>ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> گنجینه های ابدی سیستان بر باد می رود ضرورت توسعه جنوب شرق کشور با نگاه فراملی به ظرفیت های منطقه | عصر هامون
تاریخ انتشار :يکشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۵۱
سیستان دارای برترین تونل های بادی جهان است، در زمین های این خطه می توان توربین های کوچک و غول پیکر را نصب و برق پاک را بدون استفاده از سوخت های فسیلی و آلوده کردن محیط زیست تولید کرد، ظرفیتی که در سال های گذشته نادیده گرفته شده است.
گنجینه های ابدی سیستان بر باد می رود/ ضرورت توسعه جنوب شرق کشور با نگاه فراملی به ظرفیت های منطقه
به گزارش عصرهامون، بار سال ها محرومیت را به دوش می کشد، اگر مسافری از شهرهای دیگر کشور به آن سفر کند، این خطه را دورترین و محروم ترین می داند، آن قدر که گویا از یادها فراموش شده است.

آری سیستان سرزمینی است که اگر به گذشته آن نگاهی شود خواهیم دانست که پیشینیان این خطه سرآمد هنر، تمدن، معماری و کشاورزی هستند.

اما با وجود این عقبه تاریخی، سیستان را می توان در زمره نقاط محروم کشور به حساب آورد، زیرا حتی از دانش پیشینیان که نشانه های آن در گوشه و کنار این سرزمین پنج هزار ساله دیده می شود برای پیشرفت این خطه بهره گرفته نشده است.

در این میان می توان به آسبادهای این منطقه از کشورمان اشاره کرد، شاهکارهای حیرت انگیز مهندسی که نشان می دهند پیشینیان از قدرت لایزال بادهای سیستان استفاده و تمدن نظامندی را ایجاد کرده اند.

اگرچه ساکنان گذشته های دور این سرزمین بادها را رام کرده بودند و از آن ها در چرخش چرخ های عظیم الجثه آسیاهای بادی استفاده می کردند، اما ساکنان کنونی این سرزمین زیر تازیانه سنگین باد و طوفان های شن با مرگ تدریجی دست و پنجه نرم می کنند.

بادهای سیستان می تواند قدرتمندترین چرخ ها را به حرکت درآورند و برترین تونل های بادی جهان در این نقطه واقع شده است.

این بادها دارای قدرت بی نظیری هستند و براساس اطلاعات هواشناسي، ديتاهاي مقدماتي اطلس باد «سازمان انرژي هاي نو ايران» و نقشه هاي سازمان هوانوردي بزرگ جهاني از جمله «ناسا»، بادهاي سيستان از نظر قدرت، تداوم و جهت وزش ثابت باد رتبه نخست جهاني را به خود اختصاص داده اند.

در کنار همه این مزایا، زمین های بدون عارضه سیستان و با توپوگرافی بسیار اندک، امکان ایجاد مزارع بزرگ بادی را در این منطقه توجیح می کند.

مطالعات در زمینه قابلیت های دشت سیستان برای ساخت مزارع بادی از سال ها پیش آغاز شد، اما به جرات می توان گفت سرمایه گذاری در این حوزه یکی از چالش هاست.

به گونه ای که سرمایه گذاران خصوصی به دلایل مختلف از جمله دور بودن سیستان و بلوچستان از مرکز، هزینه های تمام شده بالا برای حمل و نقل و وجهه منفی معرفی شده از سیستان و بلوچستان در گذشته های دور دافعه زیادی را برای جذب سرمایه گذاران به وجود آورده است.  

در تمام این سال ها، به رغم اینکه پتانسیل های منطقه برای ساخت مزارع بادی و علم کردن توربین های غول پیکر بر سرمایه گذاران داخلی و خارجی، مسئولان دولتی و ... محرز شده است، اما اقدامات برای بهره برداری از انرژی بادی در تولید برق پاک در این خطه با سرعت لاک پشتی در حال پیش روی است.

به طوری که سال 88 تنها یک توربین بادی در منطقه لوتک سیستان نصب شد و در تمام این سال ها بار استفاده از انرژی بادی و تولد برق پاک بردوش این توربین بود.

در سال های اخیر بزرگترین مزرعه بادی کشور در حال احداث در منطقه سیستان است، پروژه ای که امیدهای زیادی را در میان دلسوزان ایجاد کرده است تا شاید بتوان از این نعمت تمام نشدنی الهی برای آبادانی منطقه استفاده کرد.

 اما با این وجود هنوز هم موانع زیادی سرراه سرمایه گذاری در این زمینه بوده و راه برای ورود سرمایه گذاران خصوصی هموار نشده است و دلایل آن هرچه باشد سدی در برابر پیشرفت سیستان و جنوب شرق کشور محسوب می شود.

سیستان دارای برترین تونل های بادی جهان است، در زمین های این خطه می توان توربین های کوچک و غول پیکر را نصب و برق پاک را بدون استفاده از سوخت های فسیلی و آلوده کردن محیط زیست تولید کرد، ظرفیتی که در سال های گذشته نادیده گرفته شده است.  

برقی که می تواند شبکه برقی منطقه و کشور را پایدار کند، منبعی برای صادرات به کشورهای همسایه شرقی، یعنی افغانستان و پاکستان باشد و ارزآوری کند، توسعه سیستان و بلوچستان و شمال این استان را در بر داشته باشد و جوانان بیکار این خطه را که نیروی انسانی جمهوری اسلامی ایران محسوب می شوند وارد بازار کار کند.

این رویاها دور نیست، اگر نگاه به ایجاد مزارع بزرگ بادی فقط به توسعه سیستان محدود نشود، زیرا این پتانسیل فراملی در دیار رستم می تواند با گذرزمان توسعه شبکه برق کل کشور را هم در پی داشته باشد و جان تازه ای را در رگ های نیروگاه های بادی، فسیلی و گازی کشور بدمد.

سیستان نیاز به نگاه ویژه دارد، نگاهی که به دور از همه محرومیت های گذشته، جاده های توسعه این خطه را هموار کند و در کنار آن برق پایدار و پاک را به کشورهای همسایه شرقی که شاید بزرگترین بازارهای منطقه محسوب شوند صادر کند.

انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdciw3azwt1ar32.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما