار می بود.
علیرغم اینکه بیش از چهار ماه از سال ۱۳۹۶ که قرار بود سیستان و بلوچستان مقصد گردشگری شود گذشته است اما هیچ گونه تغییر و تحولی در منطقه حاصل نشده است.
برای رسیدن به اهداف گردشگری انتظار می رود از نظر فرهنگی تلاش های بسیاری انجام شود به طوری که مردم هر دیار آمادگی کامل جهت پذیرش گردشگر داشته باشد اما مسولان مربوطه حتی به اندازه یک روز هم برای این امر در سطح استان وقت صرف نکرده اند و تنها شعار جذب گردشگر را سر می دهند.
با جذب گردشگر تحول در منطقه ایجاد می شود
یکی از اهالی سیستان عنوان کرد: جای تعجب دارد که منطقه ای که در اکتشافات به عمل آمده از آن اولین چشم مصنوعی، اولین جام انیمیشن، اولین تخته نرد و اولین عمل جراحی جمجمه شده این گونه در کشور و جهان ناشناخته است و فقر و بیکاری در آن بیداد می کند.
بزی به خبرنگار اوشیدا گفت: اگر از موقعیت فعلی سیستان به نحو صحیح استفاده شود و گردشگران را به این نقطه سوق داد می توان تغییرات چشمگیری در زمینه اقتصادی و فرهنگی در منطقه فراهم آورد.
وی افزود: وقتی سیر مهاجرت از منطقه به دلیل خشکسالی و انسداد مرز بالاست می توان از طریق موقعیت منحصر به فرد سیستان که همان منطقه گردشگری است تحول در منطقه ایجاد کرد یعنی با جذب توریست و گردشگر اشتغالزایی را در منطقه ایجاد کرد.
بزی تصریح کرد: منطقه سیستان از نبود زیرساخت های لازم رنج می برد به طوری که کمبود هتل، مسافرخانه و نبود جاده مناسب و استاندار در آن بیداد می کند بعد با این امکانات ناچیز قصد جذب گردشگر هم داریم.
وی تاکید کرد: سیستان دارای صنایع دستی منحصر به فردی است که با جذب توریست و شناساندن آن به جهانیان و جذب سرمایه گذار می توان علاوه بر اشتغالزایی سبب افزایش رونق اقتصادی شد.
 
جذب گردشگر می تواند در راستای اقتصاد مقاومتی انجام گیرد
یکی دیگر از اهالی سیستان نیز بیان کرد: مقام معظم رهبری در سال های اخیر تاکید فراوان برای اقتصاد مقاومتی داشته اند تا با تکیه بر توان داخلی و تولیدات ملی دست نیاز خود را به بیگانگان دور کرد و با تکیه بر خود کشوری آباد ساخت.
سرگزی به خبرنگار اوشیدا گفت: وقتی سیستان و بلوچستان مقصد گردشگری معرفی شود انتظار می رود با استفاده از توان داخلی و جذب گردشگر اقتصاد منطقه را متحول کرد و در راستای اقتصاد مقاومتی گام برداشت.
وی ادامه داد: کوتاهی مسولان میراث فرهنگی در تمامی نقاط استان به وضوح به چشم می آید چرا که به رغم دارا بودن استعدادها و ظرفیت ها شاهد حداقل توریست و گردشگر در منطقه هستیم.
سرگزی ادامه داد: خوشبختانه سیستان و بلوچستان حتی از بسیاری از استان های دیگر امن تر است اما مهر ناامنی بر پیشانی آن خورده که این موضوع ترس را در دل همه انداخته به طوری که کسی رغبت نمی کند به این استان برای گذران اوقات فراغت مراجعه کند در حالی که با ساخت انواع فیلم ها و سریال ها در آن شناسایی چهره واقعی مردم این دیار می توان در جذب گردشگر نقش اساسی داشت.
به گزارش ندای هیرمند؛ استان سیستان و بلوچستان به دلیل وجود آثار باستانی متعدد در آن یکی از استان های مهم در خصوص جذب گردشگر به شمار می رود؛ بی شک هر یک از شهرهای جهان آرزو داشتند تا دست کم یک شهر سوخته داشته باشند تا بتوانند زمینه جذب میلیون ها گردشگر را فراهم کنند.
با این حال استان سیستان و بلوچستان نه تنها شهر سوخته را  به عنوان یکی از آثار مهم باستانی در خود جای داده است بلکه آثاری همانند قلعه رستم، آس های بادی، کوه خواجه، و .. را دارا است که می تواند نظر هر بیننده ای را به خود جلب نماید.
در این سال ها دولت نیز در تلاش بوده تا استان سیستان و بلوچستان را که در زمینه گردشگری مظلوم  واقع شده را به دیگر شهرهای ایران  معرفی نماید، اما هر گاه که سخن از جذب گردشگر می شود ناخوداگاه ذهن به سوی وضعیت اسف بار آثار باستانی در این استان می افتد.
شهرستان هیرمند که در شمال استان سیستان و بلوچستان قرار دارد، یکی از شهرهای مرزی با امنیت بسیار بالای استان محسوب می شود که از قضا بسیاری از آثار باستانی منطقه سیستان نیز در این شهرستان واقع شده است.
وجود آتشکده کرکویه می تواند دال بر این ادعا باشد، آتشکده ای که از دوران گذشته به یادگار مانده است و امروز می توانست یکی از قسمت هایی باشد که دولت قول گردشگری در آن را داده بود.
طوفان های 120 روزه هر روز آتشکده را خراب تر از قبل می کند، هنوز در کرکویه آتش روشن می شود اما این بار به دست معتادان خیابانی، و برای مصرف مواد مخدر، این ها بخشی از مظلومیت آثار باستانی در شهرهای سیستان است.
هر چند که گردشگران در شهرستان هیرمند اکثر بومی خود استان هستند و کمتر کسی شناخت چندانی از این شهرستان دارد، اما وجود آس بادی ها در این شهرستان و همچنین ارگ بزرگ خان ملک در بخش های دیگر از شهرستان می تواند ادعاهای مناسبی برای جذب گردشگر باشد.
هدفی که می توان به وضوح اعلام داشت که از سوی دولت تدبیر و امید با شکست جدی مواجه شده است چرا که، دولت مردان اعلام وکرده بودند استان سیستان و بلوچستان را قطب گردشگری ایران و جهان معرفی خواهند کرد.
رضا بارانی مدیر اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری شهرستان هیرمند اظهار داشت: در تعطیلات نوروزی سال 96 تعداد 9 هزار 453 مسافر در شهرستان هیرمند جا به جا شدند
وی شهرستان هیرمند را یکی از نقاط مهم در خصوص جذب گردشگر دانست و افزود: وجود آثار باستانی در این شهرستان از جمله آتشکده کرکویه، آس بادی،ارگ خان ملک و ... را می توان از جمله مهمترین آثار به جا مانده از دوران گذشته سیستان دانست.
بارانی جذب گردشگر را نسبت به سال گذشته با 20 در صد افزایش عنوان کرد و افزود: در سال گذشته بیش از هفت هزار مسافر در این شهرستان جا به جا شدند که امسال این آمار با افزایش 20 درصدی رو به رو بوده است.
همانطور که می دانیم نیمی از جمعیت منطقه سیستان به دلیل خشکسالی از این منطقه مهاجرت کرده اند و به شهرهای زاهدان، مشهد و یا حتی شمال کشور پناه برده اند، سستانی های متعددی در اقساء نقاط کشور زندگی می کنند که در ایام تعطیل قصد سفر به دیار خود را دارند.
در ایام نوروز نیز آمار قابل توجهی از گردشگرانی که به این شهرستان می آیند خانواده های هستند که به شهر مادری خود سفر می کنند، هر چند که سفر آنها نیز برای برخی از کاسبان در ایام نوروز بسیار مفید و پر سود بوده است.
قطعا کاسبی در میان گردشگران و مسافران یکی از شغل های پر سود و پر درآمد است که با جذب گردشگر می توان از آن به اندازه توان بهره برد، اما در منطقه ای همچون سیستان که در فصل تابستان منبع بزرگ ریزگردها است و خود مردم آن تابستان را ترجیح می دهند در سیستان نمانند چگونه گردشگران برای بازدید از آثار باستانی وارد سیستان شوند؟
مهدی کشته گر کارشناس در حوزه گردشگری گفت: دولت اگر می خواهد استان سیستان و بلوچستان را در زمینه گردشگری شکوفا کند باید ابتدا معضل مردم خود منطقه را حل کند و سپس ادعای گردشگری در استان را داشته باشد.
وی افزود:  هر چند که مرمت و بازسازی آثار باستانی منطقه سیستان که سالهاست بر اثر کم توجهی مسئولین از بین رفته است، سالها طول می کشد اما اگر از هم اکنون نیز دولت فعالیت خود را جهت نگهداری آثار باستانی سالم و مرمت و بازسازی سازه های از دست رفته بکار گیرد شاید بتوان تا پنج سال آینده گردشگران نه چندان زیادی را به منطقه کشاند.
کشته گر تصریح کرد: مردم منطقه سیستان، به طوفان های سهمگین و ریزگردهای طاقت فرسا عادت کرده اند اما توجه کنید اگر یک فرد غیر سیستانی وارد منطقه شود و در معرض ریزرگرد ها قرار گیرد چه واکنشی خواهد داشت.
وی گفت: قطعا فصل تابستان که یکی از مهمترین ماه ها برای مسافرت خانواده ها است نمی توان در منطقه سیستان به جذب گردشگر در این فصل امیدوار بود، زیرا که طوفان ها اجازه ورود گردشگران غیر سیستانی را نخواهد داد.
این کارشناس گردشگری خاطرنشان کرد: سیستان یکی از مناطق استراتژیک در دوران هخامنشیان و سلسله های دیگر بوده است، لذا فرماندهان حاکم بر این منطقه سعی داشته اند تا همواره بهترین سازه های خود را در این منطقه احداث کنند اما متاسفانه امروز به دلیل بی توجهی ، این آثار باستانی یا به سرقت رفته اند و یا به دست فراموشی سپرده شده اند.
 
سراوان؛ در تب و تاب جهانی شدن
شهرستان سراوان دارای بیش از ۴۸۰ اثر تاریخی و همچنین جاذبه های تاریخی و باستانی  مانند سنگ نگاره، تپه، قبرستان، قلعه، مدرسه، مسجد و دیگر ابنیه تاریخی و گردشگری مانند غارها و آبشار ها به عنوان عروس گردشگری استان نیازمند توجه بیشتر سرمایه گذاران را دارد تا از بن بست رهایی یابد.
یکی از آثار تاریخی و کهن در شهرستان سراوان تپه های باستانی است که قدمت برخی از آنان به هزاره اول تا سوم قبل از میلاد می‌رسد.
محمد عظیم بارک زایی مسئول موزه محلی و مردم شناسی شهرستان سراوان در دوازدهم اسفند سال ۹۵ در گفت و گو با پایگاه خبری شستون از وجود بیش از ۵۰ تپه در این شهرستان خبر داده و از تپه روباهک، مهرگان، کلیکی، محوطه سنگی احمد آباد، محوطه باستانی تنکابن، هدوکان، سیاه دک، سفید، کلاتک بخشان و آسپچ، کلپورگام، گلدیگی، مشکوتک، مهتاب خزانه و سید میر عمر جالق نام برد که قدمت برخی از این تپه ها به هزاره اول تا سوم قبل از میلاد باز می گردد.
علاوه بر آثار تاریخی، آبشار ها و غارهایی که در دل طبیعت روستاهای سراوان قرار گرفته است زیبایی این شهرستان را دو چندان و به عروس گردشگری استان تبدیل کرده است.
پدیده های طبیعی و جاذبه های گردشگری در ایران مظهر زیبایی و گاهی زمینه ساز تحول اقتصادی هستند که می توان از آبشار ها و غارها به عنوان جاذبه طبیعی گردشگری در شهرستان سراوان به ویژه نقاط مرزی در این شهرستان نام برد.
آبشارهایی در نزدیکی نقاط صفر مرزی در سراوان وجود دارد که دارای چشم انداز های بکری هستند اما با توجه به همجواری به مرز میان ایران و پاکستان و حوادث رخ داده در گذشته مانند گروگانگیری مرزبانان و همچین حوادث تروریستی خاطرات تلخی را در افکار عمومی به وجود آورده است که برای برون رفت از این معضل نیازمند تبلیغات گسترده در سطح ملی و برگزاری جشنواره های ملی و جهانی را از سوی مسیولین و متولیان امر می طلبد.
روستای ناهوک شهرستان سراوان دارای قنات، آبشار، سنگ نگاره و زمین های حاصلخیز کشاورزی وجود دارد و همچنین دارای آب و هوای مطبوعی است که استشمام هوا را دلپذیر تر می کند.
حمزه ندرت زهی رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان سراوان هفته گذشته در گفت و گو با شستون با اشاره به اینکه استان سیستان و بلوچستان در سال ۹۶ عنوان مقصد گردشگری کشور را یدک می کشد، از راه اندازی اقامتگاه بوم گردی در روستای هدف گردشگری ناهوک خبر داد.
وی با اشاره با اشاره به اینکه ساخت اقامتگاه ها با سبک سنتی و تاریخی مورد استقبال بیشتر گردشگران قرار خواهد گرفت، گفته انتخاب ساختمان های تاریخی و با ایجاد تغییر کاربری آنان به اقامتگاه می توان از مهم ترین دستاوردهای صنعت توریسم باشد.
بی شک هتل، مهانپذیر و مراکز اقامتی و رفاهی از جمله زیر ساخت های لازم برای توسعه صنعت توریسم به شمار می رود که با وجود راه اندازی این مکان ها در سراوان می توان تحول اقتصادی و ایجاد زمینه اشتغال برای افراد جویای کار باتوجه به قرار گرفتن در آستانه ثبت جهانی روستای کلپورگان به عنوان اولین روستای صنایع دستی باشد.
شایان ذکر است در سفری که کامبیز مشتاق گوهری مدیر کل سازمان میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان که در دهم تیر ماه سال گذشته به این شهرستان داشته گفته است که ظرفیت های فرهنگی و گردشگری موجود در شهرستان می تواند این منطقه را به قطب گردشگری ویژه استان تبدیل کند.
همچنین وی به گسترش آثار به جای مانده تاریخی این شهرستان در سطح ملی توصیه کرده است و دره نگاران روستای ناهوک را از استثناهای کشور دانست و قدمت آن را به قبل از ۱۵ هزار سال قبل بر شمرد.
مدیر کل میراث فرهنگی استان همچنین در این سفر از ثبت ملی باغ شهر جالق و همچنین ثبت جهانی قنات ناهوک خبر داده بود.
 
میرجاوه: کوچکِ جذاب
شهرستان میرجاوه از لحاظ بعد مسافتی نزدیکترین شهرستان به مرکز استان سیستان و بلوچستان است که با دارا بودن بیش از 55 اثر تاریخی و طبیعی در تمام فصول سال گردشگران داخلی و خارجی را میزبانی می کند .
مجموعه بناهای تاریخی ایستگاه راه آهن، اداره پست،اداره گمرک ، شهربانی سابق درمرکز شهرستان میرجاوه، مجموعه رودخانه لادیز شامل : آبشار، قلعه لادیزو غارلادیز، روستای گردشگری سیاه جنگل ، روستای هدف گردشگری تمین شامل معماری صخره ای ، چشمه حضرت موسی ، چشمه تمین بالا و قبرستان تاریخی هفتاد ملا در روستای روپس واقع در بخش بزرگ لادیز است این پتانسیل های گردشگری مختلف با آب و هوای متنوع شرایط و زیر ساخت های خاص با اعتبارات ویژه ای رامی طلبد .
با توجه به این مطلب که سال 96 استان سیستان و بلوچستان به عنوان استان هدف گردشگری معرفی شده است جاده ها و مسیرهای بکر و کوهستانی منطقه باید ازشرایط حداقلی جهت تردد برخوردار باشد که متاسفانه در سال های گذشته از سوی دولت و سازمان برنامه ریزی و بودجه نادیده گرفته شده و هیچ گونه اعتباری مختص زیر ساخت های گردشگری استان سیستان و بلوچستان و شهرستان میرجاوه در نظر نگرفته اند .
عبدالله کرد رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان میرجاوه در گفتگو با خبرنگار لادیز اظهار کرد : روند بازدید گردشگران خارجی در سال جاری قابل قبول بوده فراهم کردن زیر ساخت های مناسب و مهیا بودن شرایط، به طور حتم با افزایش بازدید گردشگران خارجی روبرو خواهیم شد .
وی افزود: با توجه به شرایط اقلیمی و فرهنگی منطقه اقامت گاه های بومی می تواند کمک بسزایی در رونق اقتصادی شهرستان میرجاوه داشته باشد از آنجایی که اداره مهمانسرا های بزرگ هزینه بالایی دارد اقامت گاه های کوچک بومی مقرون به صرفه خواهد بود.
وی با اشاره به این مطلب که فراهم کردن زیر ساخت ها به جذب حداکثری گردشگر کمک می کند تصریح کرد: گردشگران به دلیل آب و هوای مناسب شهرستان میرجاوه در فصل بهار و پاییزبیشترین بازدید از جاذبه های گردشگری میرجاوه را دارند و برپایی نمایشگاه های فصلی صنایع دستی در ایام مناسب حجم فروش این صنعت را افزایش خواهد داد و رونق اقتصادی قابل ملاحظه را ایجاد می کند.
وی با بیان این مطلب که تنوع محصولات کشاورزی شهرستان میرجاوه به دلیل آب و هوای متنوع سبب جذب گردشگران به این شهرستان است، خاطر نشان کرد : وجود باغات با محصولات متنوع در روستاهای هدف گرشگری سالانه گردشگران زیادی را از مرکز استان و شهرستان های همجوار به شهرستان میرجاوه جذب می کند و با ارائه محصولات با بسته بندی مناسب فروش قابل توجهی را شاهد خواهیم بود.
این مقام مسئول گفت : شهرستان میرجاوه پیشانی ورودی کشوردرمسیر گردشگران خارجی محسوب می شود با تعریف مسیر گردشگری که جاذبه هایی مانند راه آهن قدیمی، ساختمان اداره پست ، ساختمان شهربانی و ساختمان گمرک در داخل شهر، چشمه طبیعی و غار لادیز، روستای گردشگری سیاه جنگل، روستای گردشگری تمین، قبرستان تاریخی هفتاد ملا ، دامنه وقله زیبای تفتان در این کمربند گردشگری تعریف شده اند و با تخصیص بودجه مناسب و فراهم کردن زیر ساخت ها، ایجاد اقامت گاه های بومی ، نمایشگاههای صنایع دستی ، و فروشگاههای ارائه کننده خدمات در این مسیر تحول بزرگی در اقتصاد شهرستان میرجاوه بوجود خواهد آمد.
 
انتهای پیام// https://www.asrehamoon.ir/vdccmpqo.2bqee8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها