تاریخ انتشار :سه شنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۲۷
با توجه به فراسیدن فصل سرما احتمال شیوع بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان در جنوب شرق کشور وجود دارد به همین منظور ستادهای آنفولانزای استانی و شهرستانی با هدف تامین سلامت در این منطقه فعالیت خود را آغاز کرده است.
عزم همگانی برای جلوگیری از ورود بیماری آنفلوانزای پرندگان به جنوب شرق کشور/ شهروندان مرغ زنده خریداری نکنند
به گزارش عصرهامون به نقل از تفتان ما،  چندوقتی است که آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشورهای اروپایی و سپس در ایران شیوع پیدا کرده و در ماه های اخیر برخی از واحد های تولید مرغ تخم گذار در استان های البرز، تهران، قم و آذربایجان شرقی به این ویروس با عنوان آنفولانزا H۵N  که ظاهرا از خطرناک‌ترین نوع آنفولانزای پرندگان است، مبتلاء شده اند و سازمان دامپزشکی نیز جهت اطلاع رسانی به مردم و مرغداران در این خصوص اطلاعیه هایی نیز صادر کرده است.
طبق نظر بسیاری از کارشناسان و صاحبان نظر، پرندگان مهاجر مهم‌ترین عامل در جا به جایی ویروس آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان به شمار می روند و این نوع ویروس کشنده و فوق حاد آنفلوآنزای پرندگان برای اولین ‎بار در کشور ایتالیا با مرگ و میر صددرصدی تشخیص داده شد.
پرندگان دریایی به خصوص اردک‎های وحشی ناقل ویروس آنفلوآنزای پرندگان هستند و در مقابل ابتلا به بیماری‎ها به شدت مقاوم‎ هستند اما پرندگان اهلی نظیر مرغ و بوقلمون نسبت به این بیماری بسیار حساس هستند و متاسفانه نمی شود به صورت دقیق و عمقی جلوی شیوع این بیماری را گرفت زیرا پرندگان همیشه از شهری به شهر دیگر و یا از کشوری به کشور دیگر کوچ می کنند و اگر حامل بیماری باشند آن را به دیگر طیور منتقل می کند و تنها باید با بهره گیری از اقدامات درمانی نظیر واکسیناسیون تاحدودی از گسترش این بیماری جلوگیری کرد.
 

 
آنفلوآنزای پرندگان، گونه ای بیماری ویروسی و ویروس عامل آن از خانواده Orthomyxooviridae  است و این بیماری علی رغم اینکه شیوع آن به شدت شیوع آنفلوانزای انسانی در میان انسان ها نیست و خیلی سخت از پرنده به انسان انتقال پیدا می کند اما در صورتی که انسان به پرندگان بیمار و یا لاشه های آن ها برخورد مستقیم داشته باشد درصد تلفات و کشندگی آن بسیار بالاست و به همین دلیل باید در این خصوص افراد جامعه  بسیار توجه و نکات بهداشتی را رعایت کنند.
 فی الواقع زمانی که یک واحد مرغداری به ویروس آنفلوانزای پرندگان آلوده می شود، علاوه بر خود کانون آلودگی همه واحد های اطراف را تا شعاع 3 تا 10 کیلومتری آلوده می کند و باید تمامی طیور آن محدوده معدوم شوند.
 
* عامل بیماری آنفلوانزای قابل انتقال به انسان است
مدیر کل دامپزشکی استان سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار تفتان ما، درخصوص بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، گفت: ویروس عامل این بیماری دارای سه تیپ A،B ،C  که تیپ A در پرندگان ایجاد بیماری می کند.
 
 

 
مهدی حسینی با بیان اینکه این تیپ ویروس علاوه بر پرندگان، پستانداران و انسان را می تواند آلوده کند، گفت: از علائم این بیماری وقوع تلفات ناگهانی باروند افزایشی در گله طیور، کاهش فعالیت، بی اشتهایی، تورم سر و صورت، مشاهده نقاط سیانوزه در مناطق بدون پر، تاج، ریش و ساق پا، سرفه و ریزش ترشحات بینی و چشم است.
وی با بیان اینکه عامل این بیماری قابل انتقال به انسان است، بیان کرد: شدت این بیماری بر اساس تحت تیپ های مختلف در یک منطقه متفاوت است و پرندگان آبزی به عنوان مخزن اصلی بیماری در طبیعت معرفی شده اند و نسبت به ابتلاء به فرم فوق حاد آنفلوانزا مقاوم هستند.
 
 

 
حسینی با اشاره به راه های انتقال بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از منطقه ای به منطقه دیگر، ادامه داد: تماس با پرندگان وحشی آلوده به ویژه پرندگان آبزی مهاجر، تماس با مدفوع و ترشحات مجاری تنفسی و چشم پرندگان مبتلا  و آلوده شدن آب، دان، تجهیزات، لباس، افراد و وسائط نقلیه با مواد دفعی پرندگان آلوده  از راه های انتقال بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در مناطق است.
 
* تاکنون هیچ درمان مناسبی برای این بیماری پیدا نشده است
وی با بیان اینکه تاکنون هیچ درمان مناسبی برای این بیماری پیدا نشده است، خاطرنشان کرد: انجام اقدامات بهداشتی و  قرنطینه ای جهت جلوگیری از انتقال ویروس بیماری در زمان ابتلای یک منطقه به آن، مهمترین راه پیشگیری و کنترل این بیماری است.
 
 

 
حسینی با اشاره به وضعیت این بیماری در کشور و استان سیستان و بلوچستان، گفت: بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان، در سال 95 بر اساس آمار سازمان دامپزشکی کشور سبب کاهش تولید  135 هزار تن تخم مرغ در کشور شده که معادل 648 میلیارد تومان بوده و در زمینه نیمچه گوشتی خسارات ناشی از این بیماری باعث کاهش تولید و به طبع افزایش قیمت گوشت مرغ شده است و تاکنون در استان سیستان و بلوچستان مورد تائید شده این بیماری گزارش نشده است.
 
* مرغداری ها درصورت عدم رعایت نکات بهداشتی تعطیل خواهند شد
وی خطاب به پرورش دهندگان طیور جهت  جلوگیری از وقوع این بیماری در این استان، بیان کرد: جلوگیری از ورود پرندگان وحشی به مرغداری ها از طریق حصارکشی مرغداری ها و ایمن سازی فضای مرغداری، تهیه دان و جوجه یک روزه از منابع معتبر زیر نظر سازمان دامپزشکی، کنترل ورود و خروج به مرغداری ها از راه های جلوگیری وقوع بیماری آنفلوآنزای پرندگان است.
 
 

 
حسینی گفت: عدم شکار پرندگان وحشی و خودداری از تماس غیر ضروری با آن ها، تهیه گوشت مرغ از مراکز مجاز بهداشتی، عدم خرید مرغ به صورت زنده از بازارهای محلی و ذخیره بهداشتی کود در مرغداری ها و حمل بهداشتی آن پس از عمل آوری از مواردی است که باید مرغداری ها به آن توجه کنند.
 
* مردم به شایعات فضای مجازی توجه نکنند
مدیر کل دامپزشکی استان سیستان و بلوچستان با تاکید بر بی توجهی مردم نسبت به برخی شایعات منتشر شده در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی،  بیان کرد: شایعاتی مبنی بر نخریدن مرغ به دلیل احتمال آلوده بودن فرآورده های مرغی هرگز صحت ندارد و مردم باید تمامی فرآورده های طیور اعم از گوشت و تخم مرغ را به صورت حتمی از مراکز تحت کنترل و نظارت دامپزشکی خریداری و از خریداری پرندگان مشکوک به بیماری خودداری کنند.
 
 

 
وی با بیان اینکه تولیدکنندگان واحدهای پرورش طیور صنعتی نیز باید ضوابط امنیت زیستی را رعایت کنند، تصریح کرد: از ورود هرگونه آلودگی به مزارع جلوگیری کنند چرا که با آلودگی واحدهای پرورش طیور می توانند طیور روستایی را نیز آلوده کنند.
 
* کودکان و سالمندان بیشتر از سایر افراد جامعه در معرض ابتلاء به این بیماری هستند
حسینی با بیان اینکه کودکان و سالمندان بیشتر از سایر افراد جامعه در معرض ابتلاء به این بیماری هستند، گفت: باید مردم در صورت مشاهده هرگونه مورد مشکوک مراتب را به دامپزشکی انتقال دهند.
 
 

 
وی اذعان کرد: مردم باید در هنگام کشتار طیور مراقب باشند مبادا دست افراد زخم باشد و هنگام کشتار دست فرد زخم باشد به خون پرنده آلوده آغشته می شود و احتمال ابتلاء به بیماری چندین برابر می شود و باید در این خصوص نکات بهداشتی را دقیق رعایت کنند.
 
 

 
حسینی اظهار کرد: افرادی که در منزل از طیور بومی نگهداری می کنند باید مراقب باشند به محض اینکه یکی از طیور آن ها تلف شد ضمن اطلاع به اداره دامپزشکی، سعی کنند دستشان مستقیم با آن طیور تماس پیدا نکند و از دستکش جهت دفن طیور استفاده و روی آن را نیز آهک بریزند و دستان خود را با آب و صابون تمیز شستشو دهند.
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdci3ya3.t1a3w2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما