تاریخ انتشار :سه شنبه ۲ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۰۹:۴۵
تبیین وشناساندن فرهنگ ایثار وشهادت از مکانیزم های دفاعی اسلام برای تسلیح جامعه در برابر هجوم فرهنگ های غیرخودی است.
نقش فرهنگ ایثار و دفاع مقدس در شکل دهی هویت نسل جوان
نقش فرهنگ ایثار و دفاع مقدس در شکل دهی هویت نسل جوان
به گزارش عصر هامون، ایثارگری وشهادت طلبی نقش بسزایی درحفظ دین وارزشهای آن واستقلال کشور و از طرفی شکل دهی متعالی به هویت نسل جوان ایرانی ایفا می کند.

تاثیر شگرف فرهنگ پربار شهادت در گستره جهان‌بینی اسلام ناب محمدی(ص) از جلوه‌های ممتاز برخوردار است. فرایند این تاثیر در حوزه‌های فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، نظامی و اقتصادی قابل مشاهده است.

یافته‌ها و دستاوردهای تاریخی از صدر اسلام تاکنون، بیانگر این واقعیت شگرف است که فرهنگ شهادت‌طلبی به عنوان کارآمدترین و مؤثرترین عنصر در پیشبرد اهداف و حفظ ارزش‌ها و مقابله بادشمنان داخلی و خارجی و حفظ هویت ملی مطرح بوده است.

تاریخ پرافتخار انقلاب شکوهمند اسلامی ایران ، بویژه دوران دفاع مقدس که به فرموده ی مقام معظم رهبری «اوج افتخارات ملت ایران است سرشاراز این ایثاروفداکاری ازخود گذشتی افرادی است که با بذل جان ومال خود راه ترقی وتعالی کشور را هموار نمودند وهستی خویش را درطبق اخلاص نهادند تا هویت ایرانی حفظ شود .

حال وظیفه ما در این برهه از زمان این است که با انتقال ارزشها و مفاهیم این دوران با شکوه به نسل جوان علاوه بر حفظ ارزشها ، هویت جوانانمان را شکل دهیم . لذا برای حفظ و انتقال ارزش های دفاع مقدس و فرهنگ ایثار و شهادت به نسل آینده بایستی این فرهنگ با جدیت در برنامه ریزی فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور مدنظر قرار گیرد. هدف از این مقاله بررسی نقش فرهنگ ایثار و دفاع مقدس در هویت بخشی به جوانان و همچنین ارائه راهکارهای انتقال و حفظ این فرهنگ به نسل جوان است .

طوفان جنگ در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹، به راه افتاد. همچنان که تهاجم در حال تولد بود، حماسه ای برتر از درون فرهنگ و باورهای ژرف ملتی مؤمن سرچشمه می گرفت. این حماسه که «دفاع مقدس» نام گرفت، روزبه روز بالنده تر شد و چونان کوهی استوار در برابر تهاجم دشمن قد علم کرد. همین کافی بود تا دشمن را متقاعد سازد که در محاسباتش دچار اشتباهی بزرگ شده است (باورهای دینی، ۱۳۸۰، ص۱۸)
به راستی چرا دشمن نتوانست ظهور این حماسه را پیش بینی کند؟ این عوامل ناپیدا از دید دشمن، که موازنة قدرت را که در ظاهر به نفع او بود، برهم زد عوامل فرهنگی و معنوی بود. امام خمینی (ره) در این باره می فرماید: «آن ها حساب همه چیز را می کردند الا یک حساب و آن حساب، معنویت بود. آن ها توجه به این نداشتند که ملت همه با هم علاقه به خدا دارند و علاقه به اسلام» (صحیفه نور، ج ۱۳، ص ۲۷۷)
حضرت آیت الله خامنه ای نیز در این باره فرموده است: «محاسباتشان از عنصر «توکل» و «ایمان به خدا» خالی بود و آن را در زندگی ما به حساب نیاورده بودند» (حدیث ولایت، ج ۵، ص ۱۲۴)
تمسک فرماندهان و رزمندگان به فرهنگ ناب اسلامی، الهام گرفتن از باورهای ژرف دینی، اقتدا به سیرة جهاد معصومان به ویژه نهضت حرکت آفرین عاشورا، آراسته شدن به ارزش های پیروزی آفرین اسلامی و امید داشتن به امدادهای غیبی از جمله این ویژگی هایند. همچنین، استفاده قابل قبول از سلاح تبلیغات و نیز هنر و ادبیات در جهت خنثی کردن تهاجم تبلیغاتی دشمن و افزایش روحیه رزمندگان را باید از ویژگی های دفاع مقدس برشمرد. از عوامل مهم معنوی و فرهنگی دفاع مقدس، ارزش های اسلامی است که رزمندگان اسلام به آن ها پایبند بودند (ارزش های اسلامی، ۱۳۸۰، ص۱۱)
دفاع در قانون طبیعت یکی از اصول استوار بقاء و حفظ شرافت انسان هاست. در میان تمام دفاعیاتی که توسط انسان در برابر هجمه های گوناگون صورت می گیرد، مقدس ترین و با ارزش ترین آنها دفاع از عقیده است و بدون شک دوران هشت سالة جنگ تحمیلی عراق علیه ایران از افتخارات بزرگ و بی نظیر ایران اسلامی است. و برهمین اساس است که حفظ و ترویج دستاوردهای این دوران و تبیین نقش و جایگاه فرهنگ ایثار و شهادت که در جنگ متبلور شد، امری ضروریست و بیش از هر چیز نیازمند بررسی می باشد و در این ارتباط، حرکت جدی تحقیقاتی و علمی پیرامون موضوع ضروری به نظر می رسد.

گرچه علی رغم گذشت چند سال از پایان جنگ، این حرکت کند بوده است، اما به هر حال فرهنگ ایثار و شهادت باید به عنوان میراثی گران سنگ در ذهن ملت ایران باقی مانده و از آفت تحریف مصون بماند زیرا نشر ارزش های معنوی و اخلاقی با شمیم عطر خون شهیدان تأثیر به سزایی در اخلاق جوانان داشته و امید و انگیزه برای مبارزه با استکبار جهانی و همچنین ترویج فرهنگ عاشورایی را به همراه دارد.
در این بین توجه به انتقال این ارزشها وآگاه کردن نسل جوان از دستاوردهای دوران دفاع مقدس امری ضروریست چرا که قشر جوان در هر جامعه‎ای به لحاظ برخورداری از توان، انرژی و استعدادهای فراوان قادر است، نقش تعیین کننده‎ای در آینده آن جامعه داشته باشد و جوانان در هر جامعه‎ای سرمایه اصلی آن جامعه‎ محسوب می‎گردند که می‎توانند زمینه‎های رشد و پیشرفت آن جامعه‎ را در عرصه‎های مختلف علمی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، هنری،‌ورزشی و… فراهم نمایند.
لذا برای حفظ و انتقال ارزش های دفاع مقدس در بین جوانان بایستی این فرهنگ با جدیت در برنامه ریزی فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور تثبیت گردد.
این کار در گرو حمایت بی دریغ و همکاری همه عزیزانی است که میراث دار افتخارات گذشته و پاسدار اعتبارات امروز و خواستار انتظارات آینده اند.
انتهای پیام/۹۰۳۱ https://www.asrehamoon.ir/vdccm0q0.2bqie8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما