تاریخ انتشار :شنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۰۹
درخت خرما با برگهای پهن وسبزش در سرزمین تفدیده بلوچستان همچون نگینی راست قامت وسبز قرن هاست خود نمائی می کند.
ارزش و جایگاه درخت خرما در فرهنگ و باور بلوچ/ خرما میوه حیاتی در تاریخ بلوچستان محسوب می شود
ارزش و جایگاه درخت خرما در فرهنگ و باور بلوچ/ خرما میوه حیاتی در تاریخ بلوچستان محسوب می شود
به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از چهاربهاران، این دیار همچون بیشتر اقصی نقاط ایران پهناور دارای جغرافیایی گرم وخشک و بی بهره از پوشش گیاهی با درختان انبوه است و بدین سان قرن هاست با توجه به استقامت نخل به شرایط آب و هوایی این درخت در بلوچستان یکه تازی میکند.
کاشت و احداث نخلستان از قرنها پیش از میلاد در این سرزمین متداول بوده وقتی استفاده های بسیار فراوان این درخت را در تاریخ بلوچستان واکاوی می کنیم ارزش و تقدس درخت نخل را در میان عامه مردم بلوچ بخوبی احساس می کنیم ومی بینیم در فرهگ کهن بلوچستان حفظ محیط زیست ودرخت از جایگاه بسیار بالایی برخوردار بوده است .
این درخت همیشه در چهعار فصل سال سبز است وخزان ندارد و استقامت آن در برابر شرایط آب و هوایی گرم این درخت را یکه تاز آب و هوای گرم وخشک کرده است.
از دیر باز خرما این میوه پربرکت بهشتی به عنوان میوه ای استراتژیک، غذای اصلی ساکنان مکران مورد استفاده قرار می گرفته و وقتی استفاده های بسیار گوناگون مردم از میوه گرفته تا برگ و سایر اجزای نخل در فرهنگ بلوچ را می بینیم می بینیم که درخت نخل در بلوچستان با زندگی مردم آمیخه شده است.
استفاده از خرما در سبد غذایی روزانه مردم با تنوع بسیار گوناگون از جمله چنگال، شوده، خوراک خرما، خرماى پاتى، خنبی، هینزکی، لده، کتگ، هارگ و بسیاری دیگر سالهاست مورد استفاده مردم بلوچستان قرار دارد.
ساخت کپر، کفش، طناب، ملزومات منزل از جمله: پازن، بی دری، پری، تاکو، تک، جامش، دموک، زیرپایی، ست، سیلک، سواس، سوند، شلوت، کفات، کفاتر، کچیل، مشکو وبسیاری دیگر از صنایع دستی با مواد اولیه برگ و درخت نخل در فرهنگ بلوچستان است.
با وارد شدن درختهای با میوه خوراکی هندی از جمله انجیربنگال (معابد یا مکر زن ) تمر هندی یا چیچک ، انبه و گارم زنگی به بلوچستان کشت درختان سازگار با آب وهوای هند از سرباز تا به چابهار گسترش یافت، فردوسی در شاهنامه خود درخت مکر زن که در حال حاضر در شهرستان چابهار در تالاب لیپار و روستاهای طیس و رمین گونه کهنسال آن موجود است می گوید: درخت مکر زن صد ریشه دارد، فلک از دست زن اندیشه دارد، واین خود نشان از شهرت و قدمت بسیار زیاد این درخت در ایران از دیرباز بوده است.
انتهای پیام/4382 https://www.asrehamoon.ir/vdciqzaq.t1aqu2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما